Davorka Dalić (Propadalo)

Kratke informacije

Ime i prezimeDavorka Dalić (Propadalo)
Datum rođenja1968.
Mesto rođenjaLivno
DržavaHrvatska
PrebivališteVaraždin
ZanimanjeDipl. ekonomista

Biografija

Davorka Dalić, rođena Propadalo je diplomirani ekonomista i supruga bivšeg hrvatskog fudbalera i trenera Zlatka Dalića, aktuelnog selektora reperezentacije Hrvatske. Rođena je 1968. godine u Livnu, sa suprugom i dva sina živi u Varaždinu.

Pažnju javnosti privukla je 2017. godine, nakon što je Zlatko Dalić izabran za selektora reprezentacije Hrvatske, a naročito posle osvajanja srebrne medalje na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji.

Davorka i Zlatko su zajedno od srednje škole, a u braku više od 25 godina. Godine 1992. su dobili sina Tonija, a pet godina kasnije Brunu. Uprkos uspehu i slavi svoga supruga, Davorka ne voli da se eksponira u medijima, pa su njene izjave u hrvatskoj štampi veoma retke.

Davorka je sestričina frontmena grupe Teška industrija, Ivice Propadala.

Biografija

Davorka Propadalo je rođena 1968. godine u Livnu gde je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je ekonomiju na Ekonomskog fakultetu u Splitu. Zlatka je upoznala još u srednjoj školi.

Pošto je ona živela u rodnom gradu, a on igrao u Hajduku iz Splita, viđali su se tek povremeno i, kako hrvatski selektor priznaje, bila je to „ljubav preko žice“.

Godine 1986. Dalić je prešao u Dinamo iz Vinkovaca (današnja Cibalija), Davorka je upisala fakultet u Splitu, pa su ponovo morali da se razdvoje.

Nakon što je diplomirala, Zlatko ju je zaprosio pa su počeli da žive zajedno u Varaždinu, gde je fudbaler potpisao ugovor sa Fudbalskim klubom Varteks.

Venčali su se 1992. godine, a venčani kum im je bio fudbalski sudija Edi Šunjić. Sledeće godine dobili su sina Tonija.

Kada je Toni napunio dve godine Davorka je počela da radi u odelu prodaje preduzeća „Varteks“. Pošto je, kao i svakom dedetu odlazak i boravak u vrtiću Toniju teško pao, Davorka je dva meseca kasnije u dogovoru sa suprugom odlučila da napusti posao i da se posveti sinu.

S obzirom da u Varaždinu nisu imali mnogo rodbine i prijatelja, a Zlatko je gradio fudbalsku karijeru, njegova supruga žrtvovala je svoju karijeru zbog porodice.

U jednom intervjuu Dalić je priznao da joj je na tome vrlo zahvalan.

Godine 1996. Zlatko je potpisao ugovor sa Hajdukom, pa su preselili u Split, gde je sledeće godine Davorka rodila drugog sina kome su dali ime Bruno. Time su i obaveze postale dvostruke.

Ipak, uspela je da se izbori sa svime i da ih izvede na pravi put. Imala je podršku supruga koji, zbog prirode posla priznaje da nije imao dovoljno vremena da se posveti odrastanju sinova.

Prema njegovim rečima, kao i svaki drugi bračni par imali su uspone i padove, ali su zahvaljujući ljubavi i razumevanju uspeli da prebrode sve. Godine 1998. vratili su se u Varaždin.

Hrvatski selektor je priznao da mu je najteža odluka u životu bila da kao trener počne da radi u Saudijskoj Arabiji i da se razdvoji od Davorke i dece.

Godine 2010. je počeo da trenira Al Fasali, a ovaj potez, ispostavilo se kasnije, bio je ispravan, jer je sa tom ekipom postigao mnogo. Razdvojenost su uspeli da savladaju posetama Saudijskoj Arabiji, te njegovim dolascima u Hrvatsku. Zahvaljujući internetu komunicirali su svakodnevno.

Zlatkov angažman u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) trajao je punih sedam godina. Za to vreme Davorka je brinula o njihovim sinovima.

Toni Dalić je postao inženjer informatike, a u slobodno vreme radi kao Di Džej (DJ) u klubovima širom Hrvatske. Neke od njegovih nastupa pratili su i ponosni roditelji. ž

Bruno je 2020. godine stekao diplomu na Rochester institutu za tehnologiju u Zagrebu.

Slobodno vreme porodica Dalić provodi na imanju pored Drave, te kući u Novalji, na jadranskom primorju. Tu redovno odlaze kako bi se odmorili, ali i ugostili brojne prijatelje i porodicu.

U poslednje vreme, naročito posle osvajanja srebrne medalje na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji, Dalići na svom imanju dočekuju i brojne novinare, te druge ljude iz javnog života Hrvatske.

Zlatko ne krije da svoju suprugu voli kao prvog dana, bez obzira što su više od 25 godina u braku. Zahvalan joj je na strpljenju i hrabrosti da podnese sve izazove njegovog posla, te da u jednom trenutku mora da vodi računa o dvojici tinejdžera čiji otac je bio hiljadama kilometara daleko.

On ističe da bez njene podrške ne bi mogao da ostvari svoje snove i ambicije.

Godine 2017. su proslavili 25 godina braka, tzv. „srebrni pir“. Tom prilikom ugostili su prijatelje i rodbinu kako bi obeležili ovaj važan dan u životu svih bračnih parova.

Davorka je sestričina Ivice Propadala, poznatog hrvatskog slikara, scenografa, muzičara i frontmena benda Teška industrija.