Viz Kalifa (Wiz Khalifa)

Kratke informacije

Ime i prezimeViz Kalifa (Wiz Khalifa)
Datum rođenja8. septembar 1987.
Mesto rođenjaMajnot
DržavaSAD
PrebivalištePitsburg
ZanimanjePevač, reper
ŽanrRap, hip hop
Visina193 cm

Biografija

Cameron Jibril Thomaz (Kameron Džibril Tomaz), u muzičkom svetu poznatiji kao Wiz Khalifa, je američki reper, pevač i tekstopisac. Rođen je 8. septembra 1987. godine u Majnotu u Severnoj Dakoti.

Objavio je svoj debitantski album pod nazivom  „Show and Prove“, 2006. a samo godinu dana kasnije, potpisao je ugovor sa izdavačkom kućom „Warner Bros“.

Njegov singl „Say Yeah“, inspirisan Eurodensom, dospeo je u Ritmik 40 listu, kao i na Hot Rep Treks lestvicu, 2008. godine.

Kalifa se rastao sa Varner Brosom, te nakon toga objavio svoj drugi studijski album, „Deal or no Deal“, u novembru 2009. godine. Objavio je miks pesama „Cash and Orange Juice“, namenjenu za besplatno skidanje sa interneta, nakon čega je potpisao ugovor sa izdavačkom kućom „Atlantic Records“.

Upravo tada postaje poznat, budući da je pod tom kućom objavio singl „Black and Jellow“, prepoznatljiv čitavom svetu, koji je dospeo na prvo mesto Bilbordove Hot 100 liste.

Njegov debitantski album sa izdavačkom kućom „Rolling Papers“, objavljen je 29. marta 2011. godine. Posle toga usledio je O.N.I.F.C, u decembru 2012. godine. Njega su najavili singlovi „Work Hard, Play Hard“ i „Remember You“.

Viz je objavio svoj peti studijski album u avgustu 2014. godine. Album je nazvan „Black Hollywood“, a najavio ga je glavni singl „We Dem Boyz“.

U martu 2015. godine, izdao je singl „See You Again“ za film „Furious 7“, nakon čega se ponovno našao na broju jedan Bilbordove Hot 100 lestvice. Na njoj je pesma ostala punih 12 sedmica.

Detinjstvo

Kalifa je rođen u porodici vojnika, međutim nije odrastao uz njih zajedno, budući da su mu se roditelji razveli kada je on imao samo tri godine. Zbog vrste posla njegovih roditelja, bio je prisiljen da se često seli. Zahvaljujući tome, živeo je u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Japanu, nakon čega se sa majkom konačno smestio u Pitsburg 1996. godine.

Tu je pohađao „Taylor Allderdice“ srednju školu. U tinejdžerskim godinama počeo je da se zanima za muziku, te nije samo pisao već je i izvodio svoje pesme. Njegovo umetničko ime nastalo je iz arapske reči Kalifa, što znači „naslednik“, te reči „mudrost“ od engleske reči

„Wisdom“, što je kasnije skratio samo na „Wiz“. To ime je i istetovirao za svoj sedamnaesti rođendan.

Viz je imao i rođenog brata, koji je kasnije promenio pol, pa samim tim i svoje ime. Zvala se Dorin Lala (Dorien Lala), a umrla je 2017. godine.

Početak karijere

Predsednik muzičke kuće „Rostrum Records”, Bendži Grinberg (Benjy Grinberg) je prvi put čuo za Viz Kalifu nakon što je reper sarađivao sa raznim novim umetnicima iz Pitsburga, na njihovim miksovima. To mu je privuklo pažnju, zbog čega je odmah nakon što ga je upoznao, poželeo da radi sa pevačem. Viz je tada imao samo šesnaest godina. Pevač je potpisao ugovor za izdavačku kuću ubrzo posle toga, te je tako počeo njegov sedmogodišnji period usavršavanja kao umetnika.

