Danilo Badnjar Choda

Kratke informacije

Ime i prezimeDanilo Badnjar Choda
Datum rođenja24. decembar 1995.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeYouTuber, influenser, gejmer
Visina-
Težina-

Biografija

Danilo Badnjar poznatiji kao Čoda (Choda) je srpski gejmer, jutjuber i influenser koji je popularnost među mlađom internet zajednicom stekao snimajući videoigrice, komentarišući popularne pesme i anketirajući slučajne prolaznike o raznim temama. Rođen je 24. decembra 1995. godine u Beogradu. Živi u rodnom gradu.

Kao strastveni ljubitelj video igara, Danilo je početkom 2013. godine počeo da snima kako igra popularne igrice i objavljuje te snimke na „Ju Tjubu“ („You Tube“). Hobi je prerastao u posao, te je napustio srednju školu i potpuno se posvetio snimanju klipova.

Kanal je prvo proširio snimanjem izazova, reakcija i drugih sadržaja koji su bili vrlo zanimljivi mlađim generacijama. Usledili su serijali anketiranja slučajnih prolaznika o muzici, opštoj kulturi i informisanosti, te serijal „Koliko vredi tvoj autfit“ u kome je poznate jutjubere i druge javne ličnosti ispitivao o tome koliko košta garderoba koju nose.

Popularnost mu je rasla iz meseca u mesec, a svoje obožavaoce zove „delfinima“. U julu 2020. godine prešao je milion pretplatnika na „Ju Tjubu“, dok ga na društvenoj mreži „Instagram“ prati preko 600 hiljada mladih ljudi.

S obzirom na to da mu je uzrečica „De niro neko“, na sajtu delfinarija.net prodaje majice sa tim printom.

Snimio je reklamu za trgovački lanac „Roda“, a u septembru 2019. godine objavio pesmu „Uđi u vodu“ koju je za samo mesec dana pregledalo više od pet miliona korisnika internet servisa „Ju Tjub“. Ta činjenica nije iznenađujuća kada se uzme u obzir da je u tom momentu na svom kanalu imao preko 130 miliona pregleda.

Detinjstvo i obrazovanje

Danilo Badnjar je rođen 1995. godine u Beogradu. Sa roditeljima i godinu dana starijom sestrom je živeo u bloku 19a, na Novom Beogradu. Bio je mirno dete, a prve drugare je stekao u vrtiću.

Od detinjstva je uživao igrajući igrice, prvo na popularnoj „Segi“, a potom i na „Sony Play Stationu“. Najviše igrica mu je kupovao otac. Krenulo je od „Game boy-a“, preko „Tetrisa“, a kada je dobio prvi računar, Danilo je počeo da igra i „ozbiljnije“ video igre.

Još tokom osnovne škole je počeo da beži sa časova u igraonicu, a nakon drugog razreda srednje imao je više izostanaka od časova kojima je prisustvovao. Sa drugarima je gledao turnire, među kojima je „World Syber Games“ koji je održan u Beogradu, a čiji pobednik je predstavljao Srbiju na svetskim turnirima.

Kako je priznao svojim pratiocima na „Ju Tjubu“ kad god ne bi naučio neki predmet, a znao je da će profesor da ispituje, bežao je u igraonicu koja je bila u blizini škole.

Zbog velikog broja izostanaka odlučio je da se ispiše iz škole. Roditelji to nisu podržavali, ali su bili svesni da je tako nikad neće završiti. Kasnije je shvatio da mu je to bila najgora odluka u životu, te je odlučio da srednju školu završi vanredno. Maturirao je u junu 2018. godine na Politehničkoj školi u Beogradu.

Trenirao je razne sportove, od toga najduže odbojku. Bavio se i parkurom, veštinom kretanja uz prepreke.

Put od gejmera do jutjubera i influensera

Kao strastveni ljubitelj video igrica Čoda je obožavao igraonice. Tu je stekao i prijatelje sa kojima se često takmičio na turnirima. Uzori su mu bili svetski poznati gejmeri, a u nameri da se i on nađe u grupi profesionalnih igrača mu je pomogao prijatelj Bogdan Ilić, poznatiji kao Baka Prase.

Igrao je „Lord of the Ring“, „Counter Strike“, a najviše „League of Legends“. Nakon toga je počeo da „strimuje“ kako igra, te je do prvih 20 hiljada pretplatnika na svom „Ju Tjub“ kanalu stigao igrajući 10 do 12 sati dnevno.

