Ilija Grahovac (Zmaj od Šipova)

Kratke informacije

Ime i prezimeIlija Grahovac (Zmaj od Šipova)
Datum rođenja4. Novembar 1959.
Mesto rođenjaŠipovo
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjeStočar, poljoprivrednik

Biografija

Ilija Grahovac, poznatiji kao Zmaj od Šipova i kralj stočara, je postao popularan zahvaljujući govorima na sahrani i slavama i učešću u rijaliti programima. Rođen je 4. novembra 1959. godine u Čifluku, naselju koje pripada opštini Šipovo i nalazi se u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Završio je osnovnu i srednju trgovačku školu, ali život je posvetio uzgoju stoke. Od oca Jove i dede Spasana je nasledio bogate voćnjake, zemlju i stoku.

Od porodice ima majku Boju i nevenčanu suprugu Emiru koja je sa njihovom ćerkom Milicom pobegla u Ameriku. Pošto nije navikla na težak rad, posle pet-šest godina veze je napustila Iliju.

Kao dečak je bio nestašan, a kada je porastao, često je kući dovodio žene, ali ni jedna se nije duže zadržala. Na sudu se branio po nekoliko sati pa su ga nazvali Petar Kočić.
1995. godine Ilija i njegova porodica su zbog ratnih dešavanja izbegli u Brod (RS, BiH). U Šipovu su ostavili kuću i poljoprivredne mašine, a poveli su stoku. Ilija je bio poznat u Krajini po učešću njegovih bikova na koridama. Posebno se ističe bik Zeća, koji mu je doneo mnogo pobeda na koridama pa nije želeo da ga proda ni za 40.000 evra.

Javnost je za Iliju čula posle tročasovnog govora na očevoj sahrani koji je snimljen na kaseti, a okačen je i na ju tjubu gde ima oko 700.000 pregleda. Posle toga su usledili televizijski nastupi i Zmaj je postao svojevrsna medijska zvezda na prostoru bivše Jugoslavije. Stalno su mu stizale poruke na telefon, a po njegovim navodima ljudi su ga pitali da im pravi decu, da im pozajmi novac, itd… Pohvalio se da je snimao erotske filmove, od kojih neki i danas kruže bespućima Interneta. Želeo je da se prijavi za rijaliti „Veliki brat“, ali je odustao.

Nakon toga počinje da se pojavljuje u medijima. Na Internetu je postao popularan klip gdje Zmaj pada sa vratila u emisiji Zyon.

U maju 2015. godine u novinama je objavljena potresna ispovest čobanina Dragoja Droce koji je tvrdio da je Zmajev rob. Rekao je da nema porodicu i da su mu dokumenta kod njega. Takođe je izjavio da ga je Ilija silovao na svom imanju i da ga često tuče. Policijski službenici su 2008. godine podneli izveštaj Tužilaštvu BiH o otkrivanju ovog krivičnog dela, ali na predmetu se još uvek radi.

Početkom 2015. godine se pojavio u rijalitiju „Hotel Maldivi“ i osvojio je prvu nagradu i 15.000 evra. Zatim je otišao u Zemun i postao je jedan od učesnika „Parova“. U Parovima je završio kao trećeplasirani.

Imao je seksualni odnos sa ukućankom, starletom Danijelom, koja je rekla da je za to tražila bonus od 1.500 evra.

Posle više od godinu dana, u maju 2016., Zmaj je napustio vilu i otišao je na sahranu rođenog brata Rajka koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći.