Zlata Petrović

Kratke informacije

Ime i prezimeZlata Petrović
Datum rođenja13. jul 1962.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica
ŽanrFolk

Biografija

Zlata Petrović je srpska pevačica narodne muzike romskog porekla. Rođena je 13. jula 1962. godine u Beogradu, gde trenutno živi i radi.

Pesme „Plači, moli“, „Mirišeš na nju“, „Dođi da mi ruke greješ“, „Nedelja“, „Zagušljivo“, „Učinilo vreme svoje“, „Poludelo srce“, „On me voli, on me želi“, „Oženićeš se ti“, „Oaza sreće“, „Mađije“ i „Vragolasta“ su neki od njenih najpopularnijih hitova.

Mnogi su je smatrali fatalnom ženom. Muškarci su ludeli za Zlatom Petrović. Ona iza sebe ima dva propala braka i to sa Hasanom Dudićem i Zoranom Pejićem Pejom. Majka je dvoje dece Mikija i Jovana, a postala je i baka.

Okušala se i u rijaliti šou „Farma“.

Detinjstvo i odrastanje

Potiče iz siromašne porodice. Zbog toga je Zlata skromnost zadržala tokom cele svoje karijere. Odrasla je sa majkom i očuhom, a završila je osnovnu školu. Još kao vrlo mlada nastupala je sa svojom majkom kao pevačica u kafanama. Njena majka je Romkinja. Zlata se nikada nije stidela svog romskog porekla. To je posle učila i svoju decu. Postala je poznata kao jedna od pevačica koja najbolje izvodi romske pesme.

Kada je imala samo četrnaest godina, njena majka i očuh odlučili su da Zlatu protiv njene volje udaju za jednog dečka. Zlata je sa njim bila dve godine, a potom pobegla kod tetke u Beograd. Sa šesnaest godina počela je da se ozbiljnije bavi muzikom. Svog oca je upoznala u dvadesetoj godini života.

Muzička karijera

Pesma „Dođi da mi ruke greješ“, a potom i istoimeni album 1983. godine Zlati su doneli popularnost. Svoju karijeru započela je u izdavačkoj kući Diskoton, a kasnije je često menjala izdavače. Jedan je od onih pevača koji su često objavljivali nove albume.

Tako su se na samom početku njene karijere nizali albumi „Ljubi me još malo“ koji je izašao 1984. a dve godine posle i album „Srce će ga prepoznati“. Album „Koga sam ja to volela“ objavila je 1987. godine. „Daj mi Bože malo sreće“ objavila je 1989. godine.

Tokom devedesetih godina objavila je osam albuma. Reč je o albumima „Dušmani“, „Učinilo vreme svoje“, „Proklet da je ovaj život“, Ljubi me još malo – the best off“, „Ne daš mi da dišem“, „Bravo, ti si pobedio“, „Ljubav nema pamet“ i „infektivno ludilo Zlate Petrović“.

Album „Mirišeš na nju“ objavila je 2001. godine. Posle ovog albuma Zlata je napravila pauzu u izdavanju po prvi put u karijeri. Tako je album „Hajde čik“ izašao tek 2008. godine.

Iako Zlata ima mnogo hitova i dobrih albuma nikada nije bila u samom vrhu estradne scene. Ipak, ova pevačica je jedna od omiljenih koja pravi odličnu atmosferu na svim slavljima.

„Farma“

Učestvovala je u rijaliti šou „Farma“. Zanimljivo, Zlata se ovde našla sa dva bivša muža Hasanom Dudićem i Zoranom Pejićem Pejom. To je gledaocima bilo jako interesantno s obzirom da Zlata sina Mikija ima sa Hasanom, a Jovana sa Pejom. Oba bivša muža na Farmi želeli su da ponovo ožene Zlatu. Sa oba supruga Zlata je u korektnim odnosima kako bi zajedno odgajali decu. Učešćem u ovom rijaliti programu Zlata je ponovo osvojila srca publike svojom prirodnošću.

Privatni život

Zlata ima dva sina, Mikija i Jovana, iz dva braka. Kao majka Zlata smatra da nije stroga. Njen mlađi sin Jovan trenirao je fudbal, kako je rekao, po ugledu na svog oca.

