Vule Marković

Kratke informacije

Ime i prezimeVule Marković
Datum rođenja14. decembar 1989.
Mesto rođenjaPodgorica
DržavaCrna Gora
PrebivalištePodgorica - Beograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Vule Marković je crnogorski pozorišni, televizijski i filmski glumac, prepoznatljiv po ulogama u serijama „Ubice mog oca“, „Pogrešan čovek“, „Dug moru“, „Vreme zla“ i drugima. Rođen je 14. decembra 1989. godine u Podgorici. Živi na relaciji Podgorica – Cetinje – Beograd.

Premda je stekao diplomu iz oblasti turizma, Marković je odlučio da studira glumu. Već na drugoj godini fakulteta dobio je priliku da igra u predstavi „Urnebesna tragedija“. Usledile su uloge u komadima „Ljepotica i zver“, „Pogled s mosta“, „Tri sestre“, „Modro blago“ i druge.

Uloga Romea u predstavi „Romeo i Julija“ mu je donela nagradu za glumačko majstorstvo na Međunarodnom lutkarskom festivalu u Podgorici.

Prvi televizijski angažman je dobio 2016. godine i to u seriji „Dojč Kafe“. Usledila su ostvarenja „Božićni ustanak“, „Između dana i noći“, „Ubice mog oca“, „Pogrešan čovjk“ i druge.

Veću prepoznatljivost je stekao ulogom u seriji „Dug moru“, međutim njegov talenat nije prošao nezapaženo ni u serijama „Senke nad Balkanom“, „Vreme zla“, „Kotlina“ i drugima.

Detinjstvo i obrazovanje

Vule Marković je rođen 1989. godine u Podgorici. U jednom intervjuu je kazao da su mu prve asocijacije na detinjstvo igre lopova i žandara ispred „Seljanke“, prvi košarkaški trening, te nadimak „Ridge[1]„. Košarku je trenirao sve do 23. godine.

Po završetku srednje škole diplomirao je menadžment u turizmu i hotelijerstvu na Fakultetu za turizam u Podgorici. Specijalizovao se na Univerzitetu u Bariju (Università degli Studi di Bari Aldo Moro).

Kad se vratio iz Italije odradio je pripravnički, te uporedo sa tim pohađao školu glume. Naredne godine je upisao, a četiri godine kasnije i završio Fakultet dramskih umjetnosti u Cetinju[2].

Pozorišna karijera

Jednu od prvi uloga na „daskama koje život znače“ poverio mu je reditelj Branko Ilić. Vule je utelovio Princa, tj. Zver u predstavi „Ljepotica iz Zver“ u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica.

Na drugoj godini studija je glumio u komadu „Urnebesna tragedija“, a nakon što je stekao diplomu Fakulteta dramskih umjetnosti u Cetinju, postao je redovan „gost/domaćin“ Gradskog pozorišta Podgorica.

Sa Milanom Karadžićem je tokom 2015. godine sarađivao na komadu „Pogled s mosta“ u kome je utelovio lik Rudolfa. U dečjoj predstavi „Snežana i sedam patuljaka“ koja je premijerno izvedena 2016. godine Vule je glumio Tupka.

Rediteljka Ana Vukotić mu je poverila ulogu narkomana u predstavi „Mi djeca sa stanice Zoo“ koju je publika Gradskog pozorišta Podgorica mogla premijerno da pogleda 2017. godine. Iste godine je igrao Romea u komadu „Romeo i Julija“ koji je režirala Emilija Mrdaković.

Vule je sarađivao sa Stašom Koprivicom na predstavi „Modro blago“ u kojoj je igrao Žarka. Utelovio je lik Slima u komadu „O miševima i ljudima“ u režiji Dina Mustavafića. S ovom predstavom su nastupili na manifestaciji „Barski ljetopis“.

Iste, 2018. godine je prvi put igrao naslovnu ulogu u komadu „Ivo Vizin – Kapetan snova“. Predstavu je režirao Zoran Rakočević, a izveli su je na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu[3].

Krajem 2020. godine je zajedno sa Goranom Vujovićem, Jelenom Laban, Marijom Labudović i Jelicom Vukčević postao stalni član ansambla Kraljevskog pozorišta Zetski dom[4].

Sa kolegama Mladenom Nelevićem, Dubravkom Drakić, Pavlom Popovićem, Stevanom Radusinovićem i drugima je 2. septembra 2021. godine izveo predstavu „Bokeški D – mol“ na postPurgatorijama u Centru za kulturu Tivat.

Krajem decembra 2021. godine je u Crnogorskom narodnom pozorištu premijerno izvedena predstava „Jerma“ Sajmona Stouna. Rediteljka Ana Tomović mu je poverila jednu od uloga, a scenu deli sa Kristinom Obradović, Majom Stojanović i drugima.

Vule Marković igra i u komadu „Ukroćena goropad“ u režiji Zorana Rakočevića, a u produkciji Budva Grad Teatra. U dosadašnjoj karijeri je ostvario zapažene uloge u predstavama „Tri sestre“, „Bog masakra“, „Bura“, „Ne igraj na Engleze“ i drugima.

Dobitnik je Godišnje nagrade Crnogorskog narodnog pozorišta za umetnički doprinos u 2015. godini, kao i Nagrade za glumačko majstorstvo na Međunarodnom lutkarskom festivalu u Podgorici za ulogu u predstavi „Romeo i Julija[5]“.

