Nada Topčagić

Kratke informacije

Ime i prezimeNada Topčagić
Datum rođenja3. jul 1953.
Mesto rođenjaModriča
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica
ŽanrFolk

Biografija

Senada Nada Topčagić je srpska pevačica narodne muzike poreklom iz Bosne i Hercegovine, prepoznatljiva po pesmama „Jutro je“, „Treba mi rame tvoje“, „Zovem te, zovem“, „Mihajlo, Miki, Miki“ i drugima. Rođena je 3. jula 1953. godine u Modriči. Iz braka s estradnim menadžerom Zlatkom Đorđevićem ima sina Miroslava.

Prvu singl ploču snimila je sa 22 godine. Od tada do 2004. godine je objavila 18 studijskih albuma i desetak singlova i kompilacija.

Njene ploče su prodavane u tiražima od 50 do 100 hiljada primeraka, a pevala je na festivalima „Hit leta“, „MESAM“, „Hit parada“ i „Vogošća“.

Važi za jednu od najtraženijih pevačica narodne muzike.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Senada Topčagić je rođena 1953. godine u Modriči. Sa bakom, dve sestre i bratom odrasla je u selu Tarevci nedaleko od rodnog grada, jer su roditelji u to vreme radili u Slavoniji.

Jedan deo života je provela u Osijeku, gde je pohađala osnovnu školu, ali se brzo vratila u BiH i u Modriči završila osnovnu i Srednju hemijsku školu.

U jednom intervjuu je ispričala da je još kao devojčica, čuvajući stoku, pomalo pevušila i sanjala kako će da snimi album i postane popularna.

Otac ju je vodio na nastupe čuvenih pevača, a kupio joj je i tranzistor na kome je obično slušala zabavnu muziku i sevdalinke.

Po završetku srednje škole se zaposlila, ali je saznala za audiciju za pevače amatere koja se tada održavala u Modriči. Odlučila je da se prijavi, uprkos tome što se roditelji nisu slagali sa njenom namerom da postane pevačica.

Na toj audiciji je zauzela tek sedmo mesto, a organizatori su se razočarani vratili u Beograd.

Međutim, Žika Radenković, čuveni aranžer i instrumentalista iz Knjaževca je prepoznao potencijal u Nadinom glasu i pozvao je u Beograd. Sa samo 18 godina krenula je u osvajanje jugoslovenskog muzičkog neba.

Muzička karijera

Za razliku od mnogih njenih kolegica, Nada Topčagić kaže da nije počela karijeru pevajući u kafanama. Naprotiv, zahvaljujući Radenkoviću bila je „prateći“ pevač pred nastupe najvećih zvezda narodne muzike. Tako je radila skoro pet godina, da bi došla u poziciju da snimi prvu ploču.

Na prvoj „singlici“ koju je 1975. godine objavila Diskografska kuća „Studio B“ bile su pesme „Na Drini ćuprija“ i „Ja Podrinka, a moj dragi nije“. Otpevala ih je u pratnji Ansambla Stanimira Stojanovića.

Imala je sreću da upozna Predraga Vukovića Vukasa, kompozitora, tekstopisca, aranžera i producenta koji je do tada napravio brojne hitove raznim pevačima folk muzike.

Napisao joj je numere „Postoji samo jedan čovjek“ i „Dva zlatna prstena“. Ove pesme su se našle na „singlici“ koju je 1976. godine objavio „PGP RTB“, a Nada ih je otpevala u pratnji Ansambla Branimira Đokića.

Praksu da svake godine izda po jednu „singlicu“ nastavila je i sledeće godine kada je ista diskografska kuća objavila ploču sa pesmama „Zaklanjaš mi sunce“ i „Ljubavno putovanje“. Ponovo je obe pesme pisao Vukas, a pratio ju je isti ansambl.

Prvo izdanje od 10 000 primeraka prodato je u rekordnom roku, a Topčagićeva je shvatila da će ipak moći lepo da živi radeći ono što najbolje zna i najviše voli.

