Anđela Jovanović

Kratke informacije

Ime i prezimeAnđela Jovanović
Datum rođenja21. septembar 1992.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeGlumica
Visina-
Težina-

Biografija

Anđela Jovanović je srpska glumica. Široj javnosti je postala poznata po svojoj ulozi kadetkinje Cece u televizijskoj seriji „Vojna akademija“. Rođena je 21. septembra 1992. godine u Beogradu.

Anđela je dete poznatih srpskih glumaca Branke Pujić i Dragana Jovanovića. Kao i njeni roditelji, Anđela je završila Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, a svoje postdiplomske studije nastavila je u Londonu u Engleskoj.

Iako je veoma mlada, iza sebe ima veliki broj uloga od televizijskih serija, filmova, do pozorišnih predstava. Kada su u pitanju televizijska ostvarenja izdvajaju se „Vojna akademija“, „Švindleri“, „Srpski junaci novog doba“ , a u pozorištu predstave „Dobrodošli u Srbiju“, „Hotel slobodan promet“ i druge.

Krajem decembra 2020. godine snimila je svoju prvu pesmu „Više nisam svoja“ koja će biti muzička numera u filmu „Južni vetar 2“. Inače, muzika je bila njena prva ljubav od detinjstva.

Anđela je veoma lepa devojka i mnogi kažu da mnogo lični na svoju majku Branku, a da duhom i svojim stavovima podseća na oca Dragana.

Detinjstvo i obrazovanje

Rođena je 21. septembra 1992. godine u Beogradu. Odrasla je kao jedinica u porodici u kojoj „daske život znače“. Njeni roditelji Branka Pujić i Dragan Jovanović bavili su se glumom, pa joj je ovaj poziv bio blizak od samog detinjstva. Njena majka diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, godinu dana pre Anđelinog rođenja. Njen otac Dragan Jovanović isti fakultet završio je godinu dana pre svoje supruge.

Nakon završene osnovne škole, a potom i Muzičke gimnazije „Stanković“, Anđela je krenula stopama svojih roditelja pa je i ona upisala Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta i njegovog asistenta Miloša Bikovića. Njeni roditelji nisu bili za to da Anđela upiše Fakultet dramskih umetnosti, ali su na kraju popustili.

Anđela je 2019. godine otišla na usavršavanje u Lonodon. U prestonici Engleske upisala je postidiplomske studije sa željom da još više usavrši engleski jezik, stekne kvalitetno obrazovanje, te da joj o možda donese i neke nove uloge na engleskom jeziku. Iako je tamo veoma teško proći prijemni ispit, Anđela je to uspela i upisala master studije. Međutim, morala ih je privremeno zaustaviti zbog pandemije virusom korona. I njena majka se tokom svog obrazovanja usavršavala u inostranstvu i to u Francuskoj, Mađarskoj i Brazilu, a danas je vanredni profesor na FDU u Beogradu.

U jednom svom intervjuu Anđela je rekla da mnogo liči na svoju majku Branku. Mnogi njeni drugovi u klasi uvek su joj govorili da je ista mama. Ona je dugo izbegavala da na internet postavlja fotografije sa svojim poznatim roditeljima jer je želela da sama uspe u svom glumačkom pozivu.

Njena majka je poznata po ulogama u „Stižu dolari“, „Policajac sa Petlovog brda“, „Sveto mesto“, „Sinđelići“, a otac po ulogama u seriji „Srećni ljudi“, „Stižu dolari“, „Moj rođak sa sela“, „Bela lađa“ i drugim.

Upravo zbog velike popularnosti svojih roditelja, Anđela je tokom svog odrastanja i obrazovanja, uvek pokušavala da se dokaže ličnim kvalitetama i nikada nije isticala uspeh svojih roditelja. To joj je polazilo za rukom pa se i sama ostvarila u glumačkom svetu.

