Dženifer Aniston (Jennifer Aniston)

Kratke informacije

Ime i prezimeDženifer Aniston (Jennifer Aniston)
Datum rođenja11. februar 1969.
Mesto rođenjaSherman Oaks, Kalifornija
DržavaSAD
PrebivališteBel Air, Kalifornija
ZanimanjeGlumica, producent, preduzetnik
Visina164 cm
Težina53 kg

Biografija

Dženifer Džoana Aniston (Jennifer Joana Aniston) je američka glumica, producent i poslovna žena. Svetsku slavu je stekla ulogom Rejčel Grin (Rachel Green) u sitkomu „Prijatelji“. Rođena je 11. februara 1969. godine. u Šerman Ouksu, u Kaliforniji.

Detinjstvo

Dženifer je ćerka američko-grčkog glumca Džona Antonija Anistona Anastasakisa (John Anthony Aniston Anastasakis) koji se proslavio ulogom Viktora Kiriakisa u seriji „Days of Our Lives“ i američke glumice i manekenke Nensi Merien Dou (Nancy Maryanne Dow) koja se 1960. godine pojavila u dve televizijske serije: „The Wild Wild West“ i „The Beverly Hillbillies“.

Jedan od Dženiferinih pradeda sa majčine strane je bio italijanski imigrant, a neki od predaka njene majke su Englezi, Irci, Škoti i Grci.

Dženifer ima starijeg polubrata, Džona Melika (John Melick) sa majčine strane i mlađeg polubrata, Aleksa Anistona (Alex Aniston), s očeve strane.

Njen kum je bio glumac Teli Savalas (Telly Savalas), jedan od najboljih prijatelja njenog oca.

Kao dete, Dženifer se preselila u Njujork. Kada je imala šest godina, krenula je u školu Waldorf school. Tri godine kasnije, njeni roditelji su se razveli.

Sa 11 godina je upisala glumačku školu „Rudolf Steiner“. Počela je da pohađa dramsku sekciju koju je vodio učitelj Antoni Abeson (Anthony Abeson).

Maturirala je u Srednjoj umetničkoj školi i počela je da glumi na Brodveju. Jedna od prvih predstava u kojoj se pojavila je bila „Tri sestre“ od Antona Čehova.

Početak karijere

Dženifer se tokom 1988. godine pojavila u nekoliko sporednih uloga, a sebe je izdržavala radeći kao konobarica i kurirka. Naredne godine se preselila u Los Anđeles.

Dve godine kasnije je dobila prvu televizijsku ulogu u seriji „Molloy“ koja je brzo ukinuta. Nakon toga se pojavila u još dve komedije koje nisu snimljene do kraja.

Usledile su uloge u horor filmu „Leprechaun“ i gostujuće uloge u serijama „Quantum Leap“, „Herman’s Head“ i „Burke’s Law“.

Televizijski proboj

Pošto je bila u depresiji zbog neuspelih projekata, Dženifer je na benzinskoj pumpi srela Vorena Litlfilda (Warren Littlefield), izvršnog direktora američke televizijske mreže NBC i pitala ga da li da nastavi da se bavi glumom.

On ju je ohrabrio da ne odustane i nekoliko godina kasnije joj je pomogao da dobije ulogu u seriji „Friends“ („Prijatelji“).

Producenti su prvo želeli da Dženifer tumači ulogu Monike Geler (Monica Geller), ali ipak su je dodelili glumici Kortni Koks (Courtney Cox). Anistonovoj je pripala uloga Rejčel Grin (Rachel Green) koju je igrala od 1994. do 2004. godine.

Serija je doživela ogroman uspeh, pa su Dženifer i njene kolege postali prepoznativi širom sveta. U poslednje dve sezone, glumica je zarađivala milion dolara po epizodi, što ju je svrstalo u jednu od najplaćenijih televizijskih glumica svih vremena.

Pet puta je bila nominovana za nagradu „Emi“ (dva puta za sporednu i tri puta za glavnu ulogu). Takođe je bila nominovana za dve nagrade „Zlatni globus“, a 2003. godine je osvojila „Zlatni globus“ za najbolju glumicu u televizijskoj komediji.