Na festivalu „Hit parada“ 1978. godine premijerno je izvela pesmu „Nemoj, nemoj ljubavi da nas sitnica rastavi“. Ovu, kao i numeru „Ja sam žena dvadesetog veka“ je PGP objavio na singl ploči iste godine. Ponovo je tiraž od deset hiljada nosača zvuka vrlo brzo rasprodat.

I sledeće godine je učestvovala na „Hit paradi“, ovog puta sa pesmom „Dobro doš`o u moj život“ koju su pisali i komponovali Ruždija Krupa i Vukas.

Zajedno sa numerom „Jedna sreća sad se gasi“ Nada ih je 1979. godine objavila u vidu singl ploče. I ovaj album joj je doneo veliki uspeh, a prodat je u više od 50 000 primeraka.

Nastavila je saradnju sa Vukasom, pa je iste godine odlučila da objavi album pod naslovom „Život je lep dok si mlad“. Na njemu su se našle pesme „Poslednje zrno zlata“, „Rastanak pod lipom“, „Jedna sreća sad se gasi“, „Osmane, Osmane“, „Veče na Savi“ i druge.

Nada je obradila i tradiconalnu bosanskohercegovačku pesmu „Snijeg pade na behar na voće“, a publika je dobro prihvatila njenu interpretaciju.

U pratnji Ansambla Dragana Aleksandrića snimila je pesme „Pomiri se, Mile, sa mnom“ i „Sto života za tebe bih dala“ koje su se u prodaji pojavile 1980. godine.

Kasnije iste godine PGP je izdao njen drugi studijski album pod nazivom „Stare dobre pesme“. Reč je o interpretacijama tradicionalnih numera u aranžmanu Ljubiše Pavkovića.

Njeni obožavaoci su imali priliku da čuju kako Nada Topčagić peva „Mene moja zaklinjala majka“, „Čudna jada od Mostara grada“, „Sarajevo, divno mesto“, „Zvijezda tjera mjeseca“ i druge.

Sledeće godine se u prodaji pojavila njena ploča „Ja sam tvoja i ničija više“. Na njoj su, pored naslovne, bile i numere „Tako mi imena“, „Da me voliš bio bi kraj mene“, „Neću više bez tebe da živim“, „Gde si moja srećo zalutala“ i druge. Zbog velike popularnosti, album je doživeo srebni tiraž.

Sa pesmom „Treba mi rame tvoje“ čiji su autori Srđan Jovanović i Dragan Aleksandrić, Nada je 1982. godine nastupila na festivalu „Hit parada“ i ponovo oduševila publiku i kritiku.

Nakon toga je objavila istoimeni album na kome su bile i numere „Ogradica od vrbovog pruća“, „Pokloni mi cvetak za početak“, „Rade, Radiša, zovu te hvališa“, „Ibro“ i druge. Ova ploča je prodata u platinastom tiražu, a Nada je nastavila da nastupa širom Jugoslavije.

Za Radio Beograd je sa Nikolom Neškovićem i Asimom Brkanom snimila nekoliko pesama koje je iste godine PGP RTB objavio na dve ploče.

Peti studijski album Nade Topčagić je „svetlo dana ugledao“ 1983. godine pod naslovom „Pomozi mi“. Na njemu su bile pesme „Ako se budemo voleli“, „Tvome ocu ja ću biti snaja“, „Uzmi svoje stvari“, „Dodirni me“, „Suknjica od cica“ i druge.

Čak četiri numere je napisao i komponovao Novica Urošević, dok su autori ostalih šest Vukas i Dragan Aleksandrić.

Na „Hit paradi“ 1984. godine pevala je pesmu „Sirotan“ koja se našla na njenoj ploči „Zovem te, zovem“.

