Jelena Janković

Kratke informacije

Ime i prezimeJelena Janković
Datum rođenja28. Februar 1985.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteDubai, UAE
ZanimanjeTeniserka
Visina171 cm
Težina64 kg

Biografija

Jelena Janković, poznata i kao Džej Džej, je srpska teniserka rođena 28. februara 1985. godine u Beogradu. Njenu porodicu čine majka Snežana, otac Veselin i braća Marko i Stefan.

U dosadašnjoj karijeri je zabeležila preko 600 pobeda i najveći broj trijumfa za reprezentaciju Srbije. Jedna je od tri teniserke koje su bile broj 1 i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji.

Tenis je počela da trenira u Crvenoj Zvezdi kada je imala 9 godina. Kao jedanaestogodišnjakinja je osvojila državno prvenstvo u konkurenciji do 12 godina. Prvo je trenirala sa Acom Simićem, a zatim u Teniskoj akademiji Nika Boletijerija koji je trenirao sestre Vilijams, Mariju Šarapovu, Andre Agisija, Moniku Seleš, itd.

jj-teniserka2

2001. godine je osvojila Otvoreno prvenstvo Australije u juniorskoj konkurenciji. Počela je da se takmiči u VTA seriji i na prvom turniru u Indian Velsu je stigla do drugog kola.

2003. godine je, nakon osvajanja turnira u Dubaiju, bila 90. igračica na VTA listi. Ubrzo je pobedila Jelenu Dementjevu koja je tada bila među 10 najboljih teniserki na svetu.

2004. godine je osvojila svoju prvu VTA titulu na turniru u Budimpešti. Učestvovala je na Olimpijskim igrama u Atini, a na kraju sezone se našla na 28. mestu.

2005. godine je došla do finala na tri turnira: u Dubaiju, Birmingemu i Seulu, ali nijedan nije osvojila. Napredovala je 6 mesta pa je godinu završila kao 22. teniserka na svetu.

2006. godine je, nakon pobede u prvom kolu na Otvorenom prvenstvu Australije, zabeležila 10 uzastopnih poraza. Na turniru u Rimu je izgubila od Venus Vilijams, a nije ostvarila zapaženije rezultate ni u Strazburu, na Rolan Garosu i Vimbldonu. U Los Anđelesu je došla do finala pobedivši Anu Ivanović i Serenu Vilijams, ali je izgubila od Jelene Dementjeve. Na Otvorenom prvenstvu Amerike je zabeležila najbolji plasman na grend slem turnirima stigavši do polufinala koje je izgubila od Žastin Enan, iako je prvi set dobila sa 6:4, a u drugom je vodila sa 4:2. Na turnirima u Pekingu i Guangdžou je stigla do polufinala. Na kraju godine bila je 12. na VTA listi.

2007. godinu je uspešno započela osvojivši turnire ASB klasik Okland u Novom Zelandu, Čarlston i Rim. U Sidneju je došla do finala, a na Otvorenom prvenstvu Francuske do polufinala nakon čega je bila 3. na VTA listi. Zbog uspeha koji su ostvarili, Jelenu, Anu i Novaka je dočekalo 15.000 ljudi ispred Skupštine u Beogradu. Nastavila je da ređa pobede pa je osvojila turnir u Birmingemu i došla je do finala u Hertogenbošu. U konkurenciji mešovitih parova je sa teniserom Džejmijem Marijem osvojila Vimbldon. Prvi put je učestvovala na završnom turniru sezone na kome se takmiči 8 najboljih teniserki. Dobila je ACES nagradu za promovisanje tenisa u 2007. godini. Olimpiski komitet Srbije ju je proglasio za sportistkinju godine. Zbog problema sa disanjem je operisala nos, ali vrlo brzo je učestvovala na humanitarnom meču sa Anom, Novakom i Jankom. Novac je dala porodicama na Kosovu i Metohiji i postala je UNICEF- ov ambasador u Beogradu.

