Vedran Škoro

Kratke informacije

Ime i prezimeVedran Škoro
Datum rođenja1965.
Mesto rođenjaMostar
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteBanja Luka
ZanimanjeVoditelj, novinar

Biografija

Vedran Škoro je bosanskohercegovački novinar, urednik i TV voditelj. Rođen je u Mostaru 1965. godine, gde se i školovao. Oženjen je. Živi i radi u Banjaluci.

Obrazovanje

Vedran Škoro je osnovnu i srednju školu završio u Mostaru.  Studirao je građevinu na  Građevinskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić u rodnom gradu. 1990. godine je stekao zvanje diplomirani inženjer građevine konstruktivno – izvođački smer. Uprkos stečenom zvanju, već više od 25 godina se bavi novinarstvom.

Karijera

Novinarstvom se počeo baviti u maju 1992. godine, a od pozicije saradnika do direktora programa, prošao je sve stepenice – od novinara saradnika, do novinara, redaktora, urednika, urednika emisija, urednika Dnevnika, šefa Deska do direktora programa Javnog servisa.

Od 1998. do 2000. godine bio je rukovodilac Informativno – tehničkog centra u Istočnom Sarajevu. U periodu od 2002. do 2003. godine bio je direktor programa TV RS. 2003. godine je radio kao koordinator menadžera, a potom kao savetnik generalnog direktora za odnose produkcije i marketinga u Kabinetu generalnog direktora Radio – televizije Republike Srpske (RTRS).  Utemeljivač je političkog magazina „Pečat“, koji se i danas prikazuje na RTRS-u.

2007. godine je sa Javnog servisa RS prešao na Alternativnu televiziju  Banjaluka, gde i danas radi.

Pet godina je uređivao i vodio emisiju „Amplituda“ čiji je autor. Emisija se prikazivala pet godina.  Trenutno uređuje i vodi politički tok šou „Apostrof“. U svojoj emisiji ugostio je više od 1000 sagovornika među kojima su političari, analitičari i drugi stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i regiona. U njegovom studiju našli su se Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, Ognjen Tadić, bivši predsednik Srpske demokratske stranke, najveće opozicione partije u RS. U emisiji su gostovali i Mladen Ivanić, predsedavajući Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda, Vukota Govedarica, trenutni predsednik SDS-a, te političari iz regiona, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Vesna Pusić, bivša šefica diplomatije Hrvatske. Osim političara, gosti emisije su bili i glumci Branislav Lečić, Emir Hadžihafizbegović, Ivan Pernar, Aleksandar Stojković Piksi i mnogi drugi.

Emisija se bavi aktuelnim temama, o kojima govore sagovornici iz različitih oblasti.

2014. godine je vodio predizborni TV duel  kandidata za predsednika Republike Srpske – Milorada Dodika ispred koalicije okupljene oko Saveza nezavisnih socijal-demokrata (SNSD-SP-DNS) i Ognjena Tadića ispred Saveza za promene koji su činile stranke opozicije SDS, PDP, NDP, SRS RS, PUP RS i SSSSB. Duel su, osim politički suprotstavljenih stavova, obeležile tenzije na granici verbalnog sukoba. Kako je par godina kasnije i sam Škoro priznao, da bi se strasti stišale, tražio je od režije da pusti reklame, a kada je razgovor van etera postao još oštriji, prekinuo ga je brzim vraćanjem u eter. Milorad Dodik je tada pobedio na izborima, a pojedini analitičari upravo ovaj duel smatraju prelomnim trenutkom kada su neopredeljeni birači odlučili za koga da glasaju.

Vedran Škoro je urednik Informativno – političkog programa Alternativne televizije.

Privatni život

Škoro je trenutno jedno od najpoznatijih TV lica u Republici Srpskoj. Osim po svojim emisijama, poznat je i po istančanom modnom stilu koji je godinama gradio. U tome mu, kaže, pomaže supruga, ali odeću bira sam. Voli klasična odela u crnoj i teget boji, te ističe da mu je pri odabiru važniji kvalitet i kroj od dizajnera koji potipisuje odeću.

Od detinjstva navija za Fudbalski klub Partizan. Predsednik je banjalučkog Udruženja Hercegovaca, koje neguje tradiciju toga kraja, te organizuje druženja Hercegovaca iz celog regiona.