Pored ove dve numere, najveću popularnost je doživela numera „Mihailo, Miki, Miki“ koju je pisao Goce Nikolovski, a koja se danas smatra Nadinim zaštitnim znakom. Vrlo je tražena na svadbama, ispraćajima i drugim veseljima. I ovaj je album postao „srebrni“.

PGP je sledeće godine objavio njenu sedmu ploču pod naslovom „Želim te, želim“. Sa njega su se izdvojile pesme „Izvini, dušo, izvini“, „Rođena sam da žarim i palim“, „Vragolanka“ i druge. Ovaj album je prodat u više od 50 000 primeraka.

Na „Hit paradi“ 1986. godine je pevala pesmu „Izvini dušo, izvini“, a već sledeće je izdala novu ploču „Nežno nežnije“ koja je sa 100 000 prodatih nosača zvuka nadmašila rekord svakog prethodnog albuma.

Osim naslovne, hitovi su postale i numere „Ne dam da tugu drugi vide“, „Zaboravi“, „Razbij još jednu čašu“, „Ljubavi, srećno ti bilo“ i druge.

U saradnji sa Radmilom Todorović, Mišom Mijatovićem, Milom Janković, Predragom Negovanovićem, Vukasom, Ruždijom Krupom i drugima Nada je 1988. godine snimila album „Na srcu mi ležiš“ koji je prodat u 50 000 primeraka.

Sa njega su se izdvojile pesme „Majčin oproštaj“, „Tebi dugujem sve“, „Čoček nek` se zaigra“, „Ostanimo drugovi“, „Plakaću sutra“ i druge.

Na festivalu u Vogošći je iste godine pevala numeru „Uzalud se trudiš“, a na „MESAM-u“ sledeće „Luda glavo“.

Usledio je album „Volela sam“ sa pesmama „Ti si moja desna ruka“, „Zbog tebe“, „Babo, babo moj“, „Luduj, luduj, srce moje“ i drugima. I ovog puta je prodala više od 50 hiljada ploča.

Da njena popularnost nije jenjavala ni skoro 15 godina od izlaska prve „singlice“, pokazalo se 1990. godine kada je u prodaju izašao album „Koju igru igraš“.

Naslovna numera je vrlo brzo postala hit, a na toj ploči su bile i pesme „Zar ti, zar ti“, „Ako mi srce prepukne“, „Tužna vrba“, „Psujem te živote“ i druge.

Ipak, najtrajnija među njima je ostala „Jutro je“ koja je i danas vrlo tražena i koju pevaju mnogi mladi pevači. I ovog puta tiraž je premašio cifru od 50 hiljada primeraka.

Na „Hit paradi“ 1992. godine pevala je tu pesmu, a iste godine je snimila album „Sudba sirotana“. Pored naslovne, na toj ploči su bile i numere „Prsten za uspomenu“, „Za najlepše oči“, „Šest godina“, „Kaznila sam sebe“ i druge.

Zbog raspada Jugoslavije i svega što se posle toga desilo, veliki tiraži su izostali, ne samo kod nje, nego i kod većine njenih kolega.

Numere „Bojim se starosti“, „Zbogom, zbogom svima“, „Znam, kriva sam“, „Ljubomorna sam“ i druge, njena publika imala je priliku da čuje na istoimenoj kaseti iz 1994. godine.

Mnoge pesme napisao je Dragan Janković Mirijevac, dok se kao autori pojavljuju i njene kolege Beki Bekić i Ajnur Serbezovski.

Dve godine kasnije PGP RTS je objavio Nadin album „Slobodna žena“ sa pesmama „Ako si ti normalan“, „Jedan čovek“, „Ljuta rakija“, „Slavski kolač“ i drugima. Mnoge od njih su danas nezaobilazni deo repertoara na svadbama, krštenjima i drugim slavljima.

Petnaesti studijski album Topčagićeva je izdala 1997. godine. Njena publika je mogla da uživa u numerama „Što me žališ“, „Zasvirale trube“, „Ti nisi ništa kriv“, „Ti si moj dar“, „Ciganska kraljica“ i drugima.

