Momčilo Bajagić Bajaga

Kratke informacije

Ime i prezimeMomčilo Bajagić Bajaga
Datum rođenja19. februar 1960.
Mesto rođenjaBjelovar (Hrvatska)
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevač, muzičar
ŽanrPop-rok, rok

Biografija

Momčilo Bajagić Bajaga je srpski rok muzičar koji istovremeno radi kao kompozitor, tekstopisac, gitarista i pevač. Frontmen je grupe „Bajaga i instruktori“ koja je stekla popularnost širom zemalja bivše Jugoslavije. Pre ove grupe Bajaga je kao ritam gitarista svirao sa grupom „Riblja čorba“. Ostavio je svoj trag i kada je u pitanju muzika u domaćoj filmskoj industriji. Rođen je 19. februara 1960. godine u Bjelovaru u Hrvatskoj, a živi i radi u Beogradu.

Iza Momčila Bajagića Bajage je bogata diskografija, veliki broj hitova, koji ga smeštaju u sam vrh rok scene u bivšoj Jugoslaviji. Muzičar je aktivan i dan danas, a njegovi koncerti su itekako posećeni. Procenjuje se da su Bajaga i njegovi „instruktori“ do sada prodali više od pet miliona nosača zvuka!

Najveći hitovi su im pesme „Sa druge strane jastuka“, „Život je nekad siv, nekad žut“, „Plavi safir“, „Tamara“, „Moji drugovi“, „Tišina“, „Muzika na struju“, „442 do Beograda“, „Daljina, dim i prašina“, „Šou počinje u ponoć“, „Jedino to se zove ljubav“  i mnoge druge…

Iza njega je dugogodišnja karijera, a može se reći i to da je jedna od retkih linosti na domaćoj estradnoj sceni za čije ime se ne vežu afere i skandali. U medijima se retko pojavljuje.

Karijera

Kada je 16. marta 1975. godine u Hali Pionir nastupao Deep Purple ovaj srednjoškolac bio je potpuno oduševljen. Koncert je probudio sva njegova čula, a on je zauvek uplovio u svet rok muzike.

Ubrzo je imao svoj prvi bend – „TNT“. Stvari i nisu bili baš sjajne, ali se ekipa u bendu dobro zabavljala. Potom je svirao u bendu „Ofi“, ali i tu se nije dugo zadržao.

U školi su nastali problemi, a već na prvoj godini došao je i popravni.  Zbog toga nije odmah prešao u sljedeći bend, jer je njegov otac želio da mu sin završi bar srednju školu.

Rad sa „Ribljom čorbom“

Momčilo Bajagić kao srednjoškolac pridružio se grupi „Riblja čorba“ kao ritam gitarista. Kada je došao na probu, Boru je oduševio i svojim izgledom, prvenstveno dugom kosom, sa kojom se sjajno stilski uklapao u ekipu. Bilo je to 1978. godine, a saradnja sa „Ribljom čorbom“ trajala je šest godina, odnosno, sve do 1984. godine.

Bio je to sjajan period dva velika umetnika Momčila Bajagića i Bore Đorđevića koji su svojim senzibilitetima jedan drugog dopunjavali.

Bajaga je u „Ribljoj čorbi“ bio autor mnogih pesama, kao i koautor, a po mišljenju mnogih  najpoznatija od njih je „Kad hodaš“.  Na stihove Bore Đorđevića Bajagaja komponovao pesme kao što su „Dva dinara druže“, Nemoj srećo, nemoj danas“, „Kazablanka“, „Evo ti za taksi“ i druge. U potpunosti je uradio pesme „Baby, baby I don’t wanna cry“, Ja sam se ložio na tebe“, „Muzičari koji piju“, i naravno, pesmu „Kad hodaš“.

„Riblja čorba“ postala je jedna od najpopularnijih grupa u bivšoj Jugoslaviji, a Bajaga je uporedo radio pesme i za kolege muzičare kao što su Zdravko Čolić, Slađana Milošević, te grupu „Bulevar“.

Sa grupom „Frka“ predtsavio se i kao pevač u jednoj TV emisiji. Reč je o emisiji „Rokenroler“ koja je emitovana 1980. godine. Pevao je pesmu „Pustite me druže“.

U „Ribljoj čorbi“ smatrali su da se senzibilitet Bajage i ovog benda počeo uveliko da razlikuje. Zbog toga su ga isključili iz grupe 1984. godine.

„Bajaga i instruktori“

Samostalnu karijeru posle razlaza sa „Ribljom čorbom“ Bajaga je nastavio kao autor, pevač i kompozitor i to veoma uspešno.

