Ivan Rakitić

Kratke informacije

Ime i prezimeIvan Rakitić
Datum rođenja10. mart 1988.
Mesto rođenjaRajnfelden (Švajcarska)
DržavaHrvatska
PrebivališteBarselona
ZanimanjeFudbaler
Visina184 cm
Težina-

Biografija

Ivan Rakitić je hrvatski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji veznog igrača u španskoj Barseloni i reprezentaciji Hrvatske. Rođen je 10. marta 1988. godine u Rajnfeldenu kod Bazela.

Karijeru je započeo u Bazelu gde je igrao dve sezone pre nego što je potpisao za nemački Šalke 04. Nakon tri i po sezone u nemačkom bundesligašu, u januaru 2011. godine potpisao je ugovor sa Seviljom. Sa španskim klubom je osvojio Ligu Evropa i postao kapiten. U junu 2014. godine Sevilja i Barselona postigli su dogovor o transferu hrvatskog igrača u klub sa Kamp Noa. Već tokom prve sezone Barselona je osvojila domaću La Ligu, Kup kralja i Ligu šampiona. Prvi gol je postigao 2015. godine u finalu Lige šampiona, te postao prvi igrač u istoriji kome je pošlo za rukom da dve godine zaredom osvoji Ligu Evropa i Ligu šampiona sa dva različita kluba.

Iako je rođen u Švajcarskoj, Rakitić je odlučio da na međunarodnoj fudbalskoj sceni nastupa za Hrvatsku u kojoj su rođeni njegovi roditelji. Debi u dresu Hrvatske doživeo je 2007. godine, a nakon toga je svoju zemlju predstavljao na Evropskom prvenstvu 2008. godine, Evropskom prvenstvu 2012. godine, Svetskom prvenstvu 2014. godine i Evropskom prvenstvu 2016. godine. Do sada je u „kockastom“ dresu zabeležio 90 nastupa, a očekuje se da će biti jedan od ključnih igrača Hrvatske reprezentacije tokom Svetskog prvenstva koje počinje 14. juna 2018. godine u Rusiji.

Klupska karijera

Ivan Rakitić je svoje prve fudbalske korake napravio u mlađim timovima švajcarskog Bazela. Prvi meč u seniorskom dresu odigrao je 29. septembra 2005. godine protiv Širokog Brijega u utakmici Kup UEFA (današnja Liga Evropa). Prvu utakmicu u Super Ligi Švajcarske odigrao je 15. aprila 2006. godine protiv Ksamaksa iz Nešatela, ušavši u 61. minutu kao zamena Mladenu Petriću. Ovi susreti bili su jedina dva meča koje je odigrao tokom prve sezone u Bazelu. Tokom druge sezone pokazao je šta ume, pa je postao jedan od najvažnijih igrača švajcarskog kluba. Zabeležio je 33 nastupa u Super Ligi i postigao 11 golova. Dobio je titulu najboljeg mladog fudbalera sezone 2006/2007, te postigao „gol godine“ u Švajcarskoj u duelu sa Sent Galenom koji je igran 22. oktobra 2006. godine.

Ovaj uspeh nije prošao nezapaženo kod skauta velikih evropskih klubova, pa su mnogi od njih pokazali interes za mladog Rakitića. Na kraju je 22. juna 2007. godine potpisao ugovor sa Šalkeom vredan pet miliona evra.

Debi u dresu nemačkog bundesligaša doživeo je 21. jula 2007. godine u meču protiv Karsruhera. Prvi gol je postigao 5. avgusta 2007. godine u ubedljivoj pobedi njegovog tima nad Ajntrahtom. Šalke je slavio rezultatom 0:9 u prvoj rundi domaćeg prvenstva. Nova sezona u Bundesligi počela je susretom sa Štutgartom 10. avgusta 2007. godine. Rakitić je u drugom poluvremenu ušao kao zamena i samo sedam minuta kasnije postigao svoj prvi gol u Bundesligi, zatresavši mrežu nemačkog prvaka. Meč je završen rezultatom 2:2. Mesec dana kasnije bio je strelac jedinog gola za Šalke u duelu s Bajernom iz Minhena. 18. septembra prvi put je nastupio u utakmici Lige prvaka i to u porazu njegovog tima od Valensije. Tokom sezone 2007/2008 igrao je u svih sedam mečeva Lige šampiona. Međutim, veče pre susreta sa Rozenburgom, Rakitić i njegov timski kolega Mladen Krstajić su „uhvaćeni“ u noćnom provodu pa ih je trener kaznio sa nekoliko mečeva van terena. Usledio je duel sa Portom u kome je nakon uspešnijeg izvođenja jedanaesteraca Šalke prošao u četvrtfinale Lige šampiona. Ipak, nakon toga je doživeo povredu gležnja zbog koje je morao da propusti dva meča, uključujući i onaj protiv Čelsija. Mesec dana je odsustvovao sa terena, a Šalke je eliminisan iz takmičenja.

