Zoran Marjanović

Kratke informacije

Ime i prezimeZoran Marjanović
Datum rođenja20. jul 1978.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeKompozitor, aranžer

Biografija

Zoran Marjanović je srpski kompozitor i aranžer, osumnjičen za ubistvo svoje supruge, pevačice Jelene Krsmanović Marjanović. Učesnik je prve sezone rijaliti šou programa „Zadruga“. Zoran je rođen 20. jula 1978. godine u Beogradu. Živi u rodnom gradu.

Muzičkom produkcijom se bavi više od dvadeset godina, a autor je folk hitova „Digni me, pao sam“ Milana Dinčića Dinče, „Zlatnik“ Tanje Savić, „Bato bre“ Indire Aradinović Indi i drugih. Sarađivao je i sa pokojnom suprugom Jelenom, kojoj je komponovao, aranžirao i producirao brojne pesme.

U žižu javnosti je dospeo u aprilu 2016. godine, kada je objavljeno da je Jelena Krsmanović Marjanović ubijena u Beogradu. Policija je, između ostalog, istraživala i njega i njegovu porodicu, a 15. septembra 2017. godine je prvi put priveden zbog sumnje da je ubio svoju bivšu suprugu.

Viši sud u Beogradu je 4. jula 2019. godine podneo optužnicu protiv Zorana Marjanovića zbog teškog ubistva supruge Jelene Marjanović.

Mladost i obrazovanje

Zoran Marjanović je rođen 1978. godine u Beogradu. Sa roditeljima, Vladimirom i Zoricom Marjanović i bratom Milošem je odrastao u rodnom gradu. Tu je završio osnovnu i srednju školu, te studij muzičke produkcije i dizajna zvuka.

Zoran je od 1992. godine član Streljačkog kluba Crvena zvezda i Saveza strelaca Jugoslavije. Dugo se takmičio u tom sportu i osvajao nagrade, a nakon nekoliko godina pauze postao je član Saveza za praktično streljaštvo Srbije.

Marjanović je aktivan u disciplinama brza i precizna taktika delovanja vatrenim oružjem i dalekometno streljaštvo snajperskom puškom[1].

Muzička karijera

Zoran Marjanović se od ranih dvehiljaditih bavi komponovanjem, aranžiranjem i produciranjem muzike. Jedna od prvih kolegica sa kojima je sarađivao je Anica Milenković. Marjanović je komponovao pesme „Ovo mora da se zalije“, “Ma ja je znam“ i „Žilet“ sa njenog albuma „Puštam te“ iz 2001. godine.

Otprilike u isto vreme je aranžirao numeru „Druga žena“ sa CD-a „Igraj nek’ je veselo“, folk pevačice Marine Živković.

Usledila je nova saradnja s Anicom Milenković, na pesmama „Što nisam muško“ i „Oprosti mi Bože“, koje su se našle na njenom albumu „Pile moje“ iz 2003. godine. Marjanović je komponovao muziku za numere „Plavo, plavo“ i „Izaberi jedan dan“ sa CD-a „One stvari“ folk pevačice Jasne Milenković Jami.

Nakon toga je sarađivao s Anom Bekutom na pesmi „Sačuvaj mi mesto“ sa njenog albuma „Brojanica“ iz 2005. godine.  Komponovao je i muziku za numeru „Konak“ sa kojom se Bekuta takmičila na „Beoviziji“ 2006. godine.

Iste godine je Indi objavila CD na kome je svih deset pesama komponovao Marjanović, dok su tekstove pisali Marina Tucaković i Saša Milošević. Na tom albumu su bile numere „Na rate“, „Bela haljina“, „Pipni mi ruke“, „Relativno“ i druge. Komponovao je i pesmu „Bato bre“ sa kojom se Indi predstavila na „Grandovom“ festivalu, a koja je vrlo brzo postala hit.

Usledila je nova saradnja sa Produkcijskom kućom „Grand“, konkretno sa njihovim mladim pevačem Milanom Dinčićem Dinčom, kome je komponovao singl „Digni me, pao sam“, na tekst Saše Miloševića. Pesma se našla na kompilacijskom CD-u „Nove Zvezde Granda“ iz 2007. godine.

Komponovao je i aranžirao numeru „Afrika“ mlade pevačice Sandre Prodanović, koja je upravo po ovoj pesmi i stekla umetničko ime Sandra Afrika. Marjanović je aranžirao numeru „Zapjevaj mi pjesmu Bosansku“ sa kojom je Branka Sovrlić nastupila na Ilidžanskom festivalu 2008. godine.

