Jusuf Nurkić

Kratke informacije

Ime i prezimeJusuf Nurkić
Datum rođenja23. avgust 1994.
Mesto rođenjaTuzla
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivalištePortland
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaCentar
Visina213 cm
Težina125 kg

Biografija

Jusuf Nurkić je bosansko-hercegovački košarkaš koji igra na poziciji centra i trenutno (2018. godina) je deo NBA ekipe „Portland trejl blejzersi“ (Portland Trail Blazers). U profesionalnoj košarci je od 2012. godine, a Evropu napušta 2014. godine kada je izabran kao 16. pik na draftu od strane tima „Čikago Buls“ (Chicago Bulls) koji ga je iste večeri trejdovao  „Denver Nagetsima“ (Denver Nuggets).

Američki magazin „Sports ilustrejted“ (Sports Illustrated) i sportska TV mreža „ESPN“ su ga uvrstili na listu 100 najboljih košarkaša NBA lige pred početak sezone 2018/19. Tako je Nurkić rangiran kao 64, odnosno 75. igrač lige prema procenama košarkaških stručnjaka.

U NBA ligi je u prve četiri sezone u proseku postizao 10.4 poena po utakmici, uz 7.3 skokova, 1.5 asistencija i 1.2 blokova. Sa zagrebačkom „Cedevitom“ je 2014. godine osvojio naslov prvaka Hrvatske i Kup Krešimira Ćosića, a iste godine je bio i najkorisniji igrač u finalnu hrvatskog prvenstva. 2015. godine je uvršten u drugu najbolju petorku novajlija (rukija) NBA lige.

Rođen je 23. avgusta 1994. godine u Tuzli. Visok je 213 cm i težak 125 kg. Igra na poziciji centra.

Detinjstvo i mladost

Jusuf je na svet došao kao pre-vremena rođena beba teška više od pet kilograma. Oko novorođenog dečaka i njegove majke Rusmine okupili su se doktori i drugo medicinsko osoblje kako bi i lično videli neočekivano veliku bebu. Tek kada je otac Hariz, visok preko 2m i težak gotovo 200kg došao u porodilište svima je postalo jasno da je dobio pravog naslednika, očevu sliku i priliku.

Porodica Nurkić potiče iz sela Svojat u okolini Živinica. Jusuf ima mlađeg brata Kenana. Košarkaš često u intervjuima ističe da je veoma vezan za porodicu i da mu oni pružaju svu potrebnu podršku.

U BiH je pohađao osnovnu školu i nije ni razmišljao o tome da se počne profesionalno baviti sportom, sve dok ga 2008. godine nije otkrio sportski agent Enes Trnovčević. Anegdota koja prati priču o Jusufovim prvim košarkaškim koracima je posebno zanimljiva. Trnovčević je boravio u BiH i čitao u dnevnim novinama o tuzlanskom policajcu Harizu koji je sam savladao 14 napadača. Kada je još saznao da je policajac veoma visok i snažan odlučio je da ga mora upoznati i pitati ga da li ima sinove. Sportski agent je u Jusufu prepoznao odlične fizičke predispozicije.

Nurkić je košarku počeo trenirati kao četrnaestogodišnjak, znatno kasnije nego što je to uobičajeno za profesionalne sportiste. Trnovčević ga je uz dozvolu roditelja odveo u Sloveniju gde je nastavio školovanje. Košarkaš u intervjuima priznaje da nije bio siguran da li će uspeti u nastojanjima da postane profesionalni sportista, ali da je dve godine predano trenirao uprkos tome što je bilo malo ljudi koji su verovali u njega. Jedina veza koju je prethodno imao sa košarkom bila je kroz časove fizičkog vaspitanja.

Profesionalna karijera

Prva ekipa za koju je zaigrao u Sloveniji bio je podmladak tima „Zlatorog Laško“ 2009. godine. Zanimljivo je da je na prvoj probi za „Laško“ odbijen, ali je nastavio raditi sa trenerom koji ga je učio košarci od prvih koraka. Trud i napor koji je ulagao u igru i treninge bio ja nagrađen kada je u februaru 2012. godine otišao na kratku pozajmicu u košarkaški klub „Union Olimpija“ kako bi nastupio na juniorskom turniru održanom u Beogradu (Nike International Junior Tournament). U pet odigranih utakmica Nurkić je postizao u proseku 18,8 poena uz 11 skokova. Po povratku u Sloveniju oprostio se od „Zlatoroga“, a nedugo potom počeo trenirati sa hrvatskom „Cedevitom“.