Televizijska i filmska karijera

Vule Marković se na malim ekranima prvi put pojavio 2016. godine u četiri epizode serije „Dojč Kafe“ („Dojc Caffe“).

Nakon toga je imao priliku da sa Miodragom Radonjićem, Vojinom Ćetkovićem, Natašom Ninković i drugima sarađuje na istorijskoj dramskoj seriji „Božićni ustanak“ čija prva epizoda je emitovana 2017. godine.

Manja uloga mu je dopala i u stranom filmu „Papillon“ u režiji Majkla Nojera (Michael Noer). Ova biografska drama je takođe svetlo dana ugledala 2017. godine.

Regionalna javnost ga je upoznala u ulozi Nikše u seriji „Ubice mog oca“, a tokom 2018. i 2019. godine tumačio je mladog Lazara Crnkovića u telenoveli „Pogrešan čovek“. Utelovio je lik Veljka Tomasovića u seriji „Senke nad Balkanom“, a pojavio se u epizodnoj ulozi u seriji „Biser Bojane“.

Ipak, mnoge ljubitelje televizije je najviše oduševio ulogom Rnje u seriji „Dug moru“ koju je nekoliko komercijalnih televizija počelo emitovati u oktobru 2019. godine.

Vule u seriji tumači mladića koga život nije mazio, a koji se zaljubio u lepu Olgu čiji su porodični odnosi obavijeni velom tajni.

Njegovu partnerku igra mlada glumica Ana Lečić, a Marković na setu ima priliku da uči i od iskusnijih kolega Dragana Mićanovića, Sergeja Trifunovića, Nade Šargin i drugih.

O komercijalnom uspehu ovog projekta dovoljno govori to što u 2023. godini treba da se emituje treća sezona serije.

Tokom 2020. godine Vule je sa Markom Baćovićem, Slavišom Ćurovićem i drugima snimio kratki film „The Visit“ u režiji Đorđa Vojvodića.

U debitantskom dugometražnom filmu crnogorskog reditelja i scenariste Ivana Bakrača „Poslije zime“ Vule je igrao Đoleta. Glavne uloge su pripale njegovim kolegama Momčilu Otaševiću, Petru Buriću i drugima, a ova drama se u bioskopima pojavila 2021. godine.

Utelovio je lik Franca Redera u pet epizoda dramske serije „Vreme zla“ koju je Televizija „Nova“ premijerno emitovala od tokom novembra i oktobra 2021. godine.

Serija je bazirana na romanu Dobrice Ćosića. Režirao ju je Ivan Živković, a glavne uloge su poverene Nadi Šargin, Goranu Šušljiku, Goranu Bogdanu, Žarku Lauševiću i drugima.

Bosanskohercegovački Oskarovac Danis Tanović mu je poverio ulogu Smajlija u kriminalističkoj seriji „Kotlina“ koju Federalna televizija emituje od 2022. godine.

Privatni život

Vule Marković je rođen 1989. godine u Podgorici. Odrastao je i školovao se u rodnom gradu. Sve do 23. godine je aktivno trenirao košarku, ali se zbog profesionalnih angažmana, tog sporta morao odreći.

Prvo je završio menadžment u turizmu, a školovanje je nastavio u Italiji. Nakon toga je upisao i završio glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Cetinju.

Tokom snimanja serije „Dug moru“ upoznao je mladu glumicu Anu Lečić, ćerku poznatog glumca Branislava Lečića. Par je započeo vezu, a potvrdili su je tek krajem 2022. godine zajedničkim fotografijama na društvenim mrežama.

Filmografija

Filmovi i serije

2016. – 2019. Dojc Caffe

2017. Božićni ustanak

2017. Papillon

2018. Između dana i noći

2018. – 2019. Ubice mog oca

2018. – 2019. Pogrešan čovek

2019. Senke nad Balkanom

2019. Biser Bojane

2019. – 2020. Dug moru

2020. The Visit

2021. Poslije zime

2021. Vreme zla

2022. Kotlina

Predstave

„Urnebesna tragedija’’, „Pogled s mosta“, „Snježana i sedam patuljaka“, „Romeo i Julija“, „Tri sestre’’, „Modro blago’’, „Bog masakra’’, „Ne igraj na Engleze’’, „Bura’’, „Mi djeca sa stanice zoo’’, „Ukroćena goropad’’, „O miševima i ljudima’’, „Kučka’’, „Bokeški D-mol“, „Jerma“ i druge.

Nagrade i priznanja

Godišnja nagrada Crnogorskog narodnog pozorišta za umetnički doprinos u 2015. godini

Nagrada za glumačko majstorstvo na Međunarodnom lutkarskom festivalu u Podgorici za ulogu u predstavi „Romeo i Julija“.

Reference

[1] https://mnemagazin.me/2018/09/23/vule-markovic-u-ogledalu-za-pravu-ljubav-potrebno-je-da-imate-srece-da-je-sretnete/

[2] https://www.kurir.rs/zabava/pop-kultura/3343371/vule-markovic-zvezda-serije-dug-moru-za-kurir-najlepsi-kompliment-dala-mi-je-milena-dravic

[3] https://pgpozoriste.me/ansambl/30

[4] https://www.vijesti.me/kultura/493579/zetski-dom-formirao-glumacki-ansambl

[5] https://zetskidom.me/role-member/vule-markovic/

Vule Marković na društvenim mrežama

FacebookVule @ Facebook
InstagramVule @ Instagram
IMDBVule @ IMDB