Predrag Bjelac

Kratke informacije

Ime i prezimePredrag Bjelac
Datum rođenja30. jun 1962.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Predrag Bjelac je srpski glumac prepoznatljiv po ulogama u domaćem filmu „Kad porastem biću kengur“ i seriji „Ubice mog oca“, te holivudskim filmovima „Hari Poter i vatreni pehar“ („Harry Potter and the Goblet of Fire“) i „Letopisi Narnije: Princ Kaspijan“ („The Chronicles of Narnia: Prince Caspian“).

Rođen je 30. juna 1962. godine u Beogradu. Školovao se u bivšoj Jugoslaviji i Americi, a jedno vreme je živeo i radio u Pragu. Sa bivšom suprugom Katarinom Bjelac ima ćerke Taru i Unu. Trenutno živi na relaciji Beograd – Prag.

Upisao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a na drugoj godini je otišao u Ameriku gde je pohađao školu glume na Institutu Li Strasberg (The Lee Strasberg Theatre Institute). Na filmskom platnu se prvi put pojavio 1985. godine u filmu „Šest dana juna“. Nakon toga je glumio u seriji „Vuk Karadžić“ i filmu „Kako je propao rokenrol“.

Početkom 90-ih godina je odselio u Prag gde se bavio drugim poslovima. Na filmsko platno se vratio 1999. godine u filmu „Warriors“. Od tada do danas (2019. godina) ostvario je brojne uloge u američkim, češkim i srpskim filmovima. Domaća publika zapamtila ga je po ulozi Barona u komediji „Kad porastem biću kengur“, dok je ga je svetska javnost upoznala u blokbasteru „Hari Poter i vatreni pehar“ i „Letopisi Narnije: Princ Kaspijan“.

Tokom poslednjih desetak godina odigrao je brojne uloge u češkim, nemačkim, britanskim i američkim filmovima i serijama, te domaćim serijama „Nemanjići: Rađanje kraljevine“, Ubice mog oca“, „Šifra Despot“ i „Pogrešan čovjek“.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Predrag Bjelac je rođen 1962. godine u Beogradu. Njegova majka je Hrvatica iz Sarajeva, a otac Srbin iz Slavonije koji su svoju sreću polovinom prošlog veka pronašli u srpskoj prestonici. Predrag je tu završio osnovnu i srednju školu, a ljubav prema glumi se rodila tokom gimnazijskih dana kada je honorarno radio kao rekviziter u pozorištu.

Po završetku gimnazije upisao je Fakultet dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu. Godinu dana kasnije odlučio je da školovanje nastavi u Americi. Pohađao je školu glume u Njujorku, gde su svoje prve glumačke korake napravili neki svetski poznati glumci.

Karijera

Na filmskom platnu prvi put se pojavio 1985. godine u drami Dinka Tucakovića pod naslovom „Šest dana juna“. Dve godine kasnije odigrao je epizodnu ulogu u seriji „Vuk Karadžić“ u režiji Đorđa Kadijevića, a po scenariju književnika Milovana Vitezovića. Iste godine je igrao glavnu ulogu u TV drami „Poslednja priča“ gde su mu društvo pravili Tanja Bošković, Predrag Laković, Dejan Cukić i drugi.

Sa slavnom Sofijom Loren (Sofia Villani Scicolone – Sofia Loren), ali i domaćim glumcima Petrom Cvejićem, Radom Đuričić i Žarkom Lauševićem igrao je u mini seriji „The Fortunate Pilgrim“ baziranoj na romanu italijanskog književnika Marija Puza (Mario Puzzo). Serija je snimana u Pančevu, a publika širom sveta mogla je da je premijerno pogleda u aprilu 1988. godine.

Tumačio je glavnu ulogu u filmu Milana Jelića pod naslovom „Čudna je noć“. Bjelac je igrao studenta koji započinje aferu sa udatom ženom. Kada se u stanu njene majke susretu sa njenim suprugom i njegovom ljubavnicom dešavaju se vrlo neugodne situacije. Osim njega uloge su tumačili Olivera Ježina, Milan Štrljić, Rialda Kadrić i drugi.

