Ana Nemanjić

Kratke informacije

Ime i prezimeAna Nemanjić
Datum rođenja1125.
Mesto rođenjaNepoznato
Datum smrti22. jun 1200.
Mesto smrtiManastir Studenica
DržavaSrbija

Biografija

Ana Nemanjić je bila žena velikog srpskog župana Stefana Nemanje i majka Svetog Save. Rođena je oko 1125. godine, a preminula je 22. juna 1200. godine.

Ana je bila plemkinja, ali o njenom poreklu se malo toga zna. U nekim izvorima piše da je njen otac bio carigradski imperator Roman, a takođe se pominje da je ćerka francuskog kralja i bosanskog bana Stefana Borića. Za većinu ovih tvrdnji nema dovoljno dokaza.

Ana i Stefan Nemanja su imali tri sina i tri ćerke: Vukana koji je upravljao Dukljom, Stefana koji je nasledio oca i postao prvi krunisani kralj među Nemanjićima, Rastka, prvog srpskog arhiepiskopa, Jefimiju koja je bila udata za vladara Soluna, Elenu koja je bila supruga bugarskog kralja Ivana Asena i nepoznatu ćerku koja je u braku sa plemićem Tihomirom rodila Konstantina I, bugarskog cara koji je vladao od 1257. do 1277. godine.

1196. godine, nakon što se Stefan Nemanja povukao sa vlasti, Ana se zamonašila. Dobila je ime Anastasija i otišla je u manastir Sv. Bogorodice u Toplici.

Četiri godine kasnije je preminula i sahranjena je u priprati Bogorodičine crkve manastira Studenica. Iznad njenog groba se nalazi natpis: „Presvjataja Djelo i Boga našego mati, primi moljenija rabe svojej monahinji Anastasiji“.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) slavi Anastasiju 22. juna po julijanskom kalendaru, tj. 5. jula po gregorijanskom kalendaru.

Stefan Prvovenčani i Sveti Sava su u biografijama o Stefanu Nemanji pomenuli majku o kojoj su rekli da je bila dobra supruga, nežna majka i milosrdna gospođa. Pretpostavlja se da je bila obrazovana i pobožna žena koja je svojoj deci usadila ljubav prema Bogu i knjizi.

U februaru 2018. godine Radio Televizija Srbije (RTS) je premijerno emitovala istorijsko-dramsku seriju „Nemanjići – rađanje kraljevine“, a ulogu Ane Nemanjić tumačila je glumica Dubravka Mijatović.