Miloš Biković

Kratke informacije

Ime i prezimeMiloš Biković
Datum rođenja13. januar 1988.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeGlumac

Biografija

Miloš Biković je srpski glumac koji je popularnost stekao ulogom Aleksandra Tirnanića Tirketa u filmu i seriji „Montevideo, Bog te video!“. Važi za najperspektivnijeg domaćeg glumca mlađe generacije. Rođen je 13. januara 1988. godine u Beogradu.

Privatni život

Kada je imao šest meseci, Miloševi roditelji su se razveli. Otac je živeo na relaciji Nemačka-Srbija, a 2006. godine je preminuo. Miloš ima šesnaest godina starijeg brata Mihajla koji se zamonašio i postao iguman manastira Jovanje.

Pohađao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju. Uporedo je išao u školu glume kod Neše Nenadovića. Trenirao je tekvondo, aikido, košarku i plivanje. Bio je odličan učenik, a jednom je dobio dvojku iz vladanja. Njegovi omiljeni predmeti su bili: fizika, srpski i ruski, a pored ovih jezika govori i engleski.

Završio je Fakultet dramskih umetnosti u klasi profesora Dragana Petrovića. 2012. godine je postao asistent glume na ovom fakultetu. Trenutno je na doktorskim studijama.

Miloš je bio u vezi sa koleginicom Anjom Alač, ćerkom glumice Vesne Čipčić. Nakon raskida su ostali u prijateljskim odnosima i zajedno su spremali diplomsku predstavu.

Četiri godine se zabavljao sa glumicom Brankicom Sebastijanović sa kojom je snimio film „Kad ljubav zakasni“, seriju „Samac u braku“ i zajedno su igrali u predstavi „Kad su cvetale tikve“. Pričalo se da par nema seksualne odnose, ali oni nisu želeli javno da pričaju na tu temu.

Nekoliko meseci je bio u vezi sa ruskom manekenkom Sašom Lus. Upoznali su se na snimanju editorijala za projekat „Leto ljubavi“. Takođe su uradili provokativne slike za rusko izdanje Voga.

Mediji su ga povezivali sa pevačicom Nevenom Božović, manekenkom Sofijom Milošević i ruskim glumicama Aglajom Tarasovom i Marijom Gorban. U emisiji „Ja to tako“ je priznao da je bio sa obožavateljkom.

Veruje da svaki čovek ima životinjsku i ljudsku prirodu i da se zbog toga bori sa drugima i sa samim sobom. Za sebe smatra da emotivno sporije sazreva, ali razlog tome nije medijska eksponiranost. Priznaje da je posle nekih uloga dozvoljavao da ga slava ponese, ali saveti bliskih ljudi su mu pomogli da se vrati u realnost.

Trudi se da bude samokritičan jer na taj način gleda svoja posla i ne dolazi u iskušenje da osuđuje druge ljude. Redovno posti i odlazi u crkvu, a za sebe kaže da je grešan i da radi na tome da bude bolji čovek.

Milošev omiljeni pisac je Fjodor Dostojevski. Voli da sluša Beogradski sindikat, Bossa novu i Nobel Vog. Od domaćih glumaca posebno ceni Nebojšu Dugajlića. Glumački uzor mu je Zoran Radmilović. U slobodno vreme gleda stare filmove i uči od velikana kao što su Marlon Brando, Al Paćino i Gregori Pek. Bavi se humanitarnim radom i piše pesme, a nekoliko stihova je posvetio kolegama koji su preminuli.

Više puta je izjavio da će film „Montevideo, Bog te video!“ pamtiti po majstoru šminke Halidu koji je radio sa velikim svetskim zvezdama, a njemu je, koji je na početku karijere, donosio kafu. Fudbal je najradije trenirao sa Aleksandrem Popovićem koji je u dve reči uspevao da mu objasni gde greši.

Miloš ima nekoliko stotina hiljada pratilaca na društvenim mrežama. Na Facebook-u postoje stranice čiji su nazivi: „Status veze: Čekam Miloša Bikovića“ i „Il’ Miloš Biković, il’ mutna Morava“. Pojavili su se i lažni profili koji su u glumčevo ime tražili novac za humanitarne svrhe. Hteo je da napravi svoj blog, ali je odustao zbog nedostatka vremena.

Karijera

Miloševa prva značajnija uloga je bila u seriji „Stižu dolari“ koja se emitovala od 2004. do 2006. godine. On je bio Nebojša Ljutić, sin vlasnika kafane „Lovačka priča“ koga je glumio pokojni Milenko Zablaćanski.

