Ivana Selakov

Kratke informacije

Ime i prezimeIvana Selakov
Datum rođenja8. novembar 1978.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjePevačica
ŽanrPop-folk, turbo-folk
Visina177 cm
Težina64 kg

Biografija

Ivana Selakov je srpska pop-folk pevačica. Rođena je 8. novembra 1978. godine u Beogradu.

Detinjstvo je provela u Somboru gde je završila osnovnu i srednju školu, kao i nižu muzičku školu. Bila je vukovac i osvojila je prvu nagradu na republičkom takmičenju iz klavira, iako taj instrument nije naročito volela. Sa drugaricom se prijavljivala na muzička takmičenja koja su organizovale radio-stanice i uvek su osvajale jednu od prve tri nagrade. Tada je počela sa bendom da vežba pop i rok pesme u garaži.

Upisala je Prirodno-matematički fakultet, smer biologija. Dala je prve dve godine, ali tada je shvatila da želi da se bavi muzikom. Prebacila se na Akademiju umetnosti u Beogradu, odsek dizajn zvuka i muzička produkcija. Diplomirala je 2002. godine.

Devedesetih je učestvovala u muzičkom takmičenju „3k dur“ i u Zvezdama Granda, ali je ispala u prvom kolu druge sezone.

2000. godine je imala prvi nastup na festivalu Beogradsko proleće. Nakon toga se pojavila na Radijskom festivalu i počela je da peva prateće vokale za mnoge pevače, a neki od njih su: Svetlana Ceca Ražnatović, Sergej Ćetković, itd.

Dve godine je bila članica grupe Beauty queens koju su, pored nje, činile: Sanja Bogosavljević, Ksenija Milošević, Suzana Dinić i Ana Milenković. 2007. godine su na Pesmi Evrovizije u Helsinkiju pevale prateće vokale u pobedničkoj pesmi „Molitva“ Marije Šerifović.

Novinar londonske televizije BBC, Mark Sevidž, ih je nazvao horom neverovatno lepih misica pa su Graja i Mare odlučili da će sa njima raditi, a grupu su nazvali Beauty queens.  Njihova prva zajednička pesma bila je „Pet na jedan“ i promovisale su je na Muzičkom festivalu u Budvi. Iste godine su učestvovale na Ohridskom festivalu sa numerom „Protiv srca“ i bile su druge.

2008. godine su nastupale na Beoviziji i izvele su numeru „Zavet“ sa kojom su osvojile treće mesto. Stekle su pravo da predstavljaju Srbiju na „Eurovision Second Chance“ (Druga evrovizijska šansa). Jedan od njihovih najvećih hitova je pesma „Ti ili on“ koju su otpevala na festivalu Sunčane skale u Herceg Novom. Krajem godine Ivana je napustila grupu i nastavila je karijeru kao solo pevačica.

2009. godine je učestvovala na Beoviziji sa pesmom „Moje odbrane“ koja je postala veliki hit i donela joj je peto mesto. Iste godine je sa Darkom Radovanovićem uradila duet „Ako je do mene“ posle koga se podigla medijska pompa za njom. Osvojili su mnogo nagrada i pesma je bila proglašena za hit godine.

2010. godine Ivana je snimila prvi solo album koji je objavila Grand produkcija. Na njemu su se izdvojile numere: „Moje je ime sreća“, Uradi mi to“ i „Otplovimo“. Publika je odlično prihvatila pesme i one na you tube-u imaju više miliona pregleda. Postala je profesor pevanja u školi koju je sama osnovala, a njeni učenici su postizali zapažene rezultate.

2012. godine je uradila drugi album koji je izdala Grand produkcija. Najveći hitovi su bile pesme: „Probijam led“, „Naše malo slavlje“ i „Daleko si“, duet koji je otpevala sa Acom Lukasom i koji je postao najveći hit na Balkanu.

2016. godine Ivana je završila album pod nazivom „SOS“. Najpopularnije numere su: „Samačka“, „Agonija“, „Bolujem godinama“ i duet sa Acom Lukasom „Omaklo mi se“.

Pored Rade Manojlović, Baneta Mojićevića i Milana Topalovića Topalka, Ivana se našla u ulozi žirija u emisiji „Neki novi klinci“. Menjala je koleginicu Milicu Todorović.

Njena najslušanija pesma je duet „Omaklo mi se“ koji na YouTube-u ima preko 41 milion pregleda.

2010. godine je postala zaštitno lice kozmetičke kuće Golden Rose. Ivana je visoka 177 cm, a teška 64 kg.

Singlovi:

 • „Grad, grad“;
 • „Tek sad“;
 • „Nema plana“ (feat. Sha);
 • „Ljubav u doba kokaina“ (duet sa Acom Lukasom, pesma iz istoimene predstave);
 • „Godine i laži“.

Nagrade:

 • Oskar popularnosti RS u Banjaluci (2011., 2012., 2013., 2014.);
 • Zlatni Melos  (2011., 2012., 2013., 2014.);
 • Nagrada frankfurtskih vesti (2009., 2012.);
 • Folk hit godine Hrvatske (2011.);
 • Carica Teodora (2012.);
 • Oskar BiH (2012.);
 • Montefolk (2014.).

U privatnom životu 2008. godine je započela vezu sa menadžerom Predragom Mirkovićem. Godinu dana kasnije su se verili. Pevačica je izjavila da bi volela da se ostvari kao majka.

Ivana Selakov na društvenim mrežama

InstagramIvana @ Instagram
YoutubeIvana @ YouTube