Rade Maričić

Kratke informacije

Ime i prezimeRade Maričić
Datum rođenja1996.
Mesto rođenjaČačak
DržavaSrbija
PrebivališteBečej
ZanimanjeGlumac

Biografija

Rade Maričić je srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac koji je prepoznatljivost stekao ulogama u serijama „Junaci našeg doba“, „Beležnica profesora Miškovića“ i drugima. Rođen je 1996. godine u Čačku. Odrastao je u Bečeju, a studirao u Novom Sadu.

Maričić je diplomirao glumu na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. U pozorištu je počeo da igra 2013. godine. Glumio je u Gradskom pozorištu Bečej, Akademiji umetnosti Novi Sad, Pozorištu mladih i drugim teatrima.

Na televizijskim ekranima se prvi put pojavio 2019. godine u ulozi Srđana Simonovića u dramskoj seriji „Junaci našeg doba“. Nakon toga je igrao epizodnu ulogu u telenoveli „Igra sudbine“. U seriji „Šešir profesora Miškovića“ je igrao mladog Boškovića, a telenoveli „Od jutra do sutra“ Dejana Milića.

Detinjstvo i obrazovanje

Rade Maričić je rođen 1996. godine u Čačku. Kada je imao četiri godine porodica se preselila u Bečej. Rade je tu završio osnovnu školu i Gimnaziju. Rano je pokazao interesovanje za glumu, pa je još kao gimnazijalac bio deo Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej.

Prvu ulogu u predstavi poverila mu je rediteljka Aneta Tucakov. Maričić je glumio u komadu „Sve što ste oduvek želeli da znate o seksu, a niste smeli da pitate. Predstava se pred publikom prvi put našla u martu 2013. godine.

Tri meseca kasnije je u Gradskom pozorištu Bečej igrao jednu od dve naslovne uloge u predstavi „Leons i Lena“ koju je režirao Igor Pavlović. Pavlović mu je poverio i uloge u svojim predstavama „Bogojavljenska noć“ i „Ćelava pevačica“ koje su premijere doživele 2014, odnosno 2015. godine.

Po završetku srednje škole upisao je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Bio je deo klase profesora Borisa Isakovića.

Sa svojom klasom je tokom decembra 2016. godine igrao predstavu „Ćuti i pevaj“ u pozorištima u Sremskoj Mitrovici, Inđiji i Rumi. Predstavu su izveli i pred publikom u Multimedijalnom centru Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Maričić je diplomirao 2019. godine.

Pozorišna karijera

Rade Maričić je na „daskama koje život znače“ od srednjoškolskih dana. Tokom fakulteta je sa kolegama redovno igrao predstave. Jedna od njih je „Mali bračni zločini“ sa kojom je gostovao u Gradskom pozorištu u Bečeju.

Sa klasićima je igrao u mjuziklu „Kosa“ koju je režira studentkinja multimedijalne režije Dušanka Belada.

Rade je glumio Pandolfa Petrovića Pakija u komadu „Život provincijskih plejboja“ koju je režirao Boris Isaković po tekstu Dušana Jovanovića. Premijerno su je izveli u maju 2018. godine na „Pozorju mladih“ u Novom Sadu.

Sa kolegama Dejanom Maksimovićem, Jelenom Simić i Emi Muratović je od 2018. godine igrao predstavu „Kako ja ovo sinu da objasnim?“. Reč je o komadu koji se bavi izrazitom zastupljenošću ekstremizma u društvu.  Sa ove dve predstave su 2019. godine gostovali na Festivalu „A.N.F.I. teatar“.

Maričić je diplomirao glumu u aprilu 2019. godine predstavom „Na dnu“, nastaloj po tekstu Maksima Gorkog.

U jednom intervjuu je kazao da mu je želja da u pozorištu igra Šekspirovog (William Shakespeare) Hamleta.

Televizijska i filmska karijera

Rade Marković se na malim ekranima prvi put pojavio 2019. godine u ulozi studenta i konobara Srđana Simonovića u seriji „Junaci našeg doba“ Siniše Pavića.

Već tada je dobio priliku da na sceni sarađuje sa iskusnim glumcima, poput Eve Ras, Marije Vicković, Igora Đorđevića i drugih. Snimljene su dve sezone koje su emitovane tokom 2019, 2020. i 2021. godine na programu Radio Televizije Srbije (RTS).

Rade se nakon toga pojavio u jednoj epizodi popularne telenovele „Igra sudbine“ koju emituje televizija „Prva“.

Zajedno sa koleginicom Isidorom Građanin gostovao je u spotu za pesmu „Blago onom ko te ne sanja“ koju je grupa Alisa objavila 2020. godine.

Rediteljka Ana Banduka mu je poverila ulogu Pere u svojoj komediji „Bićemo bogati“ koja se u bioskopima pojavila 2021. godine.

Mladi glumac je učestovao u još jednom velikom televizijskom projektu. Reč je o seriji „Beležnica profesora Koste Vujića“ u kojoj je glumio Boškovića. Snimljene su dve sezone, a Maričić se pojavio u osam epizoda.

Utelovio je lik Dejana Milića u seriji „Od jutra do sutra“. Reč je o telenoveli u kojoj glavne junake tumače Ivana Dudić i Milutin Milošević. Premijerno se prikazivala od septembra 2022. do septembra 2023. godine na Televiziji „Prva“.

Rade je u međuvremenu snimio kratki film „Muva bez glave“ čiji scenario i režiju potpisuje Milana Nikić.

Trebalo bi da se pojavi u filmu „Košare“. Priča prati sudbinu vojnika 53. graničnog bataljona Vojske Jugoslavije tokom i nakon bitke na Košarama 1999. godine. Film je režirao Balša Đogo, po scenariju Đorđa Milosavljevića.

Reditelj Lordan Zafranović mu je poverio jednu od uloga u ratnom filmu „Zlatni rez 42: Djeca Kozare“ čije snimanje je počelo u julu 2022. godine, a film bi se u bioskopima trebao pojaviti tokom 2024. godine.

Privatni život

Rade Maričić je rođen 1996. godine u Čačku. Od četvrte godine je živeo u Bečeju gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Pre nego što je otkrio glumu kaže da je maštao o tome da bude profesor engleskog, arheolog ili istoričar.

Njegov otac, majka i najstariji brat su po profesiji ekonomisti, a srednji brat je pravnik. Talenat za glumu je nasledio od bake koja je bila glumica i pevačica.

Šira javnost imala je priliku da se uveri u njegov talenat gledajući seriju „Junaci našeg doba“, a mladi glumac je učestovao i u drugim projektima.

Maričić retko govori o svom privatnom životu. Najčešće se u medijima pojavljuje kada treba da priča o predstavi ili seriji na kojoj radi.

Pružio je podršku protestima protiv zagađenja vazduha, a javno se zapitao zašto njegove kolege u tolikoj meri reklamiraju kladionice. Pored toga, na društvenim mrežama je kritikovao činjenicu da je u jednoj osnovnoj školi rep grupa Crni Cerak snimala spot za svoju pesmu.

Filmografija

Filmovi i serije

  • 2019—2022. Junaci našeg doba
  • 2020. Igra sudbine
  • 2021. Bićemo bogati
  • 2021. Beležnica profesora Miškovića
  • 2022. Muva bez glave
  • 2022—2023. Od jutra do sutra
  • 2023. Košare
  • 2024. Zlatni rez 42

Rade Maričić na društvenim mrežama

FacebookRade @ Facebook
InstagramRade @ Instagram
IMDBRade @ IMDb