Ivana Panzalović

Kratke informacije

Ime i prezimeIvana Panzalović
Datum rođenja03. avgust 1987.
Mesto rođenjaDoboj
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Ivana Panzalović je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica bosanskohercegovačkog porekla, prepoznatljiva po ulozi profesorke u zabavnoj emisiji „Kursadžije“. Rođena je 3. avgusta 1987. godine u Doboju (Bosna i Hercegovina). Živi i radi u Beogradu.

Talenat za glumu je pokazala vrlo rano, a usavršavala ga je u školici glume u rodnom Doboju. Po završetku srednje škole je upisala Fakultet dramskih umetnosti (FDU) u klasi profesorke Mirjane Karanović.

Na malim ekranima se prvi put pojavila u seriji „Montevideo, Bog te video“, ali joj je popularnost donela emisija „Kursadžije“, te istoimena predstava koju su izvodili širom regiona.

U žižu javnosti je dospela u septembru 2017. godine kada joj je verenik Srđan Cvetanović pucao u glavu, a potom izvršio samoubistvo. Ivana je, srećom, prošla bez ozbiljnih povreda, a Cvetanović je podlegao ranama.

Detinjstvo i obrazovanje

Ivana Panzalović je rođena 1987. godine u Doboju. Njen otac je hirurg Duško Panzalović, primarijus doktor i vlasnik privatne klinike u Doboju. Majka Mira Panzalović je po struci medicinska sestra. Ivana ima sestru Tijanu koja je školovana muzičarka. Studij gitare je završila u Barseloni.

Ivana je u jednom intervjuu kazala da je bila veoma nestašno dete, te da se njeno interesovanje prema glumi videlo od ranog detinjstva. Pohađala je školicu glume, a po završetku srednje škole upisala Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

Profesorka joj je, između ostalih, bila poznata glumica Mirjana Karanović, od koje kaže da je naučila zaista mnogo. Jednom prilikom je kazala da joj je fakultet pomogao da stekne potrebnu disciplinu i posvećenost koja je neophodna za uspešno bavljenje glumom. Priznaje i da je tokom studija morala da se odrekne akcenta.

Karijera

Ukoliko se izuzmu projekti koje je radila tokom studija, Ivana je na malim ekranima debitovala 2012. godine u seriji „Montevideo, Bog te video“ koju je režirao Dragan Bjelogrlić. Kako je jednom prilikom kazala, ulogu je dobila putem kastinga. Premda joj je drago što je imala priliku da učestvuje u tako velikom projektu, priznala je da joj je žao što njena uloga nije bila veća.

Glumila je Jasminu u kratkom filmu „Poslednja noć“ Slobodana Popovića. Film je premijerno prikazan 2012. godine, a ostale uloge su tumačili Luka Miljković, Stevan Mrđenović, Pavle Sovilj i drugi. Usledila je epizodna uloga u popularnoj seriji „Sinđelići“ koja je u periodu od oktobra 2013. do jula 2017. godine emitovana na Televiziji „Prva“.

Nakon što je glumica Dragana Vujić ostala u drugom stanju, Ivana je prihvatila ulogu nove profesorke u zabavnoj emisiji „Kursadžije“ koja je emitovana na Televiziji „Pink“. Snimljeno je nekoliko sezona, a o popularnosti šoa dovoljno govori to što je u vidu predstave odigran na brojnim pozornicama širom regiona, ali i dela Srednje i Zapadne Evrope.

U međuvremenu se pojavila u TV seriji „Folk“ Dušana Milića, gde je glumila devojku odlučnu u nameri da postane pevačica. Mnogi su više od glume komentarisali njen izazovni nastup koji je, s druge strane, zadovoljio potrebe lika koji je tumačila.

Novi televizijski angažman stigao je u januaru 2014. godine kada joj je povereno vođenje kviza „Najbrži igrač“ na televiziji „Pink“. Uprkos atraktivnom izgledu kojim je plenila pažnju gledalaca, publika i kritika su bili podeljeni. Deo medija i gledalaca je s neodobravanjem komentarisao njeno provokativno oblačenje.

Usledila je uloga u predstavi „Čipka i čokolada“ Stanka Holcera. Reč je o adaptaciji istoimenog romana koga potpisuju Danijela Božičković Radulović, Antileta Ana Živković i Holcer, a koja na simpatičan način govori o muško-ženskim odnosima i pogledima na svet jedne plavuše i jedne crnke. Partnerka u ovoj predstavi joj je bila Milena Lasić, supruga hrvatskog glumca Frane Lasića.

Predstava je premijerno izvedena u februaru 2016. godine u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“, a potom su imali priliku da je vide gledaoci širom regiona.

Panzalovićeva je u jednom intervjuu priznala da joj reditelji češće nude uloge temperamentne, provokativne i otvorene žene, te da joj je želja da glumi Megi u komadu „Mačka na usijanom limenom krovu“ Tenesija Vilijamsa (Tennessee Williams). Kao razlog je navela to što je Megi „mlada i lepa žena, ali i karakterna ličnost“.