Već sledeće godine Produkcijska kuća „Zam“ je objavila novi CD jedne od najpopularnijih pevačica narodne muzike.

Pesme „Dobro jutro pijanice“, „Aj što si se napio“, „Zbogom srećo“, „Vredelo je, vredelo“ su vrlo brzo postale radijski i televizijski hitovi, a slušale su se širom Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH.

Numera „Mali gospodin“ postala je neslužbena himna krštenja i rođendanskih slavlja.

Usledila je saradnja sa Tešom Mrkonjićem, Milenkom Jakšićem, Radetom Vučkovićem, Milankom Stefanović i drugima koji su pisali pesme za njen album „Sanjala sam“, a koji se u prodaji pojavio 2001. godine.

Ovog puta, popularnost je stekla numera „Rodila se princeza“, ali i pesme „Ako pijem, svoje pijem“, „Kosovo“, „Sestre“ i druge.

Osamnaesti studijski album Nada Topčagić je objavila 2004. godine. CD sa numerama „Ne piješ, nego ubijaš“, „Bosno moja“, „Stiže slava“, „Ćero moja mila“ pisali su i komponovali Ruždija Krupa, Beki Bekić, Miodrag Ž. Ilić i drugi.

Najveću popularnost stekla je pesma „Od vikenda do vikenda“ koja se rado slušala u lokalima i diskotekama širom regiona.

Pevačica je jedno vreme redovno nastupala u emisijama „Zvezde Granda“, ali je zbog nesuglasica sa Sašom Popovićem, osnivačem i direktorom Produkcijske kuće „Grand“ napustila njegovo „jato“.

Kasnije je uputila izvinjenje Popoviću zbog „teških reči“, pa se vratila na male ekrane. Topčagićeva često gostuje i na drugim televizijama, poput Radio Televizije Srbije (RTS).

Mnogi je cene zbog karijere duge više od 40 godina, ali i činjenice da je sav prihod od tantijema davala u humanitarne svrhe. Polovinom 2017. godine pevačica je objavila da se povlači iz javnosti.

Produkcijska kuća „Grand“ je 2020. godine objavila njen CD sa pesmama „Lomio me ovaj život“, „Lavica“, „Nigde mosta, nigde ćuprije“, „Žena mangup“ i drugima. Pesme su pisali Miodrag Radomirović, Goran Đurić, Dejan Prašević i drugi.

Za većinu kompozicija su bili zaduženi Beki Bekić, Zoran Marjanović i Milan Vasić, a za aranžmane Novica Nikolić Patalo. Promovisala ih je u emisijama na Televiziji „Grand.

Filmska karijera

Poput mnogih kolegica koje su karijeru gradile 80-ih godina prošlog veka i Nada je učestvovala u snimanju nekoliko komedija koje su postale hitovi. Tako je 1981. godine „glumila“ pevačicu u filmu Branka Baletića i Milana Šećerovića „Sok od šljiva“.

U ovoj komediji su glavne uloge tumačili Predrag Miki Manojlović, Velimir Bata Živojinović, Radmila Živković, ali i velika muzička zvezda bivše Jugoslavije Vesna Zmijanac.

Tri godine kasnije pojavila se u prvoj epizodi kultne serije „Kamiondžije opet voze“ u kome su gostovale mnoge pevačice narodne muzike. Reč je delu reditelja i scenariste Mila Đukanovića koje su proslavili Pavle Vuisić i Miodrag Petrović Čkalja.

Iste godine Televizija Beograd je premijerno emitovala humorističnu seriju „Supermarket“, a Nada se ponovo pojavila u prvoj epizodi. Pored čuvenih glumaca, u svakoj od epizoda je gostovao neko od najvećih zvezda folk muzike, poput Zorice Brunclik, Snežane Đurišić, Halida Muslimovića i drugih.