Zanimljivo je da je, ipak, Anđelina prva ljubav bila muzika i pisanje pesama. Zbog toga je odlučila da upiše Muzičku gimnaziju „Stanković“. U srednjoj školi je imala svoj džez bend pet godina i tada je zaradila prvi novac. Manje je poznato da je snimila jednu pesmu sa svojim tatom na njegovom albumu. Inače, Anđela svira klavir, završila je nižu, pa potom i srednju školu za kontrabas. Tokom studija upisala je solo pevanje.

Glumačka karijera

Široj javnosti postala je prepoznatljiva po ulozi kadetkinje Svetlane Savić Cece u srpskoj televizijskoj seriji „Vojna akademija“ 2016. godine. Ova serija snimana je u više sezona, a do 2021. godine snimljeno je ukupno pet sezona serije. Anđela je rekla da je ovo njen omiljeni projekat i da bi mogla da potpiše da do kraja svog života snima samo „Vojnu akademiju“ jer joj se toliko dopada taj projekat.

Anđela kaže da čak postoji sličnost između nje privatno i uloge Cece koju igra u ovoj seriji. Zajedničko im je to što obe vole mnogo da pričaju i često se vode time „što na umu, to na drumu“ što se ponekad zna obiti o glavu. Razlikuju se u ljubavnom smislu jer Ceca u toj seriji juri za Bugijem, a Anđela kaže da to nikada ne bi radila i da Ceca ima malo manjak samopoštovanja, dok ona sebe privatno mnogo poštuje.

Svoju prvu ulogu u televizijskoj seriji imala je mnogo pre „Vojne akademije“. U periodu od 2008. do 2010. Imala je ulogu Violete u seriji „Moj rođak sa sela“ u kojoj je glumila sa svojim ocem Draganom Jovanovićem. To nije prvi put da se glumica našla na istom projektu sa svojim roditeljima. Isto je bilo i u „Švendlerima“. Anđela je rekla da joj nije bilo jednostavno kada je prvi put trebalo da glumi sa svojim roditeljima, ali da joj je to bilo dragoceno iskustvo jer su oni veliki profesionalci. Na snimanju su se prema njoj odnosili kao prema kolegi, a ne svojoj kćerki jedinici, što nije nimalo jednostavno postići.

U televizijskoj seriji „Zauvek mlad“ igrala je 2009. godine u ulozi poslanikove kćerke. Godinu dana posle dobila je ulogu Ivane u tinejdžersko-dramskoj televizijskoj seriji „Potpuno novi talas“ režisera Miloša Petričića.

„Zduhač zvani avantura“ je srpski film koji je snimljen 2011. godine, a Anđela je u njemu igrala Ivanu. Značajnu ulogu imala je u „Dobu Dunđerskih“ kada je igrala Lenku 2014. godine. Posle ove uloge, njen otac se više nije dvoumio oko toga da li je Anđela pogrešila kada je odlučila da gluma bude njen životni poziv. Inače, Anđeli je kroz život i karijeru, otac uvek bio najveći kritičar. Na ulogu Lenke nije imao nijednu zamerku.

U 2016. godini prvo je igrala u „Nekako s proljeća“ Nevenu Luković, a potom je došla televizijska serija „Vojna akademija 3: Novi početak“ i uloga Cece koja joj je donela veliku popularnost. Ovu seriju snimala je u više navrata do 2020. godine.

U međuvremenu, Anđela je učestvovala i u drugim ostvarenjima kao što su „Život po Moskriju“ sa ulogom Darinke 2017. godine, „Urgentni centar“ sa ulogom Eve Srnić 2018. godine. Tokom 2019. imala je veliki broj filmskih uloga, osim „Vojne akademije“, i to u ostvarenjima „Mamini sinovi“, „Slatke muke“, „Delirijum tremens“, „Šmrk“, „Ekipa“ i „Švindleri“.

U 2020. godini Anđela je igrala Nikolinu u popularnoj humorističnoj seriji „Luk, zbunjen, normalan“. Iste godine imala je ulogu Jelene Balšić u igrano-dokumentarnoj televizijskoj seriji „Srpski junaci srednjeg doba“, te ulogu Danice u „Mama i tata se igraju rata“.

