Ante Žižić

Kratke informacije

Ime i prezimeAnte Žižić
Datum rođenja4. januar 1997.
Mesto rođenjaSplit
DržavaHrvatska
PrebivališteTel Aviv
ZanimanjeKošarkaš
Visina211 cm
Težina113 kg

Biografija

Ante Toni Žižić je hrvatski košarkaš koji trenutno nastupa na poziciji centra u izraelskom klubu Makabi (Maccabi) iz Tel Aviva. Rođen je 2. januara 1997. godine u Splitu. Živi u Tel Avivu.

Profesionalnom košarkom se bavi od 2013. godine, a 2016. godine je izabran kao 23 pik na En Bi Ej (NBA) draftu od strane Boston Seltiksa (Boston Celtics).

Trejdovan je u Klivlend Kavalirse (Cleveland Cavaliers), ali je prvu sezonu proveo u klubu Kanton Čardž (Canton Charge) koji se takmiči u G ligi NBA. Nakon toga se vratio u Klivlend u čijem je dresu od 2017. do 2020. godine upisao 113 nastupa i postigao 27 koševa.

Krajem avgusta 2020. godine je potpisao dvogodišnji ugovor sa Makabijem, sa kojim je naredne godine osvojio domaće prvenstvo i kup Izraela.

Detinjstvo

Ante je rođen 4. januara 1997. godine u Splitu i drugi je košarkaš u porodici Žižić. Njegov 17 godina stariji brat Andrija je svojevremeno nastupao za neke od najvećih evropskih klubova, poput Barselone (Barcelona), Olimpijakosa (Olympiakos), Panatinaikosa (Panathinaikos), Makabija (Maccabi Tel Aviv), a danas je sportski direktor košarkaškog kluba Cibona.

Prve sportske korake Ante je napravio u rodnom mestu Duće, koje čini nekoliko naselja u blizini Omiša. U sezoni je radio na plaži gde je iznajmljivao, naplaćivao i sakupljao ležaljke, a Žižići u šali govore da je Ante bio čuvar plaže u letnjem periodu.

Sezonskim poslom se počeo baviti još kao petogodišnjak, pa je ležaljke naplaćivao iako nije znao računati, a kune je razlikovao prema veličini i izgledu kovanice. Prvo se bavio plivanjem, a potom i fudbalom koji je napustio jer je postao previsok čak i za golmana.

Dvanaestogodišnjak koji je prerastao svoje vršnjake je bio vrlo upečatljiv i postao je član Košarkaške akademije Nikole Vujčića koja direktno sarađuje sa Košarkaškim klubom Split.

Ante ističe da je svakodnevno putovao do Splita, ponekad čak i dva puta dnevno, po 25 kilometara u jednom pravcu. Ustajao je u 6:30  i na treninzima provodio cele dane, a sve to vreme je pred sobom postavio cilj da dostigne uspeh starijeg brata.

Neće proći mnogo vremena do trenutka kada će Ante kroz samo jedan ugovor sa ekipom iz NBA lige zaraditi više novca nego Andrija u celokupnoj karijeri.

Karijera

Ante je igrao za juniorske ekipe hrvatskih košarkaških klubova Split i Cedevita u sezoni 2013-14. Za Split je odigrao tri meča, a u zagrebačkoj ekipi pet.

U periodu od 2014. do 2016. godine Žižić je nastupao za KK Cibona, sa kratkim izletom u Goricu na početku sezone 2014-15.

Prelomna sezona za njegov uspeh je bila 2015-16. kada je proglašen „Najvećom nadom“ u košarkaškoj ABA ligi. Žižić je dobio 32,9% glasova učesnika u pomenutom izboru.

U toj sezoni odigrao je 21 utakmicu u regionalnoj ligi sa prosečnim indeksom korisnosti od 18, dok je pet dvoboja propustio zbog povrede. Uz prosek od 13.4 poena i osam skokova po utakmici Ante je pokazao da je legitimni vođa zagrebačke ekipe.

Bio je i najkorisniji igrač 9. kola ABA lige sezone 2015-16. kada je u pobedi Cibone nad Sutjeskom za 33 minute postigao 21 poen, uz 8 skokova i indeksom korisnosti od 30.

