Danijel Subašić

Kratke informacije

Ime i prezimeDanijel Subašić
Datum rođenja27. oktobar 1984.
Mesto rođenjaZadar
DržavaHrvatska
PrebivališteZadar
ZanimanjeFudbaler
Visina191 cm
Težina-

Biografija

Danijel Subašić je hrvatski profesionalni fudbaler koji trenutno (decembar 2021. godine) nastupa na poziciji golmana u splitskom Hajduku. Sa reprezentacijom Hrvatske je 2018. godine osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Rođen je 27. oktobra 1984. godine u Zadru.

Karijeru je započeo u rodnom gradu, nastavio u Splitu, a svoj puni potencijal pokazao na golu Monaka.

Za mlađu selekciju reprezentacije Hrvatske prvi put je nastupio 2006. godine, a kada je Stipe Pletikosa okončao golmansku karijeru Subašić je postao stalni član startne jedanaestorke.

Sa reprezentacijom je nastupio na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji, gde su osvojili srebrnu medalju.

Klupska karijera

Subašić je profesionalnu karijeru započeo u mlađim timovima Fudbalskog kluba Zadar, gde je seniorski debi doživeo u sezoni 2003/2004.

Zadar je u tom momentu igrao u Drugoj ligi, a Subašić je dobijao sve više prilika da brani. Nakon nesporazuma sa Renom Sinovčićem zbog navodne prinude da produži ugovor sa dalmatinskim klubom, Subašić je ponovo „povučen“ u juniore sa kojima je proveo deo sezone 2006/2007.

Na sudu je dokazano da ga niko nije prisiljavao da produži ugovor, te je nastavio da brani u seniorskom timu. Nakon što je Zadar naredne sezone ušao u Prvu ligu, a mladi golman pokazivao sve bolje poteze, mnogi klubovi su poželeli da ga vide pred svojim golovima.

Tokom pet godina zabeležio je 81 nastup u zadarskom klubu.

Hajduk

U medijima se mnogo polemisalo gde će Subašić da ode nakon Zadra, a glavna dva domaća kluba, koji su i inače večiti rivali, Dinamo i Hajduk bili su najlogičniji izbor.

Ipak, on se odlučio za splitskog prvoligaša sa kojim je potpisao ugovor o jednogodišnjoj pozajmici, s opcijom potpisivanja trajnog ugovora na tri godine.

U Hajduku je skoro od prvog dana igrao u prvoj postavi. Tokom prvog dela sezone 2008/2009 branio je 18 ligaških mečeva, a tokom zimskog prelaznog roka uprava splitskog kluba odlučila je da mu ponudi trajni ugovor.

I u drugom nastavku sezone zadržao je svoju poziciju u prvom timu, zabeleživši još 13 ligaških nastupa. Učestvovao je i u mečevima kvalifikacija za Ligu Evrope, gde je čuvao mrežu Hajduka na tri meča.

Tokom druge sezone u Hajduku je zabeležio 28 nastupa, uključujući i dve utakmice u kvalifikacijama za Ligu Evrope, te pomogao svom klubu da osvoji Kup Hrvatske.

U dresu splitskog prvoligaša je tokom sezona 2009/2010 i 2010/2011 zabeležio ukupno 48 nastupa, pre nego što se početkom novembra 2010. godine povredio.

Pre povrede bio je startni golman, a nakon povrede kolena morao je da odsustvuje sa terena mesec i po dana. To ga nije sprečilo da i dalje blista na golu Hajduka, te da pomogne svom timu da se kvalifikuje u Ligu Evrope.

U trećem kolu prestižnog evropskog takmičenja Hajduk je poražen od engleskog Stouka rezultatom 1:0.

Monako

U januaru 2012. godine Subašić je potpisao ugovor na četiri i po godine sa francuskim Monakom, koji je u tom momentu igrao u Drugoj ligi Francuske. Tokom prve sezone u novom timu zabeležio je 17 nastupa, pet puta završivši meč bez primljenog gola.

Subašić je 2. marta 2012. godine postigao gol koji je njegovom timu doneo pobedu nad Bolonjom od 2:1.

U narednoj sezoni bio je jedan od ključnih igrača u borbi za plasman u Prvu ligu Francuske. Tokom sezone 2012/2013 njegov tim je osvojio titulu, a Subašić je propustio samo tri meča.

Danijel je 10. avgusta 2013. godine debitovao u Prvoj ligi Francuske i to u pobedi Monaka nad Bordoom. Tokom cele sezone 2013/2014 Monako je zabeležio 13 pobeda, a hrvatski golman je primio gol u samo jednom ligaškom meču.

Branio je mrežu francuskog kluba tokom ukupno 35 susreta te sezone, a Monako je završio na drugom mestu Prve lige.

I naredne sezone je branio vrlo dobro, pa je uspeo da sačuva svoj gol na osam uzastopnih mečeva. Sve do susreta sa Gangoom koji se igrao 8. februara 2015. godine Subašić je na golu Monaka proveo 842 minuta bez primljenog gola.

Hrvatski reprezentativac je 11. marta 2017. godine tokom susreta sa Bordoom ispucao loptu koja se odbila od napadača Dijega Rolana (Diego Rolán) i vratila se Subašiću pod noge, on ju je ponovo ispucao i zatresao mrežu praznog protivničkog gola. Bio je to 84. minut susreta, a njegov pogodak doneo je pobedu Monaku od 2:1.