Tokom 2008. godine pojavilo se nekoliko pop-folk hitova koje je komponovao ili aranžirao Zoran Marjanović. Naime, Bane Mojićević je objavio album „Zlato moje“, na kome je tri pesme komponovao i aranžirao Zoran, a na nekoliko je pevao i prateće vokale.

Komponovao je tri od osam pesama na albumu Tanje Savić iz 2008. godine. Pored naslovne pesme „Zlatnik“, koja je vrlo brzo osvojila publiku širom regiona, Marjanović je autor kompozicija „Crveno slovo“ i „Ulica“.

Sarađivao je i sa folk pevačem Bekijem Bekićem, koji je ceo album „Veliko srce“ snimio u njegovom studiju. Marjanović je aranžer naslovne numere i pesme „Čudna devojka“.

Za mladu pevačicu Jadranku Barjaktarović je komponovao pesmu „Bedem“, sa njenog albuma „Krv sam tvoja“ iz 2009. godine.

Marjanović je kompozitor i aranžer numere „Puk’o si na mene“, koja se našla na četvrtom CD-u pevačice Jelene Elene. Za Katarinu Živković je napisao pesmu „Ako se rastanemo jednom“, a za Danijelu Vranić „Nemoj da me žalite“ sa kojima su se predstavile publici i žiriju na trećem „Axal Grand festivalu“, koji je održan 2010. godine.

Usledila je saradnja sa Radom Manojlović, kojoj je komponovao muziku za pesmu „Vatromet“, sa njenog drugog CD-a „Marakana“, koji se u prodaji pojavio 2011. godine.

Za Ivana Kukolja Kukija je napisao numeru „Koštaš me“, a za Jadranku Barjaktarović „Dupla s čemerom“, sa kojima su nastupili na četvrtom „Axal Grand festivalu“. Komponovao je pesmu „Nigde mosta, nigde ćuprije“ koju je otpevala Nada Topčagić, te napisao tekst, muziku i aranžman za numeru „Rođendan“, mlade „Zvezde Granda“ Mirjane Aleksić.

Na tekst Marine Tucaković je komponovao muziku za pesmu „Znaš li“ mladog pevača Martina Ajdarevića. Numera se našla na njegovom prvom albumu pod nazivom „Takav je Bog“ u izdanju „City Records-a“. Nakon toga je za Borisa Stjepanovića komponovao i aranžirao pesmu „Potrošeno nije sve“, čiji tekst potpisuje Miodrag Ž. Ilić.

Usledila je nova saradnja sa Nadom Topčagić, čiji je rezultat pesma „Rađalo se, krstilo“, koja se našla na kompilacijskom CD-u „Grand Kolekcija 2014“. Iste godine je za Dejana Ćirkovića Ćiru i svoju suprugu Jelenu komponovao i aranžirao pesmu „Sele“, s albuma „Zimska kolekcija Grand hitova 2014“.

Napisao je muziku i aranžman za singl „Čija si sreća nesrećo“ koju je Jelena objavila iste 2014. godine, kao i za singl „Amajlija“ Suzane Jovanović iz 2015. godine. Komponovao je i aranžirao numeru „Ti i ja“ koju su Jelena Krsmanović Marjanović i Marko Gačić snimili iste godine. Autor je i balade „Kaži anđele“ koji je Jelena objavila 2015. godine.

Učešće u rijaliti šou programu „Zadruga“

Domaći mediji su u septembru 2017. godine objavili da će jedan od učesnika rijaliti šou programa „Zadruga“ koji emituje Televizija „Pink“ biti i Zoran Marjanović. To je naišlo na oprečne reakcije javnosti, s obzirom na to da bura oko misterioznog ubistva njegove supruge, ni u tom momentu nije jenjavala.

Marjanović je kao motiv za ulazak u rijaliti naveo činjenicu da se od tog nemilog događaja u domaćim medijima pisalo mnogo toga o njemu, te da želi da „spere ljagu“ sa sebe i svoje porodice i pokaže ljudima kakav je zapravo čovek.

Tokom predstavljanja publici i ostalim učesnicima kazao je da ne očekuje ništa od rijalitija, te da drugi ništa ne treba da očekuju od njega. Osim toga, dodao je da se vodi devizom „Ne diram te, ne diraj me“.

Zaista se u takvom svetlu i predstavio gledaocima. Nije često ulazio u konflikte, a u iskrenoj ispovesti Lepom Mići, koja je emitovana uživo na programu Televizije „Pink“ govorio je o ubistvu svoje supruge i svemu sa čime se u tom momentu suočavala njegova porodica.

„Zadrugu“ je napustio nakon osam dana kako bi prisustvovao suđenju protiv novinara i urednika listova koji su o njemu pisali u negativnom kontekstu. Već sledećeg dana je objavljeno da je uhapšen zbog sumnje da je ubio Jelenu Krsmanović Marjanović.

