Ljubiša Milišić

Kratke informacije

Ime i prezimeLjubiša Milišić
Datum rođenja18. jul 1973.
Mesto rođenjaZrenjanin
DržavaSrbija
PrebivališteZrenjanin
ZanimanjeGlumac

Biografija

Ljubiša Milišić je srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Prepoznatljivost je stekao ulogama u ostvarenjima „Šifra Despot“, „Kalkanski krugovi“, „Kljun“, „Oluja“ i drugima. Rođen je 18. jula 1973. godine u Zrenjaninu. U braku je sa glumicom Natašom Milišić. Živi i radi u rodnom gradu.

Milišić je 1997. godine diplomirao glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Iste godine je postao član ansambla Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Na sceni ovog teatra je utelovio na desetine uloga.

Publika ga je mogla gledati u predstavama „Bogojavljenska noć“, „Učene žene“, „Višnjik“, „Čovek je čovek“ i drugima. Sarađivao je i sa pozorištima iz Novog Sada, Vršca, Kikinde i drugih.

Ljubiša Milišić je 2008. godine osnovao Novosadski novi teatar u kome takođe redovno igra predstave za decu i odrasle.

Na televizijskom platnu, odnosno malim ekranima je prisutan od 2003. godine. Mnogi ga prepoznaju po ulogama u serijama „Jagodići“, „Ravna Gora“, „Senke nad Balkanom“, „Vojna akademija“, „Šifra Despot“, „Kalkanski krugovi“, „Kljun“ i drugima.

Zrenjaninski glumac je igrao i u filmovima „Braća po babinoj liniji“, „Teret“, „Ime naroda“, „Luča“, „Oluja“ i drugima.

Detinjstvo i obrazovanje

Ljubiša Milišić je rođen 1973. godine u Zrenjaninu. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu. Nakon toga je upisao glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Postao je deo klase profesora Branka Pleše. Diplomirao je 1997. godine.

Pozorišna karijera

Prvi susret sa „daskama koje život znače“ Ljubiša je doživeo u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu. Nakon što je diplomirao, postao je stalni član ansambla ovog teatra.

Na sceni „Toše Jovanovića“ odigrao je na desetine značajnih uloga. Bio je Volovođa u komadu „Draga Jelena Sergejevna“ u režiji Branka Popovića. U Šekspirovom (Wiliam Shakespeare) komadu „Bogojavljenska noć“, Ljubiša je tumačio Ludu, a u Nušićevom (Branislav Nušić) „Narodnom poslaniku“ Ivkovića.

Bio je Trisoten u komadu „Učene žene“ po tekstu Molijera (Molière). U Čehovljevoj (Ант́он П́авлович Ч́ехов) drami „Višnjik“ mu je pripala uloga Lopahina, a u Brehtovoj (Eugen Berthold Friedrich Brecht) „Čovek je čovek“ Džeraja Džipa.

Pored matičnog pozorišta, Ljubiša Milišić je igrao i u drugim teatrima. Tako je u predstavi „Laža i paralaža“ u produkciji Narodnog pozorišta „Sterija“ iz Vršca utelovio Batića.

Glumio je kafanskog momka u Gogoljevom (Никола́й Васи́льевич Го́гол) „Revizoru“ na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Sarađivao je i sa Narodnim pozorištem Kikinda. Na sceni ovog teatra je igrao u predstavama „Kako Banat kroz rodoljublje ide“, „Staklena menažerija“, „Bilo jednom na Balkanu“ i drugima.

Zajedno sa grupom prijatelja je 2008. godine osnovao Novosadski novi teatar (NNT). Na sceni ovog pozorišta je takođe igrao brojne likove.

Utelovio je naslovnu ulogu u predstavi „Don Žuan u paklu“. Glumio je cara i dedicu u „Kukuriku bajci“, a Drobca u „Putujućem pozorištu Šopalović“.

