Luka Dončić

Kratke informacije

Ime i prezimeLuka Dončić
Datum rođenja28. februar 1999.
Mesto rođenjaLjubljana
DržavaSlovenija
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaPlejmejker, bek
Visina201 cm
Težina104 kg

Biografija

Luka Dončić je slovenački profesionalni košarkaš koji trenutno (avgust 2023. godine) nastupa na pozicijama plejmejkera i beka u NBA klubu Dalas Maveriks (Dallas Mavericks) i reprezentaciji Slovenije. Rođen je 28. februara 1999. godine u Ljubljani.

Evropsku karijeru je počeo i završio u Real Madridu, a 21. juna 2018. godine je izabran kao treći pik na NBA draftu od strane kluba „Atlanta Hoks“ (Atlanta Hawks) i odmah je trejdovan u „Dalas Maverikse“ (Dallas Mavericks).

Sa Realom je osvojio evorligašku titulu, dva puta Kup kralja, tri puta je bio prvak Španije, a sa reprezentacijom Slovenije se okitio i zlatnom medaljom na  Evropskom prvenstvu 2017. godine.

Najmlađi je dobitnik nagrade za najkorisnijeg igrača (MVP) u istoriji Evrolige – imao je 19 godina u trenutku proglašenja.

Upravo u sezoni 2017/18 je proglašen za MVP Evrolige, MVP Fajnal fora (Final Four) dobio je mesto među najboljom petorkom Evrolige i nagradu za „Zvezdu u usponu“.

U španskom prvenstvu je proglašen najkorisnijim igračem sezone 2017/18, a prema izboru sportskog magazina „Gazeta delo sport“ (La Gazzetta dello Sport) bio je drugi najbolji evropski košarkaš 2017. godine.

Često ga upoređuju sa košarkaškim velikanom Draženom Petrovićem.

Detinjstvo i mladost

Luka Dončić je rođen 28. februara 1999. godine u Ljubljani u porodici Saše Dončića, proslavljenog slovenačkog košarkaša, i Mirjam Poterbin manekenke, modela i plesačice koja je karijeru nastavila kao uspešna poslovna žena i vlasnica kozmetičkog salona u slovenačkoj prestonici.

Luka po ocu Saši vuče i srpske korene. Mladi košarkaš nema braće i sestara. Ostao je da živi sa majkom Mirjam nakon razvoda roditelja i često u intervjuima ističe da mu je ona najveća podrška.

Prvi susret sa košarkaškom loptom imao je još kao beba od sedam meseci, a uz proslavu prvog rođendana već se igrao sa košarkaškim obručem koji su mu roditelji postavili u sobi.

Kao dete je bio uključen u mnoge sportove, a naročito je voleo i fudbal, sve dok nije postao previsok za igru među golovima.

Pohađao je Osnovnu školu „Mirana Jarca“ u Ljubljani. Igrao je košarku u školskom timu i kao sedmogodišnjak bio je najmlađi član ekipe, ali ga to nije sprečilo da se trudi da bude jednako dobar kao i ostali dečaci koji su u to vreme bili i veći i brži od njega.

Omladinska karijera

Saša Dončić je 2007. godine došao kao pojačanje u Union Olimpiju, a osmogodišnji Luka počinje je počeo da trenira u omladinskoj sekciji slovenačkog prvoligaša.

Bilo je dovoljno samo 16 minuta na prvom treningu da trener vidi njegov talenat i da ga prebaci u stariju grupu igrača.

U septembru 2011. godine Luka je sa Olimpijom učestvovao na Kupu Vasas Intesa Sanpaolo (Vasas Intesa Sanpaolo Cup) za mlađe od 14 godina održanom u Budimpešti što mu je donelo prvu MVP nagradu.

Četiri meseca kasnije, u februaru 2012. godine, otišao je na pozajmicu u Real Madrid kako bi im poboljšao redove za učešće na španskom omladinskom turniru „Minikopa Endesa“ (Minicopa Endesa).

Real je osvojio drugo mesto, a Dončić drugi MVP naslov koji je obezbedio sjajnim nastupima i  statistikom od prosečno 13 poena, 4 skoka, 2,8 asistencija i 3,3 ukradenih lopti po utakmici.

U aprilu 2012. godine Dončić je sa Union Olimpijom nastupao na turniru „Lido di Roma“ gde je još jednom nagrađen MVP titulom. U finalnoj utakmici protiv Lacija (Lazio) postigao je neverovatnih 54 poena, a turnir je završio sa prosekom od 34,5 poena po utakmici.

