Dubravko Merlić

Kratke informacije

Ime i prezimeDubravko Merlić
Datum rođenja28. april 1960.
Mesto rođenjaZagreb
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjeNovinar, producent, urednik

Biografija

Dubravko Merlić je hrvatski novinar, urednik i producent, te vlasnik producentske kuće „Castor Multimedia“. Rođen je 28. aprila 1960. godine u Zagrebu. U braku je s novinarkom i televizijskom voditeljkom Željkom Ogrestom s kojom ima troje dece – sina Mateja, te ćerke Maju i Martu.

Novinarsku karijeru je započeo 1988. godine na Radiju Sljeme. Dve godine kasnije je prešao na Hrvatsku radio televiziju (HRT).

Bio je urednik i voditelj vesti na drugom programu HTV-a, te urednik i voditelj emisija „Slikom na sliku“, „Jedan plus jedan“, „Kontraplan“ i drugih.

Godine 2014. je započeo saradnju s N1 televizijom, prvom regionalnom 24-časovnom platformom za emitovanje vesti i aktuelnosti, koja je ekskluzivni partner američke mreže Si-En-En (CNN). Do 2015. godine je bio direktor programa za Hrvatsku, te uređivao i vodio vlastiti politički tok šou „Pressing“.

Direktor je nezavisne producentske kuće „Castor Multimedia“ koju je 2003. godine osnovao sa suprugom Željkom.

Iz portfolija ove kuće proizašla je emisija „Piramida“ koja je 2005. godine osvojila nagradu „INPUT“, a dve godine kasnije međunarodnu televizijsku nagradu „Zlatna ruža“ („Rose d`Or“). Emisija je emitovana u osam zemalja sveta.

Detinjstvo i obrazovanje

Dubravko Merlić je rođen 1960. godine u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu je završio u rodnom gradu, a 1983. godine diplomirao hrvatski jezik i književnost.

U jednom intervjuu je ispričao da mu je otac bio nastavnik muzičke kulture, te da je uz njega zavoleo muziku.

Na kurs klasične gitare krenuo je u osmom razredu osnovne škole, a posle je završio srednju muzičku školu. Prvo je zavole rok muziku, a tokom studentskih dana i džez, te priznaje da rado sluša klasičnu muziku.

Tu ljubav preneo je i na svoju decu, zato zajedno posećuju koncerte muzičara širom Evrope. I danas, kada mu obaveze to dozvoljavaju, s užitkom svira gitaru.

Karijera

Nakon što je diplomirao zaposlio se kao nastavnik hrvatskog jezika i književnosti u osnovnoj školi u Zagrebu. Tu je radio od 1984. do 1986. godine. Već naredne godine započeo je novinarsku karijeru na Radiju Sljeme.

Dve godine kasnije prešao je na Hrvatsku radio televiziju. U periodu od 1990. do 1991. godine bio je urednik i voditelj vesti na drugom programu HRT-a.

Od 1992. do 1996. godine je s kolegom Denisom Latinom uređivao i vodio emisiju „Slikom na sliku“. Reč je o infomativnoj emisiji u kojoj su emitovani prilozi o ratnim dešavanjima na prostoru bivše Jugoslavije. P

rikazivani su i izveštaji drugih televizija koje su komentarisali voditelji i njihovi gosti. Emisija je 1996. godine zamenjena novom emisijom pod nazivom „Motrišta“.

Godine 1995. Merlić je proglašen novinarom godine. Iste godine objavio je knjigu „Slika na sliku“ u kome se nalazi 27 intevjua koje je vodio u istoimenoj emisiji.

Na početku svakog od njih nalazi se fotografija gosta, te kratak uvod koji je napisao Merlić. U tim intervjuima opisani su događaji od 1992. do 1994. godine.

U periodu od 1998. do 1999. godine vodio je emisiju „Jedan plus“ jedan, koja nije naišla na pozitivan odjek poput prethodne.

Od 2000. do 2001. godine bio je urednik Informativnog programa Hrvatske televizije, te vodio centralnu informativnu emisiju „Dnevnik“. Nakon toga je dve godine radio kao direktor korporativnih komunikacija u „Plivi“.

Sa suprugom Željkom Ogrestom je 4. juna 2003. godine osnovao nezavisnu producentsku kuću „Castor Multimedia“. Iste godine osmislili su emisiju „Piramida“ u kojoj su gosti tri javne osobe koje komentarišu pet događaja koji su obeležili prethodnu sedmicu.

Gledaoci tokom emisije telefonskim glasanjem odlučuju o tome ko je pobednik, tj. ko prelazi na sledeći nivo „Piramide“, a time u sledeći krug emisija u kojima se sastaju s pobednicima iz prethodnih. Svaki ciklus se sastoji iz 40 emisija.