jelena-jankovic

2008. godinu je započela sa povredom, ali je igrala u Hopman kupu sa Novakom koji je, takođe, bio povređen. Ipak su stigli do finala, a izgubili su od SAD-a. Na Otvorenom prvenstvu Australije je stigla do polufinala, pobedila je Serenu Vilijams, ali je izgubila od Marije Šarapove. Zatim su usledili turniri u Dohi gde je došla do četvrtfinala, u Dubaiju i Indijan Velsu gde se plasirala u polufinale i u Majamiju gde je u finalu izgubila od Serene Vilijams. Započela je saradnju sa trenerom Rikardom Sančesom što je rezultiralo odbranom titule u Rimu. Ostvarila je pobedu u Fed kupu kojom je Srbija povela 2:0 protiv Hrvatske. Na Rolan Garosu je došla do polufinala koje je izgubila od Ane Ivanović, nakon čega je Jelena ostvarila najbolji plasman u karijeri i postala 2. teniserka sveta. Na Vimbldonu je došla do osmine finala, u Los Anđelesu do polufinala, a na Rodžers kupu do četvrtfinala. 11. avgusta je postala svetski broj 1 i uprkos tome što nije osvojila grend slem titulu, Jelena se više nego zasluženo našla na ovoj poziciji zahvaljujući dobrim partijama koje je pružala u prethodnih 15 meseci. Uprkos povredi lista desne noge, učestvovala je na Olimpijskim igrama u Pekingu gde je došla do četvrtfinala. Usledio je Ju Es open čijim bi se osvajanjem vratila na prvo mesto. Međutim, izgubila je od Serene Vilijams i tako osigurala drugu poziciju. Osvojila je turnire Kina open i Štutgart nakon čega je ponovo postala prva teniserka sveta. Osvojila je treću uzastopnu titulu na Kupu Kremlja, ali zbog iscrpljenosti gubi u 1. kolu turnira u Cirihu. Na završnom turniru u Dohi je stigla do polufinala koje je izgubila od Venus Vilijams. VTA joj je dodelio priznanje kao najboljoj teniserki u 2008. godini, a Olimpijski komitet Srbije ju je drugi put za redom proglasio za najbolju sportistkinju.

2009. godinu je započela sa povredom zbog koje je na Australijan openu došla do četvrtog kola i pala na 3. mesto na VTA listi. U Fed kupu protiv Japana je ostvarila dve pobede u singlu. Na turnirima u Parizu, Dubaiju, Idijan Velsu i Majamiju je zabeležila loše plasmane. Osvojila je turnir u Marbelji, prvi turnir u sezoni koji se igrao na šljaci. Ostvarila je dve pobede za reprezentaciju koja je time obezbedila plasman u svetsku A grupu sledeće godine. Slede rane eliminacije u Štutgartu, Rimu, Madridu, Vimbldonu i Rolan Garosu. Lošu seriju je prekinula osvajanjem turnira u Sinsinatiju koji je vraća na 4. mesto VTA liste. Dolazi do finala na turniru u Tokiju i obezbeđuje učešće na završnom turniru u Dohi. Zauzela je prvo mesto u grupi, ali u polufinalu gubi od Venus Vilijams. Godinu je završila kao 8. teniserka na VTA listi.

2010. godinu počinje ranim eliminacijama na turniru u Sidneju, Australijan openu, Dubaiju i Montereju. U Fed kup meču protiv Rusije je zabeležila dve pobede u singlu, ali je izgubila u dublu sa Anom Ivanović što je Ruskinjama donelo dalji plasman. Prvi turnir koji je osvojila u ovoj sezoni bio je Indijan Vels koji predstavlja njenu dvanaestu titulu u karijeri. Na turnirima u Čarlstonu, Majamiju i Štutgartu se nije proslavila, ali je u Rimu došla do finala i u Madridu do četvrfinala. Protiv reprezentacije Slovačke je zabeležila polovičan uspeh u singlu i poraz u dublu pa Srbija nije nastavila da se takmiči. Na Rolan Garosu je stigla do polufinala, a na Vimbldonu je u 4. kolu predala meč zbog povrede leđa nakon čega je napravila kraću pauzu. U Portorožu, Tokiju, Pekingu, na Ju Es openu i Kupu Kremlja je ispadala skoro na samom početku. Na završnom turniru u Dohi nije imala uspeha, čak je završila u bolnici zbog kolapsa. Igrala je humanitarni meč u Beograd, a prihodi su namenjeni za obnovu škola koje su nastradale tokom zemljotresa u Kraljevu. Na kraju godine se našla na 8. mestu na VTA listi.

