Andre Dramond (Andre Drummond)

Kratke informacije

Ime i prezimeAndre Dramond (Andre Drummond)
Datum rođenja10. avgust 1993.
Mesto rođenjaMaunt Vernon
DržavaSAD
PrebivališteFiladelfija
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaCentar
Visina208 cm
Težina127 kg

Biografija

Andre Dramond (Andre Jamal Drummond) je američki profesionalni košarkaš koji trenutno (februar 2022. godine) nastupa na poziciji centra u NBA (En-Bi-Ej) klubu Bruklin Nets (Brooklyn Nets). Rođen je 10. avgusta 1993. godine u Maunt Vernonu, u američkoj saveznoj državi Njujork.

Košarkom je počeo da se bavi još u osnovnoj školi, a u srednjoj je bio jedan od najbolje rangiranih mladih igrača 2011. godine. Jednu sezonu je proveo igrajući u koledž klubu Konektikat Haskis (Connecticut Huskies), pre nego što se prijavio na NBA draftu 2012. godine.

U prvoj rundi NBA drafta izabran je kao deveti pik Detroit Pistonsa (Detroit Pistons). Već tokom prve sezone uvršten je u drugu najbolju petorku debitanata NBA lige. Prvi put je igrao Ol-Star meč 2016. godine, a potom je tu čast dobio i dve godine kasnije.

Sa U16 selekcijom SAD je 2009. godine osvojio zlatnu medalju na Američkom prvenstvu, a potom je 2010. godine sa U17 timom osvojio zlato na Svetskom prvenstvu. Sa seniorima se 2014. godine okitio zlatnom medaljom na Mundobasketu u Španiji.

Klupska karijera

Po završetku osnovne škole Vudrou Vilson (Woodrow Wilson Middle School) upisao je srednju školu u Hartvordu, u američkoj saveznoj državi Konektikat. Postao je član školskog košarkaškog tima.

Već tokom prve sezone je po meču beležio 12.7 poena, 11.9 skokova i 6.5 blokada. Na drugoj godini je dodatno poboljšao statistiku, te upisivao u proseku 20.2 koševa, 16.6 skokova, 7.2 blokade i 4.5 ukradene lopte po meču.

Posle dve godine u Kapital Preparatori školi (Capital Preparatory Magnet School) prešao je u Sent Tomas Mor (St. Thomas More) u Oukdejlu.

Za vrlo kratko vreme postao je jedan od najboljih centara u srednjoškolskoj košarkaškoj ligi. Sa svojim timom je 2011. godine osvojio državno prvenstvo. Maturirao je iste godine.

Proglašen je najboljim igračem 2011. godine od strane sportske mreže ESPN i sajta NBADraft.net, dok su mu internet portali Rivals.com i Scout.com dodelili drugo mesto. Sve to dodatno je doprinelo želji mnogih univerziteta da se te jeseni pridruži njihovim košarkaškim ekipama.

Pominjalo se nekoliko prestižnih škola, poput Akademije Vilbraham i Monson (Wilbraham & Monson Academy), Kentaki (University of Kentucky), Džordžtaun (Georgetown University ) i Vest Virdžinija (West Virginia University).

Dramond se ipak odlučio za Jukon Haskije (UConn Huskies) i Univerzitet u Konektikatu (University of Connecticut). Tokom debitantske sezone je odigrao 34 utakmica, od toga 30 kao starter. Na parketu je provodio po 28.4 minuta po meču, te za to vreme postizao 10 poena i 7.6 skokova. Sa 2.7 blokade bio je najbolji bloker u timu.

Na dve utakmice postigao je više od 20 poena, a posebno je dobru partiju odigrao tokom susreta s ekipom Holi Kros (Holy Cross) kada je iz 12 pokušaja ubacio 11 koševa. U prvoj rundi NCAA turnira Haski su poraženi od tima iz Ajove (Iowa State). Dramond je postigao dva koša, a potom je ostatak meča proveo na klupi.

