Nikolas Otamendi

Kratke informacije

Ime i prezimeNikolas Otamendi
Datum rođenja12. februar 1988.
Mesto rođenjaBuenos Aires
DržavaArgentina
PrebivališteMančester
ZanimanjeFudbaler
PozicijaOdbrana
Visina183 cm

Biografija

Nikolas Otamendi (Nicolás Hernán Gonzalo Otamendi) je argentinski profesionalni fudbaler koji nastupa na poziciji odbrambenog igrača u Mančester Sitiju i reprezentaciji Argentine. Rođen je 12. februara 1988. godine u Buenos Ajresu.

Na početku karijere igrao je u argentinskom klubu Velez Sarsfild i portugalskom Portu s kojim je osvojio osam titula, uključujući tri Prvenstva Portugalije i Ligu Evropa 2011. godine. Četiri godine kasnije je potpisao ugovor s engleskim prvoligašem Mančester Sitijem.

U reprezentaciji Argentine igra od 2009. godine. Nastupio je na dva Svetska prvenstva i isto toliko Kupova Amerika na kojima su „Gaučosi“ stizali do finala, ali nisu osvajali titule. Selektor Sampaoli (Jorge Luis Sampaoli Moya) pozvao ga je da boje svoje zemlje brani i na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Klupska karijera

Velez Sarsfild

Juniorsku karijeru Otamendi je započeo 1995. godine u omladinskoj školi Fudbalskog kluba Velez Sarsfild. U seniorskom dresu je debitovao 10. maja 2008. godine tokom susreta s ekipom Rosario Central. Njegov tim je na domaćem terenu slavio rezultatom 2:1.

Tokom ere trenera Uga Tokalija (Hugo Tocalli) Otamendi je bio tek peti stoper u timu. U startnim jedanaestorkama igrali su Ponse (Waldo Ponce), Tobio (Fernando Tobio), Torsiljeri (Marco Torsiglieri) i Uglješič (Mariano Uglessich). Međutim, dolaskom Rikarda Garesa (Ricardo Gareca) na klupu Veleza 2009. godine, stvari su se promenile.

Zajedno sa Sebastijanom Domingezom (Sebastián Domínguez) postao je član startne jedanaestorke, te odigrao 17 od 19 mečeva Prvenstva Argentine, uključujući i finalni meč koji im je doneo titulu prvaka.

Prvi gol je postigao 2009. godine kada je njegov tim slavio pobedu od 3:1 nad Arsenalom iz Sarandija. Sa Velezom je nastupao na Kupu Sudamerikana nakon koga je uvršten u idealnu jedanaestorku Južne Amerike po izboru urednika i čitalaca lista „El País“.

Porto

23. avgusta 2010. godine potpisao je petogodišnji ugovor vredan četiri miliona evra s lisabonskim Portom. Prvu sezonu u portugalskom prvaku završio je sa 15 nastupa i pet postignutih golova, a Porto je ponovo osvojio titulu prvaka Portugalije.

Odigrao je ukupno 30 zvaničnih mečeva tokom naredne sezone, te pomogao svom timu da osvoji Prvenstvo, Kup i Superkup Portugalije.

Tokom četiri godine u klubu zabeležio je ukupno 77 nastupa i postigao sedam golova. Za to vreme u klupskim vitrinama našla su se tri trofeja Prvenstva, dva trofeja Kupa i dva trofeja Superkupa Portugalije, te pehar Lige Evropa.

Valensija

5. februara 2014. Otamendi je potpisao petogodišnji ugovor vredan 12 miliona evra sa španskim prvoligašem Valensijom. 1. jula je stigao u Valensiju, a klub ga je „prosledio“ na pozajmicu u brazilski Atletiko Mineron. U klubu sa Belo Horizontea odigrao je 19 mečeva, te postigao jedan pogodak i to „zatresavši mrežu“ AFC-a (América Futebol Clube) 23. marta 2014. godine u polufinalu državnog prvenstva.