Posle tragedije koja joj se dogodila u septembru 2017. godine Ivana se na posao vratila već u februaru 2018. godine kada su počele pripreme za predstavu „Na tragu“. Komad Nikole Milojevića u režiji Nenada Gvozdenovića je publici premijerno predstavljen 1. maja 2018. godine u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP).

U ovoj predstavi Ivana glumi tihu i povučenu ženu, pozorišnog inspicijenta. U ostalim ulogama se pojavljuju Filip Gajić, Milan Novaković, Dragoslav Ćirović, Dragiša Milojković, Stefan Minić i Luka Miljojković. Predstava govori o problemima sa kojima se susreću režiseri i glumci tokom stvaranja pozorišne predstave.

S ovim komadom su nastupili u revijalnom delu 7. Festivala proizvedenih predstava u Aleksincu.

Privatni život

Ivana Panzalović je rođena 1987. godine u Doboju. U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju školu, ali se nije poput svojih roditelja odlučila za medicinu, nego glumu. Diplomirala je u klasi profesorke Mire Karanović.

O njenom privatnom životu se do 2017. godine nije mnogo znalo. Međutim, u septembru je glumica postala vest na stranama crne hronike. Naime, njen verenik Srđan Cvetanović ju je 7. septembra upucao pištoljem u glavu, a potom izvršio samoubistvo. Glumica je, na sreću prošla bez ozbiljnijih povreda.

Ako je verovati beogradskim tabloidima ovoj tragediji je prethodila žestoka svađa između partnera. Prema izjavama koje su tih dana prenosili, par je bio u vezi od aprila 2017. godine, a verili su se u četiri meseca kasnije.

Srđan Cvetanović je bio plastični hirurg zaposlen na Vojno-medicinskoj akademiji (VMA). Mediji su prvo objavili da su se upoznali kada ju je Srđan operisao, a potom da su se poznavali od ranije jer je on bio prijatelj glumičinog oca. Ivana nije niti potvrdila niti demantovala ove informacije.

Cvetanović je sa prvom suprugom Tanjom imao troje dece, a pre nego što je započeo vezu sa 29 godina mlađom glumicom bio je u braku sa medicinskom sestrom Marijom Nikolić. Odnos između Srđana i Ivane je, navodno bio buran, a ako je verovati napisima u štampi, partneri su se mnogo svađali.

Sve je kulminiralo u noći sa 7. na 8. septembar kada je nakon svađe u njihovom stanu na Dedinju glumica pozvala policiju. Patrola je na lice mesta stigla dva minuta kasnije, te zatekla stravičan prizor. Srđan je bio mrtav, a Ivanu je metak pogodio u glavu. Hitno je prevežena na VMA, a nekoliko dana kasnije lekari su objavili da je njeno stanje stabilno i da je imala mnogo sreće jer metak nije oštetio ni oko ni mozak.

Uprkos tome što je istraga bila u toku, mediji su objavili da je Cvetanović prvo pucao svojoj verenici u glavu, a potom izvršio samoubistvo. Ivana nije davala izjave na tu temu nego je kazala da će sve ispričati policiji kada za to dođe vreme.

Premda su mnogi listovi i televizije želeli da dobiju njenu stranu priče, Ivana nije želela o tome da govori. Prvi put se na televiziji pojavila početkom maja 2018. godine kada je u jutarnjem programu Prve govorila o premijeri svoje predstave. Iako su voditelji insistirali da ispriča šta se dogodilo, glumica je vešto izbegla da ispriča celu priču.

Nekoliko meseci kasnije objavljene su slike sa njenih profila na društvenim mrežama na kojima je u zagrljaju nepoznatog muškarca. To je bio povod da tabloidi zaključe da glumica ima novog dečka. Panzalovićeva je ponovo propustila da komentariše takve napise.

Filmografija

Filmovi i serije

  • 2012. Montevideo, Bog te video
  • 2012. Poslednja noć
  • 2013. Sinđelići
  • 2013. Folk

TV emisije

  • 2013. Kursadžije
  • 2014. Najbrži igrač

Izvori:

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:685726-Glumica-Ivana-Panzalovic-na-kucnom-lecenju

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:684930-Molicu-se-za-Srdjana-dok-sam-ziva

https://www.blic.rs/zabava/ponovo-ljubi-nakon-tragedije-glumica-kojoj-je-verenik-pucao-u-glavu-u-zagrljaju-novog/7kw4x1f

https://www.alo.rs/vip/popkultura/ivana-panzalovic-u-jutarnjem-programu-progovorila-o-paklu-koji-je-prezivela/162253/vest

 

Ivana Panzalović na društvenim mrežama

FacebookIvana @ Facebook
InstagramIvana @ Instagram