Kalifa je izdao svoj prvi miks pod imenom „Pince of the City“, 2005. godine. On je na neki način ispipao vode i puls publike, te je nakon toga bio siguran da treba da objavi svoj prvi studijski album „Show and Prove“. To je i uradio 2006. godine, a Roling Stoun magazin ga je ocenio kao umetnika na kojeg treba obratiti pažnju te godine, upravo zbog samog albuma.

2007. godine, pevač je potpisao ugovor sa izdavačkom kućom „Warner Bros“, te je kroz „Rostrum Records”, objavio dva miksa. Prvi je objavljena 4. jula 2007. godine, po imenu „Grow Season“. Viz je na miksu ugostio DJ Grin Lantema (Green Lantem). Drugi, po imenu „Prince of the City 2“ objavljen je 20. novembra iste godine.

Njegov prvi singl sa kućom Varner Bros, „Say Yeah“, postigao je ogroman uspeh. Inspirisana je uzorkom pesme „Alice Deejay“, po imenu „Better of Alone“. Delovi Kalifinog singla su se pojavili na albumu „Feed the Animals“, grupe „Girl Talks“, zatim u pesmi „Born Slippy“ Underworld-a,  Ašerovoj (Usher) „Love in the Club“ i pesmi „Between Days“ grupe „Cure“.

Nedugo posle toga, Kalifa se zajedno sa izvođačima „The Game, David Banner i Play-n-Skills“ pojavio na „ uU92’s Summer Jam“ festivalu u Vesti Veli Sitiju 2008. godine.

Viz je objavio sledeću miks, „Star Power“, u septembru iste godine, a odmah posle toga i „Flight School“ 2009. godine.

U julu 2009. godine, reper je odlučio da raskine ugovor sa Varner Bros Rekordsom, zbog konstantnog odlaganja da objave njegov planirani debitantski album „First Flight“.

2009.-2010.

I dalje radeći sa „Rostrum Records”, Kalifa je objavio singl „Teach U To Fly“, i stvar„How Fly“ koja je bila saradnja sa reperom iz Nju Orlinsa, Kurensijem (CurrenSy), u avgustu 2009. godine. Na disketi se mogao primetiti drugačiji zvuk, melodičniji stil, prepoznatljiv po kombinaciji repanja i pevanja.

Viz Kalifa je otvorio koncert „U-God“), člana grupe Wu Tang Clan, 2009. godine, na CMJ muzičom maratonu, u Nju Jorku.

Reper posle toga objavljuje miks, nazvan „Burn After Rolling“. Na njoj je obradio neke od najpoznatijih pesama poput  „If I Were A Boy“ i „Diva“ od Beyoncé, „Walking on a Dream“ od Empire of the Sun, „Luchini AKA This Is It“ od Camp Lo, i „Best I Ever Had“ by Drake.

Svoj drugi studijski album objavio je 24. novembra 2009. godine, pod nazivom „Deal or no Deal“.

U martu 2010. godine, nastupao je na podfestivalu „Emo’s“ u Ostinu, Teksas. Pored toga, pojavio je se na naslovnoj strani magazina XXL, nakon čega su ga svrstali na godišnju listu Top 10 Novih lica.  Iste godine, Viz je dobio titulu „Početnik godine“  i „Čovek godine“, koju mu je dodelio magazin „The Source“. Održao je i „Deal or No Deal“ turneju, sačinjenu od 20 nastupa, zajedno sa reperom Yalewolf.

Kalifa je nakon toga objavio disketu po imenu „Cash and Orange Juice“, koja se besplatno mogla preuzeti, 14. juna 2010. godine. Zahvaljujući njegovim obožavaocima, disketa je postala tema broj 1 na Tviteru. Takođe je bila jedna od najtraženijih pretraga na Guglu.

Nju Jork magazin je u aprilu 2010. godine objavio da je Kalifa potpisao ugovor sa muzičkom kućom Atlantik Rekords, iako to sam pevač nije potvrdio. On je u junu te godine izjavio kako radi na novom albumu, ali da još uvek važe opcije, te ne zna za koju izdavačku kuću da se odluči.