U oktobru 2012. godine Jusuf Nurkić je potpisao prvi profesionalni ugovor sa „Cedevitom“ na period od 4 + 1 godinu. Ugovor je realizovan nakon turbulentnih rasprava sa upravom „Zlatoroga“, ali je konačno postignut dogovor, pa nije bilo potrebe za arbitražom FIBE-e. Na pres konferenciji povodom potpisa ugovora Nurkić je istakao da je svesno napustio redove slovenačkog prvoligaša jer mu trener Miloš Šporar nije davao dovoljno prilike da igra. U sezoni 2012/13 mladi košarkaš nije dobio mnogo prilike za igru ni u „Cedeviti“ kod trenera Aleksandra Petrovića, pa je na svoju inicijativu u januaru 2013. godine otišao na pozajmicu u redove „Zadra“ gde se nadao većoj minutaži. Petrović ga je na teren izvodio obično kada je utakmica rezultatski već bila odlučena.

Sezonu 2012/13 završava sa pet odigranih utakmica u regionalnoj ABA ligi za „Cedevitu“ i devet za „Zadar“, te šest evorligaških utakmica sa „Cedevitom“. U hrvatskom prvenstvu u prvoj sezoni je odigrao i 19 utakmica sa „Zadrom“, ali je u samo četiri utakmice bio član startne petorke. Prvu sezonu u Evroligi završio je sa prosekom od 1,8 poena na 3,7 minuta koliko je u proseku provodio na terenu.

Sezona 2013/14 donela mu je više uspeha. Novi trener „Cedevite“ Jasmin Repeša Nurkiću je dao više prilike za dokazivanje, pa je u regionalnoj ABA ligi odigrao 28 utakmica, dok je u domaćem prvenstvu igrao na 15 mečeva. Statistika u ABA ligi je na kraju sezone pokazala da je u proseku na terenu boravio 16,3 minute po utakmici uz 11,6 poena i 5,6 skokova. Sa „Cedevitom“ je u sezoni 2013/14 osvojio i domaće prvenstvo i Kup Krešimira Ćosića.

U ULEB-ovom Evrokupu u sezoni 2013/14 igrao je na 15 mečeva, na terenu je provodio u proseku 15,4 minuta po utakmici uz prosek od 8,87 poena. 2014. godine nominovan je za FIBA-inu nagradu u kategoriji najboljih mladih igrača starog kontinenta.

26. juna 2014. godine Nurkić je učestvovao na NBA draftu kao 16. pik. Uprkos skromnoj minutaži u prethodnim sezonama njegov talenat nije ostao neprimećen. Košarkaška javnost u SAD je imala oprečna mišljenja o njegovom angažmanu, ali niko nije bio sasvim ravnodušan. Od devetnaestogodišnjaka se očekivalo da će u NBA tek pokazati svoj puni talenat, uz naporan rad i treniranje. Ekipa „Čikago Bulsa“ ga je izabrala u svoje redove i odmah iste noći trejdovala „Denver Nagetsima“.

Košarkaški klub „Cedevita“ je od Nurkićevog prelaska u NBA zaradio 1,3 miliona evra, dio troškova su pokrili „Nagetsi“, a ostatak sam Nurkić. Prema rečima direktora „Cedevite“ Krešimira Novosela bosanskohercegovački košarkaš uopšte nije imao izlaz u ugovoru na kraju sezone 2013/14, ali mu je klub odlučio izaći u susret uz povećanje odštetne klauzule.

31. jula 2014. godine potpisao je ugovor sa „Nagetsima“ uz godišnju platu od 1.762.680,00 dolara za sezonu 2014/15. Debi na NBA terenu imao je 29. oktobra 2018. godine u utakmici protiv „Detroit Pistonsa“ (Detroit Pistons) u kojoj su „Negetsi“ trijumfovali sa 89-79. Nurkić je postigao pet poena uz sedam skokova. Tokom januara i februara 2015. godine Jusuf je odigrao nekoliko odličnih partija uz upisan dabl-dabl skor. 01. januara 2015. godine ostvario je učinak od 10 poena i 10 skokova u meču protiv ekipe „Čikago Buls“ što je bio i njegov prvi dabl-dabl učinak. Prvu sezonu u NBA završio je sa 62 odigrane utakmice od čega je 27 puta bio član startne petorke. Na terenu je provodio u proseku 17,8 minuta uz postignutih 6,87 poena po utakmici.

