Dubravka Mijatović

Kratke informacije

Ime i prezimeDubravka Mijatović
Datum rođenja27. decembar 1968.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeGlumica
Visina-
Težina-

Biografija

Dubravka Mijatović je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica koja se proslavila ulogama u serijama „Bolji život“, „Srećni ljudi“ i „Moj rođak sa sela“. Rođena je 27. decembra 1968. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Privatni život

Dubravka je odrasla na Senjaku, a raspuste je volela da provodi kod bake u selu koje se nalazi u blizini Kopaonika. Kao mala je bila veoma nestašna i želela je da radi sve što i njena starija sestra Sanja. Nije htela da ide u obdanište, pa ju je baka čuvala.

Pokušala je da svira klavir, da trenira košarku i tenis, ali u tome nije imala uspeha. Učlanila se u dečju dramsku grupu koju su vodili Bata Miladinović i Mija Aleksić i tu je ostala do Akademije.

Sa drugarima iz grupe je išla na letovanja i zajedno su snimali serije i reklame. Sa roditeljima i sestrom je proputovala skoro ceo svet.

Školovanje je nastavila u Četvrtoj gimnaziji, matematički smer. Sa šesnaest godina je pokušala da upiše Fakultet dramskih umetnosti, ali to joj je pošlo za rukom iz trećeg pokušaja. Diplomirala je 1994. godine u klasi profesora Arse Jovanovića.

Bila je u braku sa glumcem Goranom Radakovićem. Par je 2000. godine dobio ćerku Ivu.

Dubravka je 2007. godine započela vezu sa deset godina mlađim glumcem Marinkom Madžgaljem. U početku su naišli na brojne prepreke, jer je njegovi roditelji nisu prihvatili zbog razlike u godinama i zbog toga što je razvedena.

Glumica je 2009. godine rodila devojčicu koju su nazvali Sara. Početkom 2014. godine su se rastali i svako je krenuo svojim putem. Ostali su u korektnim odnosima.

Naredne godine Marinko je oboleo od raka pankreasa, ali to nije odmah rekao bivšoj supruzi i ćerki. Dubravka ga je posećivala u bolnici i bila je uz njega u najtežim trenucima.

26. marta 2016. godine glumac je preminuo. U Ateljeu 212 je održana komemoracija, a Dubravka je sve ovo teško podnela i nije imala snage da se obrati prisutnima. Predstava u kojoj je tada igrala je otkazana, a ona se neko vreme povukla iz javnosti.

Dubravkin ideal je da radi svoj posao i da je ljudi pamte po ulogama. Izjavila je da ne gleda televizijski program i da retko izlazi. Poznata je po tome što je mnoge uloge odbila, ali vremenom je morala da pristane na neke kompromise.

Jednom prilikom je izjavila da ne bi volela da se njena ćerka bavi glumom, ali bi je podržala ukoliko bi se odlučila za ovu profesiju.

Njena omiljena knjiga je „Tvrđava“ Meše Selimovića.

Dubravka je gurman, a liniju održava tako što redovno vežba. Nije uradila nijedan estetski zahvat, ali ne isključuje tu mogućnost u budućnosti. Za sada veruje u genetiku koja je nije izdala.

Karijera

Film i TV

Sa samo devet godina je imala prvu ulogu u humorističkoj seriji „Vaga za tačno merenje“. Već 1985. godine je bila Milica u filmu „Nije lako sa muškarcima“.

Sarađivala je sa velikim glumcima kao što su Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović i drugi. Izjavila je da se Milena Dravić prema njoj postavila kao majka i da joj je pomogla da prevaziđe strah.

Tokom 1991. godine se pojavila u drugoj sezoni kultne serije „Bolji život“. Tumačila je ulogu buntovnice Sanje i postala je veoma popularna. Iste godine je imala jednu od glavnih uloga u filmu „Kuća za rušenje“.

Dubravka je 1993. godine glumila Đinu Golubović u prvoj sezoni serije „Srećni ljudi“.  Ubrzo je napustila snimanje zbog malog honorara i zbog toga što je smatrala da je prikazivanje u kupaćem kostimu nepotrebno.

Isto su učinili Tanja Bošković i Dragan Jovanović koji je bio Crnogorac Lune koji se zaljubio u Đinu. Zbog ove odluke, Dubravka je deset godina bila na crnoj listi RTS-a i nije se pojavljivala u ostvarenjima Javnog servisa.

Glumica je 1994. godine je odbila ulogu u filmu „Velika frka“. Četiri godine kasnije je igrala Silviju Karver u filmu „Ljubavi Đžordža Vašingtona“ i Nadicu u kultnom filmu „Tri palme za dve bitange i ribicu“. Uloga Nadice joj je donela Nagradu Carica Teodora na Filmskim susretima u Nišu.