2006. godine je počeo sa snimanjem serije „Bela lađa“ u kojoj mu je dodeljena uloga Filipa Pantića, unuka Dimitrija Pantića. Serija je prikazivana do 2011. godine.

2008. godine Miloš je imao epizodnu ulogu u seriji „Vratiće se rode“.

2009. godine se pojavio u filmu „Zadatak: Deset minuta“.

2010. godine je tumačio ulogu fudbalera Aleksandra Tirnanića Tirketa u filmu „Montevideo, Bog te video!“ koji je režirao Dragan Bjelogrlić. Film je zasnovan na istinitom događaju, a naredne godine je postao srpski kandidat za Oskara.

2011. godine mu je dodeljena uloga u TV seriji „Mešano meso“. Miloš i njegova koleginica Tamara Dragičević su imali glavne uloge u spotu za pesmu „Slučajno“ Kikija Lesendrića i grupe Piloti.

2012. godine je glumio srpskog matematičara Mihajla Petrovića Alasa u filmu „Šešir profesora Koste Vujića“ i Aleksandra Tirnanića Tirketa u seriji „Montevideo, Bog te video!“.

2013. godine Miloš je snimio nastavak serije „Montevideo, Bog te video!“ koji nosi naziv „Na putu za Montevideo“, kao i serije: „Šešir profesora Koste Vujića“ i „Ravna gora“ u kojoj je bio potporučnik Garić.

Iste godine, u nemačkom filmu „Great“ mu je dodeljena uloga kinooperatera Nikole Radoševića koji je za vreme okupacije nacistima pustio film Čarlija Čaplina „Veliki diktator“, tj. parodiju na Nacističku Nemačku, Hitlera i Musolinija. Zbog toga je osuđen na streljanje, ali je uspeo da izbegne kaznu.

2014. godine Miloš se pojavio u sledećim ostvarenjima: u filmu „Kad ljubav zakasni“ i u seriji „Samac u braku“ u kojima je bio advokat Radmilo, u filmu „Montevideo, vidimo se!“ u kome je glumio Tirketa i u ruskoj istorijskoj drami „Sunčanica“ u kojoj je imao sporednu ulogu. Bio je režiser i glavni protagonista spota za singl „Bal“ pevačice Nevene Božović.

2015. godine je snimio filmove: „Za kralja i otadžbinu“, „Bezdušni 2“, „Bez granice“ i „Bićemo prvaci sveta“ u kome mu je dodeljena uloga jugoslovenskog košarkaškog reprezentativca Radomira Šapera -Raše.

2016. godine se pojavio u filmu „Apsurdni eksperiment“ koji je sniman i za američko tržište, u trileru „Južni vetar“, u ruskom filmu „Iza granice“, u seriji „Prvaci sveta“ i u ruskim humorističkim serijama „Kuhinja“ i „Hotel Elen“.

2017. godine mu je dodeljena uloga u filmu „Muzika tišine“ u kome će sarađivati sa Antoniom Banderasom. Film se snima po autobiografiji italijanskog tenora Andree Bočelija.

Dobio je ponudu da zaigra u holivudskom filmu, ali je nije prihvatio. U budućnosti želi da se bavi režijom.

Miloš je član Beogradskog dramskog pozorišta. Igrao je u sledećim predstavama: „Zbogom, SFRJ“, „Dama sa Kamelijama“, „Moj sin malo sporije hoda“, „Kad su cvetale tikve“, itd.

Nagrade:

  • 2011. godine na 46. Filmskim susretima u Nišu osvojio je nagradu Car Konstantin za najbolju mušku ulogu u filmu „Montevideo, Bog te video!“.
  • 2011. i 2012. godine Hello magazin ga je proglasio za ličnost godine.
  • 2013. godine je dobio nagradu „Marul“ u Splitu za ulogu u predstavi „Moj sin malo sporije hoda“. Kulturno-prosvetna zajednica Srbije mu je dodelila Zlatnu značku Srbije za doprinos u kulturi. Milošu i Danini Jeftić je na 48. Filmskim susretima u Nišu uručena nagrada „Ona i on“ za glumački par godine za uloge u seriji „Na putu za Montevideo“.
  • 2014. godine je osvojio Nagradu za umetničko ostvarenje u predstavama Beogradskog dramskog pozorišta.
  • 2016. godine časopis Holivudski reporter mu je dodelio priznanje za glumački „proboj godine“.
  • 2017. godine ruski magazin Hello ga je proglasio za najstilizovanijeg muškarca u ovoj zemlji.

Miloš Biković na društvenim mrežama

FacebookMiloš @ Facebook
InstagramMiloš @ Instagram
TwitterMiloš @ Twitter