Burak Ozčivit

Kratke informacije

Ime i prezimeBurak Ozčivit
Datum rođenja24. decembar 1984.
Mesto rođenjaMersin
DržavaTurska
PrebivališteIstanbul
ZanimanjeGlumac, model
Visina188 cm
Težina-

Biografija

Burak Ozčivit (Burak Özçivit) je turski glumac i model, na našim prostorima najpoznatiji po ulozi Bali-bega u hit seriji „Sulejman Veličanstveni“. Rođen je 24. decembra 1984. godine u gradu Mersin. Živi i radi u Istanbulu. Oženjen je glumicom Fahrije Evcen (Fahriye Evcen).

Karijeru je započeo kao model, a 2005. godine je proglašen najboljim modelom u Turskoj, te drugim najboljim na svetu. Slikao se za naslovnice magazina „Meri Kler“ („Marie Claire“) i „Glorija“ („Gloria“).

Prvu ulogu dobio je 2006. godine u seriji „Minus 18“ („Eksi 18“), a planetarnu popularnost doživeo je nakon uloge Bali-Bega Malkočoglua u seriji „Sulejman Veličanstveni“.

Osvojio je brojne međunarodne filmske nagrade, a magazin „GQ“ ga je dva puta proglasio glumcem godine. Ozčivit je jedan od najpopularnijih glumaca u Turskoj, a na društvenim mrežama ga prati skoro 20 miliona ljudi.

Jedan je od vlasnika producentske kuće „BRK`s Production“.

Detinjstvo i obrazovanje

Burak Ozčivit je rođen 1984. godine u Mersinu. Njegovi roditelji su Džejhan (Ceyhan Özçivit) i Bulent Ozčivit (Bulent Özçivit).

Odrastao je u siromašnoj porodici. Otac je radio u zalagaonici na jugoistoku Turske. Poznati glumac ne krije svoje poreklo i često ističe da mu novac nije najvažnija stvar u životu.

Osnovnu školu je završio u Mersinu, a nakon toga upisao Srednju školu „Kazim Ismen“ („Kazim Ismen“) u Istanbulu. Kasnije je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta Marmara u Istanbulu.

Karijera

S obzirom na svoj fizičkih izgled nije imao problema da započne karijeru modela. Naime, tamna kosa i oči, markantan pogled i izvajano telo otvorili su mu vrata mnogih modnih agencija u Turskoj.

Tokom 2000-ih snimio je mnoge kataloge, editorijale i televizijske reklame, a 2003. godine je proglašen najboljim modelom u Turskoj, te drugim najboljim modelom na svetu.

Krasio je naslovnice magazina „Mari Kler“ i „Glorija“, te sarađivao s mnogim evropskim brendovima

Ipak, njegov san je oduvek bila gluma, pa je odlučio da upiše fakultet kako bi ostvario svoj cilj.

Prvu filmsku ulogu je dobio 2006. godine godine. Reč je o maloj ulozi u seriji „Eksi 18“, koja je bila dovoljna da privuče pažnju drugih turskih reditelja.

Već sledeće godine glumio je Omera Ozpolata (Ömer Özpolat) u seriji „Zoraki Kosa“ („Prinudni muž“, prim. prev). Omer je razmaženo dete bogataša koje uspeva da potroši sav zarađeni novac svoga oca, pa ovaj odlučuje da ga oženi ćerkom svog poslovnog partnera.

Iste godine snimio je horor film „Musallat“ („Lovina“, prim. prev), tursku adaptaciju američkog blokbastera „Hunted“. Burat tumači glavnu ulogu, a ovo ostvarenje proglašeno je najuspešnijim filmom te godine.

Tokom 2008. i 2009. godine glumio je glavnu ulogu u seriji „Baba Ocağı“. Reč je o TV seriji koja prati priču jednog muzičkog benda u trenutku kada im se pridruži mlada pevačica.