Sa Draganom Bjelogrlićem, Srđanom Žikom Todorovićem, Branimirom Brstinom i drugima glumio je u filmu „Kako je propao rokenrol“ iz 1990. godine, a sa Branislavom Zeremskim, Srđanom Pešićem i drugima u drami „Stand By“.

Nakon toga se preselio u Prag, gde je nekoliko godina radio kao trgovac. Na filmsko platno se vratio 1999. godine kada je glumio u britanskoj ratnoj drami „Warriors“ koja govori o grupi UN-ovih vojnika čiji su se životi promenili nakon užasa koji su videli tokom rata na području bivše Jugoslavije. Bjelac je tumačio Nasera Zeca, dok se u glavnim ulogama pojavljuju britanski glumci Metju Mekfajden (Matthew Macfadyen), Daren Morfit (Darren Morfitt), Ioan Grufud (Ioan Gruffudd). Film je sniman u Pragu, a publici premijerno predstavljen u novembru 1999. godine.

Godinu dana kasnije pojavio se u filmu „Harrison`s Flowers“ u kome su glavne uloge tumačile holivudske zvezde Endi Mekdauel (Andie MacDowell), Ejdrien Brodi (Adrien Brody), Brendan Glison (Brendan Gleeson), Džerard Batler (Gerard Butler) i drugi. Priča prati mladu ženu čiji muž, fotoreporter nestaje u ratom zahvaćenoj Jugoslaviji. U nameri da ga pronađe ona kreće na put pun neizvesnosti.

Usledila je epizodna uloga u kanadsko-američkoj seriji „The Imortal“, te češkoj socijalnoj drami „Forbidden Rage: White Slave Secrets“. U englesko-češkom kratkom filmu pod naslovom „The Visitor“ iz 2002. godine Bjelac je igrao glavnu ulogu. Kratku dramu je režirala britanska režiserka Viktorija Hartvud (Victoria Hartwood).

Nakon toga je odigrao jednu od glavnih uloga u kanadsko-češkom akcijskom filmu „Ariana’s Quest“, te mini seriji „Children of Dune“. U britanskoj mini seriji „The Last King“ glumio je Portugalca, a u američko-češkoj komediji „EuroTrip“ Italijana.

Na filmsku scenu u Srbiji vratio se 2004. godine ulogom Barona u filmu „Kad porastem biću kengur“. Reč je o komičnoj drami Radivoja Andrića, snimanoj po scenariju Miroslava Momčilovića u kojoj su glavne uloge tumačili Sergej Trifunović, Marija Karan, Boris Milivojević, Gordan Kičić i drugi. Film je osvojio brojne nagrade u zemlji i inostranstvu, a Baronove replike se i danas pamte.

Godine 2005. se pojavio u ulozi Igora Karkarofa (Igor Karkaroff) u četvrtom delu franšize o Hariju Poteru (Harry Potter), dečaku čarobnjaku koji je osvojio srca publike širom sveta. Film je objavljen po naslovom „Hari Poter i Vatreni pehar“. Režirao ga je Majk Nevil (Mike Newell), dok je scenario napisao Stiv Klovs (Steve Kloves) po istoimenoj knjizi britanske autorke Džoan Ketlin Rouling (Joanne Kathleen Rowling).

U filmu Denisa Todorovića (Dennis Todorovic) pod naslovom „Amor Fati“ („Love of Fate“) iz 2006. godine tumačio je jednu od glavnih uloga. Iste godine je igrao katoličkog sveštenika u rimejku kultnog horora „Omen“ koji je režirao Džon Mur (John Moore). Film je zaradio skoro 120 miliona dolara na bioskopskim blagajnama širom sveta.

Tokom 2007. i 2008. godine igrao je u češkoj komediji „Ro(c)k podvratáku“, te britanskim serijama „MI-5“ i „The Fixer“. U Diznijevoj avanturi „Letopisi Narnije: Princ Kaspijan“ koja je za vrlo kratko vreme postala blokbaster glumio je Lorda Donona (Lord Donnon).