Nakon toga vratio se u Španiju, a 4. januara 2015. godine zabeležio je svoj prvi nastup u dresu Valensije. Njegov tim se sastao sa Real Madridom i ostvario važnu pobedu od 2:1. Nakon što je pomogao „Slepim miševima“ da se kvalifikuju u Ligu prvaka, prvi put nakon četiri godine, postao je prvi izbor trenera i član startne jedanaestorke. Postigao je šest golova u domaćoj ligi, te jedini u svom tim uvršten u idealnu jedanaestorku La Lige.

Nakon 35 mečeva i šest postignutih golova argentinski defanzivac odlučio je da promeni dres.

Mančester Siti

20. avgusta 2015. godine potpisao je petogodišnji ugovor vredan 28,5 miliona funti s engleskim prvoligašem Mančester Sitijem. U dresu „Građana“ debitovao je 15. septembra ušavši kao zamena Vinsentu Kompaniju (Vinsent Kompany) u 75. minutu susreta s Juventusom. Siti je poražen rezultatom 2:1 tokom grupne faze Lige šampiona.

U Premijer ligi je debitovao četiri dana kasnije kada je Mančester Siti savladao Vest Hem rezultatom 1:2. Prvi gol postigao je 31. oktobra 2015. godine u pobedi njegovog tima od 2:1 nad Norvičom. Odigrao je svih 120 minuta žestoke borbe u finalu Liga Kupa u kome se Siti sastao s Liverpulom. Nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca njegov tim je 28. februara 2016. godine osvojio prestižni trofej.

Ubrzo je osigurao svoje mesto u startnoj jedanaestorki te je do juna 2018. godine zabeležio ukupno 94 nastupa i postigao šest golova. Za to vreme Siti je osvojio dve titule Liga Kupa i jedan trofej Premijer lige.

Reprezentativna karijera

U aprilu 2009. godine Nikolas Otamendi je dobio prvi poziv da zaigra u dresu „Gaučosa“. Trener Dijego Maradona (Diego Armando Maradona Franco) ga je pozvao da igra za Argentinu tokom prijateljskog susreta s Panamom. U tom momentu mladi Argentinac odigrao je samo 11 profesionalnih utakmica s timom, ali ga je Maradona uprkos tome 20. maja 2009. godine uvrstio u ekipu. Argentina je slavila pobedu od 3:1.

Tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2010. godine bio je član startne jednaestorke. Argentina je poražena od Ekvadora rezultatom 0:2, a nakon toga je usledio i poraz od Brazila. Uspeli su da savladaju Urugvaj rezultatom 1:0.

19. maja uvršten je u tim za Svetsko prvenstvo koje je 2010. godine održano u Južnoafričkoj Republici. Nakon susreta s Grčkom Maradona je rekao da je Otamendi bio najbolji igrač susreta. Odigrao je svih 90 minuta duela s Meksikom u šesnaestini finala Mondijala, nakon koga je Argentina slavila rezultatom 3:1.

„Čaučosi“ su se u četvrtfinalu sastali s Nemačkom i doživeli veliki poraz od 0:4. Argentinska javnost oštro je iskritikovala Maradonu jer je odlučio da Otamendiju dodeli poziciju desnog beka, jer je do tada igrao na poziciji centralnog beka. Uprkos kritikama on je rekao da će za svoju zemlju da nastupa na bilo kojoj poziciji koju mu selektor dodeli.

Prvi gol u dresu Argentine postigao je 2. septembra 2011. godine tokom prijateljskog susreta s Venecuelom. Nakon kornera koji je izveo Mesi (Lionel Andrés Messi Cuccittini) Otamendi je postigao pogodak glavom.