Jedan od muzičara se zaljuljuje u nju, te požele da se venčaju, ali nailaze na brojne prepreke i izazove s kojima se moraju suočiti.

Godine 2010. je glumio Emira u seriji „Ihanet“ („Izdaja“, prim. prev). Burat Ozčivit je tumačio policajca Emira koji istražuje slučaj ubistva. Sve se iskomplikovalo kada je otkrio da je u to ubistvo umešana njegova devojka Hazel.

Iste godine je igrao u tinejdžerskoj seriji „Küçük Sırlar“ („Male tajne“). Ozčivit je glumio ciničnog, pesimističnog, ali veoma pametnog i zgodnog maturanta.

Veoma je popularan među devojkama, ali nije u stalnoj vezi. Njegov otac je jedan od najbogatijih ljudi u zemlji, a dodatni problem mu pravi i maćeha sa kojom ne može da živi pod istim krovom.

„Male tajne“ su emitovale dve turske televizije, a prevedene su na srpski, bugarski i ukrajinski jezik.

Naredne godine dobio je ulogu pomoću koje je stekao planetarnu popularnost. Reč je o liku Bali-Bega Malkočoglua, paši i komorniku sultana Sulejmana Veličanstvenog u istoimenoj seriji koja je u Turskoj nazvana „Muhteşem Yüzyıl“ ili „Veličanstveno stoleće“.

Reč je o istorijskoj sagi o životu najdugovečnijeg vladara u Otomanskom carstvu, koja je imitovana u čak 50 zemalja sveta. Burat se pojavio tokom druge i treće sezone, te uspeo da za vrlo kratko vreme osvoji srca mnogih žena.

Iste, 2013. godine snimio je film „Zarafa“ i počelo je prikazivanje hit serije „Dnevnik ljubavi“ („Çalıkuşu“). Reč je o adaptaciji istoimenog romana Rešata Nurija Guntekina (Reşat Nuri Güntekin), te rimejku filma iz 1956. i TV serije iz 1985. godine.

Radnja je smeštena na početak 20. veka, u doba stvaranja turske republike, a glavna junakinja je Feride, ćerka oficira koja je još kao dete ostala bez roditelja. Feride igra Fahrije Evdžen, a njenu veliku ljubav Kamrana Burat Ozčivit.

2015. godine je snimio film „Aşk Sana Benzer“ („Ljubav liči na tebe“) i seriju „Kara Sevda“ („Beskrajna ljubav“). „Beskrajna ljubav“ je prevedena na više od 50 jezika, a emitovale su je 74 televizije.

Osvojila je brojne nagrade u zemlji i inostranstvu, a Ozčivit i njegova partnerka Neslihan Atagul (Neslihan Atagül) nekoliko puta su proglašavani najboljim glumcima.

U novembru 2017. godine serija je osvojila prestižnu nagradu „Emi“ („Emmy Awards“) u kategoriji „najbolja telenovela“.

Iste godine je sa turskim pevačem i kompozitorom Muratom Bozom (Murat Boz) i glumicom Asli Enver (Asli Enver) snimio hit komediju „Kardesim Benim“ („Moj brat“).

Reč je o zanimljivoj priči o braći koja godinama nisu komunicirali, a nakon očeve smrti putevi im se ukrste jer moraju da ispune njegovu poslednju želju. U sve se umeša mlada novinarka koju igra Asli Enver, pa između nje i Ozčivita plane ljubav.

Film je za kratko vreme postao blokbaster, te je promovisan u Berlinu, Minhenu, Amsterdamu i Novom Pazaru, a tom prilikom slavni glumac je posetio i Beograd, gde ga je dočekala armija obožavateljki.

Srpski mediji su preneli vest da mu je bilo ponuđeno da glumi u filmu „Vrati se Zone“, nastavku hita iz 2002. godine gde je za pet minuta pojavljivanja trebalo da dobije honorar u iznosu od 20 000 evra. Turski glumac je ovu ponudu odbio.

