Miomir Kecmanović

Kratke informacije

Ime i prezimeMiomir Kecmanović
Datum rođenja31. avgust 1999.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBrejdenton (Florida)
ZanimanjeTeniser
Visina183 cm
Težina75 kg

Biografija

Miomir Kecmanović je srpski profesionalni teniser. Rođen je 31. avgusta 1999. godine u Beogradu. U tenisku istoriju upisao se 2015. godine kada je postao jedan od najmlađih osvajača omladinskog turnira „Orandž Boul“ (Orange Bowl) na Floridi. Od 13. godine je član prestižne teniske Akademije IMG (IMG Tennis Academy).

Tenisom je počeo da se bavi sa šest godina. Do 11. godine bio je dvostruki šampion Srbije u konkurenciji igrača do 12 godina. Uspeh je ponovio i 2011. godine koju je priveo kraju kao 11. igrač na evropskoj listi tenisera do 14 godina.

Nakon učešća na turniru u Moskvi primetili su ga skauti američkog IMG-a, te ga pozvali da se pridruži Akademiji. U januaru 2013. godine postao je juniorski broj 1. U konkurenciji igrača do 14 godina je tokom 2013. godine osvojio pet trofeja, a sledeće godine počeo je da igra ITF turnire. Već na prvom je osvojio titulu, a nakon toga odigrao šest finala i osvojio pet trofeja.

Posle osvajanja juniorskog „Oranž Boula“, usledilo je finale Ju Es Opena (US Open) 2016. godine. Tokom naredne godine osvojao je turnire u SAD-u, Turskoj, Belgiji i Kini. Godinu 2018. završio je na 132. poziciji ATP liste, a 28. januara našao se na 118. mestu na listi najboljih profesionalnih tenisera.

Detinjstvo i obrazovanje

Miomir Kecmanović je rođen 1999. godine u Beogradu. Njegov otac je profesor doktor Dragutin Kecmanović, specijalista opšte i abdominalne hirurgije. Njegova majka, Maja Pavlov je docent doktor i specijalista u istoj oblasti. Žive i rade u srpskoj prestonici.

Prvi susret sa reketom Miomir je doživeo kada mu je bilo šest godina. Sa dedom je bio na Zlatiboru i u nameri da unuku boravak na planini učini što zanimljivijim on ga je odveo na teniske terene. Dečaku se taj sport svideo, a s obzirom da je uočen veliki talenat po povratku u Beograd počeo je da trenira.

List „Njujork tajms“ („New York Times“) je pre nekoliko godina objavio tekst u kome se navodi da je tokom prvih godina Kecmanovićeve karijere cela porodica ulagala trud kako bi dečak postao što bolji. Tako mu je majka Maja bila trener, otac je dogovarao turnire, deda ga je vozio na takmičenja, a baka mu pomagala sa domaćim zadacima i kuvala.

Uspesi nisu izostajali, pa je Kecmanović osvajao omladinske turnire često pobeđujući starije tenisere. Prekretnica se desila 2011. godine nakon turnira u Moskvi. Tu su ga uočili čelnici prestižne akademije IMG, pa je polovinom sledeće godine na kućnu adresu stigao poziv da Miomir dođe da trenira na Floridi.

Kako je jednom prilikom Dragutin Kecmanović kazao, bilo je veoma teško doneti odluku da sina sa 13. godina pošalje u Ameriku. Ipak, znali su da od toga zavisi Miomirova budućnost, te iako im mnogo nedostaje, ponosni su na sve sinove uspehe.

Da bi bili sigurni da Miša nije sam u dalekoj Americi, sa njim je pošla i tetka Tanja Pavlov. Ona je ubzo postala njegov menadžer, vozač i kuvarica, a s obzirom da nisu imali automobil prvih nekoliko meseci su na treninge odlazili pešice. Trud se kasnije isplatio, a mnogi stručnjaci predviđaju mu veoma uspešnu karijeru.

Miomir je završio Osnovnu školu „Ruđer Bošković“ u Beogradu, a trenutno putem interneta pohađa nastavu u Ekonomskoj školi u Pančevu.

Juniorska karijera

Miomir Kecmanović je počeo da trenira tenis sa šest godina. Pet godina kasnije postao je dvostruki prvak Srbije u kategoriji do 12 godina, a nakon toga i svetski prvak za igrače rođene 1999. godine. Već 2011. godine postao je dvostruki šampion države u kategoriji igrača do 12 godina. Istu sezonu završio je na 11. poziciji liste najboljih evropskih juniora do 14. godina.