Nakon što je ponovo istrčao na teren tokom meča sa Bohumom, postigao je dva gola i upisao dve asistencije za druga dva gola, te osigurao svom timu ubedljivu pobedu i treće mesto u domaćoj ligi i siguran plasman u sledeću sezonu Lige prvaka. Usledila je serija dobrih partija, poput one protiv Ajntrahta u kojoj je asistirao Mladenu Krstajiću za jedini pogodak na meču. Sezonu u Bundesligi je završio sa 29 nastupa, tri gola i deset asistencija.

28. januara 2011. godine potpisao je ugovor sa Seviljom vredan 2,5 miliona evra u trajanju od četiri i po godine. Odmah po dolasku u španski klub zaigrao je u startnoj jedanaestorki. U dresu Sevilje prvi put je istrčao na teren 6. februara 2011. godine u meču protiv Malage. Usledilo je još nekoliko utakmica, a nakon toga je zbog puknuća stopala morao da propusti poslednja da meča u domaćoj La Ligi. U prvom delu sezone upisao je ukupno 13 nastupa pre nego što je doživeo povredu.

Tokom sezone 2011/2012 postao je jedan od ključnih igrača španskog kluba. Dolaskom novog trenera Gregorija Mancana (Gregorio Manzano) prešao je na poziciju odbrambenog veznog igrača. Do kraja sezone ostvario je 39 nastupa, postigao jedan gol i „podelio“ šest asistencija. Sezonu 2012/2013 započeo je dobrom asistencijom protiv Getafea na startu domaće La Lige. 12. septembra pomogao je Tročovskom (Piotr Trochowski) da „zabije“ gol madridskom Realu. Prvi gol te sezone postigao je 5. marta, „zatresavši mrežu“ Deportiva iz Korunje. Usledio je gradski derbi s Real Betisom u kome je hrvatski igrač postigao dva gola u prvih dvadeset minuta. Ovo je bio njegov treći gol Betisu, s obzirom da je njegov klub ostvario pobedu od 5:1. U duelu s ekipom Real Sosijedada Rakitić je dao dva gola – jednom je pogodio mrežu protivnika, a drugi put sopstveni gol. Do kraja te sezone zabeležio je 42 nastupa i postigao 12 golova, od kojih tri u mečevima Kupa kralja. Osim toga, sezonu je završio sa deset asistencija, a statistike pokazuju da je ukupno ostvario stotinu asistencija.

Na početku sezone 2013/2014 trener Unaj Emeri (Unai Emery) mu je dodelio kapitensku traku. Od početka sezone bio je jedan od najvažnijih igrača u timu, – postigao je jedan gol i zabeležio jednu asistenciju u porazu njegovog tima od 3:2 od Barselone. U poslednja dva meča toga septembra dva puta je zatresao mrežu – prvi put Raja Valjekana, a drugi Real Sosjedada, dok je u poslednje tri utakmice u oktobru dao po jedan gol Frajburgu i Almeriji, te dva gola Real Madridu. U novembru je „delio“ odlične asistencije koje su rezultovale pobedama protiv Espanjola i Betisa, a sledećeg meseca zabeležio je važnu asistenciju u pobedi njegovog tima nad Viljarealom, koji je Sevilji doneo deseto mesto na tabeli nakon razočaravajućeg početka sezone. Početkom januara 2014. godine „tresao je mreže“ Getafea, Atletiko Madrida i Leantea, što mu je donelo titulu najboljeg igrača meseca u domaćoj La Ligi. Dobra forma i dobro zdravlje nastavili su se tokom cele sezone, pa je od februara do maja 2014. upisao nekoliko važnih asistencija, ukljućujući i onu protiv Maribora u Ligi Evropa, te protiv Real Madrida i Porta. U prvom polufinalnom meču protiv Valensije takođe je „dobro gađao“ svoje napadače, te se njegov klub kvalifikovao u finale Lige Evropa. U finalu se Sevilja sastala sa Benfikom, te nakon uspešnijeg izvođenja jedanaesteraca slavila rezultatom 4:2. Uvršten je u idealnu jedanaestorku Lige Evropa te sezone, te idealnu jedanaestorku domaće La Lige. Sezonu je završio sa 15 pogodaka i 17 asistencija. Te godine nominovan je za najboljeg veznog igrača u Evropi, ali je nagrada ipak pripala Barseloninom Andresu Inijesti (Andrés Iniesta).