Trinaestogodišnji Luka je u septembru 2012. godine potpisao petogodišnji ugovor sa Real Madridom. Preselio se u glavni grad Španije i počeo da uči jezik.

Trenirao je pod budnim okom Paka Redonde (Paco Redondo) u grupi igrača mlađih od 16 godina. U februaru 2013. godine Real je osvojio „Minicopa Endesa“, a u finalnoj utakmici protiv Barselone Dončić je upisao 25 poena, 15 skokova sa šest ukradenih lopti.

MVP nagrada mu ni ovog puta nije izmakla sa prosekom od 24,5 poena po utakmici uz 13 skokova, 4 asistencije i 6 ukradenih lopti.

U martu 2013. godine osvojio je i MVP nagradu u španskom nacionalnom prvenstvu u kategoriji igrača do 16 godina.

Tokom sezone 2014/15 Dončić je nastupao za juniorski, ali i drugi tim Reala. Sa Realovim rezervama se takmičio u amaterskoj, četvrtoj diviziji španske lige, EBA ligi.

U toku sezone je nastupio na turnirima „Ciutat de L’Hospitalet Tournament“ i „Next Generation Tournamen“. Na oba je imao zapažene nastupu, izabran je u prvu petorku, a proglašen i za MVP-a.

Profesionalna karijera

U prvom timu Real Madrida debitovao je 30. aprila 2015. godine na meču protiv Unikahe (Unikaja) u ACB ligi.

Dončić je treći najmlađi košarkaš koji je zaigrao u španskoj prvoj košarkaškoj ligi sa 16 godina, 2 meseca i 2 dana starosti, a ujedno i najmlađi Realov debitant. Na prvom meču je postigao trojku.

U sezoni 2015/16 je postao stalni član Realovog prvog tima, a u najboljoj evropskoj košarkaškoj ligi je debitovao 16. oktobra 2015. godine na utakmici protiv ruskog Himkija (Khimki) čime je postao jedanaesti najmlađi košarkaš debitant u Evorligi od sezone 2000/01.

U prvoj evroligaškoj utakmici na terenu je proveo 5,40 minuta i postigao je dva pogotka iz slobodnih bacanja.

Dončić je sa Realom pokorio Prvenstvo Španije u sezoni 2015/16 i oborio još jedan rekord kada se u istoriju upisao kao najmlađi osvajač ACB lige sa 17 godina i 115 dana.

Sezonu je završio sa 31 utakmicom, a u igri je provodio u proseku 14 minuta. Na teren je ulazio sa klupe, kao rezerva i prosečno je postizao 4,9 poena po utakmici uz 2,8 skokova i 2 asistencije.

Sezona 2016/17 je bila sezona proboja u Realovu startnu petorku. Imao je odličan učinak u prijateljskim mečevima pre zvaničnog početka sezone što mu je donelo veću minutažu na terenu i više prilika za dokazivanje.

Nakon odigranog  11. kola ACB lige u sezoni 2016/17 proglašen je igračem sedmice nakon što je postigao 23 poena i 11 skokova u pobedi Reala nad ekipom Montakit Fuenlabrada.

U decembru 2016. godine zablistao je i u Evroligi. 08. decembra je imao presudnu ulogu u tesnoj pobedi Reala nad Žalgirisom od 80:78.

Dončić je postigao 17 poena, od kojih neke u ključnim trenucima meča, a imao je još i po 4 asistencije i skoka.

20. decembra je odigrao sjajno i protiv nemačkog „Bamberga“ (Brose Bamberg) sa postignutih 16 poena uz 6 skokova, 5 asistencija i 3 ukradene lopte za indeks korisnosti od 25.

Proglašen je za MVP-a 13. kola Evorolige i sa 17 godina postao najmlađi igrač kome je to pošlo za rukom. U poslednjem evroligaškom meču 2016. godine na gostovanju kod Anadol Efesa (Anadolu Efesu) dostigao je indeks korisnosti od 31, a bio je i najbolji strelac utakmice sa 17 postignutih poena.

U januaru 2017. godine proglašen je za najkorisnijeg igrača 17. kola Evrolige nakon utakmice protiv „Makabija“ (Maccabi) kada je postigao 10 poena, uz 11 skokova i 8 asistencija.

