Riki Martin (Ricky Martin)

Kratke informacije

Ime i prezimeRiki Martin (Ricky Martin)
Datum rođenja24. decembar 1971.
Mesto rođenjaSan Huan, Portoriko
DržavaSAD / Španija
PrebivališteLos Anđeles
ZanimanjePevač, glumac
ŽanrPop
Visina182 cm
Težina82 kg

Biografija

Enrique Martin Morales je portorikanski pevač, glumac i autor. Rođen je 24. decembra 1971. godine u San Huanu u Portoriku. U javnosti je poznatiji pod imenom Ricky Martin. U svetu muzike ima titulu kralja Latino pop muzike. Započeo je karijeru sa samo 12 godina kada je postao član grupe Menudo. Nakon pet godina rada sa bendom, objavio je nekoliko solo albuma na španskom jeziku. Od početka svoje solo karijere 1991. godine, prodao je preko 70 miliona albuma, zbog čega je jedan od najprodavanijih Latino umetnika svih vremena.

Njegov singl „Livin’ la Vida Loca“ proglašen je začetnikom popularizacije Latino pop muzike na tržištu na kojem se govori engleski jezik. Pored uspešne muzičke karijere, Martin se oprobao i u glumi što mu je donelo još veću slavu.

Detinjstvo

Njegovi roditelji se zovu Enrique Martin Negroni (Enrike Martin Negroni) i Nereida Morales (Nerejda Morales). Ricky je drugo od šestoro dece u porodici. Njegovi roditelji su se razveli kada je imao samo dve godine, nakon čega je Martin detinjstvo proveo između očeve kuće u predgrađu San Huana, te kuće njegove bake nedaleko odatle. Sa majčine strane ima dva starija polubrata, Fernando i Angel Fernandeza (Fernando i Angel Fernandez), dok sa očeve strane ima stariju polubraću Eric (Erik) i Daniel Martina (Danijel Martin), kao i mlađu polusestru Vanessu Martin (Vanesa Martin).

Martin je odrastao u rimokatoličkoj porodici. Počeo je da peva kada je imao šest godina, često imitirajući engleske grupe kao što su Led Zeppelin, Journey i REO Speedwagon. Majčina porodica se i ranije bavila muzikom, njegov deda je bio i pesnik, što ga je inspirisalo da sam počne pisati svoje tekstove. Nakon što je sa ocem pronašao oglas na kome su se tražili glumci za rad na reklamama, devetogodišnji Martin se počeo pojavljivati u portorikanskim oglasima za sokove, restorane brze hrane i slične proizvode. Za samo godinu dana, glumio je u 11 reklama.

Karijera

Nakon što je postigao umeren uspeh u Portoriku sa televizijskim reklamama, Martin je otišao na audiciju za člana muške grupe Menudo. Iako se producentima svideo način na koji pleše i peva, prva dva puta su ga odbili jer je bio nizak. Ipak, Martin se pojavio na audiciji i treći put što je impresioniralo producente, te je 1984. godine, dvanaestogodišnji Martin postao član grupe. Samo mesec dana nakon ulaska u grupu, po prvi put se pojavio na nastupu koji je održan u Luis A. Ferre centru u San Huanu. Za vreme nastupa je pogrešio koreografiju zbog čega je kasnije dobio pretnje od menadžera da će biti izbačen iz grupe. Pesma „Asignatura Pendiente“ je inspirisana njegovim prvim odlaskom iz Portorika na turneju sa grupom.

Iako je Martin voleo rad u grupi, njen pretrpan raspored kao i striktna pravila su ga iscrpljivala, zbog čega je kasnije izjavio kako je tada izgubio detinjstvo. Razmišljao je da napusti grupu za vreme turneje po Brazilu, ali se bojao da će ga grupa tužiti zbog raskida ugovora. Nakon što je proglašen seks simbolom, počeo je da preispituje svoju seksualnost. Nakon što su članovi grupe postali UNICEF ambasadori, Martin se zainteresovao za humanitarni rad, te je od tada filantropija njegova strast.