Njena veza u seriji sa Rosom Gelerom (Ross Geller) koga je glumio Dejvid Švimer (David Schwimmer) je postala veoma popularna među publikom, pa su često birani za omiljeni televizijski par.

Nakon četiri godine pauze, 1996. godine Dženifer se vratila filmu i glumila je u ostvarenjima „She’s the One“ i „Dream for an Insomniac“.

Sledeće godine je ostvarila prvu glavnu ulogu na filmu. Reč je o romantičnoj komediji „Picture Perfect“ u kojoj su joj partneri bili Kevin Bejkon (Kevin Bacon) i Džej Malte (Jay Mohr). Iako film nije postigao veliki uspeh, Dženifer je uglavnom dobila pozitivne kritike.

Tokom 1998. godine se pojavila u komediji „The Object of My Affection“ u kojoj je tumačila ulogu žene koja se zaljubila u homoseksualca. Naredne godine je igrala u kultnom filmu „Office Space“ reditelja Majkla Džadža (Mike Judge).

U niskobudžetnom filmu „The Good Girl“ iz 2002. godine je glumila blagajnicu koja vara svog supruga. Film je prikazan u manje od 700 bioskopa i zaradio je 14 miliona dolara.

Filmska karijera

Glumica je najveći uspeh na filmu ostvarila 2003. godine kada je glumila devojku Džima Kerija (Jim Carrey) u komediji „Bruce Almighty“.

Sledeće godine joj je dodeljena uloga u romantičnoj komediji „Along Came Polly“ u kojoj joj je partner bio Ben Stiller. Usledile su uloge u trileru „Derailed“ i romantičnoj komediji „Rumor Has It“. Nakon toga se pojavila u niskobudžetnoj drami „Friends with Money“.

Aniston je 2006. godine snimila romantičnu komediju „The Break-Up“ koja je dobila pomešane kritike, ali je imala uspeha kod publike i zaradila je 204 miliona dolara.

Iste godine je režirala kratki film pod nazivom „Room 10“ u kome su glumili Robin Rajt (Robin Wright) i Kris Kristoferson (Kris Kristofferson). Na ovaj poduhvat ju je podstakla glumica Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow) koja je iste godine režirala kratak film.

25. decembra 2008. godine je premijerno prikazana komedija „Marly & Me“ u kojoj su glavne uloge tumačili Dženifer i Oven Vilson (Owen Wilson). Tog dana je zarada od karata iznosila 14.75 miliona dolara, dok je film ukupno inkasirao 242.7 miliona dolara.

U februaru 2009. godine Dženifer je tumačila glavnu ulogu u romantičnoj komediji „He’s Just Not That Into You“, a partner joj je bio Ben Aflek (Ben Affleck). Film je zaradio 178.8 miliona dolara.

U julu 2009. godine glumica je nominovana za nagradu „Emi“ za gostujuću ulogu u seriji „30 Rock“. Igrala je psihijatra u drugoj sezoni ABC-evog sitkoma „Cougar Town“. Brojni mediji su podržali glumičino pojavljivanje u ovoj seriji smatrajući ga njenim povratkom na televiziju.

Dženifer je 2010. godine igrala u komedijama „The Bounty Hunter“ i „The Switch“ koje su imali više negativnih nego pozitivnih kritika. Do 20. juna 2010. godine glumičini filmovi su zaradili više od milijardu dolara u Sjedinjenim Američkim Državama i preko 1.7 milijardi dolara širom sveta.

S Adamom Sendlerom je 2011. godine snimila komediju „Just Go with It“. Iste godine joj je dodeljena uloga agresivne zubarke u komediji „Horrible Bosses“. Drugi deo ovog filma je snimljen tri godine kasnije.

Tokom 2012. godine Dženifer se pojavila u komediji „Wanderlust“ sa Polom Radom sa kim je sarađivala na seriji „Prijatelji“. Film govori o paru koji je izgubio novac i odlučio da savremen život nije za njih.

Iako je ovo ostvarenje dobilo dobre kritike, zaradilo je samo 21 milion dolara, a uložen budžet je iznosio 35 miliona dolara.