U filmu „Rat uživo“ iz 2000. godine tumačila je lik Ivane. Snimala ga je dok je bila u drugom stanju. Za ovu ulogu je nagrađena Zlatnom mimozom na Filmskom festivalu u Herceg Novom.

Sledeće godine se pojavila u ulozi medicinske sestre u komediji „Rondo“, a 2002. godine je završila snimanje filma „Ko čeka dočeka“.

Igrala je jednu od glavnih uloga u filmu „Jagoda u supermarketu“ iz 2003. godine i jednu od sporednih u seriji „Kazneni prostor“ nakon koje su gledaoci ponovo mogli da je vide na RTS-u.

Tokom 2004. godine je glumila Gordanu, Gušterovu ljubavnicu, u seriji „Stižu dolari“.

Od 2006. do 2010. godine je tumačila jedan od glavnih likova u seriji „Bela lađa“. U petom ciklusu Dubravka i Dragan Jovanović su napustili seriju.

Glumica se 2007. godine pojavila u jednoj epizodi serije „Pozorište u kući“ i dodeljena joj je jedna od glavnih uloga u filmu „Smrtonosna motoristika“.

Od 2008. do 2011. godine je igrala Milenu Malešević, Drakčetovu ženu, u seriji „Moj rođak sa sela“ koja je imala više od tri miliona gledalaca po epizodi i bila je jedna od najuspešnijih ostvarenja RTS-a.

Bila je Višnja u seriji „Pare ili život“. Izjavila je da nije nastavila snimanje, jer joj je producent Mima Karadžić rekao da neće moći da ispoštuje njihov dogovor. On je ovo negirao, ali nije želeo da otkrije pravi razlog prekida saradnje.

Dubravka je 2017. godine igrala Mariju u filmu „Povratak“. Započela je snimanje serije „Nemanjići“ u kojoj je tumači ulogu Ane, supruge župana Stefana Nemanjića.

Utelovila je lik Jelice u drugoj sezoni popularne TV serije „Žigosani u reketu“. Reditelji serije „Urgentni centar“ su joj 2018. godine poverili ulogu doktorke Sare Kolarov.

Reč je o domaćoj adaptaciji istoimene američke serije. Snimljeno je ukupno tri sezone, a emitovanje četvrte bi trebalo da počne tokom 2022. godine.

Tokom 2019. godine glumica je bila jedan od članova žirija muzičkog šou programa „Tvoje lice zvuči poznato“.

Reditelj Boban Jevtić joj je poverio ulogu u mini-seriji „Čudne ljubavi“. Glavne likove još tumače Nikola Kojo i Anica Dobra, a prva epizoda serije je emitovana na RTS-u u januaru 2022. godine.

Pozorište

Nakon Fakulteta dramskih umetnosti, Dubravka je počela da radi u Zvezdara teatru. 1996. godine je postala stalni član Ateljea 212.

Igrala je u sledećim predstavama: „Filomena Marturano“ (Lučija), „Kola mudrosti dvoje ludosti“ (Mašinjka), „Ljubavno pismo“ (Leposava), „Ovde“ (Keti), „Putujuće pozorište Rikot“ (Marta), „Ljubavi Džordža Vašingtona“ (Silvija), „Prosjačka opera“ (Lusi), „Večera sa prijateljima“ (Beti), „Smrtonosna motoristika“ (Silvana), „Grobljanska“ (Mira), „Kontuzov“ (Baba), „Moja draga“ (Draga), „Kaj sad“ (Biba), „Tramvaj zvani želja“ (Silvija), „Ožalošćena porodica“ (Sarka), „Doručak kod Tifanija“ (Holi Golajtli), „Miris kiše na Balkanu“, „Mrešćenje šarana“, „Ljubavno pismo“, „Kralj komedije“, „Priča se po gradu“ i mnogim drugima.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 1979. Vaga za tačno merenje
 • 1985. Nije lako sa muškarcima
 • 1988 – 1991. Bolji život
 • 1990 – 2007. TV teatar
 • 1991. Kuća za rušenje
 • 1993 – 1994. Srećni ljudi
 • 1998. Tri palme za dve bitange i ribicu
 • 2000. Rat uživo
 • 2001. Rondo
 • 2002. Ko čeka dočeka
 • 2002. Jagoda u supermarketu
 • 2002 – 2003. Kazneni prostor
 • 2004 – 2006. Stižu dolari
 • 2007. Pozorište u kući
 • 2008 – 2009. Pare ili život
 • 2008 – 2011. Moj rođak sa sela
 • 2006 – 2011. Bela lađa
 • 2017. Povratak
 • 2018. Nemanjići – Rađanje kraljevine
 • 2018 – 2020. Žigosani u reketu
 • 2018 – 2021. Urgentni centar
 • 2022. Čudne ljubavi