16. juna 2014. godine potpisao je četvorogodišnji ugovor sa Barselonom. Sa brojem četiri na leđima prvi put je istrčao na teren u predsezonskom duelu sa Nicom. Susret je odigran 2. avgusta, a Rakitić je na poluvremenu ušao kao zamena Serđi Robertu (Sergi Roberto), te asistirao za jedan od šest golova koliko je Barsa dala Francuzima. Zvanični debi u dresu Barselone doživeo je 24. avgusta u meču protiv Elčea, na početku ligaške sezone. Početkom drugog poluvremena Rakitić je šutnuo dugu loptu preko odbrane gostiju koju je Munir „zakucao“ u mrežu. Barselona je slavila rezultatom 2:0. Prvi gol u dresu Barselone je postigao 21. septembra 2014. godine sa linije penala u ubedljivoj pobedi od 0:5 nad Levanteom. U duelu sa Granadom, koji je igran nedelju dana kasnije, Rakitić je „pronašao“ Mesija (Lionel Messi) koji je postigao svoj dugi gol te sezone, a Barselona je slavila rezultatom 6:0 na Kamp Nou. Prvi gol u Ligi šampiona postigao je 18. marta 2015. godine kada je njegov tim na domaćem terenu savladao Mančester Siti rezultatom 1:0. U finalu Lige šampiona koje je igrano 6. juna 2015. godine Barsa se za trofej borila sa Juventusom, a hrvatski fudbaler je postigao prvi gol na meču koji je završen rezultatom 3:1 u korist španskog kluba. Njegov tim je te sezone osvojio tri titule – domaću La Ligu, Kup kralja i Ligu šampiona, a Rakitić je drugu godinu zaredom ušao u idealnu jedanaestorku La Lige i Lige prvaka.

Usledile su nove bitke, a jedna od njih bio je i 120 minuta dug okršaj sa Rakitićevim bivšim klubom Seviljom koji se odigrao 11. avgusta 2015. godine. Barselona je nakon žestoke borbe uspela da savlada protivnika, te zahvaljujući rezultatu 5:4 podigne trofej UEFA Superkupa.

U meču protiv BATE Borisova tokom grupne faze Lige šampiona koji je 20. oktobra igran na Kamp Nou hrvatski fudbaler je na asistencije Neimara (Neymar) postigao oba gola za Barselonu. Te godine izabran je za najboljeg hrvatskog fudbalera, a nešto kasnije i najboljeg sportistu.

Krajem aprila 2016. godine postigao je vrlo važan gol Betisu, koji je omogućio njegovom klubu da ostane pri vrhu tabele domaće lige. Rakitić je nastavio da niže dobre partije tokom cele sezone 2016/2017, a jedna od njih desila se 23. aprila 2017. godine kada je zatresao mrežu večitog rivala Real Madrida, te omogućio svom timu da slavi pobedu od 3:2.

Na startu sezone 2017/2018 u Ligi prvaka Barselona se sastala s Juventusom na Kamp Nou te slavila pobedu od 3:0. Lionel Mesi je uspeo čak dva puta da savlada čuvenog Điđija Bufona (Gianluigi Buffon), a Rakitić je postigao drugi pogodak u 56. minutu meča. Ipak, Katalonci nisu uspeli da se ponovo plasiraju u finale prestižnog evropskog takmičenja, jer ih je na tom putu zaustavila Roma. Posle 1:4 na Kamp Nou Italijani su uspeli na svom stadionu da anuliraju prednost Barselone i pobedivši rezultatom 3:0 prođu u polufinale Lige šampiona.

