Kristijan Golubović

Kratke informacije

Ime i prezimeKristijan Golubović
Datum rođenja30. Novembar 1969.
Mesto rođenjaMinhen, Nemačka
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeMMA borac
Visina192 cm
Težina115 kg

Biografija

Aleksandar Golubović  (samozvani Kristijan što u prevodu znači hrišćanin) je srpski MMA borac rođen 30. novembra 1969. godine u Minhenu, zapadnoj Nemačkoj.

Osamdesetih godina prošlog veka je došao u Srbiju gde je sa majkom i sestrom živeo na Zvezdari, a zatim na Voždovcu. Otac je odveden na doživotnu robiju pre nego što se Kristijan rodio, a prvi put ga je video kada je pobegao iz zatvora u Minhenu.

1983. godine je započeo vezu sa frizerkom Danijelom Đukić koja mu je rodila sina Lazara.

1987. godine je napravio prvi prekršaj kada je u kafani u Boleču pretukao jednog gosta. To je bio početak njegove karijere kriminalca koji je više od polovine života proveo u zatvoru.

1989. godine se potukao sa Slavkom Mijovićem, zvanim Mija Pijuk, ispred diskoteke „Luv“.

1990. godine je sa oružjem upao u diskoteku koja se nalazila u hotelu „Mažestik“, pucao nekoliko puta u plafon i pobegao. Društvo u toj akciji mu je pravio Dragan Nikolić, zvani Gagi, koji je bio umešan u Arkanovo ubistvo. Pobegao je u Nemačku gde je tri godine robijao u maloletničkom zatvoru u Dizeldorfu zbog krađa i provala.

1993. godine nemačke vlasti su ga isporučile jugoslovenskim koje su ga tražile zbog krivičnih dela koja je počinio od 1988. do 1990. godine.

1994. godine je učestvovao u snimanju dokumentarne emisije B92, „Vidimo se u čitulji“, koja je snimljena na osnovu knjige „Kriminal koji je izmenio Srbiju“ autora Aleksandra Kneževića i Vojislava Tufegdžića. Pričao je kako je provodio vreme u zatvoru i kako su mu u Nemačkom zatvoru slomili nos.

1999. godine sud u Solunu ga je osudio na četrnaest i po godina zatvora zbog krađe, preprodaje ukradenih automobila i oružane pljačke. Kristijanova odbrana je priložila dokumenta u kojima je pisalo da je Oslobodilačka vojska Kosova ucenila njegovu glavu na milion maraka zbog čega su tražili garancije za njegovu bezbednost.

U zatvoru u atinskom predgrađu Koridalos je proveo četiri godine i dva meseca nakon čega je 2003. godine, tokom policijske akcije „Sablja“, izručen vlastima u Srbiji jer je pokušao da iznudi 10.000 nemačkih maraka od vlasnika slot kluba „Aleksandar“, Milorada Majkića.

2005. godine je završio u požarevačkom zatvoru zbog pokušaja iznuđivanja 15.000 evra od bivšeg policajca iz Sremske Mitrovice, Petra Žeravića, i 3000 evra i nakita od porodice Arsić iz Aranđelovca.

2006. godine se u tom zatvoru oženio Suzanom Milojković.

2009. godine, nakon četiri i po godine robije, pušten je na slobodu.

2010. godine Kristijan i članovi njegove kriminalne grupe su uhapšeni ispred crkve Svetog Marka zbog sumnje da trguju narkoticima na relaciji Novi Pazar – Beograd. Prilikom hapšenja policija je pronašla 125 g heroina. Članovima njegove kriminalne grupe smatraju se: majka Milanka Golubović, Mirsad Fujaljkić, Ferat Skenderovski, Safet Ibrović, Uroš Vuković i Marko Poljak.

2012. godine supruga mu je poslala zahtev za razvod na adresu novog zatvora u kome je robijao.

2013. godine je pušten na slobodu. Suđenjima je prisustvovala devojka sa kojom su ga dovodili u vezu, košarkašica Tatjana Živanović.

2014. godine je snimio svoju prvu pesmu sa reperom Denirom koja se zove „Živim kao šef“.