Za 2021. godinu najavljena je njena uloga Tašane u televizijskoj seriji „Nečista krv“.

Tokom svoje dosadašnje karijere Anđela je igrala i u pozorišnim predstavama kao što su „Dobrodošli u Srbiji“, „Ćelava pevačica“, „Kad su cvetale tikve“, „Hotel Slobodan promet“, „M.I.R.A.“, „Vikinška potera“,„Slabi“…

Anđelina prva pesma „Više nisam svoja“

Krajem decembra 2020. godine objavila je spot za svoju prvu pesmu „Više nisam svoja“. Ova pesma na Jutjub (YouTube) kanalu Južnog vetra trenutno (februar 2021.) ima malo više od pola miliona pregleda. Ova pesma će ujedno biti i muzička numera popularnog filma „Južni vetar 2“.

Muziku za ovu pesmu napisali su Anđela, Novak Ašković i Slobodan Veljković Cobi (Coby), tekst pisali Anđela i Veljko Jelić, dok aranžman potpisuju Cobi i Novak.

Anđela je rekla da oduvek voli muziku, ali da nikad ranije imala dovoljno hrabrosti da snimi neku svoju pesmu i pokaže ono što zna širem auditorijumu. Uvek je pevala kući, za svoje najbliže, najčešće sevdalnike za baku i dedu. S obzirom da je muzika njena velika i prva ljubav, odlučila je da se ipak pokaže i na tom polju.

Presrećna je zbog prilike koju je dobila, a najviše joj znače pozitivni komentari njenih kolega glumaca. Ona je najavila da će u narednom periodu raditi na novim pesmama.

Mnogi su se pitali kako to da Anđela još ranije nije pokazala svoj muzički talenat. Ona je objasnila da su muzika, pevanje, komponovanje i pisanje pesama, za nju vrlo intiman momenat koji je delila samo sa svojom porodicom. Smatra da je ta njena ljubav morala da se ispolji na neki način „kad tad“.

Muzičku industriju Anđela smatra veoma zahtevnom i divi se ljudima koji se tim poslom profesionalno bave. Njoj je bilo veoma bitno da sve bude kako treba na njenoj prvoj pesmi, pa je pratila sve detalje od snimanja u studiju, do montaže spota.

Ljubavni život

Trenutno (februar 2021.) njen dečko je atletičar Mihail Dudaš. Oni su se poznavali pet godina pre nego što su se zvanično upoznali. U prolazi bi se pristojno pozdravili, putevi su im se ukrstili mnogo puta, ali nikada nisu ulazili u neku komunikaciju. Pre sedam meseci su se zvanično upoznali što Anđela smatra pravim momentom i za nju i za njega. Shvatili su da odgovaraju jedno drugom, pa su otpočeli svoju ljubavnu vezu.

U januaru 2021. godine par je uživao na Zlatiboru u vikendici Anđelinih roditelja, a mediji su pisali da je Anđela svog novog dečka upoznala sa roditeljima. Posle toga, par je u zimskim čarolijama uživao na olimpijskoj lepotici Jahorini u Bosni i Hercegovini.

Iako su potvrdili da su u vezi, nisu želeli da iznose detalje i rekli su da će to ostaviti samo za sebe i svoje najbliže.

Privatni život

Sa 23 godine se osamostalila, počela je da živi sama i da zarađuje za život. Roditelji su joj rešili stambeno pitanje, pa Anđela priznaje da je zbog toga sve bilo mnogo lakše kako bi počela da živi samostalno. Na tome im je veoma zahvalna.

Kada su u pitanju uzori u životu, Anđela kaže da su to za nju definitivno njeni baka i ded, Nada i Lazar Pujić. Smatra ih najdivnijim, najpoštenijim ljudima, punim bezuslovne ljubavi koji su uspevali uvek da svoju porodicu drže na okupu. Oni su na svoju porodicu preneli prave hrišćanske vrednosti. Zbog toga Anđela kaže da su joj baka i deda uzor po pitanju ljubavi i porodice.