2015. godine je dobio poziv i da učestvuje na egzibicionom meču NBA zvezda u usponu (Rising Stars Challenge) što je odbio zbog privatnih razloga. 20. maja 2015. godine podvrgnut je operaciji kako bi sanirao povredu kolena koja mu je izvesno vreme pravila problem i onemogućavala ga da da svoj puni doprinos igri „Nagesta“.

11. oktobra 2015. godine „Nagetsi“ koriste mogućnost da Nurkićev ugovor produže za još dve sezone. U sezoni 2015/16 BH košarkaš zaradio je godišnju platu od  1.842.000,00 dolara. Nakon šestomesečnog oporavka od operacije Nurkić se na teren vratio u januaru 2016. godine. U utakmicama koje su usledile nekoliko puta je obarao svoj dotadašnji rekord postignutih poena: ubacio je 17 poena „Vašington Vizardsima“ (Washington Wizards), 18 „Lejkersima“ (Los Angeles Lakers), 19 „Kliperisma“ (Los Angeles Clippers), te 21 „Sparsima“ (San Antonio Spurs). Sezonu 2015/16 završava sa 32 odigrane utakmice, od kojih je na tri bio među prvom petorkom. U igri je u proseku provodio 17,1 minut po utakmici uz 8,22 postignutih poena, 5,47 skokova i 1,25 asistencija.

Sezonu 2016/17 počinje sa učinkom od 23 poena na utakmici protiv „Nju Orleans Pelikansa“ (New Orleans Pelicans). 31. oktobra 2016. godine je na utakmici protiv „Toronto Reptorsa“ (Toronto Raptors) ostvario učinak od 18 skokova, rekord karijere. Ipak, Nurkić je i dalje većinu utakmica počinjao na klupi dok je startni centar „Nagetsa“ već drugu sezonu bio Nikola Jokić. Dva puta je reagovao zahtevom da bude trejdovan u neki drugi tim, prvi put u aprilu, a drugi u decembru 2016. godine. „Nagetsi“ su Nurkiću ispunili želju u februaru 2017. godine.

13. februara 2017. godine Nurkić je trejdovan u ekipu „Portland Trejd Blejzersa“. Prvu utakmicu počinje sa klupe, a novoj ekipi donosi 13 poena i sedam skokova u porazu protiv „Jute“ (Utah Jazz). Do kraja marta 2017. godine imao je sjajna izdanja uz dvocifrene brojke poena i skokova. 09. marta 2017. godine oborio je rekord karijere sa 28 poena, 20 skokova, osam asistencija i šest blokada u utakmici protiv „Filadelfija Seventisiksersa“ (Philadelphia 76ers). Poslednji košarkaš u NBA ligi kome je to pošlo za rukom bio je čuveni Čarls Barkli (Charles Barkley) i to u novembru 1986. godine. 28. marta 2017. godine svom bivšem timu, „Denver Nagetsima“ utrpao je 33 poena uz 16 skokova.

01. aprila 2017. godine na utakmici protiv „Hjuston Roketsa“ (Houston Rockets) Nurkić je zadobio napuknuće lisne kosti desne noge što je u tom trenutku značilo da je regularni deo sezone za njega završen. Sa terena je izostao tri sedmice i tako propustio sedam završnih utakmica i prve dve utakmice plejof serije protiv „Golden stejta“ (Golden State Warriors).  Zaigrao je u trećoj utakmici plejof i postigao dva poena i 11 skokova. „Blejzersi“ su izgubili i četvrtu utakmicu i tako završili sezonu.

Nurkiću je sezona 2016/17 u redovima „Blejzersa“ bila najbolja u karijeri. Odigrao je 20 utakmica, od čega je 19 puta bio član startne petorke. Na terenu je provodio u proseku 29,2 minuta, a postizao je 15,2 poena po utakmici uz 10,35 skokova, 3,15 asistencija i 1,9 blokada.

Novu 2017/18 sezonu bosanski košarkaš počinje sa godišnjom platom od 2.947.304,00 dolara. Postao je standardni član startne petorke „Blejzersa“. Redale su se utakmica na kojima je imao dvocifren učinak postignutih poena i skokova. Uprkos porazu protiv „Nagetsa“ u aprilu 2018. godine, Nurkić je svom bivšem timu ponovo ubacio 20 poena uz 19 skokova. „Portland“ je još jednom nadigran u plejofu, ovog puta uspešnija je bila ekipa „Nju Orleans Pelikansa“. Nurkić je sve utakmice u ovoj sezoni igrao od prvog minuta, na terenu je provodio u proseku 26,4 minute uz 14,33 postignutih poena po utakmici i 8,96 skokova.

Tokom letnje pauze u javnosti se nagađalo da li će Nurkić ostati u timu „Blejzersa“ ili traži novi angažman, ali sve je rešeno kada je na zvaničnoj stranici NBA lige objavljeno da košarkaš ostaje u Portlandu. Potpisao je novi ugovor prema kome će za četiri godine zaraditi 48 miliona dolara. Predsednik kluba Nil Olši (Neil Olshey) istakao je da je vrlo sretan zbog nastavka saradnje i da očekuje da će Nurkić voditi „Portland“ do novih uspeha.

Potpisom novog ugovora Nurkić je postao četvrti najbolje plaćen košarkaš u timu „Portlanda“ i 29. najbolje plaćen centar NBA lige u sezoni 2018/19.

Na susretu sa Vašington Vizardsima koji je odigran 22. oktobra 2018. godine zabeležio je 22 poena i 18 skokova, ali je njegov tim nakon produžetaka poražen sa 125:124. Mesec dana kasnije ponovo su se sastali sa Vizardsima, a bosanskohercegovački igrač je upisao 13 koševa i 14 skokova, te postigao rekord karijere sa osam asistencija. Ovog puta uspeli su da savladaju protivnika.

20. novembra pomogao je svom timu da porazi Njujork Nikse (New Jork Knicks) rezultatom 118:114. Nurkić je postigao peti uzastopni dabl-dabl učinak sa 13 poena i 11 skokova. Nastavio je sa sjajnim partijama i narednog meseca. Krajem decembra su pobedili Voriorse (Golden State Warriors) rezultatom 110:109 nakon produžetaka, a on je postigao 27 koševa i 12 skokova.

Rekord karijere u broju skokova srušio je već 1. januara 2019. godine na meču sa Sakramento Kingsima  (Sacramento Kings). Mladi Tuzlak je zabeležio 24 poena i čak 23 skoka, uz sedam asistencija, pet blokada i pet ukradenih lopti. Time, ne samo da je oborio vlastiti rekord, nego je postao prvi igrač sa takvim učinkom na jednom meču u istoriji NBA lige.

11. januara su se sastali sa Šarlot Hornetsima (Charlotte Hornets). Pomogao je svom timu da upiše novu pobedu i to sa 11 poena, 11  skokova, osam asistencija i šest blokada. Time je postao tek treći igrač u istoriji franšize koji je za 30 minuta postigao takav učinak.

Prvi tripl-dabl u karijeri ostvario je 16. januara na utakmici sa Klivlend Kavalirsima (Cleveland Cavaliers). Zabeležio je deset poena, deset skokova i deset asistencija.

Uspešnu seriju bosanskohercegovačkog centra zaustavila je teška povreda koju je zadobio 25. marta 2019. godine na susretu sa Bruklin Netsima (Brooklyn Nets). Naime, on je tokom 58. minuta meča skočio ispod protivničkog koša, te pao tako da je pucanje kostiju potkolenice šokiralo, ne samo publiku nego i igrače na parketu.

Do tog momenta Nurkić je upisao 32 poena i 16 skokova, a lekari su najavili dugotrajan oporavak, te nisu precizirali kada bi mogao da se vrati na teren.

Reprezentacija

Jusuf Nurkić aktivno igra za reprezentaciju BiH. 2012. godine igrao je na Evropskom prvenstvu U-18 (mlađi od 18 godina), a 2014. godine u kategoriji U-20 (mlađi od 20 godina) u B diviziji gde je imao zapaženu ulogu. Na oba takmičenja je osvojio titulu najkorisnijeg igrača (MVP).

Na Evropskom prvenstvu održanom 2013. godine u Sloveniji Nurkić nije igrao za seniorsku reprezentaciju BiH. U to vreme je sanirao povredu kolena. Bio je član reprezentacije u kvalifikacijama za Evrobasket 2017. godine, ali se BiH nije plasirala na finalni turnir. U kvalifikacijama Nurkić je u proseku postizao 19,2 poena po utakmici uz 13,5 skokova.