30. jula iste godine, na MTV-u je objavio da je potpisao ugovor sa Atlantikom.

Kalifa je gostovao u remiks videu singla „Super High“, izvođača „Rick Ross“. Našao se i na miksu repera MC-a „Grey Goose, Head Phones, and Thirsty Women”. Svoje saradnje sa kolegama nastavio je na pesmi „The Breeze (Cool)“ repera Vejla (Wale), u avgustu 2010. godine.

Kalifa je proglašen od strane kuće MTV „Najuspešnijim reperom u začetku karijere“, pobedivši sa skoro 70 hiljada glasova, te pobedivši finaliste Niki Minaž (Nicki Minaj), Džej Kola, Trevis Portera (Travis Porter) i Digi Simonsa (Diggy Simmons).

Viz se pojavio na Soundset festivalu u Minesoti, u maju 2010. godine. Pored toga, nastupao je i na „Rock the Bells“ festivalu sa hip-hop veteranima poput Vu-Teng Čena, Snup Doga (Snoop Dogg) i Slik Rika (Slick Rick). Odbio je pozivnicu repera Drejka da sa njim ide na turneju, te umesto toga održao svoju, u čak pedeset gradova sa reperom Jelvolfom.

Turneja je trebala trajati od septembra do novembra 2010. godine, te je od oktobra bila rasprodata na svakoj lokaciji. U novembru 2010. godine, na turneji u Istočnoj Karolini na Univerzitetu, Viz je uhapšen zbog posedovanja i prodaje marihuane. Pušten je sledeće jutro nakon što je platio jamčevinu od 300 hiljada dolara, te je nastavio svoju turneju.

2010.-2012.

Kalifa je objavio svoj prvi singl za Rostram-Atlantik, „Black and Yellow“, koji je producirao Stargate, te je pesma dospela na radio. Singl je dospeo na prvo mesto američke liste Bilbord Hot 100. Naslov pesme odnosi se na boje Pitsburga.

29. marta 2011. godine, Viz je objavio svoj prvi studijski album, „Rolling Papers“. Album je dospeo na drugo mesto Bilbordove 200 liste, te se prodao 197 hiljada puta u prvoj sedmici od objavljivanja. Ubrzo posle toga, 31. marta, Viz je nastupao na Emori univerzitetu u Atlanti, u Džordžiji, kao deo godišnjeg školskog programa.

U junu 2011. godine, Kalifa je nominovan za „Najboljeg novog umetnika“, te je osvojio BETa nagradu. Istog meseca je sarađivao sa reperom Tajni Tempaom (Tinie Tempah) na njegovom singlu „Tili I’m Gone“.

11. aprila 2012. godine, Viz Kalifa je objavio da izdaje svoj drugi album po imenu O.N.I.F.C.

Album je dospeo na drugo mesto muzičke lestvice i prve sedmice po objavljivanju je prodat u 131 hiljadu primeraka. Najavila su ga dva singla, „Work Hard, Play Hard“ i „Remember You“, koji su dobili pozitivne kritike, s tim da je drugi singl postao platinast.

2013. – do danas

U aprilu 2013. godine, Kalifa je objavio da je odlučio raditi na novom albumu, iako je te godine dobio sina. Par dana kasnije, on i reper Curren$y su objavili da će izdati ep „Live in Concert“, na kojem su zajedno radili. Ep je sadržavao sedam novih pesama, a objavljen je 20. aprila 2013. godine.

24. juna, Kalifa je objavio da će njegov peti studijski album, po imenu „Black Hollywood, biti dostupan krajem godine. Takođe je izjavio kako je na albumu radio sa Majli Sajrus (Miley Cyrus) i Đusi Džejem (Jucy J). Album je režirao Meni Freš (Mannie Fresh).

11. februara 2014. godine, Kalifa je objavio prvi singl sa albuma, po imenu „We Dem Boyz“. 31. marta 2015. godina, objavio je ep sa kolegom Tejlor Gangom (Taylor Gang) po imenu „Talk About It in the Morning“. Istog meseca izdao je i pesmu „See You Again“, posvećenu glumcu Pol Vokeru (Paul Walker), koji je umro za vreme snimanja filma Furious 7.