Tokom sezone 2016/2017 bio je jedan od najzaslužnijih igrača koji su Monaku nakon 17 godina doneli titulu u Prvoj ligi Francuske i plasirali se u polufinale Lige šampiona.

Subašić je proglašen najboljim golmanom domaće lige te sezone.

Nakon osam i po godina i 292 meča u dresu Monaka, Danijel je 8. juna 2020. godine objavio da napušta klub. Nije prešao u drugi klub, ali je redovno trenirao sa Zadrom.

Povratak u Hajduk

Subašić je 22. septembra 2021. godine kao slobodni igrač potpisao dvogodišnji ugovor sa splitskim Hajdukom.

Reprezentativna karijera

Debi u mladoj selekciji hrvatske reprezentacije Subašić je doživeo 1. marta 2006. godine na prijateljskom susretu sa Danskom. Tokom iste godine zabeležio je još šest nastupa za Hrvatsku, uključujući dva vrlo važna tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 21 godine koje je 2007. godine održano u Holandiji.

Polovinom 2009. godine pozvan je da brani u seniorskoj reprezentaciji Hrvatske, a prvi put je na gol stao u „velikom dresu“ 14. novembra 2009. godine u meču protiv Lihtenštajna.

Branio je svih 90 minuta, te uspeo da sačuva svoju mrežu i da proslavi ubedljivu pobedu Hrvatske od 5:0. U maju 2010. godine ponovo je dobio priliku da brani za svoju zemlju i to tokom prijateljskih mečeva s Austrijom i Estonijom. Ni jedna od ove dve ekipe nisu uspele da mu daju gol.

Nakon što se dugogodišnji golman Hrvatske Stipe Pletikosa oprostio od reprezentacije, 2014. godine Subašić je postao stalni član startne jedanaestorke.

U maju 2018. godine ga je selektor Zlatko Dalić pozvao da se pridruži reprezentaciji tokom priprema za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Subašić je tokom celog turnira redovno bio početni golman Hrvatske. Ključnu ulogu je odigrao na susretu sa Danskom u osmini finala. Tada je uspeo da odbrani tri jedanaesterca, te omogući svom timu prolazak u narednu rundu takmičenja.

Ujedno je uspeo da dostigne rekord u broju odbrana koji je postavio njegov kolega Rikardo na Svetskom prvenstvu 2006. godine.

„Vatreni“ su se u četvrtfinalu 7. jula sastali sa domaćinom, reprezentacijom Rusije. U poslednjim minutima susreta Subašić se povredio, ali je ostao na golu i odbranio nekoliko vrlo opasnih šuteva protivnika.

O pobedniku se ponovo odlučivalo nakon boljeg izvođenja penala. Danijel je odbranivši prvi penal Fjodoru Smolovu (Fyodor Smolov) postao tek treći golman u istoriji Svetskog prvenstva koji je zabeležio četiri ili više odbrana tokom izvođenja jedanaesteraca.

Hrvatska je u finalu Mundijala u Rusiji poražena od reprezentacije Francuske rezultatom 4:2.

Subašićevi nastupi tokom prvenstva su naišli na vrlo pozitivne reakcije, kako stručne javnosti, tako i ljubitelja fudbala. Među onima koji su bili oduševljeni hrvatskim golmanom bio je i legendarni nemački golman Oliver Kan (Oliver Kahn).

Posle osvajanja srebrne medalje na Svetskom prvenstvu, 15. avgusta 2018. godine Subašić se oprostio od igranja za reprezentaciju.

Privatni život

Danijel Subašić je rođen 1984. godine u Zadru. Njegov otac Jovo je Srbin pravoslavne veroispovesti, a majka Boja Hrvatica poreklom iz Ravnih Kotara katoličke veroispovesti. Danijel je vaspitavan kao katolik.

U dugogodišnjoj je vezi s Antonijom Bocom, koja nije započela na tradicionalan način. Naime, 17. juna 2007. godine Antonija i Danijel su odlučili da se venčaju, a njen otac Ante Boca prvo je istukao svoju ćerku, a nakon toga joj zapretio da će je zaklati ako se uda za njega.

Razlog za ovu porodičnu dramu navodno je bio to što je Danijel Srbin. Nakon ovog nemilog događaja Antonija je završila u ambulanti, a policija je privela njenog oca koji je nakon toga optužen za nasilje u porodici.

Posle toga je otputovala u Zadar sa Danijelom, odakle su, kada je dobio posao u kneževini, odselili u Monako.

Hrvatski golman ispod dresa nosi majicu s likom Hrvoja Ćustića, njegovog kolege iz Zadra koji je tragično preminuo na terenu 2008. godine.

Titule

Klupske titule

  • 2006/2007 polufinale Druge lige Hrvatske sa Zadrom
  • 2009/2010. Kup Hrvatske sa Hajdukom
  • 2012/2013. Druga liga Francuske sa Monakom
  • 2016/2017. Prva liga Francuske sa Monakom

Reprezentativne titule

  • 2018. srebrna medalja sa Svetskog prvenstva u Rusiji

Pojednačne titule

  • 2016/2017. proglašen za najboljeg golmana Prve lige Francuske
  • 2016/2017. uvršten u idealnu jedanaestorku Prve lige Francuske
  • 2018. Nagrada Grada Zadra, za izvanredne uspehe u području sporta i zasluge u promovisanja ugleda grada Zadra
  • 2018. Red kneza Branimira s ogrlicom, za izuzetan, istorijski uspeh hrvatske fudbalske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Rusiji

Danijel Subašić na društvenim mrežama

InstagramDanijel @ Instagram