Marija Pikić

Kratke informacije

Ime i prezimeMarija Pikić
Datum rođenja17. decembar 1989.
Mesto rođenjaTrebinje
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Marija Pikić je srpska i bosanskohercegovačka pozorišna, televizijska i filmska glumica prepoznatljiva po ulogama u ostvarenjima „Neprijatelj“, „Djeca“, „Kriza“, „Meso“, „Oluja“ i drugima. Rođena je 17. decembra 1989. godine u Trebinju. Živi i radi u Beogradu.

Glumu je zavolela kao srednjoškolka, a kao studentkinja je imala priliku da igra u vrlo značajnom i komercijalnom uspešnom filmskom ostvarenju „Neprijatelj“. Glumila je i glumi u mnogim teatrima, poput Narodnog pozorišta Republike Srpske (RS), Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) i drugih.

Uloge u filmovima i serijama su joj donele nekoliko vrlo značajnih nagrada. Dobitnica je „Srca Sarajeva“ za najbolju glumicu. Najboljom glumicom je proglašena i na Filmskim susretima u Nišu. Dobila je i dve nagrade na manifestaciji „Mojkovačka filmska jesen“, a nagrađivana je i na festivalima u Belgiji, Irskoj i Italiji.

Detinjstvo, obrazovanje i glumački počeci

Marija Pikić je rođena 1989. godine u Trebinju. Odrasla je i školovala se u rodnom gradu. Tu je završila osnovnu i srednju školu, a sa 16 godina se prvi put pojavila na pozorišnoj sceni.

Kako je jednom prilikom ispričala, odlučila je da izađe u susret prijatelju tokom pripreme jedne predstave, a nakon toga je dobila i ulogu u njoj. Tu se, prema vlastitom priznanju „inficirala glumom“, a pozorište je postalo njena velika ljubav.

Zato i ne čudi što je po završetku srednje škole upisala glumu na Akademiju umetnosti u Banjaluci. Prvu ulogu je dobila još kao studentkinja i to u velikom filmskom projektu, horor-trileru „Neprijatelj“.

Njena diplomska predstava je bila komad „Vladimir“ koju je režirao Goran Damjanac. Reč je o komadu koji je premijerno izveden u januaru 2018. godine na maloj sceni „Petar Kočić“ Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci.

Pored Univerzitetskog pozorišta „Vlado Zeljković“ i Narodnog pozorišta RS, Marija sarađuje i sa drugim teatrima u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Tako ju je publika Beogradskog dramskog pozorišta mogla videti u predstavama „Cement Beograd“, „Mizantrop“ i drugima.

Dorćolsko narodno pozorište je takođe jedna od ustanova kulture gde je mlada glumica igrala predstave.

Televizijska i filmska karijera

Mariji Pikić je prve filmske uloge dodelio reditelj Denis Cvitičanin. Naime, tokom 2008. godine se pojavila u njegovim dramama „Lora“, „Dretelj“ i „Čelebići“ koje govore o stradanjima Srba u logorima u periodu od 1991. do 1995. godine.

Naredne godine je glumila sekretaricu u romantičnoj drami Saše Hajdukovića „32. decembar“.

Reditelj Dejan Zečević joj je poverio glavnu žensku ulogu u horor-trileru „Neprijatelj“ koji je premijerno prikazan u martu 2011. godine na beogradskom FEST-u. Glavne likove su utelovili Vuk Kostić, Tihomir Stanić, Aleksandar Stojković, Ljubomir Bandović i drugi.

Usledila je saradnja sa Nevenom Ristić, Vesnom Stanojević, Natašom Ninković i drugima u televizijskoj dramskoj seriji „Cvat lipe na Balkanu“, baziranoj na knjizi autorke Gordane Kuić.

Mlada glumica je igrala Katarinu Kaću Arsenijević, a seriju je premijerno emitovala Radio Televizija Srbije (RTS) od oktobra 2011. do januara 2012. godine.

Za potrebe snimanja filma „Djeca“ Marija se preselila u Sarajevo. Rediteljka Aida Begić joj je poverila jednu od glavnih uloga u toj potresnoj drami. Reč je o filmu koji prati život dvoje ratnih siročadi, koji je osvojio specijalnu nagradu na 65. Filmskom festivalu u Kanu.

Mariji je uloga Rahime donela nagradu „Srce Sarajeva“, ali i brojne nagrade na festivalima u Belgiji, Irskoj i Crnoj Gori.

Marija je nakon toga sa Mirom Furlan, Brankom Đurićem Đurom i drugima snimila film „Sa mamom“ koji je režirao Faruk Lončarević, a koji se u bioskopima pojavio 2013. godine.

Priliku da dramu zameni nešto „laganijim sadržajem“ dobila je od reditelja Feđe Isovića. Naime, u seriji „Kriza“ u kojoj su glavne uloge poverene Nikoli Koji i Enesu Bešlagiću, Marija je utelovila lik Eme Firdus.

Serija je rađena u produkciji RTL televizije iz Hrvatske, a tokom 2013. i 2014. godine ukupno su snimljene i emitovane dve sezone.

Isović joj je poverio i jednu od sporednih uloga u humorističnoj seriji „Lud, zbunjen, normalan“ koju je od 2007. do 2021. godine emitovalo nekoliko televizija iz Bosne i Hercegovine i regiona. Serija je ostvarila veliki uspeh, a Mariju i danas mnogi povezuju sa Ladom koju je glumila u četrdesetak epizoda.

Na Festivalu autorskog filma u Beogradu 2015. godine premijerno je prikazana drama Filipa Gajića pod nazivom „Sizif K.“ Reč je o prvom filmu o književnom junaku Sizifu u kome je Marija utelovila lik Tanatosa.