Shvativši da mu je to previše zahtevno i da oduzima mnogo vremena, odlučio je da počne da komentariše igrice.

To su prepoznali distributeri video igara, te ga je „Fortuna eSports“ pozvala da komentariše „League of Legends“ i tokom balkanse EBL lige. Do prvih 200 hiljada pretplatnika na „Ju Tjubu“ stigao je u junu 2018. godine.

Sadržaj kanala je obogatio različitim klipovima, poput „izazova“, „reakcija“ i tzv. „prenkova“. Ipak, naveću popularnost mu je doneo serijal „Da te pita brat“. Svaki video se sastojao iz nekoliko pitanja koja je Čoda postavljao slučajnim prolaznicima na ulici, ali i svojim prijateljima i jutjuberima.

Iz ovog serijala je nastao i „Koliko vredi tvoj autfit“ u kome je jutjuberima i drugim poznatim ličnostima među mlađom populacijom postavljao pitanja o ceni njihove garderobe, obuće, satova, aksesoara i ostalog. U tom momentu mu je popularnost dosta „skočila“, jer su klipovi imali i preko milion i po pregleda.

Kako bi njegovim gledaocima bilo što interesantnije, sa ulica Beograda se preselio na zagrebačke i sarajevske ulice. Time je stekao prepoznatljivost među tinejdžerima u celom regionu. Do kraja 2018. godine premašio je cifru od 500 hiljada pretplatnika koje zove „delfinima“.

Milionitog pratioca na „Ju Tjubu“ Čoda je stekao krajem jula 2020. godine. Mesec dana kasnije snimio je i objavio pesmu „Mala“. Reč je o singlu koji je napisao i komponovao Baka Prase. Spot je za manje od godinu i po dana „zaradio“ preko četiri miliona pregleda na „Ju Tjubu“.

Uzrečice „De niro neko“ i „Država“ je pretvorio u brend, pa na sajtu „delfinarija.net“ njegovi obožavaoci mogu da kupe majicu sa tim printom koja košta 1 299 dinara. Trenutno je dostupna samo u Srbiji, ali mladi jutjuber se nada da će „posao“ da proširi i na druge zemlje regiona.

Na pitanje novinara da li se u tom poslu vidi i u budućnosti, odgovorio je da je snimanje za „Ju Tjub“ nešto što se ne može raditi ceo život. Priznao je da će u trenutku kada mu to više ne bude predstavljalo zadovoljstvo prestati da snima.

Međutim, trenutno nema nameru da prestane, nego je, poput mnogih svojih kolega „uplovio“ i u pevačke vode. Svoju publiku je 7. septembra 2019. godine „počastio“ singlom pod nazivom „Uđi u vodu“. Reč je o pesmi koju su pisali Ognjen „Oggie“ Opačić i Bogdan „BogiBatina“ Stojiljković, a koja je za manje od mesec dana pregledana više od pet miliona puta.

Pored „Ju Tjuba“ i igrica, Čoda voli životinje. Naročito mačke kojih u svom stanu na Novom Beogradu ima čak sedam. Premda kaže da mu je draža „brza hrana“, od mamine kuhinje, dodaje da mu je omiljeno jelo musaka. Pije samo vodu i sokove bez šećera, a s vremena na vreme posećuje i teretanu.

Na pitanje da li su lepše Beograđanke ili Zagrepčanke, mladi influenser se odlučio za Hrvatice. Ne krije da se više puta razočarao u ljubav i da mu je novac trenutno jedini motiv za snimanje klipova za „Ju Tjub“.

S obzirom na to da je vrlo popularan među mlađom publikom, ne čudi što su pozivi za saradnju sa raznim brendovima sve češći. Tako je krajem leta 2019. godine snimio reklamu za trgovački lanac „Roda“.

Na svom „Ju Tjub“ kanalu ima oko milion pratilaca i skoro 300 miliona pregleda, dok ga na „Instagramu“ prati oko 620 hiljada njegovih „delfina“.

Singlovi

  • 2019. Uđi u vodu
  • 2020. Mala

Danilo Badnjar Choda na društvenim mrežama

FacebookChoda @ Facebook
InstagramChoda @ Instagram
YoutubeChoda @ YouTube