Aniston je 2013. godine igrala u komediji „We’re the Millers“ koja govori o dileru droge koji ima lažnu porodicu. Film je sniman u Severnoj Karolini i Novom Meksiku. U njega je uloženo 37 miliona dolara, a profit od prodaje karata je bio 269 miliona dolara.

Sledeće godine joj je dodeljena uloga Klare Simons, žene koja se bori sa hroničnim bolovima, u filmu „Cake“. Neki su smatrali da je Dženifer veoma dobro odglumila i da je zaslužila Oskara. Nominovana je za nagradu „Zlatni globus“ za najbolju glumicu.

Tokom 2015. godine je učestvovala u snimanju komedije „She’s Funny That Way“. Naredne godine je tumačila ulogu u komediji „Mother’s Day“ u kojoj su igrale Džulija Roberts (Julia Roberts), Kejt Hadson (Kate Hudson), i drugi.

Film je dobio negativne ocene i nije ostvario veliku zaradu. Nakon toga je pozajmila glas Sari Gardner u animiranom filmu „Storks“.

Od decembra 2015. do januara 2016. godine je snimala ratnu dramu „The Yellow Birds“. Film je premijerno prikazan na festivalu „Sandens“ („Sundance“) u januaru 2017. godine.

U decembru 2018. godine „Netfliks“ („Netflix“) je objavio muzičku komediju „Dumplin'“ u kojoj je Aniston bila glavna glumica i izvršna producentkinja. Ovaj potez je označio početak saradnje sa jednom od najuspešnijih internet platformi današnjice.

Dženifer i „Netfliks“ su 14. jula 2019. godine objavili komediju „Murder Mystery“ koja ju je ponovo spojila s Adamom Sendlerom.

Nakon toga je prikazan i film „First Ladies“ u kome je Dženifer igrala prvu gej predsednicu Sjedinjenih Američkih Država, dok joj je Tig Notaro (Tig Notaro) glumila suprugu.

Na televiziju se ponovo vratila 1. novembra 2019. godine u drami „The Morning Show“ u kojoj je igrala sa Ris Viterspun (Reese Witherspoon), a u kojoj je bila zadužena i za produkciju. Bila je to njena prva glavna uloga na televiziji još od završetka snimanja „Prijatelja“ 2004. godine.

Donela joj je nagradu za izuzetnu glumu ženskog glumca u dramskoj seriji, a nominovana je i za nagradu „Emi“ i „Zlatni globus“ u kategorijama Najbolja glumica i Najbolja TV drama.

Sa kolegama iz „Prijatelja“ ponovo se okupila u maju 2021. godine u HBO specijalu pod nazivom „Friends: The Reunion“.

Poslovne avanture

Tokom karijere, Dženifer se pojavila u reklamama za „Heineken“, „L’Oreal“ i druge poznate brendove.  Dodeljene su joj uloge u muzičkim spotovima za pesme „Walls“ Toma Petija i Hartbrejkersa (Tom Petty and Heartbreakers) i „I Want To Be In Love“ Melise Eteridž (Melissa Etheridge).

Sa kolegom iz „Prijatelja“, Metju Perijem (Metthew Perry) je snimila 60-ominutni video sa uputstvima za korišćenje operativnog sistema Windows 95.

Tokom 2002. godine je sa Bred Pitom (Brad Pitt) i Bred Grejem (Brad Grey), glavnim izvršnim direktorom američkog filmskog studija „Paramaunt Pikčrs“ („Paramount Pictures“), osnovala filmsku produkcijsku kuću „Plan B Entertainment“. Tri godine kasnije, glumica se povukla iz ovog posla.

U julu 2010. godine Dženifer je izbacila parfem koji nosi njeno ime i prezime. Četiri godine kasnije je promovisala novi parfem koji je nazvala J. U naredne tri godine je lansirala četiri parfema: „Near Dusk“, „Beachscape“, „Luxe“ i „Chapter One“.

Glumica je bila zaštitno lice brenda za negu kože i kose „Aveeno“, kao i avio kompanije „Emirat Erlajns“ (Emirates Airlines) što joj je donelo zaradu od pet miliona dolara.