Mesec dana kasnije je objavio svoju odluku da će da učestvuje na NBA draftu 2012. godine. Izabran je kao deveti pik kluba Detroit Pistons. U debitantskoj sezoni je prosečno postizao 7.9 poena, 7.6 skokova, jednu ukradenu loptu, te 1.6 blokada.

Na terenu je u proseku provodio 20.7 minuta po meču. U maju 2013. godine je uvršten u drugi najbolji tim novajlija NBA lige. Nominovan je i za debitanta godine.

Rekord u dotadašnjoj karijeri je zabeležio 24. januara 2014. godine na susretu sa Njujork Pelikansima (New York Pelicans). Mladi centar je ubacio 20 koševa i upisao isto toliko skokova, ali to nije bilo dovoljno za pobedu njegovog tima.

Na turniru Rajzing Stars (Rising Stars Challenge) zabeležio je rekordnih 25 skokova, te je proglašen najkorisnijim igračem takmičenja. Novi rekord u broju skokova postigao je već 3. marta na susretu sa Njujork Niksima (New York Knicks). Dramond je te večeri zabeležio 26 skokova i 17 koševa.

Samo nekoliko dana kasnije Detroit je poražen od Golden Stejt Voriorsa (Golden State Warriors), a njihov prvi centar je upisao 22 poena i 25 skokova. Bio je to njegov četvrti nastup u sezoni sa više od 20 poena i 20 skokova.

Novi rekord u broju koševa postigao je 29. marta tokom duela s ekipom Majami Hita (Miami Heat) kada je ubacio 32 poena.

Na prva tri meča sezone 2015/16 postizao je dabl-dabl učinke, te pomogao svom timu da prvi put od sezone 2008/09 zabeleži tri vezane pobede na isto toliko mečeva.

Dramond je postao prvi igrač Pistonsa sa tri meča sa dabl-dabl učinkom posle Bena Volasa (Ben Wallace) kome je to pošlo za rukom na startu sezone 2004/05.

Proglašen je igračem nedelje Istočne Konferencije, te postao prvi košarkaš Detroita, nakon Rodnija Stakija (Rodney Stuckey) koji je osvojio tu nagradu još u decembru 2009. godine.

Novi rekord karijere zabeležio je 3. novembra na susretu s Indijana Pejsersima (Indiana Pacers) kada je ubacio 25 koševa i upisao 29 skokova.

Tu se nije zadržao, nego je samo pet dana kasnije postigao 29 poena i 27 skokova na meču sa Portland Trejl Blejzersima (Portland Trail Blazers).

Tako se pridružio Karimu Abdulu Džabaru (Kareem Abdul-Jabbar) i Viltu Čemberlejnu (Wilt Chamberlain) koji su jedini uspeli da na prvih šest mečeva sezone odigraju tri sa učinkom 20/20.

Ponovo je izabran za igrača nedelje, te postao prvi igrač Pistonsa kome je pošlo za rukom da osvoji tu nagradu dve nedelje za redom, te prvi nakon Lebrona Džejmsa (LeBron James) koji je na startu sezone 2011/12 imao isti učinak.

Čak 11 mečeva zaredom završavao je sa dabl-dabl učinkom, te je uvršten među samu elitu Detroit Pistonsa. Novi rekord karijere u broju koševa postigao je 18. decembra kada je u mrežu Čikago Bulsa (Chicago Bulls) ubacio 33 koša.

Postao je prvi igrač Pistonsa nakon Denisa Rodmana (Dennis Rodman) koji je zabeležio više od 30 poena i preko 20 skokova na jednom meču.

20. januara 2016. godine je postigao novi rekord NBA lige u broju uspešnih slobodnih bacanja. Sa 23 postignuta koša Dramond je nadmašio rekord Vita Čemberlejna iz 1967. godine. Svi ti uspesi su mu osigurali „ulaznicu“ na Ol-Star meč. Bio je rezervni igrač ekipe Istoka.

