Dijana Đoković

Kratke informacije

Ime i prezimeDijana Đoković
Datum rođenja1964.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeUgostitelj

Biografija

Dijana Đoković, devojački Žagar je majka srpskog tenisera Novaka Đokovića. Rođena je 1964. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu. Pored Novaka, sa suprugom Srđanom Đokovićem ima i sinove Đorđa i Marka.

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Dijana Đoković, devojački Žagar je rođena 1964. godine u Beogradu. Njen otac, Zdenko Žagar je rođen i odrastao u Vinkovcima. Tu je upoznao i svoju suprugu Sandu. Po struci je farmaceut, ali je radio pri tadašnjoj vojsci. Zbog posla se preselio u Beograd, a Sanda mu se pridružila nakon što je završila srednju medicinsku školu.

Nakon što je Zdenko dobio posao u Prištini, porodica je trebalo da se preseli na Kosovo i Metohiju. Međutim, njegovoj supruzi i ćerkama se život tamo nije dopao, pa su četiri godine živeli u Nišu[1].

Kada su se vratili u Beograd, Dijana je završila Osnovnu školu „Sedam sekretara SKOJ-a“. Bavila se sportom, plivala, igrala odbojku, a sa 11 godina je počela da skija. Bila je član Skijaškog kluba Kopaonik.

Sedam godina je igrala folklor u Kulturno-umetničkom društvu „Vukica Mitrović“. Taj period pamti po lepim druženjima i putovanjima.

Posle osnovne, završila je srednju hemijsku školu, a potom upisala Tehnološki fakultet. Ipak, shvatila je da to nije zanimanje za nju, pa je prešla na Fakultet za fizičku kulturu. Prekinula je školovanje nakon što je saznala da je u drugom stanju.

Dijana ima mlađu sestru Sandru koja je udata za odbojkaškog trenera Zorana Terzića[2].

Zdenko Žagar je u jednom intervjuu kazao da neko vreme nije bio u kontaktu sa starijom ćerkom jer ga je krivila za to što su se on i njena majka rastali[3].

Podizanje šampiona

Dijana i Srđan Đoković su se upoznali tokom zimskog raspusta na Kopaoniku, gde je ona trebalo da polaže za instruktora skijanja. Započeli su vezu, a 1986. godine ona je ostala u drugom stanju.

Srđan je tokom jednog televizijskog gostovanja kazao da mu je tada rekla da nema nikakvu obavezu prema njoj, ali da je odlučila da rodi dete. Par se iste godine venčao.

U maju 1987. godine su dobili sina kome su dali ime Novak. Njihov drugi sin Marko je rođen u avgustu 1991. godine. Dijana je u julu 1995. godine rodila trećeg sina kome su dali ime Đorđe.

Dijana i Srđan su vodili restoran na Kopaoniku, pa su dečaci pre polaska u školu mnogo vremena provodili na planini. Kada su shvatili da Novak ima teniski potencijal i da bi trebalo da ulože u njegovu budućnost, usledile su godine velike žrtve.

Dok je Srđan putovao sa Novakom na turnire, Dijana je radila u njihovom restoranu. Kako je jednom prilikom ispričala, pravila je pice, pekla palačinke, radila u šanku 10 ili 16 sati dnevno. Svu zaradu je slala suprugu i sinu, jer im je novac bio potreban da bi Novak mogao da se takmiči[4].

Đokovići ne kriju da su se zbog sinove karijere neretko zaduživali po prilično nepovoljnim uslovima, ali da se ne kaju ni zbog čega, jer se ta žrtva isplatila – njihov sin je 2011. godine postao najbolji teniser na svetu, a u teniskom vrhu je ostao narednu deceniju.

Danas porodica Đoković ima restorane u Beogradu, na Kopaoniku i u drugim gradovima. Dijana je mnogo vremena provodi u onom u Beogradu, koji predstavlja svojevrsni muzej jer se u njemu nalaze mnogi Novakovi trofeji, nagrade i priznanja.

U jednom intervjuu je priznala da kuva samo kada je porodica na okupu, a da drugim danima ruča u njihovom restoranu. Kako je kazala, dugogodišnji rad u ugostiteljskom objektu i svakodnevno spremanje hrane dovelo je do gubitka želje da mnogo vremena provodi u kuhinji.

Osim toga, Srđan i Dijana se trude da isprate sina na završnicama velikih turnira, poput Australijan Opena (Australian Open), Rolan Garosa (Roland Garros), Vimbldona (Wimbledon), Ju Es Opena (US Open) i drugih.

Dijana je jednom prilikom kazala da se lepo osećala u mnogim gradovima koje su posetili, ipak, najlepše joj je u Majamiju i Parizu.

S obzirom na to da Novak i njegova supruga Jelena sa decom ne žive u Beogradu, trude se da iskoriste svaki trenutak koji provedu sa unukom Stefanom i unukom Tarom.

Jednom prilikom je kazala da je najponosnija na svoje sinove Novaka, Đorđa i Marka, te da je najsrećnija kada ih vidi zajedno.

Osim toga, Dijana je istakla da je Novaka ostala željna, jer je sa 12 godina otišao na tenisku akademiju, a nakon toga mnogo vremena provodio na turnirima i takmičenjima u drugim državama.

On već neko vreme sa porodicom ne živi u Beogradu. Ipak, gde god se pojavi izaziva veliko oduševljenje. Zbog neposrednosti i jednostavnosti dosta ljudi ga doživljava „svojim“.

Zato je mnoge majke dirnula Dijanina izjava „Bože, ja sam ovo dete rodila za ovaj narod, a najmanje za sebe[5]!”.

Reference