Njena marketinška kampanja za ovu avio-kompaniju je bila veoma uspešna učinivši je najpopularnijim brendom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima dve godine za redom. Od 2012. do 2016. godine je bila portparol i suvlasnik brenda „Living Proof“ za negu kose.

Humanitarni rad

Dženifer podržava neprofitnu organizaciju „Friends of El Faro“ koja sakuplja novac za sirotišta u Meksiku.

Pojavila se u mnogim reklamama za dečju bolnicu „St. Jude“ u Memfisu koja besplatno leči pacijente bez obzira u kojoj zemlji žive. Režirala je i glumila je u spotu za kampanju „I Can’t Wait“ čiji je cilj oslobođenje Burme.

U aprilu 2007. godine joj je uručena nagrada za podršku ljudskih prava LGBT osoba. Tri godine kasnije tokom Dana planete Zemlje se zajedno sa kolegama Kortni Koks i Benom Stilerom zalagala da se u Japanu zaustavi tradicionalni lov delfina tokom koga svake godine bude ubijeno oko 20 hiljada ovih vodenih sisara.

Glumica je donirala pola miliona dolara humanitarnoj nevladinoj organizaciji Lekari bez granica (Doctors Without Borders) koja pruža medicinsku pomoć žrtvama epidemija, ratova, prirodnih katastrofa i slično.

Aniston je 2013. godine proglašena za ambasadorku Fondacije za zabavu i industriju (Entertainment Industry Foundation) koja izdvaja sredstva za istraživanje raka i pronalaženje leka.

U oktobru 2017. godine Dženifer je donirala pola miliona dolara Crvenom krstu i isto toliko fondaciji koju je osnovao Riki Martin (Ricky Martin), a koja pomaže žrtvama uragana „Harvi“, „Irma“ i „Marija“.

Privatni život

Veze

Od 1990. do 1994. godine Dženifer je bila u vezi sa glumcem Danijelom Mek Donaldom (Daniel McDonald). 1998. godine je upoznala Bred Pita i njihova veza je bila glavna tema svetskih medija.

Par se venčao 29. jula 2000. godine u Malibuu u Kaliforniji. Nekoliko godina njihov brak je smatran jednim od najskladnijih u Holivudu, međutim, 2. oktobra 2005. godine su se razveli.

Za vreme brakorazvodne parnice, mediji su spekulisali da je Bred prevario Dženifer sa partnerkom iz filma „Mr. & Mrs. Smith“, Anđelinom Džoli (Angelina Jolie), sa kojom je ubrzo počeo da se viđa. Reakcije javnosti su bile podeljene, a o ovom razvodu se i dan-danas diskutuje u medijima.

Tokom 2005. godine se pisalo da je uzrok razvoda taj što Dženifer nije želela da ima decu sa Bredom zbog čega je ona u „Vanity Fair-u“ izjavila da to nikada nije rekla i da se nikada ne bi odrekla tog iskustva zbog karijere.

Takođe je rekla da ju je razvod podstakao da se posveti majci od koje se udaljila. To se dogodilo jer je njena majka Nensi pričala o njoj u televizijskoj emisiji u kojoj je gostovala i napisala je knjigu „From Mother and Daughter to Friends: A Memoir“ (1999.) što je glumici zasmetalo.

U tom period Dženifer se jako loše osećala zbog smrti dugogodišnjeg terapeuta koji joj je pomogao da lakše prihvati razvod.

Od 2005. do decembra 2006. godine glumica se zabavljala sa kolegom Vinsom Vonom (Vince Vaughn). Od 2008. do 2009. godine je bila u vezi sa muzičarem Džonom Majerom (John Mayer).

U maju 2011. godine je objavila da je u vezi sa glumcem, režiserom i scenaristom Džastinom Terom (Justin Theroux). U januaru naredne godine su kupili kuću u naselju Bel Air u Los Anđelesu koju su platili oko 22 miliona dolara.

Par se verio 10. avgusta 2012. godine, a tri godine kasnije su se venčali u toj kući. U februaru 2018. godine glumci su objavili da se razvode. U saopštenju za medije su rekli da su ovu odluku zajedno doneli i da će ostati dobri prijatelji.