Februar iste godine donosi Realovim košarkašima osvajanje titule Kup kralja, gde je uz saigrača Sergija Ljulja (Sergio Llull) bio najefikasniji igrač Madriđana.

U aprilu 2017. godine Real je igrao protiv ekipe Darušafaka (Darussafaka) za plasman u Fajnal for Evorlige u sezoni 2016/2017.

Dončić je imao odlične partije na mečevima i čak dva puta je imenovan za MVP-ja evroligaškog kola. Tako je postao prvi Slovenac nagrađen sa četiri nagrade najkorisnijeg igrača evroligaškog kola u jednoj sezoni.

Kao kruna uspešne sezone došla je nagrada „Zvezda u usponu“ koja se dodeljuje najperspektivnijim igračima Evrolige, mlađim od 22 godine.

Luka je sa 18 godina postao najmlađi laureat, a nagradu je dobio jednoglasnom odlukom članova žirija koji čine treneri evroligaških ekipa.

Sezonu 2017/18 u Evroligi počeo je više nego odlično. Tokom oktobra 2017. godine Real je trijumfovao u sve četiri evroligaške utakmice, a Dončić je u proseku postizao 24 poena po utakmici uz 6,8 skokova i 3,8 asistencija.

Postao je prvi košarkaš koji je u istoj sedmici proglašen najkorisnijim igračem u dva kola, ali i najmlađi MVP meseca.

U decembru 2017. godine postigao je do tada rekordnih 33 poena u porazu njegovog kluba od „Olimpijakosa“ (Olympiacos). 12. kolo Evrolige i meč protiv Barselone (Barcelona) Dončiću su doneli veliku medijsku pažnju.

Krajem treće četvrtine pogodio je trojku preko gotovo celog terena, a potom je u napadu izbacio iz ravnoteže odbrambenog igrača protivnika i asistirao za lagan pogodak. Neobičan potez je dobio i naziv: „Double ankle breaker crossover“.

Luka je 2017. godinu završio još jednim oborenim rekordom. Proglašen je za najboljeg igrača meseca decembra u španskoj prvoj ligi, a sa 18 godina i deset meseci postao je najmlađi košarkaš kome je to pošlo za rukom.

Sportski magazin „Gazeta delo sport“ postavio ga je na drugo mesto najboljih evropskih košarkaša za 2017. godinu. Ispred njega je bio Goran Dragić, saigrač iz reprezentacije.

U 29. kolu Evrolige Luka je postigao odlučujući pogodak za pobedu Reala nad ekipom Crvene zvezde.

Uz indeks korisnosti od 35 još jednom je proglašen za MVP-a kola. 30. marta 2018. godine, dan nakon pomenute utakmice, Lukina majka Mirjam je potvrdila da je NBA draft 2018. sasvim izvestan.

Po završetku grupne faze najelitnijeg evropskog takmičenja u sezoni 2017/18 Dončić je bio najbolje ocenjen igrač sa prosekom od 16,9 poena po utakmici uz 4,8 skokova i 4,6 asistencija i indeksom korisnosti od 22,7.

Igrao je u sve četiri utakmice protiv grčkog Panatenaikosa (Panathinaikos) u četvrtfinalu Evrolige kada je „Real“ slavio rezultatom od 3:1 u pobedama.

Dončić je 8. maja 2018. godine ponovo proglašen „Zvezdom u usponu“ Evrolige, a već sledećeg dana je postigao tripl-dabl  (17 poena, 10 skokova, 10 asistencija) na utakmici ACB lige protiv Real Betisa (Real Betis Energía Plus).

Najmlađi je košarkaš koji je postigao ovakav rezultat u ACB ligi i to u samo 22 minuta igre. Tripl-dabl je bio u tom više poseban što je imao 100% efikasnost šuta na pomenutoj utakmici.

Postigao je tri trojke, šest puta je bio uspešan sa linije za slobodna bacanja i jednom je šutirao za dva poena.

Na Fajnal foru Evrolige za sezonu 2017/18 u Beogradu Real je u polufinalu porazio CSKA (CSKA Moscow), a potom je pao i turski Fenerbahče (Fenerbahçe Doğuş) za jubilarni deseti trofej Madriđana.

U 33 evroligaške utakmice Dončić je zabeležio rekordnu ličnu statistiku sa prosekom od 16 poena po utakmici uz 4,8 skokova i 4,3 asistencije.

