Vlajko Senić

Kratke informacije

Ime i prezimeVlajko Senić
Datum rođenja8. februar 1973.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeEkonomist, političar
Stranka
1991. - 2007. Srpski pokret obnove (SPO)
2007. - 2013. G17+
2013. - 2014. Ujedinjeni regioni Srbije

Biografija

Vlajko Senić je srpski ekonomista i političar. Rođen je 8. februara 1973. godine u Beogradu. Od 2013. godine je predstavnik Srbije u Svetskoj banci, te savetnik izvršnog direktora Konstituence Švajcarske. Oženjen je lekarkom Jovanom Tavčar s kojom ima sina Arsena. Iz prvog braka s novinarkom Sofijom Kažić ima sina Stevana.

Političku karijeru je započeo 1991. godine kada se učlanio u Srpski pokret obnove (SPO). Ubrzo je postao portparol i potpredsednik stranke. U periodu od 2003. do 2004. godine bio je poslanik SPO-a u Narodnoj skupštini Srbije, a od 2004. do 2007. godine obavljao je funkciju državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i usluga u Vladi Vojislava Koštunice (DSS).

Nakon izbornog poraza SPO-a 2007. godine saopštio je da napušta stranku, te se iste godine pridružio partiji G17 plus, čiji je osnivač i prvi predsednik bio Miroljub Labus. Sledeće godine je postao član predsedništva stranke i narodni poslanik u Skupštini Srbije. Do 2012. godine je bio zamenik predsednika poslaničke grupe G17+.

U julu 2017. godine je izabran za državnog sekretara u Ministarstvu finansija i privrede, a od marta 2013. godine je predstavnik Srbije u Svetskoj banci.

Obrazovanje

Vlajko Senić je rođen 1973. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, smer za spoljnu i unutrašnju trgovinu. Kako navodi u svojoj biografiji bio je jedan od najboljih studenata svoje generacije, sa prosečnom ocenom 9,5.

Politička karijera

Još sa 18 godina učlanio se u Srpski pokret obnove, stranku desnog centra čiji su osnivači bili Vuk Drašković i Vojislav Šešelj. Senić je nakon nekog vremena prvo postao portparol, a nakon toga i potpredsednik partije. Na izborima koji su održani 28. decembra 2003. godine SPO je učestvovao u koaliciji sa strankom Nova Srbija. Osvojili su 22 poslanička mesta, a Srpskom pokretu obnove je pripalo 13. Vlajko Senić je izabran za poslanika u Narodnoj skupštini.

Godine 2004. izabran je za državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i usluga u prvoj Vladi Vojislava Koštunice. Na toj poziciji ostao je sve do 2007. godine. Na izborima koji su održani 21. januara 2007. godine SPO je nastupio samostalno, te osvojio 3,33 odsto glasova i nije prešao cenzus za dobijanje mandata u Parlamentu.

Nakon toga Senić je objavio da napušta stranku uz obrazloženje da je „shvatio da SPO ne može da promeni stvari za koje je smatrao da treba da budu promenjene“. Odlučio je da pređe u G17+, a taj potez pozdravilo je rukovodstvo stranke Mlađana Dinkića. Već sledeće godine postao je član Predsedništva stranke.

Na parlamentarnim izborima koji su održani 11. maja 2008. godine G17+ je nastupila kao deo koalicije Za evropsku Srbiju (G17+, Demokratska stranka, Sandžačka demokratska partija, Srpski pokret obnove, Lica socijaldemokrata Vojvodine i Srpska lista za Kosovo i Metohiju). Partija je osvojila 24 poslanička mandata u Narodnoj skupštini, a Vlajko Senić je ponovo postao narodni poslanik. Bio je zamenik predsednika poslaničke grupe G17+, te član odbora za odbranu i bezbednosti, inostrane poslove i finansije.

U julu 2012. godine Senić je imenovan državnim sekretarom u Ministarstvu finansija i privrede, na čijem čelu je bio Mlađan Dinkić i to u vladi Ivice Dačića (SPS).

U martu sledeće godine izabran je za predstavnika Srbije u Svetskoj banci i savetnika izvršnog direktora Konstituence Švajcarska, grupacije koju, osim Srbije čine Švajcarska, Poljska, Azerbejdžan, Tadžikistan, Kirgizija, Turkmenistan i Uzbekistan. Na toj poziciji zamenio je profesorku Biljanu Krasavac koja je Srbiju u Svetskoj banci predstavljala od 2006. godine.

Bio je član Predsedništva stranke Ujedinjeni regioni Srbije pre nego što je 2014. godine, nakon parlamentarnih izbora, stranka raspuštena.

Privatni život

Vlajko Senić je rođen 1973. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu, te diplomirao na Ekonomskom fakuletu. Godine 1997. upoznao je novinarku Sofiju Kažić, ćerku Jovana Kažića nekadašnjeg visokog funkcionera Srpskog pokreta obnove i bivšeg predsednika opštine Stari Grad. Sofija i Vlajko su se upoznali tokom snimanja njene emisije. Ona je godinama bila urednica u informativnom programu Televizije Pink. 1998. godine dobili su sina Stevana.

Prema pisanju srpskih štampanih medija, par se razveo 2007. godine samo nekoliko dana nakon što je Vlajko Senić objavio da iz SPO-a prelazi u G17. Nedugo nakon toga pojavio se u društvu lekarke Jovane Tavčar.

Jovana je zaposlena u beogradskoj Hitnoj pomoći, a 2008. godine bila je kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije ispred Liberalno demokratske partije (LDP). U svom predstavljanju biračima Jovana je istakla da je bila stipendista Fondacije Konrad Adenauer (Konrad-Adenauer-Stiftung), te stipendista Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka i jedna od osnivačica Centra za razvoj parlamentarne debate. Vlajko i Jovana imaju sina Arsena.

U martu 2012. godine oboje su bili kandidati za poslanike u Narodnoj skupštini i to pod istim brojevima, ali na različitim listama. Senić je zauzimao 26. mesto na listi kanidata Ujedinjenih regiona Srbije, a Tavčar je na istom mestu bila na listi Liberalno demokratske stranke.