Nikola Bizumić

Kratke informacije

Ime i prezimeNikola Bizumić
Datum rođenja1823.
Mesto rođenjaNeradin (Srbija)
Datum smrti1906.
Mesto smrtiLondon
DržavaSrbija, Engleska
ZanimanjeBerber, frizer

Biografija

Nikola Bizumić je srpski pronalazač i preduzetnik koji je izumeo ručnu mašinicu za šišanje, tzv. „nularicu“. Rođen je 1823. godine u Neradinu, naselju u blizini iriške opštine, a preminuo je 1906. godine u Londonu.

Poreklom je iz siromašne porodice. Posle četiri godine osnovne škole, berberski zanat je učio u Irigu. Osmislio je mašinicu koja bi ubrzala šišanje, ali ga majstor nije u tome podržao.

1836. godine je otišao u Rumu gde je položio ispit za kalfu. Hteo je da patentira svoju zamisao, ali bilo mu je potrebno 100 forinti koje nije imao od koga da pozajmi.

1855. godine je otišao u London gde je pronašao finansijere za svoj izum. Deset godina kasnije, nikle su fabrike za proizvodnju ručnih mašinica za šišanje i korišćene su u berbernicama širom Evrope.

Nikola je uzeo pseudonim Džon Smit (John Mith) i dobio je plemićku titulu. Nije se ženio i nije imao potomke. Pored akcija u fabrikama, imao je i luksuznu vilu u otmenom delu Londona. Njegovo bogatstvo je procenjeno na 22 miliona sterlinga.

Sve je ostavio rođacima iz Srema, ali oni ni dan danas nisu dobili taj novac. Prema jednoj od teorija, engleski agenti su iscepali stranice o Bizumićima iz XIX veka koje su se nalazile u crkvenim knjigama u Neradinu kako ne bi mogli da dobiju nasledstvo.

Za ovaj slučaj su bili zainteresovani kralj Petar I Karađorđević i slikar, novinar i likovni kritičar Moša Pijade. Iako je prošlo više od sto godina, sudski postupak još uvek traje.