Realova decima (deseta titutla Evorliga) dodatno je zasjala jer je Dončić proglašen za najkorisnijeg igrača Evrolige u sezoni 2017/18, ali i MVP-jem  Fajnal fora.

Slovenački košarkaš je ujedno izabran u najbolju petorku Evrolige i najmlađi je igrač u istoriji koji je kompletirao sve nagrade Evrolige za najboljeg košarkaša sezone.

Pomogao je Realu da osvoji treću titulu ACB lige u četiri godine, uvršten je u najbolji tim lige i dobio nagradu za najboljeg mladog igrača španskog prvenstva.

Nakon finalne utakmice je otputovao u SAD da bi lično prisustvovao NBA draftu.

21. juna 2018. godine izabran je kao treći pik na draftu od strane ekipe „Atlanta Hoks“, a iste večeri je trejdovan Dalasu.

Trener Maveriksa Rik Karlajl (Rick Carlisle) je izjavio da se nadao da će imati priliku da se nadmeću za njegov angažman, da je izuzetan košarkaš i da veruje da će on biti novi nosilac igre u sezonama koje dolaze.

Od Madrida i Reala se zvanično oprostio 29. juna 2018. godine emotivnim otvorenim pismom u kome se zahvalio saigračima, trenerima, upravi, medijima, obožavaocima…

Naveo je da je ispunio dve najveće želje – da godinama igra za najbolji klub na svetu i da postane deo najbolje košarkaške lige.

Ugovor sa Dalasom je potpisao 9. jula 2018. godine. U prvoj sezoni u NBA ligi bilo mu je zagarantovana plata od 5.5 miliona dolara.

Luka je prvu sezonu u NBA odigrao za pamćenje, a u junu 2019. godine je proglašen najboljim novajlijom sezone (NBA Rookie of the Year Award). Osvojio je 98 glasova od mogućih 100 za osvajanje nagrade.

U sezoni 2018/2019 Dončić je odigrao 72 utakmice, na terenu je provodio u proseku 32,2 minuta i postizao je 21,2 poena po utakmici uz 7,8 skokova, 6 asistencija i 0,4 blokade.

Osim sjajnih rezultata na terenu mladi košarkaš je stekao i veliku popularnost u SAD, a bio je i na pragu učešća na NBA All Star meču.

Postao je i drugi najmlađi košarkaš u NBA ligi koji je uspeo da ostvari tripl-dabl učinak. U januaru 2019. godine Dončić je u porazu protiv Milvokija ubacio 18 poena uz 11 skokova i 10 asistencija.

Američki san u režiji Luke Dončića

Luka Dončić je 9. jula 2018. godine potpisao ugovor sa Maveriksima. I pre početka sezone 2018/19. list ESPN ga je svrstao među favorite za osvojanje nagrade NBA novajlija godine.

Debitovao je 17. oktobra 2018. godine na meču sa Finiks Sansima. Dalas je poražen, a Luka je zabeležio 10 poena, osam skokova i četiri asistencije.

Samo četiri dana kasnije je u pobedi nad Minesotom učestvovao sa 26 koševa i šest skokova. Postao je najmlađi strelaca sa 20 ubačenih koševa u istoriji kluba.

Prvi dabl dabl u NBA ligi zabeležio je 19. novembra. Na meču sa Memfisom je upisao 15 poena i 10 skokova.

Proglašen je novajlijom meseca novembra u Zapadnoj Diviziji NBA lige.

Dončić je 28. decembra ubacio 34 poena i postao najmlađi igrač NBA lige koji je postigao sedam trojki na jednoj utakmici.

Proglašen je i najboljim početnikom meseca Zapadne Divizije za decembar 2018. godine.

Dalas je 21. januara 2019. godine poražen od Milvokija rezultatom 116:106. Luka je postigao tripl dabl sa 18 poena, 11 skokova i 10 asistencija, te postao treći najmlađi igrač u istoriji NBA lige kome je tako nešto pošlo za rukom.

Rekord sezone od 35 poena, uz 12 skokova i 10 asistencija postigao je šest dana kasnije, ali je njegov tim poražen od Toronta.

Time je postao prvi tinejdžer u istoriji NBA lige sa tripl dabl učinkom od 30 poena i višestrukim tripl dabl rezultatima.