Milišić je igrao lovca u predstavi „Crvenkapa i zbunjeni vuk“. Bio je Arepu i beli medved u komadu „Pohvala snegu“, dok je u predstavi „Aladin“ igrao čak tri uloge.

Publika NNT-a  ga je mogla videti u ulozi mladoženje u drami „Ženidba na Čardaku“.

Milišić je direktor NNT-a od njegovog osnivanja. Pored toga, od 1997. godine do danas je učestvovao u osnivanju i radu drugih neformalnih pozorišnih trupa, poput Pozorišne družine „Prometej“, „Letnje scene kod 4 kontejnera“ i slično. Snimio je i nekoliko radio drama u produkciji Radija Novi Sad[1].

Filmska i televizijska karijera

Sudeći po podacima na sajtu IMDb, Ljubiša Milišić je prvu filmsku ulogu ostvario 2003. godine. Reč je o ostvarenju reditelja i scenariste Jovana Arsenića, u kome su, pored Ljubiše, igrali i Ivan Đorđević, Snežana Trišić, Aleksandar Ćurčin i drugi.

Četiri godine kasnije je imao priliku da scenu deli sa Nebojšom Glogovcem, Goranom Šušljkom, Vojinom Ćetkovićem i drugima u drami „Huddersfield“ koju je režirao Ivan Živković. Film je sniman u Zrenjaninu, a Milišić je glumio komšiju.

Tokom 2012. i 2013. godine pojavio se u četiri epizode popularne dramske serije „Jagodići“ u kojoj su glavne junake tumačili Dejan Lutkić, Gordan Kičić, Dragan Nikolić i drugi. Seriju je premijerno emitovala Radio Televizija Srbije (RTS).

Pojavio se u ulozi Milana Aćimovića u seriji „Ravna Gora“ iz 2013., te u ulozi Čede u seriji „Folk“ iz 2014. godine.

Milišić je igrao lovca u komediji „Braća po babine linije“ koju je napisao, režirao i u kojoj je jednu od glavnih uloga igrao Radoš Bajić. Film se u bioskopima pojavio 2016. godine. Istu ulogu je tumačio i u jednoj od epizoda serije „Selo gori, a baba se češlja“.

Zrenjaninski glumac je 2016. godine odigrao epizodne uloge u serijama „Prvi servis“ i „Sumnjiva lica“, te manju ulogu u filmu „Vojna akademija 3“. Nakon toga su usledile epizodne uloge u serijama „TV teatar“, „Sinđelići“ i „Psi laju, vetar nosi“.

Bio je jedan od pritvorenika u kriminalističkoj seriji „Senke nad Balkanom“ čiju prvu sezonu je RTS emitovala od oktobra 2017. godine. Glavne likove su utelovili njegove kolege Dragan Bjelogrlić, Andrija Kuzmanović, Marija Bergam, Gordan Kičić, Goran Bogdan i drugi. Serija je za vrlo kratko vreme doživela regionalnu popularnost.

Milišić je tokom 2017. i 2018. godine igrao oca jednog od kadeta u pet epizoda TV serije „Vojna akademija“. Manju ulogu je igrao u filmu „Teret“ Ognjena Glavonjića koji je premijerno prikazan 2018. godine.

U kratkom filmu „Jesenji valcer“ scenu je delio sa Jovom Maksićem i Tanjom Pjevac. Reč je o kriminalističkom filmu koji je Ognjen Petković publici predstavio 2019. godine.

Saradnju sa Radošem Bajićem je obnovio i tokom snimanja humoristične serije „Šifra Despot“. Milišić se u 12 epizoda pojavljuje u ulogama operativca i Džoka, dok su glavne likove utelovili Đorđe Marković, Radoslav Milenković, Branka Šelić i drugi. Seriju je od februara 2018. do avgusta 2019. godine emitovala Televizija „Pink“.