1987. godine, prodaja ploča grupe je počela da opada, te su zbog toga članovi promenili svoj imidž, nakon čega su počeli da izvode pesme u više rok stilu. Bend je izdao album Somos Los Hijos del Rock na španskom jeziku, a kako bi se dopali i filipinskim obožavaocima, snimili su In Action album, koji su prepevali i na engleski i na jezik tagalog.

Nakon 11 snimljenih albuma sa grupom, Martin sa sedamnaest godina započinje solo karijeru. Poslednji nastup sa Menudo izveo je na istom mestu gde i prvi. Martin se vratio u Portoriko kako bi završio srednju školu, te se sa osamnaest godina preselio u Njujork, u čast svoje finansijske nezavisnosti jer je tek tada dobio novac od rada sa Menudo. Prošao je prijemni na Tisch univerzitetu za umetnost u Njujorku, ali je nekoliko meseci pre početka semestra odustao od studiranja, te se preselio u Meksiko kako bi glumio u predstavi „Mama Ama el Rock“.

Dok je nastupao u predstavi primetio ga je producent koji mu je ponudio da glumi u španskoj telenoveli „Alcanzar una estrella“. Martin se pridružio seriji u drugoj sezoni, nakon čega je bio i deo filma inspirisanog serijom, po imenu „Mas que alcanzar una estrella“. Za tu ulogu dobio je El Heraldo nagradu 1993. godine.

1990. godine, Martin je potpisao ugovor sa Sony Discos muzičkom kućom. Budući da je jako želeo da snimi prvi solo album, Martin je potpisao ugovor u kome se složio da dobije samo jedan cent od svakog prodanog albuma. Mada je kasnije izjavio kako je ugovor bio nepravedan, naveo je i da je taj period života za njega bio početak nečega odličnog. Prvi album izdao je u novembru 1991. godine na španskom jeziku, nazvanom Ricky Martin. Na njemu su se našli singlovi poput „Fuego Contra Fuego“ i „El Amor de Mi Vida“, koji su proglašeni zlatnim u Meksiku, Argentini, Portoriku i Americi. Kako bi promovisao album, Martin je krenuo na turneju po Latinskoj Americi.

Nakon velikog uspeha sa prvim albumom, Ricky je na drugom radio sa Juan Carlos Calderonom (Huan Karlos Kalderon). Album je objavljen u maju 1993. godine, pod nazivom Me Amaras. Na njemu se nalazi španska verzija pesme „Self Control“, nazvana „Que Dia Es Hoy“.

1994. godine, agent je podstaknuo pevača da se preseli u Los Anđeles kako bi glumio u komediji „Getting By“. Iako je serija prekinuta nakon dve sezone, Martin je bio zapažen, te je dobio ulogu u seriji „General Hospital“. Martin je izjavio kako je za vreme serije iskusio rasizam jer nije bilo uobičajeno da Portorikanci glume sa američkim zvezdama, a iskusio je i homofobiju, budući da je tada započeo svoju prvu vezu sa muškarcem. Nakon tog neugodnog iskustva i završetka veze, Martin se vratio hodanju sa ženama.

1995. godine, Ricky se ponovno posvetio svojoj muzičkoj karijeri, te snimanju svog trećeg studijskog albuma. Prvi singl, balada po imenu „Te Extano, Te Olvido, Te Amo“ je podsećala na njegov prijašnji rad. Sa tom pesmom, pevač se još više proširio na evropsko i azijsko tržište, odmičući se od latino-američkog. Njegova pesma „Maria“ pokazala je da je na ovom albumu, nazvanom A Medio Vivir, počeo da eksperimentiše sa različitim melodijama i uticajima. Iako se izdavačka kuća pribojavala reakcije publike, pesma je postala hit, te drugi singl na albumu. Dospela je na prvo mesto muzičkih lestvica u Fracuskoj, Španiji, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Italiji i Južnoj Americi. Sa ovim albumom rečeno je kako je Martin zaslužan za popularizaciju portorikanske muzike u Španiji. Prodat je u čak tri miliona primeraka širom sveta.