Treći tripl dabl sa 19 poena, 10 skokova i 11 asistencija postigao je 6. februara na meču sa Šarlota Hornetsima. Tako je postao najmlađi igrač u istoriji Lige koji je upisao tri tripl dabla.

Nakon četvrtog tripl dabl učinka proglašen je novajlijom meseca januara 2019. godine Zapadne Divizije NBA lige.

Sezonu je završio sa osam tripl dabl učinaka i na četvrtom mestu iza Vestbruka (Russell Westbrook), Jokića (Nikola Jokića) i Sinomsa (Ben Simmons).

Postao je tek peti igrač u istoriji NBA lige sa prosekom od najmanje 20 poena, pet skokova i pet asistencija u debitantskoj godini igranja u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

U maju 2019. godine je jednoglasno izabran u idealnu petorku novajlija, a u junu je osvojio nagradu za novajliju godine.

2019/20

Prvi tripl dabl u novoj sezoni napravio je 25. oktobra, te je pomogao Maveriksima da pobede „Pelikane iz Nju Orleansa“.

Na dve uzastopne utakmice od 1. do 3. novembra je beležio po dva tripl dabl učinka i postigao rekord karijere od po 15 asistencija na obe utakmice.

Rekord od 38 poena i 12. tripl dabl u NBA karijeri Dončić je postigao 8. novembra. Oborio ga je desetak dana kasnije kada je u mrežu San Antonio Sparsa ubacio 42 koša. Pored toga, zabeležio je i 11 skokova i 12 asistencija.

Ušao je u istoriju NBA lige 20. novembra 2019. godine kada je na utakmici sa Golden Stejt Voriorsima postigao 35 poena, 10 skokova i 22 asistencija. Time je postao najmlađi igrač kjoi je nanizao više tripl dabl učinaka od po 35 poena.

U novembru je proglašen igračem sedmice Zapadne Divizije.

Prvu nagradu za igrača meseca dobio je za dobre partije koje je odigrao u oktobru i novembru. Postao je najmlađi igrač meseca Zapada otkako je ova nagrada počela da se dodeljuje po divizijama.

Luka je 8. decembra 2019. godine nadmašio rekord u broju uzastopnih utakmica sa najmanje 20 poena, pet skokova i pet asistencija.

Imenovan je starterom Zapada na Ol Star meču 2020. godine. Postao je najmlađi evropski igrač koji je startao na Ol Star utakmici.

Rekord Maveriksa u broju tripl dablova oborio je 4. marta kada je upisao svoj 22. u karijeri.

Nastavio je da postavlja lične, ali i rekorde cele franšize. Dončić je 4. avgusta postigao tripl dabl sa 34 poena, 12 asistencija i 20 skokova. Tako je postao najmlađi igrač koji je zabeležio tripl dabl sa preko 30 poena, preko 20 skokova i preko 10 asistencija.

Izjednačio je rekord Lebrona Džejmsa kada je 8. avgusta 2020. godine upisao 19 asistencija. Na utakmici sa Baksima upisao je 36 poena, 14 skokova i dve izgubljene lopte.

Završio je kao jedan od finalista za NBA nagradu za najboljeg igrača.

U doigravanju je debitovao 17. avgusta ubacivši 42 koša ekipi Los Anđeles Klipersa. Pet dana kasnije je postao najmlađi igrač u istoriji NBA plej of-a sa tripl dabl učinkom od 40 poena.

Njegovih 43 poena pomoglo je Maveriksima da savladaju Kliperse, a ovom partijom Luka je postao tek drugi igrač u istoriji NBA lige sa najmanje 43 poena, 17 skokova i 13 asistencija u bilo kojoj utakmici.

Polovinom septembra je uvršten u idealnu petorku NBA lige. Postao je prvi igrač nakon Tima Dankana (Tim Duncan) koji je izabran u idealnu petorku NBA lige u prvoj ili drugoj sezoni.

Pored toga, postao je drugi najmlađi igrač ikada koji je završio među prvih pet u borbi za MVP nagradu.

2020/21

Luka je 12. februara 2021. godine postigao rekord karijere od 46 poena, uz 12 asistencija, osam skokova, jednu blokadu i jednu ukradenu loptu. Dalas je savladao Nju Orleans Pelikanse rezultatom 143:130.

Maveriksi su 1. maja izborili pobedu nad Vašington Vizardsima, a Dončić je upisao 31 poen, 12 skokova i rekord karijere od 20 asistencija.