11. oktobra 2016. godine proglašen je za MVP-a 4. kola ABA lige kada je uspeo dostići indeks korisnosti od čak 56, četvrti najveći u istoriji ABA lige. Samo tri indeksna poena su ga delila od rekorda Dejana Milojevića.

U utakmici protiv makedonskog MZT-a u Skoplju, koja je epilog dobila tek nakon dva produžetka, Žižić je postigao 37 poena, uz 20 skokova, tri blokade, jednu asistenciju i jednu ukradenu loptu.

Drugi put u sezoni 2016-17 proglašen je najkorisnijim igračem i u 7. kolu ABA lige. Meč Cibone protiv FMP Železnika završio je sa 19 poena, devet skokova, tri asistencije i dve blokade uz indeks korisnosti 31.

U decembru 2016. godine hrvatsku, ali i evropsku košarkašku javnost potresla je vest da Ante Žižić prelazi u redove turske Darušafake (Darüşşafaka Doğuş). Govorkalo se tada da je prodaja Žižića za Cibonu bila jedini izlaz iz finansijske krize i da su njegovom prodajom potencijalno zaradili čak milion evra.

Ne samo da su Žižića prepustili turskom prvoligašu za 350 000 evra već su i zadržali pravo da uzmu obeštećenje u slučaju da talentovani centar ode u NBA, što će se kasnije i obistiniti. Nakon odluke da Žižić bude prodat Darušafaki predsednik Upravnog odbora Cibone, Aco Petrović je podneo neopozivu ostavku na sve funkcije u klubu.

Darušafaka je Žižiću otvorila vrata Evrolige. U svom prvom evroligaškom meču protiv Barselone (FC Barcelona) Ante je ostao na jednocifrenom skoru od četiri poena, šest skokova, dve ukradene lopte i dva bloka. U polusezoni je za turski tim odigrao 21 utakmicu u domaćoj ligi i čak 20 utakmica u Evroligi.

Darušafaka je stigla do četvrtfinala Evrolige, gde su tek u petoj utakmici izgubili od Real Madrida. Žižić je u najboljoj evropskoj ligi imao prosek od 9 koševa, i 6.7 skokova.

Evroliga je bila samo priprema za NBA. Ante je prolongirao prelazak u najjaču košarkašku ligu na svetu za jednu celu sezonu, pa iako je 2016. godine izabran kao 23 pik na draftu u NBA je prelašao tek 2017. godine. Možda je nekoga njegov put u SAD iznenadio, ali Dejvida Blata (David Blatt, njegovog trenera iz Darušafake sigurno nije.

Još 2013. godine dok je Blat trenirao Makabi u pripremama mu je nedostajalo igrača čak i za treninge. Nikola Vujčić, tadašnji sportski direktor izraelskog kluba, Blatu je doveo dva šesnaestogodišnjaka Bendera i Žižića.

Već na prvom treningu Ante je uspešno parirao Sofoklisu Skorcijanitisu (Sofoklis Schortsanitis), pa iako ga je Baby Shaq propisno namučio na kraju je popustio i napustio trening, dok je Žižić još stajao na nogama. Dejvid Blat je tada rekao da će nepopustljivi mladić za nekoliko sezona zaigrati u NBA ligi i nije se prevario.

Trogodišnji ugovor sa Boston Seltiksima vredan oko 3.5 miliona dolara Ante je potpisao 1. jula 2017. godine. Otkazao je nastup za hrvatsku reprezentaciju na Evrobasketu kako bi se što bolje pripremio za NBA Letnju ligu.

U intervjuima je isticao da je dug put pred njim, da treba još mnogo toga da nauči i da se prilagodi novim pravilima. U Letnjoj ligi je imao vrlo zapažene nastupe, pa su se čak i navijači Bostona počeli navikavati na svog novog pulena, iako su tek godinu dana ranije muku mučili sa tim da shvate ko je Ante i zbog čega je izabran u prvom kolu drafta.

