Anto Staničić

Kratke informacije

Ime i prezimeAnto Staničić
Datum rođenja18. decembar 1909.
Mesto rođenjaTivat
Datum smrti1991.
Mesto smrtiNepoznato.
DržavaJugoslavija
ZanimanjeKnjiževnik

Biografija

Anto Staničić je bio crnogorski i jugoslovenski novinar i dječiji pisac. Rođen je 18. decembra 1909. godine u Tivtu. Tokom druge polovine dvadesetog vijeka bio je jedan od najpoznatijih pisaca dječijih knjiga, romana i pripovijetki. Preminuo je 1991. godine.

U Dubrovniku je završio osnovnu i srednju školu, a u Zagrebu je počeo da studira ekonomske nauke. Godine 1937. zaposlio se u Agrarnoj banci u Beogradu. Godine 1948. u Radio Beogradu se zaposlio kao novinar.

U Radio Beogradu radio je u Redakciji emisija za djecu, potom u Radio-školi, te drugim redakcijama na kojima je neprekidno radio do 1978. godine.

Iako je veći dio svog života proveo u Beogradu, inspiraciju za svoja djela najviše je pronalazio na obali Jadranskog mora i tamošnjim ljudima koji su po njegovom mišljenju bili vrlo hrabri.

Budući da se ugledao na svog djeda Peru koji je bio mornar, pisao je uglavnom o svom zavičaju plemenitih i jednostavnih ljudi i njihovom mornarskom životu.

Prva njegova knjiga koju je objavio 1951. godine nosi naslov „Priče na granici istine“. Potom je napisao roman za djecu „Mali pirat“. Inspiraciju za knjigu „Mali pirat“ pronašao je u prošlosti stare Boke. Kroz ovu knjigu prikazao je svoje uspomene iz djetinjstva.

Knjiga „Mali pirat“ jako je popularna među učenicima osnovnih škola i često se uvrštava kao dio školske lektire. Ovaj roman do sad je preveden na slovenački, makedonski, i mađarski jezik, te na češki je preveden 1968. godine.

Vrijeme radnje ovog romana je sedamnaesti vijek, vrijeme gusara i morskih razbojnika koji su plovili morima i presretali druge brodove, pljačkali ih i slično.

Ostala poznata djela ovog pisca su: „Ratni brod Velika sultanija“, „Bambusov štap“, „Tamo gdje se talasi razbijaju“, „Afrikanac“, „Galebovo gnijezdo“, „Kojim putem, Afrikanče“, „Priča o Sunici“, „Beskućine kuće“.

Roman „Bambusov štap“ preveden je i objavljen u Bratislavi na slovački jezik 1977. godine. Od 1974. do 1979. godine napisao je tri knjige priča za djecu: „Binga“, „Minuš“ i „Đerdan priča za djecu“.

Anto  Staničić dobio je književnu nagradu „Politikinog zabavnika“ za roman „Galebovo gnijezdo“ 1981. godine kao najbolje djelo za mlade, takođe je dobio povelju i nagradu „Zmajevih dečijih igara“ 1991. godine.

Pisac Anto Staničić preminuo je 1991. godine.

Bibliografija

 • „Priče na granici istine“, Zagreb: Mladost,  1951. godine
 • „Mali pirat“, Zagreb: Mladost, 1956. godine
 • „Bambusov štap“, Zagreb: Mladost, 1959. godine
 • „Ratni brod Velika sultanija“, Zagreb: Mladost, 1964. godine
 • „Tamo gdje se talasi razbijaju“, Zagreb: Mladost, 1964. godine
 • „Afrikanac i druge pripovijesti“, Zagreb: Mladost, 1971. godine
 • „Nojeva barka“, Gornji Milanovac: Dječje novine, 1974. godine
 •  „Galebovo gnijezdo“, Beograd: Nolit, 1980. godine
 • „Kojim putem, Afrikanče“, Beograd: Nolit, 1984. godine
 • „Priča o Sunici“, Beograd: Nolit, 1985. godine
 • „“Beskućne kuće“, Beograd: Nolit, 1987. godine
 •  „Tajne Veriga“, Beograd: Nolit, 1988. godine