„Pozitivna geografija“ je prvi album koji je Bajaga snimio sa novim bendom koji se tada zvao „Instruktori pozitivne geografije“. Bend danas nosi naziv „Bajaga i instruktori“.

Usledili su albumi „Sa druge strane jastuka“ 1985. godine, a dve godine kasnije izašao je i album „Prodavnica tajni“.  Već 1989. godine bend je objavio album „Neka svemir čuje“. Inače, album „Sa druge strane jastuka“ smatra se jednim od najboljih albuma koji su snimljeni u bivšoj Jugoslaviji.

Na ovom albumu svoje mesto su našle pesme „Zažmuri“, „220“, „Vidi šta sam ti uradio“, „Ti se ljubiš“, „Nemoj da budeš nja, nja“, „Sa druge strane jastuka“, „Dobro jutro džezeri“, „Nemoj da se zezaš sa mnom“, „Francuska ljubavna revolucija“, „Dvadeseti vek“ i „Šarene pilule za lilule“.

Osamdesetih godina ovaj bend je bio jedan od najtiražnijih i najpopularnijih na ovim prostorima. Popularnost i uspeh duguju pesmama koje su postale hitovi zasva vremena kao na primer „442 do Beograda“, „Plavi safir“, „Verujem, ne verujem“, „Samo nam je ljubav potrebna“, „Zažmuri“, „Berlin“, „Dobro jutro džezeri“ i mnoge druge.

Godine 1984. titulu „Rock ličnost sezone“ Bajagi su dodelili čitaoci časopisa „Rock“. Posle toga usledile su brojne druge nagrade i priznanja. Dobio je i epitet „jugoslovenski Pol Makartni“, a sve to dovelo je do još veće popularnosti Bajage.

Bend se održao i tokom ratnih devedetih godina, uz povremene promene članova benda. Mini album „Četiri godišnja doba“ objavili su 1991. godine, a već 1993. godine usledio je album „Muzika na struju“.

Muzika koju su stvarali bila je puna optimizma, što je posle ratnih devedesetih godina ljudima u bivšim jugoslovenskim zemljama bilo itekako potrebno. Godine 1997. objavili su album „Od bižuterije do ćilibara“.

U 21. veku nastavili su sa svojom misijom. Već 2001. godine objavili su album „Zmaj od noćaja“, a 2005. „Šou počinje u ponoć“. Posljednji album koji je bend objavio je „Daljina, dim i prašina“ i to 2012. godine. Ovaj album izašao je uz knjigu „Vodič kroz snove“. Reč je o prvoj knjizi, odnosno zbirci poezije i proze Momčila Bajagića. Bajaga je izabrao oko sedamdeset pesama iz svoje bogate karijere koje su našle svoje mesto u ovoj zbirci.

Grupu „Bajaga i instruktori“ danas čine pevač i gitarista Momčilo Bajagić Bajaga, basista Miroslav Cvetković Cvele, prateći glas i gitara Žika Milenković, klavijature Aleksandar Saša Lokner, bubnjevi Čeda Macura i gitara Marko Nježić Kića.

Novi album u pripremi

U novembru 2017. godine Momčilo Bajagić Bajaga najavio je da sa svojim “instruktorima” priprema novi album. Na albumu uveliko rade u “Studiju O” u Beogradu.

Na novom albumu biće oko deset pesama za koje su već urađeni muzika i tekst. Posljednji album “Bajaga i instruktori” objavili su pre pet godina, te zbog toga njihovi fanovi sa nestrpljenjem iščekuju ovaj novi album.

Bajaga je rekao da albume ne objavljuju često, ali će se zato potruditi da to urade na najbolji mogući način. Producent albuma biće Saša Habić sa kojim je bend radio i ranije. Ne isključuju ni mogućnost gostovanja drugih kolega na albumu.

Tri decenije rada

“Bajaga i instruktori” na srpskoj rok sceni uspešno rade već tri decenije. Prvi nastup imali su 12. aprila 1984. godine i to u zagrebačkom klubu “Kulušić”, a svirali su pred svega nekoliko stotina posetilaca.

Posle toga usledili su koncerti u Beogradu, u Domu sindikata, potom u Ciboninoj dvorani, u “Tivoliju” u Ljubljani, “Zetri” u Sarajevu, u hali “Pionir”, na stadionu “Tašmajdan”… Bend su koji definitivno ujedinjuje sve zemlje bivše Jugoslavije. Zanimljivo je da su svirali pred više od 100 000 Rusa u Moskvi i to 1985. godine u parku “Gorki”.