2011. godinu počinje neočekivanim porazima u Sidneju i na Australijan openu, ali posle dobrih partija u Dubaiju, Dohi i Montereju se vraća na 6. mesto. U Indijan Velsu, Čarlstonu i Majamiju joj je najbolji plasman bio polufinale. Za Fed kup tim protiv Slovačke je zabeležila dve ključne pobede i Srbiju je vratila u svetsku grupu. Bez uspeha je igrala u Štutgartu, Madridu, Rimu i Briselu, a posle poraza u osmini finala na Rolan Garosu se, nakon dugo vremena, našla van 10 najboljih teniserki na svetu. Na Vimbldonu i u Torontu je imala loše rezultate, ali finale u Sinsinatiju ju je zamalo vratilo u top 10. Na Ju Es openu, u Tokiju, Lincu, Moskvi i Pekingu nije zabeležila dobre rezultate pa je sezonu završila na 14. mesto. Ponovo je proglašena za najbolju srpsku teniserku.

2012. godine je započela saradnju sa Filom i kompanijom za sportsku opremu Anta. Ovo je Jelenina najlošija sezona u karijeri koju su obeležili loši plasmani na turnirima u Brizbejnu, Sidneju, Dubaiju, Kuala Lumpuru i na Australijan openu. Za reprezentaciju je osvojila bod u meču protiv Belgije, a dva boda protiv Rusije pa je tako odvela Srbiju u finale Fed kupu. Nakon ovih pobeda slede rani porazi u Majamiju, Čarlstonu, Indijan Velsu, Rimu, Madridu, Briselu, Štutgartu, na Rolan Garosu i Vimbldonu. Jedino je u Birmingemu došla do finala. Na Olimpijskim igrama u Londonu se u prvom kolu susrela sa Serenom Vilijams i izgubila. Posle poraza u Sinsinatiju pada na 34. mesto, ali se brzo vraća među 30 najboljih. Posle finala u Dalasu je bila 27. na VTA listi. Za reprezentaciju je, zbog bolesti, zabeležila dva poraza protiv Češke. Najavila je da se povlači jer su mnogi zaboravili da je ona zaslužna za prolazak u finale. Međutim, 2015. godine se vratila jer je bez nje Srbija završila u evro-afričkoj zoni. Dobila je nagradu Hrabro srce, a novac je donirala Dečjem odeljenju onkologije kliničkog centra Srbije i time još jednom pokazala svoju humanost.

2013. godine nije imala uspeha u Australiji pa je kao trenera angažovala starijeg brata Marka. Osvojila je titulu u Bogoti, ali u Dohi i Indijan Velsu gubi na samom početku. U Majamiju je došla do polufinala koje je izgubila od Marije Šarapove. U finalu Čarlstona ju je zaustavila Serena Vilijams, ali se našla na 18. mestu VTA liste. U Rimu je došla do četvrtfinala u konkurenciji singlova i dublova. Na Rolan Garosu je došla do četvrfinala u singlu, a na Vimbldonu je ponovila taj uspeh samo u konkurenciji ženskih dublova. Polufinale u Sinsinatiju ju je dovelo na 12. mesto. Polufinalom u Karlsbadu i osvajanjem titule u Torontu je ostvarila najveći uspeh u dublu koji je i nju iznenadio. Postala je 25. teniserka u dublu. Nakon osmine finala na Ju Es openu Jelena se vraća u top 10. Finale u Pekingu joj omogućava plasman na Završni turnir šampionki u Istambulu gde joj organizatori uručuju nagradu za Najsimpatičniju igračicu. U polufinalu je izgubila od Serene Vilijams kojoj je zamerila da glumi da se ne oseća na terenu i da nije fer-plej igrač. Ponovo je proglašena za najbolju srpsku teniserku, a na VTA listi je zauzimala 8. mesto.