Po završetku turneje kojom je promovisao drugi album, Martin je otišao u Njujork kako bi glumio u brodvejskoj predstavi „Les Miserables“. Nakon jedanaest sedmica učestvovanja u predstavi, nastavio je turneju kako bi promovisao novi album. 1997. godine, pozvan je na prestižni italijanski letnji festival Sanremo, kada je po dolasku doživeo saobraćajnu nesreću. Ipak, preživeo je sa samo par ogrebotina, te je uspeo da dođe na nastup na vreme. Iste godine održao je 45 koncerata u Španiji.

Za vreme turneje posvetio je se snimanju četvrtog albuma, nazvanog Vuelve. Tada je dobio ponudu FIFE da napiše pesmu za Svetski kup 1998. godine. Martin je napisao pesmu „La copa de la vida“ koju je izveo na finalu Svetskog kupa u Francuskoj 12. jula 1998. godine. Nastup koji je pogledalo preko milijardu ljudi je proglašen „globalnim trenutkom za latino pop“. Pesma je dospela na prvo mesto muzičkih lestvica u mnogim zemljama, a proglašena je i platinastom. Naredne godine je na dodeli Lo Nuestro nagrada proglašena pesmom godine.

Prvi singl sa albuma, nazvan „Perdido Sin Ti“ dospeo je na prvo mesto Hot Latin Songs muzičke lestvice. Na albumu su se našli i singlovi poput „La Bomba“, „Por Arriba, Por Abajo“ i „Corazonado“. Vuelve je proveo dvadeset šest sedmica kao broj jedan na Billboard Top Latin Albums lestvici. Postao je i prvi album pevača koji se našao na američkoj lestvici Billboard 200 u top 40, te je na tom tržištu proglašen platinastim. Album se našao na prvom mestu i u Španiji i Norveškoj, te je prodat u preko osam miliona primeraka širom sveta.

Martin je nominovan za svoju prvu Grammy nagradu u kategoriji „Najbolji latino pop album“, te je nastupao i na dodeli 41. Grammy nagrada. Njegovo izvođenje pesme „La copa de la vida“ donelo mu je neočekivani aplauz, kao i prihvatanje od strane američke publike. Pevač je osvojio Grammy nagradu, a kolege poput Madonne (Madona), Stinga (Sting) i drugih su izašli na pozornicu da mu čestitaju.

Nakon uspeha po Aziji, Evropi i Latinskoj Americi, Martin je snimio i prvi album na engleskom jeziku 1999. godine. kako bi stekao slavu i na američkom tržištu. Album po imenu Ricky Martin dospeo je na prvo mesto Billboard 200 lestvice, te je prodat u preko 660 hiljada primeraka u prvoj sedmici objavljivanja, nakon čega je postao najuspešniji album hispanskog umetnika na ovoj listi.

Na albumu su radili mnogi veliki umetnici a kao gosti na njemu su se našli i Madonna, na pesmi „Be Careful“ i Sertab Erener na „Private Emotion“. Dve sedmice nakon objavljivanja albuma, Martin se našao na naslovnici Time magazina, a sarađivao je i sa Janet Jackson (Dženet Džekson) na latino verziji pesme „Ask for More“ pomoću koje je promovisan brend Pepsi.

Prvi i najuspešniji singl sa albuma bila je pesma „Livin’ la vida Loca“ koja je dospela na prvo mesto u mnogim zemljama širom sveta, uključujući i Ameriku, Veliku Britaniju, Kanadu i Novi Zeland. Ta pesma smatra se pevačevim najuspešnijim singlom ikada. Posle njega, usledio je „She’s All I Ever Had“ koji je dospeo na drugo mesto Billboard Hot 100 lestvice. „Livin’ la Vida Loca“ je pesma koja se smatra začetkom eksplozije latino pop muzike, što je pomoglo pevačima poput Jennifer Lopez (Dženifer Lopez), Shakira (Šakira) i Enrique Iglesiasu (Enrike Iglesijas), da postanu poznati na američkom tržištu.

Ricky Martin je postao jedan od najprodavanijih albuma 1999. godine, te je sedam put proglašen platinastim u Americi, prodavši se u preko 15 miliona primeraka. Iste godine, pevač je krenuo na uspešnu turneju nazvanu „Livin’ la Vida Loca“.