Reprezentativna karijera

Pre nego što je zaigrao u dresu Hrvatske, Rakitić je nastupao za mlađe selekcije Švajcarske. Tek 2007. godine prihvatio je poziv tadašnjeg selektora Slavena Bilića da se pridruži seniorskom timu Hrvatske. Debi u „kockastom dresu“ je doživeo 8. septembra 2007. godine kada je kao zamena istrčao na teren u meču protiv Estonije tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2008. godine. Četiri dana kasnije Hrvatska je ubedljivo savladala Andoru, a Rakitić je postigao svoj prvi gol u crveno-belom dresu. Godinu 2007. priveo je kraju sa pet nastupa, a Hrvatska je uspela da se plasira na Evropsko prvenstvo.

Početkom maja 2008. godine je kao najmlađi igrač u dresu Hrvatske prvi put učestvovao na Evropskom prvenstvu za seniore. U meču protiv Nemačke asistirao je Ivici Oliću za drugi gol, a Hrvatska je slavila rezultatom 2:1. Zajedno sa Lukom Modrićem i Nikom Kranjčarom „suvereno je vladao sredinom terena“. Nakon neuspešnog izvođenja penala, Hrvatska je u četvrtfinalu Prvenstva poražena od Turske.

Odazvao se i sledećem pozivu selektora tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2010. godine, zabeleživši 10 nastupa i postigavši tri gola. Kod kuće su Hrvati savladali Andoru, a nakon toga u septembru 2009. godine Rakitić je postigao jedini gol u meču sa Belorusijom. Ipak, to nije bilo dovoljno da se njegov tim plasira na veliku fudbalsku smotru.

Usledile su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2012. godine, na koje je ovog puta Hrvatska uspela da se plasira. Međutim, dobila je vrlo tešku grupu u kojoj je trebalo da se sastane sa reprezentacijama Španije, Italije i Republike Irske. Rakitić je odigrao sva tri meča u grupnoj fazi. Nakon dve odigrane utakmice Hrvatska je trebalo da se sastane sa Španijom, te pokuša da izbori opstanak na Prvenstvu. Rakitić je ušao trideset minuta pre kraja meča, te nakon vrlo dobrog pasa Luke Modrića „zapucao u mrežu“ Ikera Kasiljasa (Iker Casillas). Međutim, slavni golman je uspeo da odbrani, a ovaj promašaj koštao je Hrvatsku prolaska u drugi krug takmičenja.

12. oktobra 2012. godine Hrvatska se ponovo borila za učešće na Svetskom prvenstvu 2014. godine, a Rakitić je uspeo da iz slobodnog udarca „zatrese mrežu“ Makedonije i obezbedi svom timu pobedu od 1:2 u gostima.

Na Svetskom prvenstvu koje je 2014. godine održano u Brazilu Hrvatska se u grupnoj fazi sastala s Brazilom, Meksikom i Kamerunom. Od Brazilaca su izgubili rezultatom 3:1, Kamerun su pobedili rezultatom 4:0, a Meksiko ih je savladao rezutatom 1:3.

Hrvati su uspeli da se plasiraju na Evropsko prvenstvo 2016. godine, a u grupnoj fazi su ih dočekali Španci, Česi i Turci. Obezbedili su „tesnu pobedu“ nad Turcima, a 17. juna 2016. godine Rakitić je „zatresao mrežu“ Češke, te je Hrvatska povela 2:0. Međutim, Česi su uspeli da se vrate u igru i izbore izjednačenje. Meč je obeležio huliganski ispad grupe hrvatskih navijača koji su u 86. minutu pobacali baklje na teren želeći da isprovciraju kraj susreta. Nakon pobede od 2:1 nad Španijom, hrvatska reprezentacija je obezbedila prolazak dalje, gde ju je u sledećoj rundi dočekala Portugalija. Nakon 117 minuta borbe Rikardo Kvarežma (Ricardo Quaresma) zatresao je mrežu hrvatskog golmana i obezbedio Portugaliji prolazak dalje. Nakon ovog meča Rakitić je izjavio da Hrvatska nije zaslužila da ispadne, te da „najbolji tim ide kući“. Odigrao je sve mečeve tokom Prvenstva i postigao jedan pogodak.