Tokom 2017. i 2018. godine u BiH javnosti vođena je polemika o tome da li će Nurkić nastaviti igrati za reprezentaciju, te da li će učestovati u kvalifikacionim mečevima za Svetsko prvenstvo 2019. godine. U junu 2017. godine na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je da uprkos velikoj želji neće moći braniti boje reprezentativnog dresa zbog oporavljanja od povrede. Ta objava je u BiH dočekana sa oprečnim mišljenjem, pa dok mu je deo javnosti poželio uspešan oporavak drugi su ga kudili i kritikovali zbog ove odluke.

U julu 2018. godine na njegovoj zvaničnoj stranici objavljeno je da će košarkaš Portlanda biti deo reprezentacije u duelima protiv Finske i Češke. BiH je izgubila obe utakmice i tako se i konačno oprostila od plasmana na Svetsko prvenstvo 2019. godine. Nakon poraza od Češke Nurkić je u medijima izjavio da je košarka u Evropi postala balet i da se ne slaže sa nekoliko sudijskih odluka koje su, po njegovom mišljenju, presudile za konačan rezultat 80:85.

Privatni život

Jusuf Nurkić retko u javnosti govori o privatnom životu. Poznato je da je nekoliko godina u emotivnoj vezi sa Eminom Durić. Prema pisanju medija upoznali su se u Tuzli kada je Nurkić boravio na pripremama, a Emina potiče iz porodice poznatih tuzlanskih lekara. Ona je čest gost na Nurkićevim utakmicama, vrlo je staložena i mirna čak i kada je ostatak publike u dvorani na nogama. Košarkaš je svoju ljubav prema Emini prvi put javno iskazao kada se pre meča pojavio obučen u majicu sa njenim likom.

Zanimljivosti

Ima dva poznata nadimka. U NBA ligi su ga prozvali Bosanska zver (Bosnian beast). Kako bi opravdao nadimak za proslavu Noći veštica se a terenu pojavio maskiran u Zver iz crtanog i igranog filma „Lepotica i zver“ (Beauty and the Beast). Porodica, prijatelji, saigrači, treneri ga zovu Juka.

Muzička grupa „Dubioza kolektiv“ posvetila mu je pesmu „Nurk Fever“. Najdraža hrana iz bosanske kuhinje mu je pita, a iz američke odrezak. U slobodno vreme odmara, a voli i da igra video igre i gleda filmove. U intervjuu za magazin „Azra“ izjavio je da ne proslavlja Novu godinu.

Aktivan je na društvenim mrežama, posebno na Instagramu gde ima nalog pod imenom „bosnianbeast27“ koji prati više od 290 hiljada pratilaca. Često odgovara na poruke, kritike ili pohvale koje dobija i prepisku objavljuje na svom profilu.

U „Denver Nagetsima“ je nosio dres sa brojem 23, dok je u „Portlandu“ zadužio 27. Nekoliko puta je promovisao bosanske pevače i bendove u SAD tako što je birao pesme za zagrijavanje na utakmicama.

Među omiljenima su mu Nedeljko Bajić Baja, Dino Merlin, „Dubioza kolektiv“, „Bijelo dugme“…

U septembru 2018. godine je iskoristio boravak u domovini da zaduži člansku kartu voljenog Fudbalskog kluba „Sarajevo“.  Tom prilikom je na poklon dobio dres „Sarajeva“ sa broj 27 i natpisom „Bosnian beast“.

Javnost je bila zabavljena i kada je poznata sportska televizijska kuća ESPN objavila priču o potpisu novog ugovora Nikole Jokića za „Denver Nagetse“, a u pozadini umesto Jokića sve vreme prikazivala Nurkićeve poteze.

Nekoliko puta je na teren izlazio u posebno dizajniranim patikama na kojima je nosio oznaku cveta Srebrenice, te zastave BiH i grba sa ljiljanima.

Titule

Klupske titule

  • 2013/14. Prvenstvo Hrvatske sa Cedevitom
  • 2014. Kup Hrvatske sa Cedevitom

Pojedinačne titule

  • 2013/14. proglašen najkorisnijim igračem finala Prvenstva Hrvatske
  • 2014/15. uvršten u drugi najbolji tim novajlija u NBA ligi

Jusuf Nurkić na društvenim mrežama

FacebookJusuf @ Facebook
InstagramJusuf @ Instagram
TwitterJusuf @ Twitter