Igrao je glavnu ulogu u nemačko-češkom kratkom filmu „Maestro“ iz 2008. godine. Tumačio je Dragana u seriji „The Good Neighborhood“, Valentina i Obra u TV filmovima „The Courier/2.0“ i „Fispánská jablícka“, te Ahmeda u dugometražnom filmu „Little Knights Tale“.

Tokom 2010. godine snimio je 11 epizoda češke serije „At zijí rytíri!“, te ostvario epizodnu ulogu u seriji „Poste restante“. Iste godine je tumačio Vladu u filmu Denisa Todorovića pod naslovom „Sasha“. U romantičnoj drami Đorđa Balaševića „Kao rani mraz“ igrao je starog Nikolu, dok su ostale uloge tumačili Rade Šerbedžija, Mira Banjac, Mustafa Nadarević, Nikola Đuričko, Vojin Ćerković i drugi. Film je premijerno prikazan u 20. aprila 2010. godine.

Jednu od glavnih uloga igrao je u komediji „Czech-Made Man“ iz 2012. godine, dok je epizodnu ulogu ostvario u seriji „4teens“. Sa Danilom Čelebićem i Rastkom Jankovićem glumio je u crnogorskom filmu „As pik – loša sudbina“. Glumio je Ganeta u drami Srđana Anđelića pod naslovom „Artiljero“.

U češkim TV serijama „Spackovi v síti casu“ i „Major Case Squad“ tumačio je Kontrolora i Abikala. Tokom 2014. godine igrao je u kratkim filmovima „Sutra“ i „Usud“, te američkom akcijskom filmu „Ironclad: Battle for Blood“. Zapažene uloge ostvario je u češkim serijama „Crossing Lines“ i „Cirkus Bukowsky“.

Tumačio je Luku Kotelija (Luka Coltello) u francusko-nemačko-italijansko-češkoj seriji „Bordžije“. Radnja je smeštena u 15. vek, a govori o životu jedne od najpoznatijih i najkontroverznijih italijanskih porodica.

Pojavio se u američko-britansko-češko-rumunsko-ruskom kriminalističkom trileru „Dete 44“ („Child 44“) koji se temelji na istoimenom romanu Toma Roba Smita (Tom Rob Smith). U ovom svetskom blokbasteru glavne uloge su tumačili Tom Hardi (Tom Hardy), Gari Oldman (Garry Oldman) i drugi. Iste godine igrao je u kratim filmovima „Reflection“ i „Disturbed“, te akcijskom trileru „Gangster Ka“.

Sa britanskim glumcima Tomom Pejnom (Tom Payne) i Semom Nilom (Sam Neill) glumio je u akcijskom SF trileru „MindGames“. Nakon toga se pojavio u nemačkim vesternima „Winnetou & Old Shatterhand“ i  „Winnetou – Der letzte Kampf“. Odigrao je i epizodnu ulogu u domaćoj seriji „Sumnjiva lica“ koja je tokom 2016. i 2017. godine emitovana na programu Radio Televizije Srbije (RTS).

Bjelac je tumačio Miloša Marića u serijalu „Genije“ i to u poglavlju posvećenom naučniku Albertu Ajnštajnu (Albert Einstein) koga je tumačio Džefri Raš (Geoffrey Rush).

U periodu od 2016. do 2018. godine glumio je u domaćim serijama „Nemanjići: Rađanje kraljevine“, „Ubice mog oca“, „Šifra Despot“, „Vojna akademija“ i „Pogrešan čovjek“. Uloga ministra Nikole Kovačevića u hit seriji „Ubice mog oca“ odnela mu je prepoznatljivost kakvu je imao ulogom Barona u vreme kada je izašao film „Kad porastem biću kengur“.

Privatni život

Predrag Peđa Bjelac je rođen 1962. godine u Beogradu. U rodnom gradu je odrastao i školovao se, a nakon prve godine na studiju glume u Beogradu, preselio se u Njujork gde je pohađao prestižnu glumačku školu. Prvu filmsku ulogu dobio je 1985. godine. Do početka devedesetih godina 20. veka odigrao je desetak uloga, a nakon toga je odlučio da se preseli u Prag. U češkoj prestonici se ispočetka nije bavio glumom, nego drugim poslovima.