Zdravlje i fitnes

Dženifer vežba jogu i Budokan karate. Takođe praktikuje transcendentalnu meditaciju.

Rekla je da joj nije na vreme dijagnostifikovana disleksija što je negativno uticalo na njeno obrazovanje i samopouzdanje.

Kada je u dvadesetim godinama saznala da boluje od ove bolesti, njen pogled na život se promenio. Ovo saznanje joj je pomoglo da se izbori sa traumama iz detinjstva i mnoge stvari su joj bile jasnije.

Bogatstvo

List „Forbs“ („Forbes) ju je 2007. godine svrstao među 20 najbogatijih žena u šou biznisu, a njeno bogatstvo je procenjeno na oko 110 miliona dolara. Takođe je bila najplaćenija glumica u Holivudu.

Sledeće godine isti magazin je objavio da je zaradila oko 27 miliona dolara. Glumica se 2014. godine, sa zaradom od 31 milion dolara našla na trećem mestu „Forbsovog“ spiska najplaćenijih glumica. Iste godine, njeno bogatstvo je iznosilo 150 miliona dolara.

Glumica je 2015. godine inkasirala 16.5 miliona dolara, a naredne godine 21 milion dolara. Od 2001. godine Dženifer je, na osnovu zarade i popularnosti, svrstavana u sam vrh „Forbsove liste“.

U maju 2017. godine je procenjeno da je ukupno zaradila 200 miliona dolara. Isti list je objavio da je Dženifer tokom 2018. godine zaradila 19.5 miliona dolara.

Imidž u javnosti

Muški časopis „GQ“ ju je 2005. godine proglasio ženom godine. Magazin „Pipl“ („People“) ju je 2004. i 2016. godine proglasio najlepšom ženom na svetu.

U međuvremenu joj je pripala titula najbolje obučene javne ličnosti za 2006. godinu.

Dženifer se od 1996. godine nalazi na „FHM-ovom“ spisku 100 najseksepilnijih žena. Čitaoci časopisa „Men’s Health“ su je 2011. godine izglasali za najseksepilniju ženu svih vremena.

22. februara 2012. godine Dženifer je dobila zvezdu na Holivud bulevaru u Los Anđelesu. Njena zvezda je na 2 462. mestu na Stazi slavnih. Iste godine „Forbs“ ju je rangirao kao drugu najmoćniju glumicu u Holivudu.

U julu 2016. godine Dženifer je u listu „Hafington Post“ („The Huffington Post“ objavila članak kao odgovor na glasine koje su o njoj kružile. Istakla je da su žene potpune sa ili bez partnera, sa ili bez dece.

Napisala je da one same treba da odluče šta je lepo kada su u pitanju njihova tela. Mnoge javne ličnosti su podržale glumičin članak i o njemu se detaljno raspravljalo u medijima.

Nakon što je godinama odbijala da se pojavi na društvenim mrežama, Aniston je 15. oktobra 2019. godine otvorila profil na „Instagramu“ („Instagram“).

Upravo je njena fotografija okupljenih Prijatelja dovela do kolapsa na ovoj društvenoj mreži, jer je opcija „Prati“ postala neoperativna zbog preopterećenja.

Do milion pratilaca na platformi je stigla za samo pet sati i šesnaest minuta. Time je oborila Ginisov svetski rekord za najbrže skupljenih milion pratilaca.

Njen rekord je u septembru 2020. godine oborio Ser Dejvid Atenboro (Sir David Attenborough) kome je pošlo za rukom da do prvog miliona pratilaca stigne za 44 minuta.