Pedeseti dabl-dabl te sezone je zabeležio 27. februara na susretu sa Milvoki Baksima (Milwaukee Bucks). Sezonu je okončao sa 13 uzastopnih mečeva na kojima je postigao dabl-dabl učinak, a Pistonsi su zauzeli deveto mesto u Istočnoj Konferenciji.

Sa 44 pobede i 38 poraza uspeli su prvi put od 2009. godine da se plasiraju u doigravanje. Već u prvoj rundi su izgubili sva četiri meča od Klivlenda (Cleveland Cavaliers).

15. jula 2016. godine Dramond je potpisao novi petogodišnji ugovor vredan 130 miliona dolara sa Detroit Pistonsima. Opravdao je poverenje svog kluba kada je na susretu sa Milvoki Baksima upisao 20 poena i 23 skoka, te doneo pobedu na domaćem terenu. Te noći je deseti put odigrao meč sa više od 20 koševa i isto toliko skokova.

Odličnu partiju je pokazao i tokom duela sa Boston Seltiksima (Boston Celtics), kada je upisao svoj 4 000 skok u karijeri. Sa samo 23 godine i 101 danom postao je drugi najmlađi košarkaš koji je uspeo da ostvari takve rezultate.

Novi rekord sezone je zabeležio 7. decembra kada je ubacio 26 poena i 20 skokova na susretu sa Šarlota Hornetsima (Charlotte Hornets). Međutim, to nije bilo dovoljno da njegov tim pobedi u gostima.

17. marta 2017. godine ponovo je zabeležio 22 skoka na utakmici sa Toronto Reptorsima (Toronto Raptors). Pistonsi nisu uspeli da u gostima savladaju protivnike, ali je njihov centar zabeležio 34. meč sa više od 20 skokova.

I naredna je sezona počela odlično za Drumonda. Na susretu sa Filadelfija Seventisiksersima je postigao 14 poena i isto toliko skokova. Našao se na šestom mesto najboljih NBA „skakača“.

Dva dana kasnije je tokom duela sa Minesota Timbervulfsima (Minnesota Timberwolvies) upisao 5 000 skok u karijeri. Tada je i zvanično postao najmlađi skakač sa takvom statistikom.

Predvodio je Pistonse u devetoj pobedi od početka sezone, a 10. novembra je tokom meča sa Atlanta Hoksima (Atlanta Hawks) upisao i rekord karijere u broju asistencija. Statistici od 16 poena, 20 skokova dodato je i devet asistencija.

Postao je prvi igrač koji je uspeo da postigne više od 200 skokova na prvih 13 utakmica nove sezone nakon Denisa Rodmana kome je to polazilo za rukom devedesetih godina.

Sa 26 koševa, 22 skoka, šest asistencija i četiri ukradene lopte predvodio je Detroit u pobedi nad Bostonom.

Usledila je pobeda nad Atlantom i poraz od Jute (Utah Jazz). Na prvom meču Dramond je postigao lični rekord od osam asisistencija, dok je na drugom zabeležio 30 poena, 24 skoka, šest blokada, četiri asistencije i tri ukradene lopte. Postao je prvi igrač u NBA ligi od 1974. godine koji je na jednom meču imao takav učinak.

Osim toga, na istom susretu je upisao 2 000. ofanzivni skok u svojoj karijeri, te sa 24 godine i 167 dana postao najmlađi igrač u istoriji NBA lige sa toliko skokova u napadu. 30. januara je bio rezerva Džonu Volu (John Wall) na NBA Ol-Star meču.

Sa 23 poena, 20 skokova, četiri ukradene lopte i isto toliko blokada pomogao je svom timu da kod kuće savlada Majami Hit. Tokom sezone je na šest mečeva postizao više od 20 koševa i isto toliko skokova, te je nadmašio rekord Hakima Oladžuvona (Hakeem Olajuwon) iz 1989. godine.

Denver je u martu uspeo da savlada Bruklin Netse i Vašington Vizardse (Washington Wizards), a Dramond je upisao 20. meč u karijeri sa više od 20 skokova i koševa. Sezonu je priveo kraju sa 16 skokova po meču, te je oborio rekord Denisa Rodmana iz 1997. godine.

