Marijan Ban

Kratke informacije

Ime i prezimeMarijan Ban
Datum rođenja8. februar 1963.
Mesto rođenjaSplit
DržavaHrvatska
ZanimanjeMuzičar, pevač
ŽanrPop, rock

Biografija

Bivši frontmen grupe „Daleka obala“, hrvatski tekstopisac i pevač, harizmatični muzičar, pop – rok legenda, splitska ikona dugih 30 godina… sve to staje u jedno ime – Marijan Ban.

Rođen je u Splitu, 8. februara 1963. godine. Do svoje desete godine je živeo u Kaštel Gomilici, naselju u gradu Kaštelu, blizu Splita, a u Split se preselio 1973. godine.

Kao dete voleo je svaku rekreaciju i razonodu vezanu za obalu i more, tako ga je počelo interesovati jederenje, kojem se kasnije uvek vraćao. Postao je čak i juniorski prvak Hrvatske u jedrenju, kao i reprezentativac. Igrao je i odbojku i košarku, gde je igrao u kadetima. Završio je srednju tehničku školu, smer precizne mehanike i studirao je mašinstvo, tri godine. Posle srednje škole, 1981. godine otišao je u Srbiju (Niš i Pančevo), na odsluženje vojnog roka.

Sa 20 godina je naučio da svira gitaru, i za početak je svoj talenat prezentovao na ulicama i trgovima Splita, da bi svoj prvi javni nastup imao na prvom koncertu „Đavola“. Ubrzo zatim, sa još tri prijatelja, takođe ljubitelja muzike, osnovao je bend „Daleka obala“. U sastavu grupe su bili – Jadran Vušković (gitara), Boris Hrepić (bas), Zoran Ukić (bubnjevi) i Marijan Ban (pevač). Od leta 1988. godine su krenuli sa svakodnevnim probama, a prvi koncert su održali u bioskopu Zlatna vrata, u Dioklecijanovoj palati, 1988. godine. Zanimljiv je početak njegovog pisanja pesama, kada je još u osnovnoj školi za napisanu prvu pesmu dobio jedinici, jer učiteljica nije verovala da je to njegov rad, ali kasnije uverivši se u to, dobijao je samo odlične ocene. Pet godina je bio zaposlen u Jugovinilu, kao dežurni mehaničar, a 1990. godine, kada se za njega pročulo i van granica Radio Splita, napustio je posao i potpuno se posvetio muzici. Oženio se 21. marta 1987. godine Dominom, profesorkom matematike i fizike. Sa njom ima troje dece – Marka (1987), Anku (1990) i Mirtu (1993).

Jedini peh u njegovoj karijeri je bio početkom juna 2008. godine, kada je Marijanu bilo 52 godine. Mediji su bili preplavljeni vešću, da je ovaj vrhunski pevač pokušao samoubistvo, ubodom noža u stomak. To je potpuno šokiralo i zabrinulo sve njegove fanove i prijatelje. Međutim, posle duge borbe sa samim sobom, on je uspeo da ojača i ponovo stane pred publiku, sa još više samopouzdanja. Javno je priznao da mu je vera pomogla u dugogodišnjim problemima sa alkoholom i uz podršku lekara splitske bolnice i porodice na prvom mestu, uspeo je da se izbori sa svim nedaćama. Zauvek je odbacio piće, posle fatalnog juna 2008. godine i potpuno se, kao na početku, posvetio dalmatinskoj pesmi i zvukovima gitare.

Nakon prvih uspeha na sceni sa grupom „Daleka obala“, kada je bend harao na svim top listama i po diskotekama, osamostalio se i počeo solo karijeru, 1990. godine, uz pratnju benda „Diktatori“. Snimio je ukupno sedam albuma – od kojih je prvi izdao za izdavačku kuću Luxor design, snimio ga je u stugiju Radio Brača, 1988. godine. Nakon toga su se ređali ostali albumi – „Daleka obala“ (1990), „Ludi mornari dolaze u grad“ (1992), „Mrlje“ (1993), „Morski pas“ (1994), „Di si ti“ (1997), „1999 – 2000“ (1999), dvostruki CD „Uspomene – sve najbolje uživo“ (2002), kompilacije „Od mora do mora“ (1998) i „Daleka obala – Ultimate Collection“ (2008) i album „Staro zlato“ (2003).

Autor je mnogih tekstova, uz koje su rasle mnoge generacije, koje krasi bluz i koji govore o moru, ljubavi, životu, uspehu i slavi. Od hitova, posebnu pažnju zauzimaju – „Morska vila“ (himna splitskih rukometaša), „Di si ti“, „Sa’ mi je ža’“, „Ruzinavi brod“, „Ovo nije moje vrijeme“, „Od mora do mora“, „Daleka obala“, „Noć je prekrasna“, „14 palmi“ itd. Od početka karijere duge 30 godina, redovni gost na svim njegovim koncertima je Neno Belan, koji je ujedno i prateći vokal u skoro svim njegovim pesmama. Na 63. Zagrebačkom festivalu, 22. januara 2016. godine je odneo pobedu sa pesmom „Ne voliš me više“, autora Tomislava Mrduljaša i Roberta Pauletića. Sa Dinom Dvornikom je uradio duet sa pesmom „Bila boja“, koji nikada nije objavljen, a prvi put je uživo otpevan na 48.- godišnjici Torcide, navijačke grupe splitskog FK „Hajduk“.

To kako ga okruženje vidi, koliko je ušao u svaki dom sa svojom muzikom kao omiljeni pevač, koliko ulepšava dalmatinske letnje večeri uz vino i šum talasa, najbolje opisuje rečenica koju je izjavio Hari Rončević, kantautor iz Splita – „Marijan Ban, to zvuči kao institucija, a ne kao ime čovika. A najvažnije je da je svo ovo vrime osta’ dite.“

Marijan Ban na društvenim mrežama

FacebookMarijan @ Facebook
InstagramMarijan @ Instagram
TwitterMarijan @ Twitter