Nakon objavljivanja nekoliko mikseva na sajtu Soundcloud, uključujući „Ziplocc“ i „Maan!“, Viz je na Tviteru stvorio famu oko objavljivanja miksa „28 Grams“, koja je trebala biti objavljena 25. maja 2014. godine. Ipak, Viz je dan prije uhapšen zbog posedovanja marihuane, te su se mnogi obožavaoci uplašili kako će objava biti odgođena. Nakon što je postavio selfi iz zatvora, te na Tviteru napisao „Oslobodite zarobljenog Viza“, pevač je pušten par sati kasnije.

23. januara 2015. godine, gostovao je na remiksu pesme „Uma Turman“, izvođača „Fall Out Boy“. Zajedno su i izveli pesmu za vreme MTV Bilbord dodele muzičkih nagrada.

U decembru iste godine, Viz je objavio stvar „Cabin Fever 3, a nekoliko meseci kasnije, tačnije 5. februara 2016. godine, objavljuje i novi studijski album „Khalifa“.

24. maja 2016. objavio je singl „Pull Up“, kako bi promovisao sledeći album, po imenu „Rolling Paper 2“, koji je izdao na leto 2018. godine.

Privatni život

Pevač je početkom 2011. godine započeo vezu sa manekenkom Amber Rouz (Amber Rose), a samo godinu dana kasnije su se i zaručili. U julu 2013. godine su se venčali, te danas imaju sina Sebastijana Tejlora (Sebastian Taylor) nad kojim dele skrbništvo, budući da su se 24. septembra 2014. godine razveli.

Viz je oduvek javno govorio o konzumiranju marihuane, ističući kako na nju mesečno troši i po 10 hiljada dolara. Od 2014. pevač više ne mora da plaća kanabis, budući da ga „The Cookie Company” sponzoriše, a zauzvrat prodaje medicinsku marihuana pod njegovim imenom

2016. godine, Kalifa se našao i u kulinarskoj emisiji Snup Doga i Marte Stjuart (Martha Stewart), u kojoj je glavni sastojak bila marihuana.

Viz Kalifa i preminuli reper Mek Miler (Mac Miller) bili su najbolji prijatelji.

Pevač poseduje kuću u Pitsburgu, koju je kupio 2012. godine, nakon čega je veće grada 12. 12. iste godine proglasilo dan Viz Kalife.

Diskografija

 • Show and Prove (2006.)
 • Deal or No Deal (2009.)
 • Rolling Papers (2011.)
 • Mac & Devin Go to High School (with Snoop Dogg) (2011.)
 • O.N.I.F.C. (2012.)
 • Blacc Hollywood (2014.)
 • Rolling Papers 2 (2018.)

Filmografija

 • 2012. Gangs of Roses 2: Next Generation
 • 2012. Mac & Devin Go to High School

Serije

 • 2012. Master of the Mix
 • 2012. Punk’d (sezona 9. epizoda 12)
 • 2012. This Is How I Made It (sezona 1. epizoda 9.)
 • 2012. Ridiculousness (sezona 1. epizoda 11)
 • 2014. The Eric Andre Show
 • 2016. American Dad

Nagrade

 • 2011. BETA nagrada za „Najboljeg novog umetnika“
 • 2012. Bilbord muzička nagrada za „Top novog umetnika“
 • 2015. Čois Tin nagrada za „Čois Arenbi end Hip hop song“
 • 2015. Čois Tin nagrada za „Čois pesma iz filma ili TV serije“
 • 2016. Bilbord muzička nagrada za „Top Hot 100 pesmu“
 • 2016. Bilbord muzička nagrada za „Top Rep pesmu“

Viz Kalifa (Wiz Khalifa) na društvenim mrežama

FacebookWiz @ Facebook
InstagramWiz @ Instagram
TwitterWiz @ Twitter
YoutubeWiz @ YouTube