Usledila je saradnja sa Nikolom Pejakovićem Koljom i Sašom Hajdukovićem na seriji „Meso“. Glavna uloga je poverena glumcu Igoru Đorđeviću, dok je Marija igrala njegovu devojku Mariju. Serija je premijerno emitovana na dva javna medijska servisa – RTS-u i Radio Televiziji Republike Srpske (RTRS), a stekla je veliku popularnost.

Uloga Marije je mladoj Trebinjki donela nagrade na „Mojkovačkoj filmskoj jeseni“ i 53. Filmskim susretima u Nišu. Naredne, 2018. godine je premijerno prikazan i istoimeni film.

Iste godine je snimila i kratku dramu pod nazivom „Pivac“ koju je režirala Sabrina Begović Ćorić, po scenariju Meline Alagić.

Saradnju sa rediteljem Feđom Isovićem ponovila je i tokom snimanja humoristične serije „Konak kod Hilmije“ u kojoj je glumila Azru Frlj. Seriju od maja 2018. godine emituje nekoliko regionalnih komercijalnih TV kuća.

Marija je sa kolegama Borisom Lerom i Mladenom Nelevićem 2019. godine snimila kratki film „Paket“, a pojavila se i ostvarenju pod nazivom „SEE Factory Sarajevo mon amour“.

Na Sarajevo Film Festivalu 2022. godine rediteljka Aida Begić je predstavila svoj novi film „Balada“ u kome Marija igra jednu od glavnih junakinja. Ova drama je bila bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oskar u kategoriji „Najbolji međunarodni dugometražni film“.

Polovinom januara 2023. godine u bioskope je stigao film „Oluja“ koji govori o sudbini ljudi koji su preživeli etničko čišćenje Srba na prostoru Hrvatske.

Reditelj i scenarista Miloš Radunović je mladoj glumici iz Trebinja poverio ulogu Jele, a scenu deli sa kolegama Jovom Maksićem, Zlatanom Vidovićem, Davorom Janjićem i drugima.

Od neiskorištenog materijala je snimljena serija od 12 epizoda koje bi komercijalna televizija „Superstar“ trebalo da emituje tokom 2023. godine.

Marija Pikić je član Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine.

Privatni život

Marija Pikić je rođena 1989. godine u Trebinju. Odrasla je i školovala se u rodnom gradu. Film je zavolela zahvaljujući ocu koji je veliki ljubitelj sedme umetnosti i koji je od kasnih osamdesetih u Trebinju držao video-klub.

Pozorištem se, kako kaže, „zarazila“ u srednjoj školi, pa je logičan sled bio da upiše glumu na Akademiji umetnosti u Banjaluci.

Uprkos velikoj prepoznatljivosti koju je stekla zahvaljujući ulogama u filmskim i televizijskim projektima, mlada glumica vrlo retko govori o svom privatnom životu. Draže su joj teme koje se tiču filmova i serija koje je do sada snimila.

Jednom prilikom je priznala da joj je učešće na Kanskom festivalu i uloga Rahime pomoglo da se afirmiše i na međunarodnoj sceni. Već tada je dobijala ponude da igra u stranim filmovima, ali je, kako kaže, ipak želela prvo da diplomira, pa da se tek onda ozbiljnije posveti karijeri.

U jednom intervjuu je kazala da se trudi da svaki slobodan trenutak provede u rodnom Trebinju. Za svoj grad je kazala da je njena „oaza“, zato što joj je blizu porodica, more i planine[1].

Mlada glumica je sa nekoliko kolega sa klase glumila i u spotu benda Alexandria za pesmu „Hajde da plešemo“ koja se našla na njihovom albumu „Aktivni radio materijal“.

Filmografija

Filmovi i serije

2008. Lora

2008. Dretelj

2008. Ćelebići

2009. 32.decembar

2009. Neprijatelj

2011. Srbija: Moja zemlja, moje putovanje

2011. – 2012. Cvat lipe na Balkanu

2012. Djeca

2013. Sa mamom

2013. – 2014. Kriza

2014. – 2015. Lud, zbunjen, normalan

2015. Sizif K.

2017. Meso (serija)

2018. Pivac

2018. Meso

2018. Konak kod Hilmije

2019. Paket

2019. SEE Factory Sarajevo mon amour

2022. Balada

2023. Oluja

Predstave

„Vladimir“, „Karma, snovi oca Sergija“, „Cement Beograd“, „Mizantrop“ i druge.

Nagrade i priznanja

2012. Srce Sarajeva za najbolju glumicu na Sarajevo Film Festivalu za ulogu u filmu „Djeca“

2012. Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu „Djeca“ na Mojkovačkoj filmskoj jeseni

2012. Nagrada za najbolju glumicu na 12. Festivalu mediteranskog filma u Briselu (Belgija)

2012. Nagrada Anglea Evropskog filmskog festivala u Kilkeniju (Irska[2])

2018. Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu u seriji „Meso“ na Mojkovačkoj filmskoj jeseni

2018. Povelja za najbolju žensku ulogu u seriji „Meso“ na 53. Filmskim susretima u Nišu

2022. Nagrada za najbolju evropsku glumicu na 23. izdanju filmskog festivala u Lečeu (Italija[3])

Reference

[1] https://www.nezavisne.com/kultura/film/Prva-Trebinjka-u-Kanu/141320

[2] https://bhfilm.ba/bs/clanovi/nasi-clanovi/pikic-marija/144

[3] https://radiosarajevo.ba/metromahala/teme/mariji-pikic-za-ulogu-u-filmu-balada-nagrada-za-najbolju-glumicu-na-festivalu-u-lecceu/475607

Marija Pikić na društvenim mrežama

InstagramMarija @ Instagram
IMDBMarija @ IMDB