Postao je tek četvrti igrač u istoriji NBA lige koji je zabeležio tripl dabl sa 30 poena uz najmanje 20 asistencija.

Sa 22 godine i 68 dana postao je četvrti najmlađi igrač koji je u karijeri stigao do 5 000 bodova.

Na prvoj utakmici NBA doigravanja 2021. godine pobedili su Kliperse, a Luka je postigao 31 poen, 10 skokova i 11 asistencija.

Postao je prvi igrač u istoriji NBA lige koji je ostvario tripl dabl učinak u prvih sedam utakmica u postsezoni.

Pored toga, postao je i najmlađi u istoriji koji je zabeležio tripl dabl u doigravanju u gostima.

Rekordnih 44 poena u plej of-u Dončić je upisao 28. maja na trećoj utakmici prvog kola Zapadne Divizije. Nadmašio je rekord karijere u doigravanju kada je postigao 46 poena i 14 asistencija na sedmom meču sa Klipersima.

Na žalost, njegov tim je eliminisan u prvom krugu plej of-a drugu godinu zaredom.

Dončić je 15. juna drugi put zaredom izabran u idealnu petorku NBA lige.

2021/22

Luka je 10. avgusta 2021. godine potpisao novi petogodišnji ugovor sa Dalasom vredan 207 miliona dolara. Reč je o najvrednijem ugovoru u istoriji NBA lige.

Uvršten je među rezervne igrače NBA Ol Star meča 2022. godine.

Svoj 44. tripl dabl učinak u karijeri sa 33 poena, 13 skokova, 15 asistencija i dve ukradene lopte postigao je 5. februara 2022. godine na susretu s ekipom Filadelfija Seventisikstersa.

Pet dana kasnije je u prvoj četvrtini meča protiv Klipersa ubacio 28 poena. Ukupno je na ovom susretu postigao 51 koš, uključujući sedam trojki, a njegov tim je proslavio pobedu od 112:195.

I na narednom susretu s istim protivnicima nije pokazao milost. Postigao je 45 koševa, od toga 23 u četvrtoj četvrtini. Zabeležio je i osam asistencija i 15 skokova, ali to nije bilo dovoljno za pobedu.

Dončić je sa 96 poena na dve utakmice postao igrač sa najviše postignutih koševa u dva meča protiv istog protivnika. Zato je proglašen igračem nedelje Zapadne Divizije.

Dalas je 18. februara 2022. godine pobedio Pelikanse, a Dončić je psotigao 49 poena (sedam trojki), uz 15 skokova i osam asistencija.

Postao je četvrti igrač u istoriji NBA lige koji je na više mečeva postizao 45 poena, 15 skokova i pet asistencija u jednom mesecu.

Drugu nagradu za NBA igrača meseca je osvojio 3. marta kada je pograšen igračem meseca februara Zapadne Divizije.

Tek je drugi igrač Dalasa koji je uspeo da ovu nagradu osvoji više puta.

Svoj 46. tripl dabl u karijeri postigao je 29. marta kada su savladali Lejkerse. Slovenac je postigao 34 poena (25 u prvom poluvremenu), 12 skokova i 12 asistencija.

Zbog povrede je morao da propusti prva tri susreta plej of-a. Predvodio je svoj tim na 6. susretu sa Jutom, te su uspeli da se plasiraju u drugo kolo doigravanja.

U drugom susretu polufinala Zapada sa Finiks Sansima Dončič je postigao 45 poena, 12 skokova i osam asistencija, ali su Maveriksi pretrpeli poraz.

Na sedmom susretu je sa 35 poena, 10 skokova, četiri asistencije i dve ukradene lopte pomogao svojoj ekipi da pobedi protivnika, i da osigura mesto u finalu Zapada.

Tu ih je dočekala ekipa Golden Stejt voriorsa.

Tokom druge utakmice finala Zapada Dončić je postigao 42 poena, pet skokova, osam asistencija i tri ukradene lopte, ali su ipak pretrpeli poraz.

Pridružio se jedinoj dvojici igrača u istoriji NBA liga sa 800 poena u prvih pet utakmica doigravanja u karijeri.

Sa dabl dabl učinkom od 40 poena i 11 skokova u trećoj utakmici nadmašio je rekord Maveriksa koji je postavio Dirk Novicki.

Dončić je 24. maja treći put uvršten u idealnu petorku NBA lige.