Punili su Beogradsku arenu, trgove svih većih gradova u region, a skoro da nema mesta na području bivše Jugoslavije gde ovaj bend nije nastupao.

Inače, objavili su i  kompilaciju svojih starih pesama, a koje su o Beogradu, koje su nazvali “Ruža vetrova Beograda”.

Muzika za film, pozoriše i televiziju

Momčilo Bajagić nije uspešan samo u svojoj bogatoj muzičkoj karijeri sa bendom, već se dokazao i kao autor muzike za pozorište, film i televiziju.

Sarađivao je sa popularnim „Ateljeom 212“ iz Beograda na predstavi „Radovan III“ za koji je Bajaga napisao pesmu. Takođe, uradio je pesmu i za predstavu „Kutrite mali hrčki“ za dramski teatar iz Skoplja u Makedoniji.

Plod saradnje sa rediteljom Mišom Radivojevićem je pesma „Moji su drugovi“ za film „Ni na nebu, ni na zemlji“. Sa svojim kolegom iz benda Sašom Loknerom uradio je muziku koja je bila nagrađena na filmskom festivalu u Herceg Novom u Crnoj Gori. Bilo je to 1994. godine.

Pesma iz ovog filma „Moji su drugovi“ postala je, iako nezvanično, himna svih naroda koji su raseljeni iz zemalja bivše Jugoslavije.

Komponovao je muziku za veoma popularnu televizijsku seriju pod nazivom „Otvorena vrata“. Usledila je saradnja sa režiserom Dušanom Kovačevićem za film „Profesionalac“.  Tako je nastala popularna hit pesma „Pada vlada“ u skladu sa savremenim političkim trendovima u Srbiji. Bilo je to 2003. godine.

Godine 2007. komponovao je pesmu „Bežiš od mene ljubavi“ za seriju „Vratiće se rode“.

Privatni život

Momčilo Bajagić rođen je 19. februara 1960. u Bjelovaru u Hrvatskoj. Inače, njegovi roditelji su živeli u Zemunu u Beogradu. Otišli su u posetu u Bjelovar kod njegove bake, a onda se pre vremena rodio Momčilo. Dva dana posle rođenja roditelji su se sa sinom vratili u Zemun.

Njegova majka zove se Jovanka, a otac Živojin. Momčilo je njihov sin jedinac. Roditelji su svom jedincu poklanjali svu moguću pažnju i ljubav, a uz pomoć majke Jovanke napravio je i prve muzičke korake. Na poklon je kao dete dobio singl Tom Džonsa „My way“, obrađenu verziju pesme. Od tada su se ploče nizale, a njegova ljubav prema muzici je prerastala u nešto mnogo ozbiljnije.

Roditelji su podržavali njegovu ljubav prema muzici, a otac Živojin, koji je bio pilot, samo ga je molio da u životu ne ide njegovim putem s obzirom da su u to vreme avioni bili veoma nesigurni, a nesreće česte. Njegova majka je takođe radila kao vojno lice, mada je po profesiji bila ekonomista. Roditelji, iako vojna lica, nisu bili strogi.

Kada je Momčilo bio osmi razred osnovne škole sa drugovima je snimao razne zvukove na magnetofonsku ploču. Imitirali su Flojd. Bio je odličan učenik u školi, a s obzirom na opredeljenje njegovih roditelja, svi su mislili da su Momčilu pevanje i muzika samo hobi.

Da ne želi život plavih košulja i urednih frizura, Momčilo je odlučio već pri odabiru srednje škole. Upisao je Drugu beogradsku gimnaziju u kojoj je u to vreme sve bilo poprilično liberalno, u odnosu na neke gimnazije u njegovom kraju.

Momčilo Bajagić je oženjen i ima dvoje dece. Njegova supruga zove se Emilija, a deca se zovu Marko i Anđela. O privatnom životu Bajaga retko kada javno govori. Zna se da on i Ema imaju skladan brak, a njegova karijera nije uticala na njihov odnos jer supruga ima razumevanja za ovaj posao.

Suprugu upoznao u autobusu

Momčilo i Emilija venčali su se 1989. godine, a pre toga, par je sedam godina živeo zajedno. Poznatno je da su se upoznali u autobusu. Oboje su živeli u Zemunu, a Momčilo je Emu viđao na ulicama, ali se nikada nije usudio da joj priđe. Jedne prilike našli su se jedno pored drugoga u autobusu. Bajaga se odvažio i pitao Emiliju da se vide u nedjelju. Ona je na to odgovorila da nedjeljom ne izlazi. Za Bajagu to je bio hladan tuš. Zaključio je da se Emiliji ne sviđa, te da ga je na kulturan način odbila. Međutim, tada nije znao da je Ema imala zaista stroge roditelje i izlazila je samo subotom. Posle nekoliko meseci par je počeo da se zabavlja.