U „ulogu“ se vratio 1999. godine filmom „Warriors“. Od tada do danas (2019. godina) ostvario je zapažene uloge ne samo u domaćim, nego i u inostranim produkcijama. Igrao je u češkim, nemačkim, britanskim i američkim serijama, dugometražnim i televizijskim filmovima. Time je ostvario san mnogih mladih glumaca s ovih prostora.

Skoro dve decenije je bio u braku s bivšom suprugom Katarinom Bjelac, s kojom ima ćerke blizankinje Taru i Unu. Do pre nekoliko godina živeo je sa porodicom u Pragu, a pošto su se nakon razvoda Katarina i ćerke vratile u Beograd, glumac sada mnogo više vremena provodi u srpskoj prestonici.

Od 2012. godine je u vezi sa crnogorskom rediteljkom, producentkinjom i scenaristkinjom Marijom Perović.

Iako veoma retko govori o svom životu za srpske medije i tek ponekad  pristane da da intervju, glumac priznaje da mu druženje sa publikom ne predstavlja teret nego zadovoljstvo. Strastveni je kolekcionar replika automobila, a u svojoj kolekciji ima na stotinu različitih modela iz nekadašnjih zemalja tzv. istočnog bloka.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 1985. Šest dana juna
 • 1987. Vuk Karadžić
 • 1987. Poslednja priča
 • 1988. Uništavanje Anđela
 • 1988. The Fortunate Pilgrim
 • 1989. Plavi, plavi!
 • 1989. Drugarica ministarka
 • 1990. Kako je propao rokenrol
 • 1990. Čudna noć
 • 1991. Stand By
 • 1999. Warriors
 • 2000. Harrison’s Flowers
 • 2001. The Immortal
 • 2002. Krivi nevinosti
 • 2002. Forbidden Rage: White Slave Secrets
 • 2002. The Visitor
 • 2002. Ariana’s Quest
 • 2003. The Final Victim
 • 2003. The Last King
 • 2003. Children of Dune
 • 2004. Brucoši u Evropi
 • 2004. Kad porastem biću kengur
 • 2004. EuroTrip
 • 2005. Nazdravicko!
 • 2005. Hari Poter i vatreni pehar
 • 2005. Love of Fate
 • 2006. The Omen
 • 2006. Ro(c)k podvratáku
 • 2007. MI-5
 • 2008. The Fixer
 • 2008. The Courier
 • 2008. The Good Neighborhood
 • 2008. Maestro
 • 2008. The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
 • 2009. Little Knights Tale
 • 2009. Fispánská jablícka
 • 2010. Kao rani mraz
 • 2010. Sasha
 • 2010. Poste restante
 • 2010. Hypnotizér
 • 2010. At zijí rytíri!
 • 2011. 4teens
 • 2011. Czech-Made Man
 • 2012. Artilheiro
 • 2012. Ace of Spades: Bad Destiny
 • 2013. Spackovi v síti casu
 • 2011 – 2014. Borgia
 • 2013-2014 Cirkus Bukowsky
 • 2014. Crossing Lines
 • 2014. Usud
 • 2014. Sutra
 • 2014. Ironclad: Battle for Blood
 • 2014. Major Case Squad
 • 2015. Disturbed (Short)
 • 2015. Gangster Ka: African
 • 2015. MindGamers
 • 2015. Gangster Ka
 • 2015. Reflection
 • 2015. Child 44
 • 2016. Sumnjiva lica
 • 2016. Winnetou – Der letzte Kampf
 • 2016. Winnetou & Old Shatterhand
 • 2016-17. Ubice mog oca
 • 2017-18. Ubice mog oca 2
 • 2018. Nemanjići – rađanje kraljevine
 • 2018. Genije
 • 2018. Grudi
 • 2018. Šifra Despot
 • 2018. Žetva
 • 2018- Pogrešan čovjek
 • 2018. Intrigo: Dragi Agnes

Predrag Bjelac na društvenim mrežama

IMDBPredrag @ IMDB