Kada su u pitanju prijateljstva, od svojih kolega iz sveta glume Anđela se najviše druži sa Đorđom Stojkovićem i Mihajlom Jovanovićem. To su joj najbolji drugovi, i kako kaže, „braća“. Međusobno su se „usvojili“ i jedni drugima su najbliži.

Iskrenost najviše ceni u međuljudskim odnosima bilo da je u pitanju prijateljstvo, ljubav, posao ili porodica. Iz takta je najviše može izbaciti nepravda. Ukazuje kada smatra da nešto nije u redu i uvek se bori za pravdu.

Voli da putuje. Omiljeno putovanje joj je bilo kada je išla u Tokio u Japan. Anđela kaže da je u Japanu bila nekih četiri ili pet dana, a da je samo u jednom pravcu putovala 17 sati. Bez obzira na naporan put, opet bi već sutra kada joj se ukaže prilika to putovanje ponovila.

Kada su u pitanju domaće destinacije, najviše vremena provodi na Zlatiboru. Na toj planini Anđela bi svima preporučila da posete vodopad Gostilj. Ona najviše voli da šeta kroz šumu, a najmanje voli da posećuje centar Zlatibora. Tu ide samo kada igra predstave.

Anđela i njena porodica obožavaju planine. Od njenog detinjstva su gledali da iskoriste svaki slobodan trenutak da odu iz grada u planinu, dišu svež planinski vazduh i uživaju u čarima prirode. Anđela smatra da su zbog toga njeni članovi porodice, kao i ona sama, uglavnom dobrog zdravlja.

Od svojih roditelja naučila je da ima radne navike. Novinari je uvek pitaju da li je to što je dete poznatih glumaca bila prepreka ili olakšica u njenoj glumačkoj karijeri. Ona kaže da je to kao ono večito pitanje, „Šta je starije „kokoška ili jaje“?

Kada je u pitanju sport, Anđela kaže da je trenirala gotovo sve, ali da je ništa nije zadržalo na duge staze. Voli sve da proba. Trenirala je stolni tenis i boks. Voli da igra košarku, odbojku, da ide na plivanje i u teretanu. Kada sve sagleda, kaže da je najbolja u stolnom tenisu i da je to definitivno njen sport. Zanimljivo je da je deset godina išla na skijanja, a potom je imala pad i slomila nogu. Od tog trenutka ne može ni da zamisli da ide na skijanje. Želja joj je bila da nauči klizanje, ali nikada nije ostvarila tu želju.

Filmografija

 • 2008 – 2010. „Moj rođak sa sela“
 • 2009. „Zauvek mlad“
 • 2010. „Totalno novi talas“
 • 2011. „Zduhač zvani avantura“
 • 2014. „Doba Dunđerskih“
 • 2016. „Nekako s proljeća“
 • 2016. „Vojna akademija 3 : Novi početak“
 • 2016. „Anestezija“
 • 2017 – 2020. „Vojna akademija“
 • 2017. „Život po Moskriju“
 • 2018. „Urgentni centar“
 • 2019. „Mamini sinovi“
 • 2019. „Vojna akademija 5“
 • 2019. „Slatke muke“
 • 2019. „Delirijum tremens“
 • 2019. „Šmrk“
 • 2019. „Ekipa“
 • 2019. „Švindleri“
 • 2020. „Lud, zbunjen, normalan“
 • 2020. „Srpski junaci srednjeg veka“
 • 2020. „Mama i tata se igraju rata“
 • 2021. „Nečista krv“

Pozorišne predstave

 • „Dobrodošli u Srbiju“
 • „Ćelava pevačica“
 • „Hotel Slobodan promet“
 • „M.I.R.A.“
 • „Kad su cvetale tikve“
 • „Vikinška potera“
 • „Slabi“

Anđela Jovanović na društvenim mrežama

FacebookAndjela @ Facebook
InstagramAndjela @ Instagram
TwitterAndjela @ Twitter
IMDBAndjela @ IMDB