Privatni život

Zoran Marjanović je rođen 1978. godine u Beogradu. Odrastao je i školovao se u rodnom gradu. Pre braka sa Jelenom Krsmanović bio je oženjen Sanjom Marjanović sa kojom ima sina Uroša. U braku sa Jelenom Krsmanović je 2010. godine dobio ćerku Janu.

Do aprila 2016. godine Marjanović je bio skoro potpuno nepoznat domaćoj javnosti. Poznavali su ga muzičari i pevači sa kojima je sarađivao komponujući, aranžirajući i producirajući im pesme. Među njima je bila i mlada „Zvezda Granda“, koju je oženio, a koja je ubijena 2. aprila 2016. godine.

Istraga o ubistvu Jelene Marjanović

Zoranova supruga, pevačica Jelena Marjanović je nestala 2. aprila 2016. godine dok je džogirala pokraj nasipa u Borči. Njeno beživotno telo je pronađeno sledećeg dana, a obdukcijom je utvrđeno da je preminula od udaraca koje je dobila u glavu.

Policija je pokrenula istragu, a mediji su svakodnevno pratili slučaj i izveštavali o svim detaljima. Mnogo je nedoumica vezanih za pevačicino ubistvo, pa je istraga trajala mesecima.

Objavljeno je da je u njenoj kosi pronađeno blato na kome je DNK njenog supruga, dok je na Zoranovim farmerkama pronađeno blato sa mesta zločina. Osim toga, njegov DNK je pronađen na Jeleninom telefonu i na njenom donjem vešu.

Članovi porodice Marjanović su davali oprečne izjave, kako u policijskoj stanici, tako i domaćim tabloidima, te se javila sumnja da pokušavaju da sakriju istinu.

Posle 17 meseci istrage, 15. septembra 2017. godine Zoran Marjanović je uhapšen zbog sumnje da je ubio svoju suprugu. On je na saslušanju u Višem tužilaštvu u Beogradu negirao zločin, a smešten je u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu. [2]

Staranje o Jeleninoj i Zoranovoj ćerki Jani, preuzeo je njegov brat Miloš. Devojčica boravi u njihovoj porodičnoj kući, a o njoj brinu Zoranovi roditelji Vladimir i Zorica, te Miloš i njegova supruga Milica[3]. Porodica Krsmanović je pokrenula pravnu bitku da starateljstvo nad devojčicom dobije njena sestra Teodora.

Tužilaštvo je prvi put u februaru 2018. godine podiglo optužnicu protiv Marjanovića zbog teškog ubistva supruge. Sledećeg meseca je Viši sud vratio optužnicu na dopunu kako bi bila saslušana njihova ćerka Jana.

Apelacioni sud mu je ukinuo pritvor 12. juna 2018. godine, a 27. juna je podnesena dopunjena optužnica. Nakon toga su rađena još neka veštačenja i vođeni razgovori sa članovima porodice i potencijalni svedocima. Ono što je ostalo nejasno jeste kojim predmetom su pevačici nanesene povrede na glavi.

Viši sud u Beogradu je 4. jula 2019. godine podneo optužnicu protiv Zorana Marjanovića zbog teškog ubistva njegove supruge Jelene. Zaprećena kazna je 40 godina zatvora, a kako je navedeno u optužnici koju su mediji objavili, on je iskoristio njeno poverenje, namamio je u podnožje kanala i ubo je oštrim predmetom u glavu i desni lakat. Nakon toga je ona počela da beži, te ju je sustigao i naneo joj nekoliko udaraca u glavu. Kako se navodi u optužnici, Marjanović je svoju suprugu nakon toga potopio u kanal[4].

Suđenje je nekoliko puta prekidano jer se pojedini svedoci nisu pojavili na ročištu. To se dogodilo i 10. jula 2020. godine kada se na suđenju nije pojavio stručni savetnik za komunikacije koga su angažovali Marjanovićevi advokati. [5]

Reference

[1] https://www.novosti.rs/vesti/scena.302.html:684585-Ovo-su-biografije-ucesnika-Zadruge

[2] https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hronika/2871825/uhapsen-zoran-marjanovic.html

[3] https://www.blic.rs/vesti/hronika/rat-marjanovica-i-krsmanovica-zoranu-oduzeli-starateljstvom-nad-malom-janom-sada-ga/hljx0q4

[4] https://www.blic.rs/vesti/hronika/zoran-marjanovic-jelena-marjanovic-sudjenje-optuznica/z9wdk0h

[5] https://www.blic.rs/vesti/hronika/agonija-se-nastavlja-odlozeno-sudenje-za-ubistvo-jelene-marjanovic-nije-se-pojavio/wmsnckd