Pevala je i u komediji „Sekula i njegove žene“ iz 1986. godine koju je proslavio glumac Radoš Bajić.

Ponovo je glumila pevačicu u drami Miroslava Lekića „Bolje od bekstva“, koja je premijerno prikazana 1993. godine. U ovom filmu se pojavio i Toma Zdravković.

Privatni život

Nada Topčagić je rođena 1953. godine u Modriči. Deo detinjstva je provela u selu Tarevci, a deo u Osijeku, gde su njeni roditelji tada radi.

Premda u to vreme nije bilo lako odrastati na selu, pevačica kaže da je imala srećno i bezbrižno detinjstvo. Pošto je oduvek sanjala da postane pevačica, nije se dvoumila da li da prihvati poziv Žike Radenkovića.

Već nakon prve ploče bila je svesna da je publika voli i da će se u životu baviti pevanjem. Pored glasa, krasi je i harizma kojom pleni pažnju gde god se pojavi, ali i neobični stajlinzi po kojima se oduvek razlikovala od svojih kolegica.

Nada je već decenijama u braku s estradnim menadžerom Zlatkom Đurđevićem, pa nije ostavljala mnogo prostora tabloidima da se bave njenim ljubavnim životom. Nada i Zlatko imaju sina Miroslava, te dvoje unučadi.

Pevačica je, bez obzira na to što uvek iskreno kritikuje i hvali one koji to zaslužuju, u dobrim odnosima sa većinom kolega.

Tokom karijere imala je nekoliko nesuglasica sa Marinkom Rokvićem, a jedno vreme je bila „nepoželjna“ na Televiziji „Grand“ koju vodi Saša Popović. Dobra drugarica joj je bila Jelena Marjanović koja je ubijena 2016. godine, pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Pevačica za sebe kaže da je vrlo temperamentna, a tajna njenog uspešnog braka možda se krije u tome što je njen suprug potpuno drugačija osoba.

Neko vreme je bila u fokusu regionalnih tabloida koji su pisali da je promenila veroispovest. Pevačica je kazala da su joj roditelji bili muslimani, te najavila tužbu protiv listova i novinara koji su pisali neistine o njoj.

Diskografija

Albumi

 • 1979. Život je lep dok si mlad
 • 1980. Stare dobre pesme
 • 1981. Ja sam tvoja i ničija više
 • 1982. Treba mi rame tvoje
 • 1983. Pomozi mi
 • 1984. Zovem te, zovem
 • 1985. Želim te, želim
 • 1987. Nežno, nežnije (uz pratnju Orkestra Dragana Aleksandrića)
 • 1988. Na srcu mi ležiš
 • 1989. Volela sam
 • 1990. Koju igru igraš
 • 1992. Sudba sirotana
 • 1994. Ljubomorna sam
 • 1996. Slobodna sam
 • 1997. Nada Topčagić
 • 1998. Nada Topčagić
 • 2001. Sanjala sam
 • 2004. Nada Topčagić
 • 2020. Nada Topčagić

Singlovi i EP-ovi

 • 1975. Na Drini ćuprija
 • 1976. Postoji samo jedan čovjek / Dva zlatna prstena
 • 1977. Zaklanjaš mi sunce
 • 1978. Ja sam žena dvadesetog veka / Nemoj, nemoj ljubavi da nas sitnica rastavi
 • 1979. Dobro doš`o u moj život / Jedna sreća sad se gasi
 • 1980. Pomiri se, mile, sa mnom

Kompilacije

 • 1980. Vera Matović i Nada Topčagić
 • 1990. Nada Topčagić
 • 2007. Najveći hitovi

Filmografija

Filmovi i serije

 • 1981. Sok od šljiva
 • 1984. Kamiondžije 2
 • 1984. Supermarket
 • 1986. Sekula i njegove žene
 • 1993. Bolje od bekstva

Nada Topčagić na društvenim mrežama

FacebookNada @ Facebook
InstagramNada @ Instagram