Na turniru koji je igrao krajem 2011. godine u Moskvi privukao je pažnju skauta Akademije Nika Bolitijera (Nicholas Nick James Bollettieri) koji su ga nekoliko meseci kasnije pozvali da nastavi da se usavršava na IMG-u. On je taj poziv prihvatio pa je u avgustu 2012. godine prvi put dobio priliku da sarađuje sa najpoznatijim teniskim stručnjacima.

Mnogo mu je pomoglo i to što se za poene borio sa dečacima starijim četiri ili pet godina od njega, jer je tako sticao potrebno iskustvo. Ipak, bolji uslovi rada i prilika da se upozna i odigra poneku partiju sa poznatim teniserima dodatno su izbrusili njegov talenat. Štaviše, prema rečima trenera sa kojima radi, mnogi svetski poznati igrači traže da se na terenu nađu upravo sa mladim Kecmanovićem.

Trud i rad urodio je plodom, pa je 1. januara 2013. godine postao najbolji evropski mladi igrač. U martu iste godine dobio je priliku da igra na čuvenom juniorskom turniru u francuskom Tarbu („Tarbes 14&U“). Opravdao je očekivanja svojih trenera plasiravši se u finale.

Usledili su turniri za igrače mlađe od 14 godina, na kojima je srpski teniser osvojio pet trofeja. Između ostalih, pobedio je na međunarodnom turniru „Edi Her“ („Eddie Her International Championships“, te juniorskom turniru u Gvatemali.

Godinu dana kasnije počeo je da nastupa na ITF turnirima. Iskoristio je prvu priliku koja mu se pružila. Naime, već je na prvom turniru za koji je dobio „vajld kard“ osvojio trofej. Postao je jedan od najperspektivnijih mladih igrača, a dokazao se time što je za samo dva meseca u konkurenciji igrača do 18 godina odigrao šest finala i osvojio pet titula.

I naredna, 2015. godina je počela uspešno. Igrao je finala turnira u Kostariki i Karsonu, te nastupao na svim grend slem turnirima. Dobar plasman ostvario je i u Melburnu gde je igrao polufinale dubla. Osvojio je juniorski turnir „Oranž Boul“ te ušao u istoriju kao jedan od najmlađih tenisera kojima je to pošlo za rukom.

Prvi profesionalni meč odigao je u Beogradu na „Mocart fjučersu“. Pobeda mu je donela prvi bod koji je ujedno bio „ulaznica“ na ATP listu.

Nije odbijao ni da igra za Srbiju. U nacionalnom dresu nastupao je na skoro svim evropskim takmičenjima u konkurenciji igrača do 12, 14 i 16 godina. Zato i ne čudi što je prihvatio poziv Bogdana Obradovića, tadašnjeg selektora Dejvis kup tima Srbije da se pridruži reprezentaciji koja je polovinom 2016. godine igrala protiv Velike Britanije.

Iako je bio rezerva, tvrdio je da mu je velika čast što je deo tog tima jer je dobio priliku da sarađuje sa domaćim igračima koji su postigli veliki uspeh. Tom prilikom je kazao će uvek rado da prihvati poziv selektora i da se nada da će uskoro zaigrati i u prvom timu.

Usledio je juniorski Ju Es Open na koje se 2016. godine plasirao u finale gde je poražen od Kanađanina Feliksa Ože Alijasima (Félix Auger-Aliassime). Ipak, ovo finale je posle „Oranž boula“ jedan od najvećih uspeha u njegovoj dotadašnjoj karijeri.

Mladi teniser je 2016. godinu priveo kraju sa 29 pobeda od 32 odigrana meča, zauzeo je prvo mesto na svetskoj listi juniora, osvojio turnir „Edi Her“ i odbranio trofej na „Oranž boulu“.

U julu 2017. godine ga je Međunarodna teniska federacija (ITF) proglasila za najboljeg juniora u 2016. godinu.

Seniorska karijera

Seniorsku karijeru je zvanično započeo 2017. godine tokom koje je osvojio četiri trofeja. Prvi je dobio nakon odličnih partija na fjučersu u Floridi, a potom su usledili trofeji u Turskoj, Belgiji i Kini. Prvi trofej sa čelendžera dobio je u Šenženu. Tokom kvalifikacija za Masters turnir u Majamiju poražen je u drugom kolu, pa je godinu priveo kraju na 207. mestu ATP liste.

Na samom startu sezone 2018. Kecmanović je igrao dva četvrtfinala od tri čelendžera, te je uspeo da se prvi put u karijeri nađe među 200 najboljih tenisera na svetu. Već 5. februara bio je 194. igrač na ATP listi.

