Tomislav Salopek

Kratke informacije

Ime i prezimeTomislav Salopek
Datum rođenja2. jun 1984.
Mesto rođenjaVrpolje
Datum smrtiAvgust 2015.
Mesto smrtiEgipat
DržavaHrvatska

Biografija

Tomislav Salopek je bio hrvatski geodet. Rođen je 2. juna 1984. godine u Vrpolju, mestu koje je 15 km udaljeno od granice sa Bosnom i Hercegovinom. Ubijen je od strane terorirsta otmičara u avgustu 2015. godine u Egiptu.

Završio je Srednju geodetsku tehničku školu i bio je geodetski tehničar.

Bio je zaposlen u zagrebačkoj Geofizici. Osim u Hrvatskoj, radio je u Egiptu, Siriji, Libiji, Iraku i Tunisu.

2007. godine se oženio dugogodišnjom devojkom Natašom. Naredne godine su dobili ćerku, a 2013. godine sina.

Bio je vatreni navijač Dinama.

Tomislav je radio za francusku geološku firmu Compagnie Générale de Géophysique u Egiptu kada ga je 22. jula 2015. godine otela libijska islamistička teroristička organizacija Jamaat Ansar al-Sunna. Na posao ga je vozio vozač Mahmoud Metwally koga su izbacili iz automobila. On je izjavio da je Tomislav narednog dana trebao da se vrati u Hrvatsku i da ode na godišnji odmor sa porodicom.

Deset dana se o njemu ništa nije znalo, a onda su 5. avgusta teroristi postavili snimak na internetu u kome je Tomislav potvrdio svoj identitet i pročitao njihove zahteve. Oni su hteli da ga u narednih 48 sati zamene za muslimanske žene koje su bile u egipatskim zatvorima. Od firme u kojoj je bio zaposlen su tražili 30 miliona dolara otkupnine. Neki stručnjaci su tvrdili da je njihov cilj bio da dokažu da je Egipat nesigurna zemlja za turiste i investitore i da nisu nameravali da ga oslobode.

Ministarstvo i egipatski službenici su pokušavali da pronađu Tomislava, ali vojnici Islamske države su 12. avgusta izjavila da su ga pogubili. Jedna od poruka koja je stajala uz fotografije koje su objavili je: „Ubili smo hrvatskog taoca zbog učestvovanja njegove zemlje u ratu protiv Islamske države. Napustile su ga i hrvatska i egipatska vlada.“

4. avgusta u medijima se pojavila vest da je ubijen Ašraf Ali al-Garabali, vođa terorističke grupe koja je odgovorna za Tomislavovu smrt. Osim brojnih terorističkih napada Ašraf Ali al-Garabali je bio odgovoran i za rušenje ruskog aviona iznad poluostrva Sinaj pri čemu je poginulo 224 ljudi.