U bioskope širom Srbije je 2020. godine stigla istorijska drama „Ime naroda“, u režiji Darka Bajića, a po scenariju Milovana Vitezovića. Reč je o filmu koji prati život advokata Svetozara Miletića koga je maestralno odigrao Ljubomir Bandović.

Ljubiši Milišiću je u podeli pripala uloga gazde „Bele lađe“, a druge junake su tumačili Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović i drugi. Od neiskorištenog materijala je kasnije montirana i emitovana istoimena mini serija.

Zrenjaninski glumac se tokom iste, 2020. godine pojavio u ulozi Darka Matkovića u dve epizode potresne serije „Močvara“.

Pored toga, utelovio je lik Blagoja u dramskoj seriji Slobodana Šuljagića „Neki bolji ljudi“, a glumio je i pacijenta u jednoj epizodi serije „Urgentni centar“.

Komercijalna televizija „Superstar“ je tokom krajem marta 2021. godine emitovala mini seriju „Porodica“ koja govori o poslednjim danima Slobodana Miloševića pre odlaska sa vlasti.

Bivšeg jugoslovenskog predsednika je tumačio Boris Isaković, a njegovu suprugu Miru Marković, glumica Mirjana Karanović. Ljubiši Milišiću je reditelj Bojan Vuletić poverio ulogu policajca Stošića.

Glumio je Džandu u seriji „Kalkanski krugovi“ koju svrstavaju u čak tri žanra – triler, drama i horor. Reč je o ostvarenju Đorđa Milosavljevića, a radnja je smeštena u selo Dol koje krije tajnu sukoba dve porodice.

Milosavljević je glavne uloge poverio Vojinu Ćetkoviću, Žarku Lauševiću i Ivani Zečević, a prvu sezonu su RTS i „Superstar“ emitovale od marta 2021. godine.

Milišić je dobio svoje mesto u još jednoj vrlo gledanoj TV seriji. Reč je o seriji „Kljun“ u režiji Jelene Gavrilović i Uroša Tomića u kojoj je glumio Žiku Debeljačkog.

Ovo ostvarenje od oktobra 2021. godine emituje Televizija „Nova“, a serija je veoma popularna u Srbiji i regionu.

Ušla je u istoriju kao prva srpska serija prikazana na Festivalu u Kanu, te prva serija iz Srbije koja je osvojila nagradu publike u glavnom takmičarskom programu.

Ljubiša se 2021. godine pojavio i u epizodnoj ulozi u komičnoj seriji „Feliks“ koju je te jeseni emitovalo nekoliko komercijalnih televizija. Reditelji su glavne uloge poverili Tihomiru Staniću, Danici Maksimović, Strahinji Blažiću i drugima.

Pojavio se u ulozi Ljubana u tri epizode komercijalno vrlo uspešne kriminalističke serije „Ubice mog oca“. Igrao je patologa u jednoj epizodi serije „Blok 27“ čiju prvu sezonu je televizija „Superstar“ emitovala od februara 2022. godine.

Reditelj Ivica Vidanović mu je poverio ulogu Ranka u trileru „Luča“ koji se u bioskopima pojavio 2022. godine. Glavne likove su utelovili Jovo Maksić, Smiljana Marinković i drugi. Reč je o rimejku crnogorskog filma „Iskra“ iz 2017. godine, a premijerno je prikazan na 29. Filmskom festivalu na Paliću.

Usledila je saradnja s američkim rediteljem i scenaristom na ostvarenju „My Son Hunter“. Film govori o sinu američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden), Hanteru Bajdenu (Hunter Biden) koga je bivši predsednik Amerike Donald Tramp (Donald Trump) optužio za korupciju.

Film se u bioskopima pojavio 2022. godine, a glavne likove su utelovili Lorens Foks (Laurence Fox), Džon Džejms (John James) i drugi, dok je Ljubiši Miliću pripala uloga ukrajinskog biznismena Mikole Zločevskog (Микола Владиславович Злочевський).