Stariji sin Miki majku prati na nastupima, bavi se muzikom i uživa u tom poslu. Kasnije je počeo da sarađuje sa Grand produkcijom i počeo je da sarađuje i sa drugim pevačima kao što su Katarina Grujić, Ilda Šaulić i drugi. Miki svira klavijature i komponuje. Muzički talenat nasledio je od majke i oca. On ima dvoje dece sa suprugom Milicom, pa je Zlata postala i baka. Njeni unučići se zovu Vasilije i Vasilisa.

Sa snajom Milicom Zlata se odlično slagala. Kako je Zlata pričala Milica, iako se veoma mlada udala za njenog sina, veoma je dobra domaćica, odlično kuha, pametna, vredna i požrtvovana je majka. Milica je po zanimanju knjigovođa, a zaposlena je u vrtiću. Ipak, nakon nekoliko godina srećnog braka, ovaj par se razveo. Kako su mediji pisali, razlog je Mikijev porok – kocka. Mediji su takođe prenosili da je Zlata više puta pokušavala da sina vrati na pravi put i izvuče ga iz sveta kocke, ali joj to nije uspelo pa je digla ruke od njega.

Zlata kaže da je mnogo radila i da starijem sinu Mikiju u detinjstvu nije stigla da posveti onoliko vremena koliko je želela. Trudi se da to ispravi u odnosu sa mlađim sinom Jovanom. Njenim sinovima ništa nije nedostajalo, ali je pevačici žao što zbog poslovnih obaveza nije imala malo više vremena koje bi im posvetila. Ipak, kaže, njena deca izrasla su u predivne mlade ljude i ponosna je na njih. Kao majka, Zlata se trudi da novcem ne kompenzuje manjak vremena sa porodicom, pa sa svojom decom mnogo priča i želi da imaju drugarski odnos.

Gubitak majke

Zlatina majka preminula je, a potom sahranjena na Svetog Vasilija Ostroškog. Istog dana rodila se njena prva unuka. Devojčici su zbog toga dali ime Vasilisa. Zanimljivo, njen unuk Vasilije rođen je takođe na veliki pravoslavni praznik – Mladence. Zlata je pričala u jednom televizijskom intervjuu da je pobožna žena. Veruje u Boga, pravoslavne je veroispovesti, a smatra da ništa nije slučajno.

Uređenje doma i stajling

Zlata uživa u uređenju svog porodičnog doma. Omiljene nijanse su joj bela, roza i siva. Tako je i uredila svoj porodični dom u Mirjevu. S obzirom na posao kojim se bavi njeni ormari su puni garderobe što za scenski nastup, što za svakodnevne prilike. Boja odeće koju nosi, kako je Zlata rekla u jednom intervjuu, odražava to kako se ona oseća u nekom trenutku. Najviše voli da nosi belu odeću, kao i neke druge svetlije nijanse, jer se tada oseća lepršavo. Kada raspoloženje nije baš najbolje ili se zbog nečeg oseća nesigurno u sebe bira tamniju odeću.

Borac za prava nacionalnih manjina

Tokom 2018. godine Zlata Petrović uplovila je u svet politike. Njen bivši suprug Hasan Dudić osnovao je nevladinu organizaciju Centar za ljudska prava i nacionalne manjine. Poželeo je da direktorka ovog centra bude Zlata kako bi se borila za ljudska prava i bolji položaj Roma. Hasan smatra da Zlata ima veliko srce, da je humanitarac, i da to može raditi dobro kao što je radila Esma Redžepova.

Diskografija

 • Dođi da mi ruke greješ (1983)
 • Ljubi me još malo (1984)
 • Srce će ga prepoznati (1986)
 • Koga sam ja to volela (1987)
 • Daj mi Bože malo sreće (1989)
 • Dušmani (1991)
 • Učinilo vreme svoje (1993)
 • Proklet da je ovaj život (1994)
 • Ljubi me još malo – the best of (1995)
 • Ne daš mi da dišem (1995)
 • Bravo, ti si pobedio (1996)
 • Ljubav nema pamet (1997)
 • Infektivno ludilo Zlate Petrović – the best of (1998)
 • Mirišeš na nju (2001)
 • Hajde čik (2008)