Nakon toliko uspeha, Martin je snimio novi albuma na engleskom jeziku, nazvan Sound Loaded, u novembru 2000. godine. On je dospeo na četvrto mesto Billboard 200 lestvice, te je dva puta proglašen platinastim. Singlovi „She Bangs“ i „Nobody Wants to Be Lonely“, duet sa Christina Aguilera (Kristina Agilera) su dospeli na 12. i 13. mesto Billboard Hot 100 lestvice. Oba hita su dospela na prvo mesto Hot Latin Songs lestvice. Album je prodat u preko osam miliona primeraka.

U februaru 2001. godine, Martin je objavio album najvećih hitova nazvan La Historia, koji je dospeo na prvo mesto Billboard Top Latin Albums lestvice, kao i na 83. mesto Billboard 200 lestvice. U novembru iste godine je izdao i album najvećih hitova na engleskom jeziku, koji je nazvao The Best of Ricky Martin. Na njemu su se našle dve obrade pesme „Amor“.

U maju 2003. godine, Martin je objavio novi album na španskom jeziku, pod nazivom Almas del Silencio. Prvi singl „Tal Vez“ je dospeo na prvo mesto Hot Latin Songs lestvice, gde je i ostao jedanaest nedelja, tako postavši najbolji latino singl te godine. Sam album je dospeo na dvanaesto mesto Billboard 200 lestvice kao i na prvo mesto Billboard Top Latin Albums lestvice, gde je i ostao šest sedmica. Prodat je u preko milion primeraka širom sveta. Sledeći singlovi, „Jaleo“ i „Y Todo Queda en Nada“ su se našli na prvom mestu muzičkih lestvica u Latinskoj Americi.

17. avgusta 2006. godine, Martin je snimio svoj prvi MTV Unplagged koncert u Majamiju. Premijerno je prikazan na MTV Latin America, MTV Tr3s i MTV Puerto Rico, a objavljen je i kao CD i kao DVD. Album je postigao veliki uspeh, dospevši na prvo mesto Billboard Top Latin Albums lestvice. Na dodeli Latin Grammy nagrada 2008. godine, dobio je nagradu za „Najbolji muški pop vokalni album“ i „Najbolji dugometražni muzički video“. Prvi singl, „Tu Recuerdo“ na kojem je gostovala La Mari (La Mari) iz grupe Chambo, je dospeo na prvo mesto Hot Latin Songs lestvice. Sledeći singl, „Pegate“ se našao na šestom mestu Hot Dance Club Songs lestvice.

U februaru 2007. godine, Martin je započeo svetsku turneju pod nazivom „Black and White Tour“. Pored toga, snimio je i duet sa Eros Ramazzottiem (Eros Ramacoti) za pesmu „Non siamo soli“ koja je dospela na vrh italijanske muzičke lestvice i tu se zadržala jedanaest sedmica.
Nakon što je završio svetsku turneju, Martin je odlučio da uzme pauzu od muzičke industrije kako bi se fokusirao na privatni život. U novembru 2007. godine, Sony BMG Norte je objavio Ricky Martin Live: Black and White Tour na CDu i DVDu. Godinu dana kasnije, objavljen je i album njegovih najvećih hitova, nazvan 17. On je predstavljao sažetak sedamnaestogodišnje karijere pevača.

Pevačeva autobiografija je objavljena 2. novembra 2010. godine. Objavljena je i verzija na španskom jeziku, nazvana „Yo“. Novi studijski album Musica+ Alma+ Sexo objavljen je u januaru 2011. godine. Album je postao najuspešniji španski album na američkom tržištu od Dreaming of You pevačice Selene Gomez (Selena Gomez). Taj album je takođe najprodavaniji projekat izdavačke kuće Sony Music Latin.

Pored promocije albuma i nove turneje, Ricky se našao i u brodvejskoj predstavi „Evita“, kao i u epizodi serije Glee. U novembru 2012. godine je postao trener u emisiji „The Voice Australia“. U aprilu naredne godine objavio je album najvećih hitova u Australiji, nazvan Greatest Hits: Souvenir Edition.  U junu 2013. godine, pevač je objavio novi singl nazvan „Come With Me“. Iste godine je započeo turneju po Australiji. U februaru 2014. godine, snimio je pesmu sa Jennifer Lopez, „Adrenalina“, koja je bila dostupna i na engleskom i na španskom jeziku. U aprilu 2014. godine, objavljena je pesma „Vida“ koja se našla na FIFA kompilaciji pesama za Svetsku kup te godine.

