Nikola Selaković

Kratke informacije

Ime i prezimeNikola Selaković
Datum rođenja30. april 1983.
Mesto rođenjaUžice
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePolitičar, pravnik
StrankaSrpska napredna stranka (SNS)

Biografija

Nikola Selaković je srpski političar i diplomirani pravnik. Član je Srpske napredne stranke (SNS) i bivši ministar pravde i državne uprave Republike Srbije. Rođen je 30. aprila 1983. godine u Užicu. Živi i radi u Beogradu.

Privatni život

Do šeste godine je živeo u Novoj Varoši, a nakon toga se sa porodicom preselio u Beograd. Završio je Šestu beogradsku gimnaziju, diplomirao je i magistrirao na Pravnom fakultetu. 2010. godine je upisao doktorske studije.

2004., 2005. i 2007. godine je osvojio prvo mesto na takmičenju u besedništvu na Pravnom fakultetu. Pobedio je i na Festivalu besedništva u Sremskoj Mitrovici, Sirmium lux verbi. Učestvovao je na međunarodnom takmičenju iz Međunarodnog javnog prava „Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition“.

2007. godine je uradio projekat „Dušanov zakonik i pravni transkripti“ koji mu je doneo prvu nagradu Alan Votson fondacije.

26. februara 2017. godine se oženio dugogodišnjom devojkom Milicom Stojanović. Ona je poreklom iz Zaječara. Prvo je radila u Ministarstvu spoljnih poslova gde je 2013/14 godine završila Diplomatsku akademiju, a zatim je prešla u Ministarstvo pravde.

Mladence je venčao patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej u Hramu svetog Save. Veselje su nastavili u restoranu Stadion. Imali su oko 600 gostiju među kojima su bili Aleksandar i Andrej Vučić, Bratislav Gašić, Jorgovanka Tabaković, itd. Mikrofona su se latili Jovana Tomašević, Svetlana Ceca Ražnatović i Ivica Dačić.

U medijima se pojavila vest da će Nikola i Milica sredinom 2017. godine postati roditelji. On voli decu i, iako je mlad, već ima unuka i unuku,

Osim maternjeg jezika, tečno govori engleski, služi se francuskim i italijanskim jezikom i poznaje osnove grčkog i starogrčkog jezika. Voli konje i fotografiju.

Karijera

2001. godine Nikola je postao član Srpske radikalne stranke. U NIN-u je pisalo da je to uradio iz revolta jer je njegov otac Miodrag, generalni direktor Industrije obuće Beograd, nakon petooktobarskih promena dobio otkaz samo zato što je bio u SPS-u.

2003. godine je postao član Kluba ljubitelja antičkog i rimskog prava „Forum Romanum“ Pravnog fakulteta, a 2005. godine njegov sekretar.

Od 2005. do 2009. godine je bio zadužen za organizaciju važnih dešavanja u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

2008. godine je prešao u Srpsku naprednu stranku i počeo je aktivno da se bavi politikom.

2010. godine se zaposlio na Pravnom fakultetu kao asistent na predmetima Uporedna pravna tradicija i Nacionalna istorija države i prava. Iste godine je postao predsednik Instituta „Oratoria“ – Centar za retoriku.

Od 2011. do 2012. godine je bio predsednik Srpskog kulturnog kola „Despot Stefan Lazarević“.

2012. godine je postao član Predsedništva SNS-a. 27. jula je izabran za ministra pravde i državne uprave u Vladi RS. Na ovoj funkciji se zadržao do 11. avgusta 2016. godine kada ga je nasledila Nela Kuburović.

2013. godine je imao devet funkcija: bio je član Saveta Univerziteta u Beogradu, Nacionalnog saveta za regionalni razvoj, Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, predsednik vladinog odbora za pravni sistem i državne organe, član vladine kadrovske komisije, predsednik vladine administrativne komisije, član Saveta za nacionalnu bezbednost, Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Iz Ministarstva pravde su rekli da Selaković za ove poslove nije zarađivao dodatni novac.

2014. godine je imenovan za potpredsednika stranke. Na ovoj poziciji je ostao do 28. maja 2016. godine kada je ponovo izabran za člana Predsedništva.

Nikola je predsednik stranačkog Saveta za pravna pitanja. Pominje se kao jedan od potencijalnih naslednika Aleksandra Vučića na mestu premijera Republike Srbije ili predsednika SNS-a. Takođe se spekuliše da će biti kandidat SNS-a za gradonačelnika Beograda.

Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio svoju imovinu.

Nikola Selaković na društvenim mrežama

FacebookNikola @ Facebook
TwitterNikola @ Twitter