Marko i Anđela Bajagić

Koliko je velika ljubav između njih dvoje govori i činjenica da je Bajaga svojoj supruzi posvetio sve ljubavne pesme koje je napisao u karijeri, a bilo ih je zaista mnogo. Suprugu i decu čuva daleko od očiju javnosti. Kao roditelj i suprug Momčilo se veoma trudi. Njihov sin Marko rodio se godinu dana posle njihovog  venčanja, odnosno 1990. godine. Osam godina kasnije dobili su i kćerku Anđelu.

Sin Marko trenirao je košarku, a zanimaju ga mediji i sportsko novinarstvo. Ka muzici nema sklonosti kao njegov poznati otac. Sa mlađom kćerkom Anđelom je drugačija priča. Ona svira klavir, obožava muziku, a otac ju je učio i da svira gitaru.

Žika „najkreativniji intruktor“

Zanimljivo je da su Bajagina supruga Emilija i Vesna, supruga Žike Milenkovića iz Bajaginog benda, sestre. Tako su se dva muzičara još više zbližila, a zajedno grade muzičku karijeru od prvog dana. Zajedno su počeli u grupi „Ofi“, a nastavili sa „Bajagom i instruktorima“. Žile je prema Bajaginim rečima i najkreativniji od svih „instruktora“. Zajedno su uradili pesme „Samo nam je ljubav potrebna“, „Vesela pesma“…

Ljubav prema Fudbalskom klubu „Crvena zvezda“

Momčilo Bajagić vatreni je navijač Fudbalskog kluba „Crvena zvezda“ iz Beograda. Kada god je u prilici ovaj tim bodri i sa tribina. Zbog svoje ljubavi prema „Zvezdi“ Bajaga je napisao i istoimenu pesmu koja je postala himna zvezdaša.

Pesma „Zvezda“ izašla je 2001. godine kao bonus pesma u sklopu albuma „Zmaj od noćaja“. Uradio je i himnu za tenisku reprezentaciju Srbije, a rekao je da jedino nikada ne bi mogao uraditi himnu za „Partizan“, većitog protivnika njegove „Crvene zvezde“. Bajaga je rekao da sve što bi uradio za „Partizan“ ne bi bilo iskreno i zbog toga nikada ništa za njih neće uraditi.

Nije vozač

Iako zvuči neverovatno, ali Bajaga, nije vozač. Nikada kaže nije položio vozački ispit i zbog toga se svugde vozi taksijem, a sugrađani ga često zbog toga viđaju i u autobusu.

Kao mladić je bio zainteresovan za polaganje vozačkog ispita i položio je testove. Kada je trebao izaći na vožnju, umro je Tito. Sve je stalo u državi, a policajci nisu došli da ga ispitaju. Posle toga, više nije ni pokušavao položiti vozački ispit. U šali kaže da je Tito “kriv” što nikada nije seo za volan.

Kritike

Zbog toga što je Bajaga glavni pevač, kompozitor i tekstopisac grupe, vrlo često je na meti kritičara koji kažu da je njegov vokalni stil ograničen. Tačnije, tvrde da peva monotono, narativno, te da njegov vokalni opseg ima ograničene mogućnosti.

Međutim, čini se da to uopšte nije uticalo na popularnost ove gupe, kao i da je upravo njegov stil pevanja postao zaštitni znak i pripoznatljivost ovog benda.

Diskografija:

 • 1984. Pozitivna geografija
 • 1985. Sa druge strane jastuka
 • 1986. Jahači magle
 • 1987. Prodavnica tajni
 • 1988. Neka svemir čuje nemir (kompilacija, neke nove pjesme)
 • 1991. Četiri godišnja doba
 • 1993. Muzika na struju
 • 1994. Muzika za film „Ni na nebu, ni na zemlji”
 • 1997. Od bižuterije do ćilibara
 • 2001. Zmaj od noćaja
 • 2003. Muzika za film „Profesionalac”
 • 2004. Ruža vetrova Beograda (kompilacija, neke nove pjesme)
 • 2005. Šou počinje u ponoć
 • 2012. Daljina, dim i prašina,

 

Momčilo Bajagić Bajaga na društvenim mrežama

FacebookBajaga @ Facebook
InstagramBajaga @ Instagram
TwitterBajaga @ Twitter
YoutubeBajaga @ YouTube