Iste godine se pojavio u liku Baneta Noge u humorističnoj seriji „Radio Mileva“ koju emituje Radio Televizija Srbije.

Iz saradnje sa rediteljem i scenaristom Milošem Radunovićem rodila se uloga Stevana u potresnoj antiratnoj drami „Oluja“. Priča govori o etničkom čišćenju Srba iz Hrvatske tokom avgusta 1995. godine.

Glavne uloge su još poverene Zlatanu Vidoviću, Jovi Maksiću, Davoru Janjiću, Mariji Pikić i drugim mladim glumcima. U bioskopima u Srbiji i Republici Srpskoj se pojavio polovinom januara 2023. godine, a nakon toga bi trebalo da usledi emitovanje istoimene televizijske serije.

Privatni život

Ljubiša Milišić je rođen 1973. godine u Zrenjaninu. U rodnom gradu je završio srednju školu, a nakon toga je diplomirao glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Branka Pleše.

Premda se glumom bavi više decenija, posebnu pažnju regionalnih medija je privukao 2022. godine ulogom Stevana u filmu „Oluja“.

Na pitanje novinara koliko mu je bilo teško da se pripremi da bi dobro odigrao tog tragičnog junaka, Milišić je odgovorio da u bližem okruženju ima ljude koji su doživeli tešku sudbinu u ratovima koji su 90-ih godina harali bivšom Jugoslavijom[2].

Ljubiša Milišić je u braku sa Natašom, takođe glumicom Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“.

Zrenjaninska publika je prepoznaje po ulogama u predstavama „Mala princeza“, „Igramo se Kandida“, „Pinokio“, „Važne stvari“, „Korak po korak“ i drugima za koje je redovno dobijala nagrade na festivalima širom Srbije.

Nataša igra i u NNT-u, a u ovom pozorištu je režirala predstave „Crvenkapa i zbunjeni vuk“, „Aladin“, „Uspavano kraljevstvo“, „Kukuriku bajka“ i druge.

Filmografija

Filmovi i serije

2003. Heimkehrer

2007. Huddersfield

2012. – 2013. Jagodići

2013. Ravna Gora

2014. Folk

2014. – 2020. Urgentni centar

2016. Braća po babine linije

2016. Prvi servis

2016. Selo gori, a baba se češlja

2016. Vojna akademija 3

2016. Sumnjiva lica

2017. TV teatar

2017. Sinđelići

2017. Psi laju, vetar nosi

2017. Senke nad Balkanom

2017. – 2018. Vojna akademija

2018. Teret

2019. Jesenji valcer (Autumn Waltz)

2019. Šifra Despot

2019. Nek ide život

2020. Ime naroda

2020. Močvara

2020. Neki bolji ljudi

2021. Porodica

2021. Kalkanski krugovi

2021. Kljun

2021. Felix

2022. Ubice mog oca

2022. Blok 27

2022. Luča

2022. My Son Hunter

2022. Radio Mileva

2023. Oluja

Predstave

„Draga Jelena Sergejevna“, „Bogojavljenska noć“, „Narodni poslanik“, „Učene žene“, „Višnjik“, „Čovek je čovek“, „Laža i paralaža“, „Revizor“, „Kako Banat kroz rodoljublje ide“, „Staklena menažerija“, „Bilo jednom na Balkanu“, „Don Žuan u Paklu“, „Kukuriku bajka“, „Putujuće pozorište Šopalović“, „Crkvenkapa i zbunjeni vuk“, „Pohvala snegu“, „Aladin“, „Ženidba na Čardaku“ i druge.

Reference

[1] https://www.novosadskinoviteatar.com/o-teatru/kreativni-tim/

[2] https://www.republika.rs/zabava/kultura/408893/ljubisa-milisic-film-oluja-glavna-uloga

Ljubiša Milišić na društvenim mrežama

InstagramLjubiša @ Instagram
IMDBLjubiša @ IMDB