Nastavak filma „Moj brat“ je prikazan 2017. godine, a braća su se našla u novoj zanimljivoj avanturi.

Sledeće godine premijerno je prikazan akcijski film „Can Feda“ u kome Ozčivit glumi turskog vojnog zapovednika koji se bori za spas svoje jedinice.

Tokom 2018. godine nakratko se povukao iz javnog života zbog borbe sa depresijom koja je uzrokovana raznim stresovima, pa su ga turski mediji često „otpisivali“. Ipak, s obzirom na to da je 2018. godine promovisao i film i seriju, Ozčivit je pokazao da razloga za zabrinutost nema.

Od 2019. do 2021. godine tumačio je naslovnu ulogu u seriji „Kurulus: Osman“. Reč je o projektu koji govori o životu bega Osmana, sina Ertugrula Gazija, osnivača Otomanskog carstva.

Upravo mu je ova uloga donela priznanje za najomiljenijeg glumca u Turskoj, te nekoliko prestižnih nagrada u kategoriji „Najbolji glumac“.

Ostali projekti

Javnost ga je upoznala tokom 2000-ih u ulozi modela, a tokom 2011. i 2012. godine postao je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih glumaca u Turskoj.

Snimio je brojne editorijale i kataloge, a u jednoj reklami za šampon pojavio se u društvu poznate rumunske pevačice Ine (Elena Alexandra Apostoleanu – Inna).

Glumac je u Istanbulu otvorio restoran pod nazivom „Bali-beg“ („Balibey DÖNER“) koji je posvetio svom dedi i pradedi od kojih je nasledio ljubav prema kuvanju.

Tom prilikom je izjavio da će se truditi da cene budu pristupačne svima, a ne samo bogatima, s obzirom da je i sam odrastao u siromašnoj porodici.

Za potrebe filma „Ljubav liči na tebe“ sa kolegicom i današnjom suprugom Ferije Evcen snimio je pesmu i spot pod naslovom „Hasretinle Yandı Gönlüm“.

Jedan je od vlasnika producentske kuće „BRK`s Production“.

Privatni život

Burat Ozčivit je rođen 1984. godine u Mersinu. Živi i radi u Istanbulu. Još kao tinejdžer počeo je da se bavi modelingom, ali je njegova ljubav oduvek bila gluma.

Otkako se 2006. godine pojavio na TV ekranima, turska javnost ga je zavolela, a nakon uloge Bali-bega u seriji „Sulejman Veličanstveni“ postao je miljenik žena širom sveta.

Spajali su ga sa mnogim turskim lepoticama, a neki su išli korak dalje pa su ga zbog činjenice da ni sa jednom od njih ne ostaje u vezi proglasili homoseksualcem.

Ipak, veza koja je potrajala bila je ona sa manekenkom Džejlan Čapa (Ceylan Capa) sa kojom je bio i veren. Par je često punio novinske stupce, a paparaci su ih pratili na svakom koraku.

Ipak, nakon tri godine odlučili su da se raziđu. O razlozima se mnogo pisalo, a među njima je i činjenica da Džejlan potiče iz bogate porodice, dok je Buratovo poreklo nešto skromnije.

On je demantovao da je samo to razlog, ali je prestao da u medijima govori o svom privatnom životu.

Navodno je bio u vezi s kolegicom Neslihan Atagul, ali su ostali u dobrim odnosima, pa im snimanje serije „Beskrajna ljubav“ nije teško palo.

Tokom snimanja serije „Dnevnik jedne ljubavi“ upoznao je glumicu Ferhije Evcen. Počeli su da se zabavljaju 2013. godine, ali su svoju vezu krili od novinara i paparaca.

Naime, poučen iskustvom iz prethodnih veza, Burat je odlučio da ne pokazuje javnosti da je u vezi sa kolegicom. Nakon nekog vremena otkrili su svoju ljubav, pa ju je zaprosio na njen rođendan.

Mediji su posle objavili da su se tajno venčali u inostranstvu, ali oni to nisu ni potvrdili niti demantovali.