2014. godinu je započela polufinalom u Brizbejnu i stigla je do 4. kola Australijan opena. Tokom mečeva se toliko svađala sa bratom da je dobila opomenu od sudije. U Dohi dolazi do polufinala, a u Dubaiju do četvrtfinala koje je izgubila od Serene ponovo započevši svađu zbog dugih pauza koje je protivnica pravila između poena. I u Indijan Velsu je došla do četvrtfinala nakon čega je postala 6. teniserka sveta. U Bogoti nije odbranila titulu, u Čarlstonu je došla do četvrtfinala u konkurenciji singlova i dublova, a u Štutgartu je u polufinalu izgubila od Ane Ivanović. Ponovo je u Rimu ostvarila dobre rezultate došavši do polufinala. Za vreme ovog turnira je donirala veliku sumu novca građanima Srbije koji su se borili sa poplavama. Na Rolan Garosu je došla do 4. kola, ali je izgubila od Sare Erani sa kojom je imala raspravu. U toku tog meča Jelena se povredila i počele da beleži loše rezultate. Organizatori su je proglasili za Najlepše obučenu teniserku na turniru. Posle dobrih rezultata koje je zabeležila u Rimu i Štutgartu, ulazi u 20 najboljih igračica dublova. U Istburnu i na Vimbldonu je ispala već u prvom kolu. Na američkoj turneji je odbranila sve što je prethodne godine postigla. Pred azijsku turneju je povredila leđa pa je ispadala na početku ili predavala mečeve. Nije se plasirala na završni turnir šampionki u Singapuru i nije proglašena za najbolju srpsku teniserku. Sezonu je završila na 14. mestu na VTA listi.

2015. godinu je započela loše zbog bolova koji joj nisu dozvoljavali da trenira. Usledile su rane eliminacije u Brizbejnu i na Australijan openu. U Dohi je obnovila povredu pa je morala da preda meč. Pala je na 21. mesto i obnovila je saradnju sa Čipom Bruksom sa kojim je sarađivala 2010. godine. U Indijan Velsu je, po ko zna koji put u karijeri, dokazala da je pravi borac i kraljica drame. Pravila je preokrete i dobijala izgubljene mečeve koji su je doveli do finala. U finalu je od Simone Halep izgubila dobijem meč, a Simona je spasila dve meč lopte. Nakon ovoga je napredovala na 17. mesto, ali nove povrede joj nisu dozvolile da nastavi sa dobrom igrom. Nije mogla da nastupa ni za reprezentaciju. Na Rolan Garosu je ispala u 1. kolu. U Hertogenbošu je došla do polufinala u singlu i do finala u dublu. Na Vimbldonu je došla do četvrtfinala i dospela je na 25. mesto. Osvojila je turnir u Nančangu. U Sinsinatiju dolazi do polufinala u singlu i četvrtfinala u dublu. Na Ju Es openu je izgubila u 1. kolu, a osvojila je turnir Guangdžouu što je njena 15. titula u karijeri. U Pekingu je ispala na samom startu nastavivši sezonu punu oscilacija i neizvesnih rezultata.

Udarac po kome je Jelena poznata je dvoručna bekhend paralela. Važi za defanzivnu igračicu, a poboljšala je igru na travi koja joj je, do sada, manje odgovarala od šljake. Ima solidan forhend, ali ono što joj nedostaje je strpljenje pa često ulazi u rasprave sa trenerom i sudijama. Procenjuje se da je u dosadašnjoj karijeri od turnira zaradila 17.962.323 dolara.

Iako privatnost čuva za sebe, njeni obožavaoci su mogli bolje da je upoznaju putem dokumentarca „Jelenin svet“. 2008. godine je započela vezu sa crnogorskim vaterpolistom Mlađanom Jovanovićem. Upoznali su se u Mek Donaldsu gde je Jelena htela da pronađe utehu zbog poraza na Olimpijskim igrama. Međutim, big mek joj nije pomogao kao Mlađan.

Imali su skladnu vezu koja je iznenada prekinuta 2012. godine. Jelena je izjavila kako želi da iskoristi svoju šansu u tenisu jer njena karijera neće dugo trajati. Ipak 2014. godine su obnovili vezu, ali naredne godine su ponovo raskinuli. Zbog toga je jela previše slatkiša i ugojila se 6 kg pa ju je brat zadirkivao da je najdeblja teniserka.

jelena-jankovic-moda

U slobodno vreme sa majkom dizajnira odeću za modnu kuću Mona, kao i opremu koju nosi na turnirima. Kada prestane da se bavi tenisom, volela bi da se posveti modi ili glumi jer smatra da bi na taj način mogla da iskaže svoju kreativnost.

Jelena Janković na društvenim mrežama

FacebookJelena @ Facebook
InstagramJelena @ Instagram
TwitterJelena @ Twitter