Na startu sezone 2018/19 savladali su Klivlend, a Andre je sa 26 poena i 22 skoka bio jedan od ključnih igrača susreta. Deset dana kasnije napravio je sličan poduhvat, ali im to nije pomoglo da pobede Majami.

Nestvarno dobar meč je odigrao 16. januara 2019. godine tokom duela s ekipom Orlando Medžika (Orlando Magic) kada je postigao trip-dabl sa 14 koševa, te po 11 ofanzivnih i defanzivnih skokova. Detroit je nakon produžetaka zabeležio važnu pobedu.

Usledio je susret sa Dalasom na kome je mladi centar postao klupski rekorder sa 2 431 ofanzivnim skokom, srušivši rekord Bila Lajmbira (Bill Laimbeer).

4. februara je postigao rekord sezone pošto je ubacio 27 poena u koš Denver Nagetsa (Denver Nuggets), a četiri dana kasnije upisao deveti meč sezone sa više od 20 skokova i isto toliko poena.

U uzbudljivom meču sa Minesota Timbervulfsima (Minnesota Timberwolves) zabeležio je 31 poen i 15 skokova, te pomogao svom timu da nakon preokreta dođe do trijumfa. 8. marta su se sastali sa Čikago Bulsima. „Bikovi“ su vodili čak 21 poen razlike, ali su Pistonsi predvođeni Dramondom uspeli da ih savladaju sa 112:104.

Njihov centar je doprineo ovoj pobedi sa 14 poena i 18 skokova tokom drugog poluvremena. Time je upisao 11. utakmicu sezone sa više od 20 koševa i isto toliko skokova.

Proglašen je igračem nedelje Istočne Konferencije. Na naredna tri susreta postizao je u proseku 22,3 poena, 18 skokova, dve asistencije, 1,3 blokade i isto toliko ukradenih lopti. Devetnaesti dabl-dabl je zabeležio 11. marta na susretu sa Bruklin Netsima.

Istog meseca je dostigao brojku od hiljadu poena, hiljadu skokova, stotinu blokada i isto toliko ukradenih lopti u svojoj četiri godine dugoj NBA karijeri. U aprilu je srušio vlastiti lični rekord postigavši 67. dabl-dabl u sezoni.

Dramond je sezonu 2019/20 započeo sa 32 poena i 23 skoka u pobedi njegovog tima nad Indijana Pejsersima. Time se pridružio Čarlsu Barkliju (Charles Barkley) i Džordžu MekGinisu (George McGinnis) kao jedinim igračima u istoriji koji su upisali preko 30 poena i 20 skokova na samom početku sezone.

Pistonsi su 6. februara 2020. godine prodali Dramonda Klivlend Kavalirsima u zamenu za Brendona Najta (Brandon Knight) i Džona Hensona (John Henson).

Tim povodom košarkaš se oglasio na društvenim mrežama. On je ogorčeno napisao da u „En-Bi-Ej ligi nema ni prijatelja, ni lojalnosti“, te da je to naučio na vlastitom primeru. Dodao je da se taj posao između Detroita i Klivlenda dogodo bez ikakve najave, te da mu je to pomoglo da shvati da je košarka ipak samo biznis.

Rekao je da voli Detroit i da će zauvek imati posebno mesto u njegovom srcu, te indirektno kazao da će pomoći novom timu da sezonu završi na pravi način.

Dramond je 28. marta 2021. godine potpisao ugovor sa Los Anđeles Lejkersima. U novom dresu je odigrao 21 meč. Na terenu je u proseku provodio 24 minuta po utakmici, te prosečno beležio 11.9 poena, 10.2 skoka i 1.4 asistencije.

Premda nije imao problem sa povredama, propustio je šestu utakmicu prvog kola doigravanja protiv Finiks Sansa, kada je njegov tim eliminisan rezultatom 4-2.

Andre Dramond je 4. avgusta 2021. godine potpisao ugovor s ekipom Filadelfija SeventiSiksters.