Scenario potpisuje Željka Ogresta koja je bila voditelj emisije čija je prva epizoda emitovana 31. oktobra 2004. godine na HRT-u. Gledanost prve sezone bila je sedam odsto.

Uskoro su licencu za proizvodnju i emitovanje „Piramide“ otkupile televizije šest zemalja, pa su različite verzije ove emisije emitovane u Sloveniji, Makedoniji, Bugarskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini (BiH).

Projekat je 2005. godine predstavljen na festivalu „INPUT“ u San Francisku gde je dobio prvu nagradu. Usledili su festivali „MIPCOM“ u Kanu 2006. godine, te „Eurovision Creative Forum“ u Berlinu iste godine.

Sledeće godine je osvojila nagradu „Zlatna ruža“ u kategoriji „najbolji šou program“ na festivalu u Lucernu u konkurenciji od 358 emisija.

U julu 2007. Merlić je kao direktor kuće „Castor Multimedia“ zaključio ugovor s britanskom kompanijom „RDF Rights“ o distribuciji formata „Piramida“ na globalnom tržištu.

Španska firma „Europroducciones“ je otkupila prava za Španiju, Italiju i Portugal, a kanadska „Gestion Avanti Cine Video“ za tržište u Kanadi. U periodu od 2004. do 2015. godine širom sveta je emitovano više od 1 400 epozoda ove emisije.

U saradnji s Željkom Matićem osmislio je političku emisiju „Kontraplan“ koja je na HRT-u emitovana od 2005. do 2007. godine.

Reč je o političkom tok šou koji je zamišljen tako da različiti gosti sede u različitim „studijima“ bilo da je reč o njihovim kancelarijama ili domovima, a jedan od njih je s voditeljem Dubravkom Merlićem u studiju HRT-a, što obezbeđuje objektivnost i analitičnosnost u toku debate.

Gosti su mu bili ljudi iz različitih društvenih sfera, a komentarisali su dnevne događaje koji su u tom momentu aktuelni – od sporta, kulture, politike do afera koje „drmaju“ hrvatsku javnu scenu. Jedna od tema koja je prvi put obrađena bila je afera o pranju novca u banci „Hypo Alpe-Adra“.

U portfoliju „Castor Multimedia“ nalazi se i šou „Putna groznica“ koga je HRT otkupio još 2008. godine za 700 000 kuna, a koji još uvek nije dočekao svoju realizaciju.

Reč je o zabavnom kvizu (format nazvan „game show“) u kome se dva para takmiče između sebe u tome ko više poznaje svetske gradove. Pri tome moraju da odgovore na više od 20 video-pitanja koja su snimljena na različitim mestima na svetu.

Premda je hrvatski javni servis na tenderu izabrao „Putnu groznicu“, emisija još uvek nije „ugledala svetlost dana“.

TV emisija „Stanje nacije“ koja je u periodu od jeseni 2008. godine do proleća 2010. godine emitovana na televiziji „B92“ (današnja „O2“) je delo produkcije „Castor Multimedia“.

Sa glumcem Enisom Bešlagićem i pevačicom Ninom Badrić Merlić je bio član žirija takmičenja „Supertalent“ koji je 2009. godine počeo s emitovanjem na programu „Nove TV“.

Projekat je deo međunarodnog serijala „Got talent“, a reč je o audiciji na kojoj se traže mladi talenti iz svih sfera interesovanja. Važio je za najstrožeg, ali najpravednijeg člana žirija.

Iste godine je na RTL televiziji počelo emitovanje TV komedije „Moja tri zida“ koju je Merlićeva produkcijska kuća izradila po uzoru na nemački format „Scillerstrasse“.

Glavne uloge tumače Jadranka Đokić, Ozren Grabarić, Jerko Marčić, Hrvoje Barišić i drugi, a serija je doživela 20 epizoda u periodu od 3. februara do 16. juna 2009. godine.

2013. godine je osmislio tok šou zabavnog karaktera pod naslovom „Citizen Toš“ za slovenačku komercijalnu televiziju „Planet TV“. Reč je kasnovečernjem formatu u kome osim zabavnih gostiju i dobre satire, glumac Tadej Toš „glumi“ prosečnog građanina Slovenije.

Merlić je učestovao u pokretanju N1 televizije u Hrvatskoj. Reč je o prvoj regionalnoj 24-časovnoj platformi za emitovanje vesti, te ekskluzivnom partneru Si-En-En-a za područje bivše Jugoslavije.

U periodu od 2014. do 2015. godine bio je direktor programa za Hrvatsku. U tom periodu je osmislio, uredio i vodio politički tok šou „Pressing“.

U avgustu 2015. godine u medijima se pojavila informacija da Merlić odlazi sa N1, te su krenule spekulacije da li je sam dao otkaz ili ga je dobio zbog manje gledanosti u odnosu na srpske i bosanskohercegovačke pandane televizije.