U utakmici protiv Filadelfije (Philadelphia) ostvario je dabl-dabl učinak, pa je za 17 minuta provedenih u igri ubacio 12 poena i imao 13 skokova, dve asistencije i jednu blokadu.

Boston Seltiks i Klivlend Kavalirsi su u avgustu 2017. godine dogovorili razmenu igrača. Seltiksi su u zamenu za četvorostrukog člana Ol Stara (All Star) Kajra Irvinga (Kyrie Irving) Kavalirsima prepustili Antu Žižića, Isaiju Tomasa (Isaiah Thomas) i Džea Kraudera (Jae Crowder) i pik u prvom krugu NBA drafta 2018. godine.

Za Klivlend Kavalirse je debitovao u predsezoni u meču protiv Atlante. Na parketu je proveo 12 minuta, ubacio je četiri koša, napravio šest skokova i ostvario jednu blokadu. Njegov prvi koš na ovom meču koji je postigao zakucavanjem nakon skoka u napadu je poništen što je Žižića ostavilo zbunjenog, jer bi to u Evropi bio regularan koš.

U drugoj predsezonskoj utakmici protiv Vašington Vizardsa (Washington Wizards) Žižić je popravio i minutažu i statistiku. Za 22 minute igre kao član prve petorke Ante je ubacio sedam koševa uz isto toliko skokova, a upisao je i po jednu blokadu, ukradenu loptu i asistenciju.

Prvu zvaničnu utakmicu u NBA sezoni 2017-18 odigrao je 1. novembra 2017.godine. U meču Kavalirsa protiv Indijane (Indiana Pacers) na terenu je proveo samo jednu minutu i nije se upisao na listu strelaca.

Jednu od najboljih partija u dresu Kavalirsa odigrao je 11. marta 2018. godine kada je na susretu sa Los Anđeles Lejkersima (LA Lakers) upisao 15 poena i sedam skokova. To, na žalost, nije sprečilo poraz od večitog rivala.

Na poslednjem susretu regularnog dela sezone postigao je 20 koševa i zabeležio sedam skokova. Kavalirsi su se plasirali u finale NBA lige, ali su izgubili seriju 4:0 od Golden Stejt Voriorsa (Golden State Warriors).

Kavalirsi su se 12. januara 2020. godine sastali sa Denver Nagetsima (Denver Nuggets). Denverov Mejson Plamli (Mason Plumlee) je u poslednjoj četvrtini zakucao loptu u koš Kavalirsa, a proslavljajući pogodak stisnuo je šaku i okrenuo se nakon zakucavanja, te pri tome nenamerno pogodio šakom Antino desno uvo.

Zbog tog udarca on se nije osećao najbolje, povraćao je i imao vrtoglavicu, pa je morao da izađe sa terena. Detaljnim pregledom je utvrđen poremećaj centra za ravnotežu.

Tri-četiri nedelje Žižić je bio prikovan za krevet, a kako kaže, morao je ponovo da uči da hoda. Nakon dva meseca se vratio na teren.

Žižić je 25. avgusta 2020. godine potpisao dvogodišnji ugovor sa Makabijem iz Tel Aviva. Tokom prve sezone je u novom dresu nastupio 34 puta i postigao 30 poena. Uspeli su zajedno da osvoje domaće prvenstvo i Kup Izraela.

Reprezentacija

Ante je bio član juniorskog tima Hrvatske. 2013. godine je nastupio na Evropskom šampionatu za mlađe od 16 godina, a već sledeće godine na šampionatu starog kontinenta za mlađe od 18 godina kada je sa nacionalnim timom osvojio bronzanu medalju.

Srebrnom medaljom se okitio 2015. godine na Evropskom prvenstvu za mlađe od 19 godina.

Titule

Klupske titule

  • 2021. Prvenstvo Izraela
  • 2021. Kup Izraela

Reprezentativne titule

  • 2014. bronzana medalja na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 18 godina
  • 2015. srebrna medalja na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 19 godina

Pojedinačne titule

  • 2016. proglašen najperspektivnijim igračem ABA lige
  • 2016. uvršten u idealnu petorku Evrokupa

Ante Žižić na društvenim mrežama

TwitterAnte @ Twitter