Venčali su se 29. juna 2017. godine u raskošnoj vili „Sait Halim-paša Jalisi“ u Istanbulu. Reč je o imanju njihovog zajedničkog prijatelja, a ceremoniji je prisustvovala samo porodica i uži krug prijatelja. Medeni mesec su proveli na Maldivima.

Fehrije je rođena u Nemačkoj, a njeni roditelji su poreklom iz Turske. Sa 18 godina odlučila je da se vrati u Tursku i počne da radi kao glumica.

Ostvarila je zapažene uloge u serijama „Kad lišće pada“ („Yaprak dökümü“), „Dnevnik ljubavi“, te monodrami „Prognani – Šejit i Šura“ („Kurt Seyit ve Şura“) i drugima.

Osim što jedan od najzastupljenijih glumaca u turskim tabloidima, Burat Ozčivit veoma je popularan i na društvenim mrežama gde ga prati više od 20 miliona ljudi. Samo jedna njegova fotografija za pola sata neretko dosegne cifru od 200 000 lajkova.

Burak i Fehrije su u aprilu 2019. godine dobili sina kome su dali ime Karan. O nesuglasicama u braku mediji su počeli da spekulišu već 2020. godine. Glumci neko vreme nisu želeli da komentarišu novinske napise.

Međutim, Burak je odlučio da u jednom intervjuu objasni o čemu se radi. On je demantovao da su se razveli, ali je potvrdio da prolaze kroz vrlo izazovan period, jer je Fehrijin otac teško bolestan, a to utiče i na njeno psihičko zdravlje.

Filmografija

Filmovi

 • 2007. Musallat
 • 2013. Zarafa
 • 2015. Aşk Sana Benzer
 • 2016. Kardeşim Benim
 • 2017. Kardeşim Benim 2
 • 2018. Can Feda

Serije

 • 2006. Eksi 18
 • 2007. Zoraki Koca
 • 2008–2009. Baba Ocağı
 • 2010. İhanet
 • 2010–2011. Küçük Sırlar
 • 2011–2013. Muhteşem Yüzyıl
 • 2013–2014. Çalıkuşu
 • 2015–2017. Kara Sevda
 • 2019-2021. Kurulus: Osman

Nagrade i priznanja

2012. godine magazin „GQ“ ga je proglasio glumcem godine

2012. godine je proglašen najboljim televizijskim glumcem po izboru Univerziteta Galatasaraj

2014. godine je proglašen najpopularnijim televizijskim glumcem

2014. godine portal magazinci.com ga je proglasio najboljim televizijskim glumcem

2014. godine list „Elle“ ga je proglasilo glumačkom ikonom stila

2014. godine je proglašen najboljim glumcem od strane Univerziteta Halič

2015. godine je osvojio nagradu „Bilkent“ u kategoriji „najbolji dramski glumac“

2015. godine list „Ayakli“ ga je proglasio najboljim glumcem u dramskoj seriji

2016. osvojio nagradu „YTÜ“ u kategoriji „omiljeni filmski glumac“

2016. osvojio nagradu „İTÜ EMÖS“ u kategoriji „najuspešniji filmski glumac godine“

2017. godine je proglašen najuspešnijom javnom ličnošću godine

2017. godine magazin „GQ“ ga je proglasio najpopularnijm muškarcem godine

2017. godine uredništvo i čitaoci sajta „Survey“ su ga proglasili najpopularnijim muškarcem godine

 1. godine proglašen je najvoljenijim turskim glumcem
 1. godine proglašen glumcem godine u Tuskoj
 1. godine dobio Oskara za najboljeg glumca godine u Turskoj
 1. godine dobio nagradu za glumca godine na dodeli nagrada Zlatna palma u Turskoj

 

Burak Ozčivit na društvenim mrežama

FacebookBurak @ Facebook
InstagramBurak @ Instagram
TwitterBurak @ Twitter
IMDBBurak @ IMDb