Šakira (Shakira)

Kratke informacije

Ime i prezimeŠakira (Shakira)
Datum rođenja2. februar 1977.
Mesto rođenjaBarankilja
DržavaKolumbija
PrebivališteBarselona
ZanimanjePevačica
ŽanrPop
Visina157 cm
Težina53 kg

Biografija

Shakira Isabel Mebarak Ripoll (Šakira Izabel Mebarak Ripolj) je kolumbijska pevačica, tekstopisac i filantropistkinja. Rođena je 2. februara 1977. godine u Barankilji, Kolumbiji. U svetu muzike poznata je po svom prvom imenu. Od malena se bavila pevanjem i trbušnim plesom. Zahvaljujući albumima Pies Descalzos i Donde Estan los Ladrones  postala je poznata u Latinskoj Americi. Za par godina uspela je da proda preko 10 miliona albuma samo na tom području.

Na američko tržište probila se pomoću petog albuma Laundry Service i singla „Whenever, Whenever“. Slavu je potvrdila uz pomoć četiri naredna albuma, a neki od najpoznatijih singlova poput „Hips Don’t Lie“, „She Wolf“ i „Loca“ puštaju se i danas na radiju.

Njena službena pesma za FIFA Svetski Kup 2010. godine, „Waka Waka“, postala je najprodavanija pesma sa ovog događaja ikada. Pored 10 miliona prodatih kopija, spot za pesmu pogledalo je 2 milijarde ljudi, zbog čega se ubraja u jedan od najgledanijih video klipova na Jutjubu.

Shakira ima četiri od 20 najprodavanijih hitova u 2000. godinama, što je više od bilo kojeg umetnika do danas. Bila je i muzički trener u emisiji „The Voice“ 2013. i 2014. godine. Njen 11. album, El Dorado, je jedan od najstrimovanijih albuma svih vremena, budući da je strimovan 7 milijardi puta na Jutjubu i Spotifaju. Time je postala najstrimovanija umetnica 2017. godine u svetu.

Shakira ima 3 Grammy, 13 Latin Grammy, 5 MTV Video Music, 7 Billboard Music i 39 Billboard Latin Music nagrada. Pored toga, zvezda sa njenim imenom stoji na Hollywood Walk of Fame stazi. Procenjuje se da je prodala oko 140 miliona albuma.

Bavi se humanitarnim radom, najviše kroz svoju Pies Descalzos fondaciju. Od 2012. pa do 2015. godine, magazin Forbes ju je uvrštavao među 100 najuticajnijih žena na svetu. 2017. godine, proglašena je jednim od najznačajnijih vođa sveta. Shakira je UNICEF-ov ambasador.

Detinjstvo

Shakira je rođena 2. februara 1977. godine, u Barankilji, Kolumbiji. Jedino je dete William Mebrak Chadid (Vilijam Mebarak Šadida), koji je rođen u Nju Jorku, i Nidia Ripoll Torrado (Nidija Ripolj Torado), koja je poreklom iz Španije. Njeno ime na arapskom znači zahvalna. Iz očevog prethodnog braka ima osmero polubraće i sestara.

Pevačica je veći deo mladosti provela u Barankilji, gradu na severnoj karipskoj obali Kolumbije. Sa sedam godina na poklon je dobila pisaću mašinu, na kojoj je pisala poeziju. Sa osam godina napisala je pesmu koja govori o saobraćajnoj nesreći polubrata, i očevoj tuzi koja je trajala četiri godine.

Pohađala je katoličku školu gde je često bila izbacivana sa časova zbog hiperaktivnosti. Odbijena je i iz školskog zbora jer joj je učitelj rekao da ima prejak vibrato, te da zvuči kao koza. Dok je kolegama iz klupa pokazivala kako zna plesati trbušni ples i pevati, shvatila je da želi da bude zabavljač.

Kada je imala 13 godina, Monica Ariza (Monika Arica) je uverila direktora Sony Columbia muzičke kuće, Ciro Vargas (Ćiro Vargaz) da joj da ugovor. Iako je bila odbijena prvi put, na drugoj audiciji svi su bili oduševljeni njenim nastupom, te je Shakira potpisala ugovor za naredna tri albuma.

Karijera

Shakira je snimila svoj prvi studijski album 1991. godine, kada je imala samo trinaest godina. Na albumu su se mogle naći rok-pop balade i disko pesme, koje je pevačica pisala od svoje osme godine. Album je nazvan Magia, a imao je istoimeni glavni singl, kao i tri sporedna. Iako je album dobro prošao u Kolumbiji, nije pevačici omogućio svetsku slavu, te je prodat u samo 1, 200 hiljada kopija.