Kulturni uticaj

Dženifer je bila uzor mnogim poznatim ličnostima kao što su pevačice Selena Gomez, Majli Sajrus (Miley Cyrus) i glumica Kejli Kvoko (Kaley Cuoco). Teniser Endi Rodik (Andy Roddick), ragbista Mark Sančez (Mark Sanchez) i glumac Ešton Kučer (Ashton Kutcher) su priznali da su bili zaljubljeni u nju.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 1988. „Mac and Me“ – Igračica u McDonald’s-u;
 • 1990. „Molloy“ – Courtney Walker;
 • 1990. „Camp Cucamonga“ – Ava Schector;
 • 1990-1991. „Ferris Bueller“ – Jeannie Bueller;
 • 1992. „Quantum Leap“ – Kiki Wilson;
 • 1993. „Leprechaun“ – Tory Reding;
 • 1992-1993. „The Edge“ – Nekoliko uloga;
 • 1992-1993. „Herman’s Head“ – Suzy Brooks / Suzie Brooks;
 • 1994. „Muddling Through“ – Madeline Drego Cooper;
 • 1994. „Burke’s Law“ – Linda Campbell;
 • 1995. „The Larry Sanders Show“ – Jennifer Aniston;
 • 1996. „Partners“ – CPA Suzanne;
 • 1996. „Dream for an Insomniac“ – Allison;
 • 1996. „She’s the One“ – Renee;
 • 1996. „Steven Spielberg’s Director’s Chair“ – Laura;
 • 1997. „Picture Perfect“ – Kate;
 • 1997. “ ‘Til There Was You“ – Debbie;
 • 1998. „The Object of My Affection“ – Nina Borowski;
 • 1998. „The Thin Pink Line“ – Clove;
 • 1998. „Hercules“ – Galatea;
 • 1999. „Office Space“ – Joanna;
 • 1999. „South Park“ – Mrs. Stevens (Choir Teacher);
 • 1999 „The Iron Giant“ – Annie Hughes;
 • 2001. „Rock Star“ – Emily Poule;
 • 2002. „The Good Girl“ – Justine Last;
 • 2003. „Wake Up America“ – Jessie Benton;
 • 2003. „King of the Hill“ – Pepperoni Sue / Stephanie;
 • 2003. „Bruce Almighty“ – Grace Connelly;
 • 2004. „Along Came Polly“ – Polly Prince;
 • 1994-2004. „Friends“ – Rachel Green;
 • 2005. „IDerailed“ – Lucinda Harris;
 • 2005. „Rumor Has It…“ – Sarah Huttinger;
 • 2006. „Friends with Money“ – Olivia;
 • 2006. „The Break-Up“ – Brooke Meyers;
 • 2007. „Dirt“ – Tina Harrod;
 • 2008. „Management“ – Sue;
 • 2008. „30 Rock“ – Claire Harper;
 • 2008. „Marley & Me“ – Jenny;
 • 2009. „He’s Just Not That Into You“ – Beth;
 • 2009. „The Rembrandts: I’ll Be There for You“ – Rachel Green;
 • 2009. „Love Happens“ – Eloise;
 • 2010. „The Bounty Hunter“ – Nicole Hurley;
 • 2010. „The Switch“ – Kassie Larson;
 • 2010. „Cougar Town“ – Glenn;
 • 2011. „Just Go with It“ – Katherine;
 • 2011. „Horrible Bosses“ – Dr. Julia Harris, D.D.S.;
 • 2012. „Wanderlust“ – Linda Gergenblatt;
 • 2012. „Burning Love“ – The Bear / Dana;
 • 2013. „We’re the Millers“ – Rose O’Reilly;
 • 2013. „We’re the Millers: The Miller Makeovers“ – Rose O’Reilly;
 • 2013. „Life of Crime“ – Mickey Dawson;
 • 2014. „She’s Funny That Way“ – Jane Claremont;
 • 2014. „Cake“ – Claire Bennett;
 • 2014. „Horrible Bosses 2“ – Dr. Julia Harris, D.D.S.;
 • 2016. „Mother’s Day“ – Sandy;
 • 2016. „Storks“ – Sarah Gardner;
 • 2016. „Office Christmas Party“ – Carol Vanstone;
 • 2017. „The Yellow Birds“ – Maureen Murphy;
 • 2018. „Dumplin’ “ – Rosie Dickson;
 • 2019. „Murder Mystery“ – Audrey Spitz;
 • 2019. – „The Morning ShoW“ – Alex Levy;
 • 2021. „Friends: The Reunion“;
 • 2021. „Live in Front of a Studio Audience“ – Blair Warner.