U martu je dobio „vajld kard“ za Masters turnir u Majamiju, ali je već u prvoj rundi poražen od Uzbekistanca Denisa Istomina (Denis Olegovich Istomin). Sledećeg meseca je savladao Majkla Moha (Michael Mmoh) i Denisa Novikova (Dennis Novikov) četvrtog i šestog nosioca kvalifikacija za učešće na ATP 250 turniru u Hjustonu. Iako je uspeo da se plasira na ovo takmičenje, već u prvoj rundi ga je savladao Rajan Harison (Ryan Harrison).

Tokom jula i avgusta 2018. godine je sa timom Springfild Lejsers (Springfield Lacers) učestvovao na Svetskom timskom prvenstvu (World TeamTennis). Nakon pet poraza u finalima ovog takmičenja koje su doživeli u periodu od 1999. do 2014. godine Springfild Lejersi su uspeli da savladaju tim Filadelfija Fridoms (Philadelphia Freedoms) sa 19-18 i osvoje titulu na ovom takmičenju.

Krsmanović je odigrao ključnu ulogu, a oduševio je ljubitelje tenisa kada je u poslednjem meču uspeo da preokrene rezultat od 1:3 na 5:3 i savlada Kevina Kinga (Kevin King). Pored titule sa Lejersima, osvojio je i priznanje za najkorisnijeg igrača turnira.

U toku septembra i oktobra igrao je tri polufinala i jedno četvrtfinale na turnirima širom sveta. 22. oktobra 2018. godine se prvi put našao među 150 najboljih na svetu. Srpski teniser je na ATP listi zauzeo visoku 149. poziciju.

Sezonu je priveo kraju odbranivši titulu u Šenženu i nastupajući u finalu Ljudžou čelendžera u Kini. Na kraju 2018. godine bio je 132. igrač na ATP listi.

I naredna je započela dobro jer je na međunarodnom turniru u Brizbejnu uspeo da savlada 56. igrača sveta Leonarda Majera (Leonardo Mayer). 2. januara se sastao sa Kanađaninom Milošom Raonićem koji ga je savladao rezultatom 2:0.

Premda je ulaznicu za učešće na Indijan Velsu dobio kao „srećni gubitnik“ Kecmanović je u martu 2019. godine svima dokazao da zaslužuje da igra na ovom velikom turniru. Na startu se sastao sa Janom Leonardom Štrufom (Jan-Lennard Struff) koga je za sat i petnaest minuta savladao rezultatom 2:0 u setovima. Nakon toga usledio je duel sa Jošitom Nišiokom (Yoshihito Nishioka). Prvi set je dobio sa 6:4, a Japanac je zbog povrede morao da preda meč.

U četvrtfinalu se sastao sa Milošom Raonićem koji je opravdao ulogu favorita i savladao ga rezultatom 2:0 u setovima (6:3 6:4). Iako je poražen, Kecmanović je pokazao da može d hrabro da se bori i na velikim turnirima poput Indijan Velsa.

Od 4. marta 2019. godine je 130. teniser na ATP listi.

Privatni život

Miomir Kecmanović je rođen 1999. godine u Beogradu. Iako pripada porodici lekara, ekonomista i vojnih činovnika, svoju karijeru već godinama uspešno gradi u belom sportu. Uzor iz detinjstva mu je bio Švajcarac Rodžer Federer (Roger Federar), a danas najviše ceni Novaka Đokovića, za koga kaže da je učinio mnogo, ne samo za sport, nego za srpsko društvo u celini.

S obzirom da je na teniskom terenu od šeste godine, a od 13. živi i trenira u Brejdentonu na Floridi, u Srbiju dolazi tek kada mu obaveze dopuštaju. To vreme iskoristi kako bi se družio sa porodicom, rodbinom i prijateljima.

Veoma je posvećen sportu, a u slobodno vreme s prijateljima povremeno igra golf i košarku. Najviše se druži sa kolegama sa Akademije, a oni koji ga poznaju tvrde da, s obzirom da vanredno pohađa srednju školu, knjige nosi i na turnire. Svaki slobodan trenutak koristi kako bi pročitao neku knjigu.

Pošto je već ostvario dobre rezultate u tenisu, barem kada je juniorska karijera u pitanju, mnogi mu predviđaju uspešnu karijeru i često ga nazivaju naslednikom Novaka Đokovića.

Izvori

Miomir Kecmanović na društvenim mrežama

FacebookMiomir @ Facebook
InstagramMiomir @ Instagram