Kako bi postigla veći uspeh, Shakira je učestvovala u Vina del Mar International Song festivalu u Čileu, 1993. godine. Pobednik je imao priliku da se za njegove pesme pročuje po Latinskoj Americi. Shakira je završila na trećem mestu, a jedan od sudija koji je za nju glasao bio je Ricky Martin (Riki Martin).

Drugi studijski album pevačice zvao se Peligro. Iako je postigao bolje rezultate prodaje, smatra se neuspešnim projektom jer je Shakira odbila da ga promoviše. Kasnije je izjavila kako nije bila zadovoljna produkcijom albuma kao ni konačnim rezultatom.

Nakon toga, Shakira je odlučila da uzme pauzu od snimanja albuma kako bi završila srednju školu. Iste godine, glumila je u kolumbijskoj seriji „The Oasis“. Njeni albumi su nakon toga povučeni iz prodaje, te se danas smatraju samo promotivnim a ne službenim albumima pevačice.

Sa snimanjem ponovno počinje 1995. godine. Nakon uspeha sa singlom „Donde Estas Corazon“, objavila je svoj treći album po imenu Pies Descalzos. Iako je album na američkoj Billboard 200 lestvici dospeo tek na 180. mesto, u Latinskoj Americi je ušao u prvih pet hitova te godine.

Šest singlova „Estoy Aqui“, „Donde Estas Corazon“, „Un Poco de Amor“, „Antologia“, „Se quiere, Se Mata“ i „Donde Estas Corazon“ su se našli u prvih dvadeset mesta na U.S Billboard Top Latin lestvici. 1996. godine, album je proglašen platinastim.

Iste godina Shakira je otišla na svoju prvu internacionalnu turneju, a dobila je i tri Billbord Latin Music nagrade. Album je prodala u 5 miliona primeraka, nakon čega je napravila i obradu istog, jednostavno ga nazvavši The Remixes. Na njemu su se našle pesme i na portugalskom, budući da Shakira govori i taj jezik.

Još veći uspeh doživela je sa sledećim albumom koji je izdala 1998. godine, pod nazivom Donde Estan los Ladrones? Producirala ga je sama pevačica, a prodat je u preko 10 miliona primeraka, zbog čega spada među najprodavanije španske albume u Americi. Od osam singlova, „Ojos Asi“ i „Octavo dia“ su joj doneli po Latin Grammy nagradu. Takođe, šest singlova našlo se u Top 40 pesama U.S Latin lestvice.

Shakira je prvi album uživo snimila 1999. u Nju Jorku. Zvao se MTV Unplugged. Dobio je odlične kritike američke publike, te se i danas smatra jednim od najboljih nastupa uživo. Za njega je dobila i Grammy nagradu, a prodat je u pet miliona primeraka širom sveta. Iste godine održala je i dvomesečnu turneju, te je osvojila MTV Video Music nagradu.

2000. godine, Shakira je počela raditi na svom prvom albumu na engleskom jeziku. Za njega joj je trebala godina dana, uporedo učeći jezik i snimajući pesme za album. Prvi singl „Whenever, Whenever“ postao je veoma uspešan, dospevši na prvo mesto muzičkih lestvica u mnogim zemljama, i šesto mesto na Billboard Hot 100 lestvici.

13. novembra 2001. godine, objavila je i album po imenu Laundry Service. Album je dospeo na treće mesto Billboard 200 lestvice, te je prodat u 200 hiljada primeraka u prvoj sedmici od objavljivanja. Tri godine kasnije proglašen je trostruko platinastim.

Iako su kritičari smatrali da Shakira ne poznaje engleski jezik dovoljno da bi pevala na njemu, i iako su je obožavaoci kritikovali što je sa folk rok muzike prešla na američki pop, album je bio najprodavaniji projekat 2002. godine, kao i njeno najuspešnije ostvarenje do danas. Prodat je u više od 20 miliona primeraka širom sveta, čime je zaradila nadimak najuspešnije španske pevačice na američkom tržištu, u svetu.

Iste godine, snimila je četiri pesme za kompaniju Pepsi, te dobila Latin Grammy i 6 MTV Video Music nagrada. U novembru 2002. započela je i svoju prvu svetsku turneju koja je bila sadržana iz 61 koncerta. Njena muzička kuća, Sony BMG objavila je i kolekciju njenih najvećih španskih hitova, nazvanu Grandes Exitos.