Jedno vreme nije igrao za reprezentaciju, ali ga je tadašnji selektor Martino (Gerardo Martino) pozvao da nastupi na Kupu Amerika 2015. godine. Odigrao je sve mečeve, osim onog sa Čileom kada je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca slavila protivnička reprezentacija. Otamendi je uvršten u idealnu jedanaestorku turnira.

Nakon toga, odigrao je sve mečeve tokom borbe za Kup Centralne Amerike. U drugom susretu grupne faze Argentina se sastala s Panamom, te tog 10. juna 2016. godine slavila pobedu od 5:0. Nikolas je postigao prvi pogodak na susretu.

Sampaoli ga je uvrstio u tim od 23 igrača koji će braniti boje svoje zemlje na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Titule

Klupske titule

  • 2009. Prvenstvo Argentine sa Velezom
  • 2010/2011. Prvenstvo Portugalije s Portom
  • 2010/2011. Kup Portugalije s Portom
  • 2010/2011. Liga Evropa s Portom
  • 2011. Superkup Portugalije s Portom
  • 2011. finale UEFA Superkupa s Portom
  • 2011/2012. Prvenstvo Portugalije s Portom
  • 2012. Superkup Portugalije s Portom
  • 2012/2013. finale Kupa Portugalije s Portom
  • 2012/2013. Prvenstvo Portugalije s Portom
  • 2013. Superkup Portugalije s Portom
  • 2015/2016. Liga Kup s Mančester Sitijem
  • 2017/2018. Liga Kup s Mančester Sitijem
  • 2017/2018. Premijer Liga s Mančester Sitijem

Reprezentativne titule

  • 2015. finale Kupa Amerika
  • 2016. finale Kupa Amerika

Pojedinačne titule

  • 2009. proglašen za južnoameričkog igrača godine
  • 2014/2015. uvršten u idealnu jedanaestorku La Lige
  • 2015. uvršten u idealnu jedanaestorku Kupa Amerike
  • 2016. uvršten u idealnu jedanaestorku Kupa Amerike
  • 2017/2018. uvršten u idealnu jedanaestorku Premijer lige

Privatni život

Nikolas Otamendi je rođen 1988. godine. Porodica Otamendi živela je u El Talaru, predgrađu Buenos Ajresa. Kao dečak je osim fudbala trenirao i boks. Dugo nije mogao da se odluči kojim sportom će se baviti, pa je dosta vremena provodio u lokalnoj teretani sa svojim rođakom.

Ljubav prema lopti i timskoj igri je presudila, te je počeo da trenira u Velezu s kojim je prošao sve mlađe selekcije, pre nego što je „zadužio“ seniorski dres. Odlične partije koje je pokazao igrajući u dresu Porta privukle su pažnju mnogih evropskih klubova.

Valensija je prva dobila priliku da na svojoj klupi vidi mladog Argentinca, a nakon što je „zatresao mrežu“ madridskog Reala, zaintrigirao je brojne fudbalske gigante. Ipak, prešao je u Mančester Siti, te dobio nadimak „General“ zbog toga što golove proslavlja salutirajući navijačima.

Zovu ga i „Mohikanac“ zbog duge brade koju „uzgaja“ kako bi, po vlastitom priznanju, plašio protivnike. Kako se do sada čini, ta taktika mu polazi za rukom.

Nikolas Otamendi je oženjen devojkom iz detinjstva s kojom ima jednog sina. Argentinac vrlo retko govori o svom životu, a još ređe suprugu i sina pokazuje javnosti. Ima još jedno dete iz prethodne veze, ali i o njemu svetska javnost zna vrlo malo.

Od 14. godine redovno posećuje salone za tetoviranje, te ima čitavu kolekciju tetovaža posvećenih roditeljima, deci, te pokojnom dedi. Priznao je da, kad god vidi nešto zanimljivo, poželi da to istetovira na svom telu.

Nikolas Otamendi na društvenim mrežama

FacebookNikolas @ Facebook
InstagramNikolas @ Instagram
TwitterNikolas @ Twitter