U julu 2014. godine, Martin je postao trener u „The Voice Mexico“ emisiji. Iste godine je započeo turneju po Meksiku, nakon čega je zatvorio ceremoniju Veracruz igara. U oktobru 2014. godine, objavio je album po imenu Life koji je dospeo na šesto mesto Billboard 200 lestvice. U februaru 2015. godine objavio je svoj novi album nazvan A Quien Quiera Escuchar. Album je osvojio Grammy nagradu za „Najbolji Latino pop album“, što je drugi put da je Ricky osvojio ovu prestižnu nagradu.

22. septembra 2016. godine, Martin je objavio novu pesmu, nazvanu „Vente Pa’ Ca“ sa kolumbijskim pevačem Maluma. Pesma je postigla ogroman uspeh, a spot za nju je pogledam preko milijardu puta do juna 2017. godine.
2018. godine, Martin je dobio ulogu u američkoj drami American Crime Story sa podnaslovom „The Assassination of Gianni Versace. Pevač je dobio pohvale za glumu u tom projektu, te je nominovan za Emmy nagradu.

Privatni život

Iako je odgojen kao katolik, voli da praktikuje Budizam, te uživa u jogi od 1997. godine, nakon što je posetio Tajland. 2011. godine dobio je špansko državljanstvo, nakon čega je prodao svoju kuću u Majamiju i preselio se u Španiju. Dve godine kasnije otišao je u Sidni kako bi radio kao trener u emisiji „The Voice“, a trenutno živi u kući u Los Anđelesu, Kaliforniji.

Martin je bio u platonskoj vezi sa voditeljkom Rebecca de Alba (Rebeka de Alba) preko 14 godina. Par je čak planirao osnovati porodicu ali to se nije dogodilo. U avgustu 2008. godine, Martin je postao otac blizanaca Mattea (Mateo) i Valentina (Valentino), koje mu je rodila surogat majka.
29. marta 2010. godine, pevač je na svojoj veb stranici objavio da je gej. Godinu dana kasnije, za vreme govora povodom dobijanja Vito Russo nagrade, javno je zahvalio svom dečku Carlos Gonzalez Abelli (Karlos Gonzales Abela) na podršci. Njihova veza je završila u januaru 2014. godine.

Martin se zalaže za pravo na istospolne brakove. U novembru 2012. godine, održao je govor u Ujedinjenim nacijama na temu homofobije. U aprilu 2016. godine, započeo je vezu sa Jwan Yosefom. Par je objavio zaruke u novembru iste godine. Dve godine kasnije, pevač je objavio kako su se venčali u tajnosti, a krajem te godine na Instagramu su objavili da su dobili ćerku Luciu Martin-Yosef (Lucija Martin Josef).

Diskografija

Sa grupom Menudo

 • 1984. Evolucion
 • 1985. Menudo
 • 1985. Ayer Y Hoy
 • 1985. A Festa Vai Comecar
 • 1986. Viva! Bravo!
 • 1986. Refrescante
 • 1986. Menudo
 • 1987. Can’t Get Enough
 • 1987. Somos los Hijos del Rock
 • 1988. In Action
 • 1988. Sons of Rock
 • 1988. Sombras Y Figuras
 • 1990. Menudo Despidida Ricky Martin

Solo karijera

 • 1991. Ricky Martin
 • 1993. Me Amaras
 • 1995. A Medio Vivir
 • 1998. Vuelve
 • 1999. Ricky Martin
 • 2000. Sound Loaded
 • 2003. almas del Silencio
 • 2011. Musica+ Alma+ Sexo
 • 2014. Life
 • 2015. A Quien Quiera Escuchar

Izvori

Riki Martin (Ricky Martin) na društvenim mrežama

FacebookRicky @ Facebook
InstagramRicky @ Instagram
TwitterRicky @ Twitter
YoutubeRicky @ YouTube