2015. godine se po drugi put oženio. Ime njegove supruge je Ivana Veljković i dobili su ćerku Veru zbog čega mu je odloženo izdržavanje kazne. U ovom periodu je dobio dosta medijskog prostora i gostovao je u brojnim emisijama, kao što su Goli život kod voditelja Milomira Marića, TV Gerila, Teška reč, Ami G show, Exploziv, i drugima u kojima je obećao je da se više neće baviti kriminalom. Pošto je majstor mešovitih borilačkih veština (MMA), rekao je da će se tome posvetiti.

Jedan je od učesnika rijaliti programa „Farma“ i mnogi ga smatraju favoritom za pobedu i osvajanje glavne nagrade od 50.000 evra. Nekolicini farmerki je zapao za oko i rade sve kako bi privukle njegovu pažnju.

Hvalio se da je sa 17 godina nokautirao Željka Ražnatovića Arkana, a da je Andriju Draškovića šamarao jer je podvodio maloletnice. Tvrdio je da nema nikakve veze sa drogom i da je veliki protivnik narkotika. Sebe smatra „Robin Hudom ovog doba“ kome mnogi zavide zbog popularnosti, a najviše policija i političari koje nije želeo da podrži.

Njegovi planovi obuhvataju pisanje biografije, izložbe crteža i održavanje treninga koji će mlade odvratiti od narkotika. Veruje da im je idol i da može pozitivno da utiče na njih. Smatra da je previše human zbog čega su ga mnogi iskorišćavali, a jedna od njih je bivša supruga koja je, kako tvrdi, otišla čim je potrošila njegov novac.

Osim po godinama provedenim iza rešetaka, Kristijan je u biografiji ima i mnoge poznate izjave i anegdote koje su zasmejavale široke narodne mase:

 • Jedan Pirke je morao biti ubiven.
 • Dođem ja na benzinsku pumpu i kažem onom momku što radi: “ Natoči mi za 50 evra.“ Pruža mi on u ruku CD Jelene Karleuše. Rekoh: „Šta mi to daješ?“ Kaže: “Svako ko naspe goriva za 30 evra i više dobije na poklon novi CD Jelene Karleuše”. Rekoh: „Sipaj ti meni onda za dva puta po 25 eura“.
 • U jednom kazinu, jedan makro se posvađao sa mojim drugom Džimijem. Ja priđem, udarim ga pesnicom. „Aj sad što si bezobrazan, skini tog roleksa, daj ključeve od mercedesa i tako!“
 • Rekao bi, praktično dizelaštvo u Beograd, doveo sam ja, te zlatne lance, nakit i tako.
 • Ovo je jedno ludilo od bezbroj ludila, sastavljenih na jednom mestu.
 • Slomio mi je devijaciju nosne kosti.
 • Ovaj deo grada budi toliko uspomena u meni. Vidim ovaj most gde sam skakao na glavu kao klinac, pa vidim Beograđanku gde sam prvi put povredio čoveka nožem ili našu svetinju Svetog Savu;
 • Otkada sam izašao iz zatvora malo spavam. Nije retkost da se probudim i zaputim ka Starom železničkom mostu, odakle često skačem. Ponekad poželim da ne izronim, ali dobar sam plivač.
 • Kriminal je jedna velika septička jama. U njoj možeš da potoneš, da se održavaš na površini i čekaš da potoneš ili jednostavno da izađeš iz nje, ali onda smrdiš na govna.
 • Treninzi, masovni treninzi iz dana u dan, hiljade sklekova, hiljade trbušnjaka, bežanje u zdrav razum.
 • Bile su hiljade i hiljade sklekova, a sada su milijarde i milijarde. Već radim milione i milione sklekova koji polako prelaze u milijarde. Ja bih sad mogao raditi dva sata sklekove i to bi bio uvod za jedan lakši trening.
 • Ovi mladi ljudi danas, oni nisu generacija, oni su degeneracija.

Na suđenjima je, između ostalog, izgovorio i:

 • Čak i da me proglasite nevinim, ja sam izgubio na ideji, jer će me se klinci kloniti, a to i jeste bila ideja policije.
 • Simbol pravde je gospođa sa mačem i vagom u rukama, ali me buni njen povez preko očiju, pa vas molim da taj povez skinete.
 • Vi ste jedino sudsko veće koje nije kunjalo.
 • Mi bismo tu onda mogli da crtamo manastire, Bambije i Miki Mause, i bilo bi lepo, a umesto da je do toga došlo, ispalo je da sam ja prolupao.

Intervju sa Kristijanom Golubovićem

Kristijan Golubović na društvenim mrežama

FacebookKristijan @ Facebook