2022/23

Istorijski poduhvat je napravio već na početku sezone. Dončić je 22. oktobra 2022. godine postao tek četvrti košarkaš koji je na manje od 270 utakmica postigao 7 000 poena.

Zabeleživši 22. tripl dabl u karijeri prestigao je Čemberlejna (Wilt Chamerglain) na petom mestu najboljih svih vremena u ovom segmentu igre.

Pretposlednjeg dana oktobra 2022. godine ubacio je rekordnih 44 poena i ušao u istoriji koji je u prvih šest mečeva nove sezone zabeležio preko 200 poena i 50 asistencija.

Nastavio je da obara rekorde, pa je postao jedini NBA igrač pored Čemberlejna koji je dao 30 ili više koševa u prvih osam utakmica nove sezone.

Dalas je 18. novembra 2022. godine pobedio Denver rezultatom 127:99, a Luka je upisao 50 tripl dabl u karijeri sa 33 poena, 12 skokova i 11 asistencija.

Bilo mu je potrebno samo 278 utakmica da dođe do toga istorijskog rezultata.

Pet dana kasnije su poraženi od Bostona, uprkos tome što je slovenački reprezentativac upisao 42 poena, osam skokova i devet asistencija.

Ušao je u istoriju kao drugi košarkaš koji je najbrže stigao do 7 500 poena, više od 2 000 skokova i više od 2 000 asistencija.

Dončić je 23. decembra postigao 50 poena, osam skokova i 10 asistencija u pobedi nad Hjuston Roketsima. Pridružio se Novickom kao jedina dva igrača koji su upisali više utakmica sa 50 poena u istoriji Maveriksa.

Rekord karijere do 60 poena postavio je 27. decembra kada su savladali Nikse. Postao je prvi igrač nakon Džejmsa Hardena (James Harden) koji je zabeležio tripl dabl sa 60 poena, a drugi u istoriji NBA lige.

Njegovih 60 poena je takođe bio najviše postignutih koševa u istoriji Dalas Maveriksa.

Poslednjeg dana 2022. godine savladali su San Antonio Sparse. Luka je upisao 51 poen, šest skokova, devet asistencija i četiri ukradene lopte.

Ušao je u istoriju kao jedini igrač u istoriji NBA lige sa postignutih preko 250 poena, preko 50 skokova i preko 50 asistencija za pet utakmica.

Početkom godine je dobio nagradu za igrača meseca decembra u Zapadnoj Diviziji, a krajem meseca je četvrti put zaredom dobio pozivnicu da nastupi na NBA Ol Star meču.

Petu utakmicu sa preko 50 poena odigrao je 30. januara kada su savladali Detroit.

Dalas je 2. marta savladao Filadelfiju, a Dončić i Kajri Irving (Kyrie Irving) su tome doprineli sa 42, odnosno 40 koševa. Ušli su u istoriju Dalasa kao jedina dva igrača koji su na istoj utakmici postigli preko 40 koševa.

Oborio je klupski rekord u broju utakmica sa preko 30 koševa.

Luka je 10. maja 2023. godine četvrti put zaredom uvršten u idealnu petorku NBA lige.

Reprezentativna karijera

U juniorskom reprezentativnom dresu Slovenije debitovao je u decembru 2014. godine na prijateljskom turniru u Mađarskoj.

Na utakmicama protiv Rumunije, Češke i Poljske u proseku je postizao 35,3 poena po utakmici uz 7,6 skokova. Na meču protiv Poljske postigao je 45 poena.

Kako je Dončićev veliki talenat postao očigledan u medijima se mnogo spekulisalo o tome za koju reprezentaciju će igrati.

Španija se pominjala kao moguć izbor, Slovenija kao logičan, pa čak i Srbija s obzirom da vuče srpske korene preko oca Saše.

Sve sumnje su otklonjene u septembru 2016. godine kada je izjavio da će braniti boje Slovenije. U intervjuu za RTV SLO istakao je da već na prvom prvenstvu sa reprezentacijom cilja na medalju.

31. avgusta 2017. godine je odigrao prvu zvaničnu utakmicu u seniorskom reprezentativnom dresu na Evrobasketu održanom u Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj.

U meču protiv Poljske postigao je 11 poena, ostvario 8 skokova, 6 asistencija i imao dve ukradene i jednu izgubljenu loptu.