Već 10. februara 2022. godine Dramond je zajedno sa Benom Simonsom (Ben Simmons), Setom Karijem (Seth Curry) i dva buduća igrača prvog kruga prešao u Bruklin Netse u zamenu za Džejmsa Hardena (James Harden) i Pola Milsapa (Paul Millsap).

Debitovao je 14. februara na susretu sa Sakramentom, kada je upisao 11 poena i devet skokova. Njegov novi tim je ostvario pobedu od 109:85 i time prekinuo niz od čak 11 poraza.

Reprezentativna karijera

Pre nego što je preuzeo seniorski dres reprezentacije, Andre Dramond je igrao sa mlađim selekcijama. Sa U16 timom je 2009. godine osvojio zlatnu medalju na Američkom prvenstvu.

Na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 17 godina koje je 2010. godine održano u Nemačkoj pomogao je svom timu da se domogne zlatne medalje.

Četiri godine kasnije je sa seniorskom reprezentacijom nastupio na Svetskom prvenstvu u Španiji. Američki „Drim tim“ je bez poraza ušao u finale, gde su pobedili reprezentaciju Srbije. Dramond je tokom ovog turnira prosečno beležio tri poena i 2,5 skokova po meču.

Privatni život

Andre Dramond je rođen 1993. godine u Maunt Vernonu, gde su njegovi roditelji doselili sa Jamajke. Kada mu je bilo sedam godina otac je napustio porodicu, pa se sa majkom Kristinom (Kristine Drummond) i sestrom Arijanom (Ariana Drummond) dečak preselio u Konektikat.

Prema pisanju američkih tabloida košarkaš je 2014. godine u vezi sa Dženet MekKardi (Jennette McCurdy), američkom Ju Tjub (You Tube) zvezdom, glumicom, pevačicom i spisateljicom. Ipak, ta ljubav nije potrajala, pa su zajedno ostali samo nedelju dana.

Na meti tabloida ponovo se našao 2015. godine kada je njegova, tada već bivša devojka Elizabet Kostadoni (Elizabeth Costadoni), sedam dana nakon raskida objavila da je trudna.

Potom su ga povezivali s Abigejl Ruso (Abigail Russo), još jednom zvezdom društvenih mreža. Abigejl je dve nedelje posle Elizabet takođe objavila vest da je u drugom stanju. Košarkaš Pistonsa nije komentarisao ove navode u medijima.

Tokom 2018. godine američki tabloidi su objavili informaciju da Dramond ima dvoje dece. Dečaka Deona Kinga (Deon King) dobio je s Abigejl Ruso, a devojčicu Obri Ela Rous (Aubrey EllaRose) s Elizabet Kostadoni.

Košarkaš je na početku negirao te informacije, ali je kasnije počeo redovno da objavljuje fotografije i klipove sa sinom i ćerkom.

Polovinom avgusta 2021. godine preživeo je porodičnu dramu. Naime, tokom letovanja njegov dvogodišnji sin je počeo da se davi u bazenu, a on je instiktivno u odeći uskočio u vodu i, na sreću, izvukao ga na vreme. Snimak sa nadzorne kamere podelio je sa svojim pratiocima na društvenim mrežama.

Titule

Reprezentativne titule

  • 2009. Zlatna medalja s Američkog prvenstva za igrače mlađe od 16 godina
  • 2010. Zlatna medalja sa Svetskog prvenstva za igrače mlađe od 17 godina
  • 2014. Zlatna medalja sa Svetskog prvenstva

Pojedinačne titule

  • 2013. uvršten u drugi najbolji tim debitanata u NBA ligi
  • 2016. uvršten u treći najbolji tim NBA lige
  • 2016. proglašen najboljim skakačem sezone u NBA ligi
  • 2016. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2018. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2018. proglašen najboljim skakačem sezone u NBA ligi
  • 2019. proglašen najboljim skakačem sezone u NBA ligi

Andre Dramond (Andre Drummond) na društvenim mrežama

FacebookAndre @ Facebook
InstagramAndre @ Instagram
TwitterAndre @ Twitter