Shakira je svoj šesti album Fijacion Oral, Volumen Uno, objavila u junu 2005. godine. Glavni singl sa albuma, „La Tortura“, na kome je gostovao španski pevač Alejadro Sanz (Alehandro Sans), dospeo je u Top 40 muzičku listu. Pevačica je zahvaljujući singlu postala prva umetnica koja je pevala špansku pesmu na MTV Video Music dodeli nagrada 2005. godine.

Album je bio veoma uspešan. Dospeo je na četvrto mesto Billboard 200 liste, prodavši se u 157 hiljada kopija u prvoj sedmici od objavljivanja. Od tada se prodao u dve milione kopija u Americi zbog čega je 11 puta proglašen platinastim. Postao je najbolje plasirani album na španskom jeziku. Album je dan posle objave dobio naklade, a prodat je u milion kopija širom sveta u prva tri dana od objave, nakon čega je nestalo zaliha.

Sa albuma su objavljena četiri singla. Svaki od njih je dospeo na prvo mesto neke Latino muzičke lestvice. U februaru 2006. godine, Shakira je dobila svoju drugu Grammy nagradu, a pored toga i četiri Latin Grammy nagrade.

Prvi singl njenog sedmog albuma, drugog na engleskom jeziku, „Don’t Bother“, nije postigao željeni uspeh, iako je sam album Oral Fixation, Vol.2, objavljen 29. novembra 2005. godine, dospeo na peto mesto Billboard 200 lestvice. Prodat je u 8 miliona primeraka, od čega 1.8 miliona pripada američkom tržištu.

Njen drugi singl, „Hips Don’t Lie“, postao je najprodavaniji singl 21. veka, kao i prvi njen singl koji je dospeo na prvo mesto Billboard Hot 100 lestvice. Shakira je na pesmi sarađivala sa Wyclef Jeanom (Vajklef Žanom). Pesma je postala broj jedan u 55 zemalja, a njena obrada je postala i službena pesma FIFA Svetskog kupa 2006. godine. Treći singl, na kom je radila sa Carlos Santanom (Karlos Santana), nazvan je „Illegal“. Nakon toga, Shakira kreće na turneju koja se sastojala od 125 nastupa širom sveta, uključujući šest kontinenata.

U februaru 2007. godine, pevačica je prvi put nastupala na dodeli Grammy nagrada, te je dobila i nominaciju za „Najbolji duet“ za svoj drugi singl. Tokom 2007. godine, Shakira je sarađivala sa Alejandro Sanz, Miguel Bose (Migel Boze), Annie Lennox (Eni Lenoks) i Beyonce (Bjonse). Za saradnju sa američkom pevačicom nominovana je za Grammy nagradu, budući da je pesma „Beautiful Liar“ dospela na treće mesto Billboard Hot 100 lestvice.

Pevačica je napisala i dve pesme za film „Love in the Time of Cholera“ za koje je bila nominovana na 65. dodeli Golden Globe nagrada. 2008. godine, Forbes magazin je Shakiru proglasio četvrtom umetnicom koja najviše zarađuje u muzičkoj industriji. Iste godine, pevačica je potpisala ugovor vredan 300 miliona dolara sa Live Nation kompanijom za turneje, kao i ugovor sa Epic Records muzičkom kućom za još tri albuma.

U januaru 2009. godine, Shakira je nastupala na Lincoln Memorial „We Are One“ festivalu, u čast inauguraciji predsednika Barack Obame (Barak Obama). Njen sledeći album, She Wolf, objavljen je u novembru 2009. godine. Dobio je pozitivne kritike, te je bio uvršten na liste „Omiljeni pop album”, i „Omiljeni Latino album“. Dospeo je na petnaesto mesto Billboard 200 lestvice, a postao je dvostruko platinast u Kolumbiji i Meksiku, te platinast u Francuskoj, Italiji i Španiji.

Do danas je prodat u 2 miliona primeraka širom sveta, što se smatra pevačicinim najslabijim ostvarenjem. U maju 2010. godine, Shakira je sarađivala sa južnoafričkom grupom Freshlyground kako bi napisala pesmu za FIFA Svetski kup u Južnoj Africi. „Waka Waka“ je postao najprodavaniji singl Svetskog kupa svih vremena.

U oktobru 2010. godine, Shakira je objavila svoj deveti studijski album po imenu Sale el Sol. Album je dobro prihvaćen, te je dobio i Latin Grammy nagradu za „Najbolji album ženskog izvođača“. Dospeo je na sedmo mesto Billboard 200 lestvice što je najbolji uspeh Latino albuma ikada na američkom tržištu. Prodat je u 4 miliona primeraka širom sveta.

