Milan Minja Subota

Kratke informacije

Ime i prezimeMilan Minja Subota
Datum rođenja8. novembar 1938.
Mesto rođenjaSarajevo
Datum smrti17. septembar 2021.
Mesto smrtiBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeInženjer elektrotehnike, muzičar, zabavljač, voditelj, kompozitor, fotograf
ŽanrDžez, pop, rok, dečija muzika

Biografija

Milan Minja Subota je bio srpski kompozitor, zabavljač, muzičar, fotograf i diplomirani inženjer elektrotehnike. Rođen je u Sarajevu 8. novembra 1938. godine. Preminuo je 17. septembra 2021. godine u Beogradu.

Subota je dugo bio voditelj i autor dječije TV serije „Muzički tobogan“. Radio je kao autor i voditelj i na drugim uspješnim serijama, kao što su „Od glave do pete“, „Igre bez granica“, „Željoteka“, „Sve igračke sveta“, „Muzički balon“, „Nedeljno popodne“, „Zvezdana žurka”, „Dete je čovek važan“ i drugima.

Komponovao je mnoge pjesme na stihove istaknutih pjesnika, kao što su „Razbole se lisica“, „Deca su ukras sveta“, „Išli smo u Afriku“, „Rekao sam brezi i topoli“, „Telefonijada“, „Povrćijada“, „Kolo“ i tako dalje.

Njegove pjesme danas su jednako popularne kao i u periodu nastanka, te su sastavni dio muzičkog obrazovanja učenika mlađeg školskog uzrasta.

Biografija

Minja Subota je rođen u Sarajevu 1938. godine. Njegov otac zvao se Ante, a majka Desanka. Rođen je u srpskoj pravoslavnoj porodici koja vuče korijene iz Dalmacije. Njegov stariji brat Aleksandar je rođen 1935. godine. Nakon Drugog svjetskog rata porodica Subota se preselila u Beograd.

U Beogradu je Minja Subota pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Isto tako, bio je učenik niže i srednje muzičke škole „Stanković“.

Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, stekavši diplomu inženjera elektrotehnike. Posjedovao je i dvije diplome iz fotografije – „Famous Schools International“ i „Evropske kuće fotografije iz Chalon-sur-Saône“.

Komponovao je veliki broj pjesama zabavnog karaktera. Isto tako, šansone su bile sastavni dio njegovog kompozitorskog djelovanja. Redovno je izdavao ploče sa svojim pjesmama koje su bile popularne u cijeloj Jugoslaviji.

Često je učestvovao na muzičkim festivalima. Na festivalu „Beogradsko proleće“ učestvovao je devet puta. Neke od pjesama izvođene na ovom festivalu su: „Devojčica je odnela ljubav“ (1963. godine); „Slon lepotan Dondolan“ (2016. godine); „Pozdrav iz Srbije“ (2017. godine).

Na festivalu „Pesma leta“ predstavio je pjesme „Homo, homini“ (1967. godine) i „Jesmo li ljudi ili marsovci“ (1968. godine). Na festivalu u Splitu 1972. godine je učestvovao sa grupom „One i oni“ kada su izvodili pjesmu „Šta da činim kad sam furešt“. Inače, nekada je bio član kvarteta „One i oni“.

Prve nagrade su mu uručene dva puta na festivalu JNA i to 1971. i 1972. godine kada je izvodio pjesme „Ponoćna patrola“ i „More o mornari“ sa grupom „One i oni“. U Skoplju je 1972. godine pjevao pjesmu „Kaži mi, kaži“ sa grupom „One i oni“, a pjesmu „Stani, stani, pogledaj me malo“ na Karneval festu, Cavtat 1978. godine.

Radio je muzičke kompozicije na pjesme mnogih istaknutih pjesnika koje su ostale jednako popularne u školama i vrtićima dugi niz godina. Neke od tih pjesama su: „Razbole se lisica“, „Deca su ukras sveta“, „Išli smo u Afriku“, „Rekao sam brezi i topoli“, „Telefonijada“, „Povrćijada“, „Kolo“ i tako dalje.

„Još nam samo ale fale“ je ciklus njegovih kompozicija baziranih na stihovima pjesnika Ljubivoja Ršumovića.