Hrvatska je uspela da se plasira na Svetsko prvenstvo koje počinje 14. juna u Rusiji. Tokom grupne faze sastaće se sa reprezentacijama Nigerije, Argentine i Islanda, a selektor Zlatko Dalić je odlučio da u Rusiju povede i Ivana Rakitića koji je imao sjajnu sezonu u Barseloni. Do sada je za Hrvatsku nastupio 90 puta i postigao 14 golova.

Trofeji

Klupski trofeji

  • 2006/2007 Kup Švajcarske sa Bazelom
  • 2013/2014. Liga Evropa sa Seviljom
  • 2014/2015. La Liga sa Barselonom
  • 2014/2015. Kup kralja sa Barselonom
  • 2014/2015. Liga šampiona sa Barselonom
  • 2015. UEFA Superkup sa Barselonom
  • 2015. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo sa Barselonom
  • 2015/2016. La Liga sa Barselonom
  • 2015/2016. Kup kralja sa Barselonom
  • 2016. Superkup Španije sa Barselonom
  • 2016/2017. Kup kralja sa Barselonom
  • 2017/2018. La Liga sa Barselonom
  • 2017/2018. Kup kralja sa Barselonom

Pojedinačne titule

  • 2006/2007. proglašen za najboljeg mladog fudbalera godine u Super Ligi Švajcarske
  • 2006/2007. postigao gol sezone u Super Ligi Švajcarske
  • 2013/2014. ušao u idealnu jedanaestorku Lige Evropa
  • 2013/2014. ušao u idealnu jedanaestorku La Lige
  • 2014. proglašen za najboljeg igrača meseca januara u španskoj La Ligi
  • 2014. proglašen najboljim igračem finala Lige šampiona
  • 2014/2015. ušao u idealnu jedanaestorku Lige šampiona
  • 2014/2015. ušao u idealnu jedanaestorku La Lige
  • 2015. proglašen najboljim fudbalerom u Hrvatskoj
  • 2015. proglašen najboljim sportistom u Hrvatskoj

Privatni život

Ivan Rakitić je rođen u Molinu, švajcarskom gradiću nedaleko od Bazela. Njegov otac Luka je vlasnik male građevinske firme, a majka Kata je radila u lokalnoj fabrici čarapa. Ima četiri godine starijeg brata Deana i osam godina mlađu sestru Nikol. Sa 15 godina je odlučio da napusti školu i da umesto karijere ahitekta život posveti fudbalu.

Prvu ljubav je doživeo još dok je išao u školu, a u nemački Šalke prešao je kao „samac“ istakavši da bi želeo da pronađe devojku koja će mu pružati bezuslovnu podršku. Kasnije je upoznao Tatjanu Batinić, Mis Austrije koja je takođe poreklom iz Hrvatske. Međutim, ova veza nije potrajala.

Prešavši u Sevilju je u lokalnom kafiću koji se nalazio preko puta hotela gde je živeo upoznao lepu Andalužanku Rakel Mauri (Raquel Maury). Venčali su se u aprilu 2013. godine, a prvu ćerku Alteu (Althea Rakitić) dobili su dva meseca kasnije. Tokom pregovora s katalonskim gigantom Barselonom španski mediji su redovno izveštavali o tome zašto se Rakitić dvoumi da li da napusti Sevilju. Navodno, njegova supruga Rakel nije želela da ode iz rodne Sevilje u kojoj su joj sva rodbina i prijatelji, te da novi život započne u Barseloni. Na kraju je ipak „prelomila“ i Rakitić je zaigrao u jednom od najtrofejnijih evropskih klubova. U maju 2016. godine Rakel i Ivan su dobili drugu ćerku kojoj su dali ime Adara (Adara Rakitić).

Uprkos skromnosti lepe Andalužanke, par Mauri-Rakitić smatra se jednim od najlepših u fudbalskom svetu. Mediji vrlo često ističu njihov skladan brak, ali i veoma dobar smisao za modu. Privatno se druže sa Ivanovim bivšim saigračem Andresom Inijestom i njegovom lepšom polovinom Anom Ortiz (Anna Ortiz).

2016. godine poklonio je led semafor fudbalskom klubu Radnik iz Bijeljine.

Ivan Rakitić na društvenim mrežama

FacebookIvan @ Facebook
InstagramIvan @ Instagram
TwitterIvan @ Twitter