On je tom prilikom saopštio da nastavlja sa svojim poslom u privatnim produkcijama, te se zahvalio svima sa kojima je sarađivao. Naglasio je da sa ljudima sa N1 televizije ostaje u prijateljskim odnosima, te da se nada da su stvoreni dobri temelji i da projekat ima svetlu budućnost.

U jesen 2016. godine HRT je započeo emitovanje sportske zabavne emisije „Dva jedan u gostima“ koji je vodila Željka Ogresta. Projekat je nastao u producentskoj kući „Castor Multimedia“, a tokom jedne sezone Ogresta je u emisiji „ugostila“ 20 najboljih hrvatskih sportista.

Ova emisija razlikuje se po tome što voditelj ne dočekuje goste u studiju, nego provodi jedan dan u njihovom „prirodnom okruženju“, sa njihovim porodicama i prijateljima, što gledaocima daje priliku da se upoznaju s ljudima koje poštuju na sportskim terenima.

„Castor Multimedia“ je 2020. godine predstavila kratkometražni film „Svi psi odlaze“. Film je premijerno prikazan na Međunarodnom festivalu u Rejkjaviku.

Iste godine Merlićeva kompanija, rediteljka i scenaristkinja Sanja Milardović, te producent Matej Merlić publici su predstavili kratkometražni film „Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem“.

Tokom 2021. godine HRT je prikazao dve sezone dokumentarnog serijala „Opstanak“, na kome je Merlić sarađivao sa rediteljem Igorom Husakom.

Usledila je nova saradnja sa HRT-om i to na serijalu „Jedna jedina“ koji u tri epizode donosi intrigantnu istoriju jugoslovenskog vojnog i mirnodopskog nuklearnog programa.

Serijal obrađuje i priču o havariji u Černobilju, te probleme odlaganja radioaktivnog otpada u Hrvatskoj. Serijal je 2022. godine predstavljen publici u Hrvatskoj.

U svom portfoliju Merlićeva kompanija u pripremi i realizaciji ima nekoliko važnih projekata. Reč je o dugometražnom filmu „Greta“ u režiji i po scenariju Sanje Milardović, te dramskoj seriji „Sjene u mraku“ koju je kreirao sam Merlić.

Njegova kompanija radi i na kratkometražnom filmu „Pustara“ koju je napisao i režirao Zvonimir Jurić.

Privatni život

Dubravko Merlić je rođen i odrastao u Zagrebu. Završio je hrvatski jezik i književnost i sa 24 godine postao nastavnik u osnovnoj školi.

Novinarstvom se bavi od 1988. godine kada se prvi put pojavio u redakciji Radija Sljeme. Tu je upoznao mladu novinarku Zrinku Ogrestu. Brzo su se zbližili, a nakon toga postali par. Dve godine kasnije su se venčali.

Iste, 1990. godine dobili su ćerku Maju. Četiri godine posle Željka je rodila dečaka kome su dali ime Matej, a 2004. godine je rođena Marta.

Maja je sa kolegicom Andrejom Bistričić osnovala modnu marku „Dioralop“, a nakon prvog predstavljanja u Zagrebu, imale su priliku da 2014. godine ljubiteljima mode u Londonu pokažu svoje kreacije.

Njihove komade, između ostalih, nose hrvatski muzičar Damir Urban i pobednica „Evrovizije“, Šveđanka Lorin (Lorine Zineb Nora Talhaoui).

Na pitanje novinara kako su uspeli da održe brak više od 25 godina Željka je jednom prilikom odgovorila da su oboje oduvek bili posvećeni porodici, te da je u svemu, pa tako i u braku važan trud i rad.

Projekti produkcijske kuće „Castor Multimedia“

 • 2004-2015. Piramida (HRT)
 • 2005-2007. Kontraplan (HRT)
 • 2008-2010. Stanje nacije (B92)
 • 2008. Putna groznica
 • 2009. Moja tri zida (RTL)
 • 2010. Za dobra stara vremena (mjuzikl izveden u Areni Zagreb)
 • 2013. Citizen Toš (Planet TV)
 • 2016-2017. Dva jedan u gostima (HRT)
 • 2020. Svi psi odlaze (kratkometražni film)
 • 2020. Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem (kratkometražni film)
 • 2021. Opstanak (dokumentarni serijal)
 • 2022. Jedna jedina (dokumentarni film)

Nagrade i priznanja

 • 1995. proglašen za novinara godine od strane Hrvatskog novinarskog društva
 • 2005. projekat „Piramida“ osvojio prvu nagradu „INPUT“ festivala u San Francisku
 • 2007. projekat „Piramida“ osvojio „Zlatnu ružu“ na međunarodnom festivalu u Lucernu

Dubravko Merlić na društvenim mrežama

TwitterDubravko @ Twitter
LinkedInDubravko @ LinkedIn