25. marta 2014. godine, pevačica je objavila svoj deseti studijski album po imenu Shakira. Dospeo je na drugo mesto Billbord 200 muzičke lestvice, prodavši se u 85 hiljada primeraka u prvoj sedmici od objave. Tako je ujedno postao najbolje plasirani pevačicin album, kao i najslabije prodat album u prvoj sedmici od objavljivanja. Na albumu se značajna tri singla: „Can’t Remember to Forget You“ na kojem je sarađivala sa pevačicom Rihanna (Rijana), „Empire“ i „Dare (La La La)“.

Treći singl postao je i glavna numera FIFA Svetskog kupa 2014. godine, koji je Shakira izvela uz pomoć Carlinhos Browna (Karlinos Braun) na ceremoniji zatvaranja u Brazilu.

28. oktobra 2016. godine, Shakira je sarađivala sa kolumbijskim pevačem Maluma, na pesmi „Chantaje“, koja je postala glavni singl njenog jedanaestog studijskog albuma. Pesma je postala najgledaniji video pevačice na Jutjubu, budući da ga je pogledalo preko dve milijarde ljudi. U aprilu 2017. godine, objavila je drugi singl po imenu „Me Enamore“, a mesec dana kasnije izdala je i sam album, nazvan El Dorado. Shakira je najavila turneju kako bi promovisala album, koja je trebala da počne 27. juna 2017. godine, ali je zbog povreda glasnih žica odgođena do sredine 2018. godine.

Na muziku pevačice najviše je uticala orijentalna, indijska, arapska i andska muzika. Pored toga, u njenim pesmama ima primesa američke folk i Latino muzike, kao i rok & rola. Od poznati muzičkih grupa, Shakira voli The Police, U2, The Cure i Led Zeppelin. Shakira obožava John Lennona (Džon Lenon).

Shakira je najprodavanija kolumbijska umetnica svih vremena. Njen singl „Hips Don’t Lie“ je najprodavaniji singl poslednje decenije. Pored toga, to je pesma koja je najviše puštana na radiju, što govori i podatak da je puštena 9,637 puta u samo jednoj sedmici.

Privatni život

Shakira je započela vezu sa argentinskim advokatom Antoniom de la Rua (Antonio de la Rua) 2000. godine. Posle jedanaest godina zajedničkog života, par je objavio da se razilaze u avgustu 2010. godine. U septembru 2012. godine, de la Rua je tužio pevačicu, tražeći odštetu od 100 miliona dolara jer je Shakira prekinula poslovnu saradnju sa njim u oktobru 2011. godine. Njegova tužba je odbačena u avgustu 2013. godine.

Početkom 2011. godine, Shakira je započela vezu sa španskim fudbalerom Gerard Pique (Gerard Pike). On igra za FC Barselonu i Španski nacionalni tim. On se 2010. godine pojavio u muzičkom video klipu za njenu pesmu „Waka Waka“. Prvog sina dobili su u januaru 2013. godine, a drugog 29. januara 2015. Sinovi se zovu Milan i Sasha (Saša). Gerard je 10 godina mlađi od pevačice. Zajedno žive u Barseloni u Španiji.

Diskografija

 • 1991. Magia
 • 1993. Peligro
 • 1995. Pies Descalzos
 • 1998. Donde Estan los Ladrones?
 • 2001. Laundry Service
 • 2005. Fijacion Oral, Vol. 1
 • 2005. Oral Fixation, Vol. 2
 • 2009. She Wolf
 • 2010. Sale el Sol
 • 2014. Shakira
 • 2017. El Dorado

Turneje

 • 1996-97. Tour Pies Descalzos
 • 2000. Tour Anfibio
 • 2002-03. Tour of the Mongoose
 • 2006-07. Oral Fixation Tour
 • 2010-11. The Sun Comes Out World Tour
 • 2018. El Dorado World Tour

Filmografija

 • 1994. El Oasis
 • 2002. Popstars
 • 2002. Taina
 • 2002. Shakira: The Documentary Fil
 • 2005. 7 vidas
 • 2007. Pies Descalzos Foundation
 • 2009. Ugly Betty
 • 2010. Wizards of Waverly Place
 • 2011. Hagamos que Saiga El Sol
 • 2011. A Day with Shakira
 • 2013. The Voice
 • 2014. Dreamland
 • 2016. Zootopia

Šakira (Shakira) na društvenim mrežama

FacebookShakira @ Facebook
InstagramShakira @ Instagram
TwitterShakira @ Twitter
YoutubeShakira @ YouTube