Tandem Goran Dragić – Luka Dončić Sloveniju je odveo u finale, a na tom putu su, uz Poljsku, poražene i Finska, Grčka, Island, Francuska u grupnoj fazi, Ukrajina u osmini finala, Letonija u četvrtfinalu, pa i velika Španija u polufinalnom meču.

U utakmici protiv Letonije postigao je 27 poena sa dve trojke u odlučujućim trenucima meča. Španija je poražena sa čak 20 poena razlike, bilo je 92 – 72, a Dončić je postigao dabl-dabl sa 11 poena, 12 skokova i 8 asistencija.

Slovenija je u finalnoj utakmici Evrobasketa 2017 porazila Srbiju rezultatom 93 – 85 i tako postigla istorijski uspeh.

Dončić se povredio u trećoj četvrtini i nije završio utakmicu na terenu, ali je njegov doprinos uspehu Slovenaca neosporan. Uz evropsko zlato uvršten je i u najbolju petorku turnira i tako postao drugi najmlađi košarkaš u istoriji koji je to uspeo.

Prvi Evrobasket Dončić je okončao sa 262 minute provedene na terenu uz postignutih 129 poena ili u proseku 14,3 poena po utakmici uz 8,1 skokova i 3,6 asistencija.

U aprilu 2018. godine Luka je sa saigračima iz reprezentacije napisao protestno pismo slovenačkom premijeru Miru Ceraru zbog vrlo niske novčane premije koju so dobili nakon osvajanja Evrobasketa.

Za najveći sportski podvig u istoriji Slovenije nagrađeni su sa ukupno 67 000 evra, što kada se podeli na sve igrače i kada se odbije porez iznosi samo 4 187 evra po igraču.

Košarkaši su naveli da nisu nastupali zbog novca, ali da je i dalje činjenica da su dobili mnogo manje novca od npr. srpskih ili španskih igrača.

Tokom kvalifikacionog turnira 2020. godine Dončić je vodio Sloveniju do prve „ulaznice“ na Olimpijske igre. Proglašen je najkorisnijim igračem turnira, predvodeći svoj tim u pobedi nad Litvanijom. Na tom meču je upisao 31 poen, 11 skokova i 13 asistencija.

Prvi protivnik na Olimpijadi im je bila reprezentacija Argentine. Slovenije je pobedila rezultatom 118:100, a Luka je postigao 48 poena.

Po broju poena se izjednačio sa drugim najvećim ukupnim brojem poena na jednom meču u istoriji Letnjih olimpijskih igara.

Na polufinalnom susretu sa Francuskom, Luka je ostvario treći tripl dabl učinak u istoriji olimpijske muške košarke sa 16 koševa, 10 skokova i 18 asistencija, ali je Slovenija pretrpela poraz od 90:89.

U borbi za bronzanu medalju poraženi su od Australije rezultatom 107:93. Dončić je uvršten u idealnu petorku olimpijskog turnira.

Tokom grupne faze Evropskog prvenstva 2022. godine revanširali su se Francuskoj za poraz na Olimpijadi. Luka je postigao 47 od 88 koševa njegov tima, te pomogao Sloveniji da zauzme prvo mesto u grupi B.

Tih 47 bodova je bio drugi najbolji učinak na Evropskom prvenstvu i istoriji tog takmičenja. Bio je to ujedno najveći broj poena koje je neki igrač postigao na Evropskom prvenstvu u poslednjih 65 godine.

Slovenci su se 10. septembra sastali sa reprezentacijom Belgije. Izborili su pobedu od 88:72, a mlada NBA zvezda je tome doprinela sa 35 poena.

U četvrtfinalu su poraženi od reprezentacije Poljske rezultatom 90:87.

Zanimljivosti

Nakon Fajnal fora Evrolige Luka je poslao potpisan dres u Muzej Dražena Petrovića. Posle prvog odigranog meča u NBA ligi postao je deseti Slovenac u istoriji koji je izašao na teren u SAD.

Omiljeni film mu je „Mama Mia“ (Mamma Mia), serija „Prijatelji“ (Friends), a glumica Dženifer Aniston (Jennifer Aniston).

Govori slovenački, španski i engleski jezik. Ljubitelj je video igara, brze hrane, sportskih automobila i više voli pse nego mačke.

Luka Dončić na društvenim mrežama

FacebookLuka @ Facebook
InstagramLuka @ Instagram
TwitterLuka @ Twitter