Veliki uspjeh u karijeri je postigao serijom „Muzički tobogan“ čiji je bio autor i voditelj.  Ova TV serija je bila izuzetno gledana i popularna punih osamnaest godina, koliko je trajalo njeno prikazivanje. Serija je izrodila brojne evergrine. U njoj su uživali svi članovi porodice, kako djeca, tako i odrasli.

Bio je autor i voditelj još nekih zapaženih serija, između ostalih „Od glave do pete“, „Igre bez granica“, „Željoteka“, „Sve igračke sveta“, „Muzički balon“, „Nedeljno popodne“, „Zvezdana žurka” i „Dete je čovek važan“.

Bio je predsjednik Saveza estradnih umjetnika Jugoslavije i Srbije. U muzičkim udruženjima radio je u upravnim odborima. Često je bio sastavni dio žirija u sklopu mnogobrojnih muzičkih dešavanja. Bavio se i dobrotvornim radom.

Subota je bio počasni građanin grada Kruševca sa titulom „Viteza od Čarapanije“, a sve zbog predanog rada sa djecom. „Kako smo zabavljali Tita“ je naslov njegove objavljene knjige. Njegova supruga Branka Jeremić Subota je umrla 2018. godine. Iz njihovog braka rođen je sin Miloš.

„Za moju ludu i večno mladu generaciju“ je naslov njegovog poslednjeg albuma koji se sastoji od trinaest pjesama snimljenih za odrasle. Starim pjesmama se obraćao svojoj generaciji koju smatra baš takvom kako stoji u nazivu albuma.

Neke od pjesama sa albuma su „Danas imam sastanak“, „Mila“, „Stani, stani, pogledaj me malo“, „Čuvar parka“; „Budi dobar prema njoj“, „Susret“ i druge.

Privatni život

Supruga Milana Minje Subote je bila Branka Jeremić Subota. Ona je bila glavna urednica „Bazara“. Do njihovog upoznavanja došlo je zahvaljujući zajedničkim prijateljima. Branka je mjesecima odbijala njegove pozive na večeru, a onda je njen iznenadni pristanak označio početak njihove velike ljubavi.

Njihova veza je jedno vrijeme bila tajna, jer su je krili od Brankinih roditelja, koji su bili mišljenja da on nije za njihovu ćerku. Ljubav je pobijedila, pa se ovaj par vjenčao 8. novembra 1979. godine, na Minjin rođendan.

Branka je govorila kako je tajna uspjeha njihovog braka, koji je trajao više od trideset godina, u tome da žena treba da bude žena. Smatrala je za sebe da je dobra domaćica kojoj ništa nije bilo teško da uradi. Isto tako, povezivala ih je sklonost prema umjetnosti.

Iz ovog braka rođen je njihov sin Miloš. Vodili su brigu o kvalitetnom obrazovanju svog sina i kontinuiranom ulaganju u njihovu porodicu. Sinom su se uvek ponosili jer je izrastao u uspješnog čovjeka. Sa najboljom ocjenom Milan je magistrirao na FON-u. Zaposlen je kao menadžer prodaje.

Porodica Subota je oduvijek rado uživala u hobijima. Njihov sin se bavi izradom maketa, Minja je uživao u fotoaparatima i radio-aparatima, dok je Brankin hobi bio slikanje uljem na platnu i tkanje. Branka je umrla 2018. godine.

Subota se dugo borio sa teškom bolešću. Beogradski mediji su 11. septembra 2021. godine objavili informaciju da je Subota hitno prevezen na odjeljenje pulmologije, te da je njegovo stanje loše. Preminuo je 17. septembra 2021. godine u Beogradu.

Minja Subota je jednom prilikom kazao da se smatra srećnim čovjekom. Dugi niz godina je živio u porodici gdje su se njegovali skladni odnosi, a profesionalno se bavio onim što voli te su ga zbog toga mnogo usrećivali rezultati njegovog rada.

Mnoge generacije su odrasle uz njegove kompozicije i emisije. Nikad se nije smatrao zvijezdom, nego prijateljem svih tih generacija.

Milan Minja Subota na društvenim mrežama

YoutubeMinja @ YouTube