Melanija Tramp (Melania Trump)

Kratke informacije

Ime i prezimeMelanija Tramp (Melania Trump)
Datum rođenja26. april 1970.
Mesto rođenjaNovo Mesto (Slovenija)
DržavaSAD
PrebivališteManhattan (New York)
ZanimanjeManekenka, dizajner nakita
Visina1.80 m
Težina63 kg

Biografija

Melanija Tramp, rođena Knavs (Knaus), je bivši foto-model i supruga biznismena i 45-og predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trampa (Donald Trump). Rođena je 26. aprila 1970. godine u Novom mestu u bivšoj Jugoslaviji, tačnije u Socijalističkoj Republici Sloveniji.

Otac Viktor je bio prodavac auto delova, a majka Amalija je šila krojeve u fabrici dečje odeće Jutranjka iz Sevnice koja više ne postoji. Otac je poreklom iz grada Radeče, a majka iz sela Raka. Melanija ima sestru Ines i polubrata sa očeve strane koga nije upoznala.

Odrasla je u skromnom stambenom bloku u Donjeposavskoj regiji. Kada je krenula u srednju školu, roditelji su sagradili dvospratnu kuću u Sevnici.

Završila je Srednju školu za dizajn i fotografiju u Ljubljani. Upisala je dizjan i arhitekturu, ali je na prvoj godini prekinula studije.

Sa 16 godina je počela da se bavi manekenstvom i vrlo brzo je pozirala slovenačkom fotografu Stanetu Jerki. Kada je imala 18 godina, potpisala je ugovor sa modnom agencijom iz Milana. 1992. godine je osvojila titulu prve pratilje Mis Slovenije.

Počela je da radi za modne kuće u Milanu i Parizu, a 1996. godine se preselila u Njujork. Pojavila se na naslovnicama: Harper’s Bazaar, New York Magazine, Avenue, Allure, Vanity Fair, GQ, itd.

1998. godine je na nedelji mode u Njujorku upoznala Donalda Trampa. Tada je bila deo menadžmenta „Trampovih modela“. Iako je bio u braku sa glumicom Marlom Mejpls (Marla Maples), Donald je došao u pratnji norveške poslovne žene Selin Midelfart (Celina Midelfart). Poslao ju je u kupatilo da bi mogao nasamo da popriča sa Melanijom koja je odbila da mu da broj telefona. Tramp je manekenki dao sve svoje brojeve, a ona ga je pozvala posle nedelju dana.

Započeli su vezu koju je Melanija ubrzo raskinula. Ipak, par se pomirio nakon nekoliko meseci. Pažnju medija su privukli tokom Trampovog rijalitija „Šegrt“ koji ga je spasao od bankrota.

2000. godine je snimila editorijal za Sports Illustrated.

2001. godine je dobila zelenu kartu i zakonito boravište u Sjedinjenim Američkim Državama.

2004. godine Melanija i Donald su se verili. 22. januara 2005. godine su se venčali u crkvi na Floridi, a prijem je bio u dvorani na Donaldovom imanju. Ovom događaju su prisustvovale mnoge poznate ličnosti, a među njima su Hilari i Bil Klinton (Hillary i Bil Clinton). Mlada je nosila venčanicu koju je dizajnirao Džon Galijan (John Galliano) i čija je cena bila 200.000 dolara. Tada se pojavila na naslovnici Voga (Vogue).

U martu 2006. godine su dobili sina Barona Viliama Trampa (Barron William Trump) kome je otac dao prvo ime, a majka srednje ime i nadimak „mini Donald“. Iste godine je dobila državljanstvo SAD-a.

2010. godine Melanija je počela da se bavi dizajniranjem nakita, a zatim je biznis proširila na kozmetičke linije.

Kada se Donald kandidovao za predsednika SAD-a, mediji su istraživali Melanijinu prošlost i pronašli su fotografije iz mladosti na kojima je naga. Ona je izjavila da je naporno radila i da se ne stidi.

mel

 

U julu 2016. godine Melanija je održala govor u kome je, od reči do reči, citirala Mišel Obamu (Michelle Obama). Trampov portparol Džejson Miler (Jason Miller) je izjavio da je Melanijin tim pisaca bio inspirisan njenim stavovima i nije pomenuo govor bivše prve dame.

U septembru su Melanijini advokati podneli tužbe za klevetu protiv britanskih tabloida: Daily Mail i Webster Tarpley koji su objavili da je devedesetih godina u Italiji radila kao dama za pratnju.

Uprkos brojnim skandalima, Melanija uvek brani i podržava svog supruga. Jednom prilikom je izjavila: „Mnoge optužbe protiv njega su lažne. Mnoge su tačne, a ja se ne libim da kažem da je grešio. Opet, na konstantnoj je meti medija. On je pomalo sirov, znate. Ružne reči koje koristi su dečački žargon. Ali kada ga malo bolje upoznate, on je neverovatan džentlmen, pun podrške za drage ljude. Priča o tome da ponižava žene pada u vodu kada pogledate njegove kompanije u kojima su na brojnim uticajnim mestima upravo žene. On ih podržava da slede svoje snove i teže najvišim pozicijama. Verujem mu.“

20. januara 2017. godine će preuzeti ulogu prve dame Sjedinjenih Američkih Država. Biće druga prva dama koja je rođena van SAD-a. Za sebe je rekla da će biti tradicionalna kao Beti Ford i Džeki Kenedi (Jackie Kennedy).

Govori šest jezika: slovenački, srpsko-hrvatski, engleski, francuski, italijanski i nemački.

Melanija Tramp (Melania Trump) na društvenim mrežama

FacebookMelania @ Facebook
InstagramMelania @ Instagram
TwitterMelania @ Twitter