Kventin Tarantino (Quentin Tarantino)

Kratke informacije

Ime i prezimeKventin Tarantino (Quentin Tarantino)
Datum rođenja27. mart 1967.
Mesto rođenjaKnoxville (Tenesi)
DržavaSAD
ZanimanjeGlumac, režiser, producent

Biografija

Kventin Tarantino (Quentin Jerome Tarantino) je američki režiser, producent i glumac. Rođen je 27. marta 1967. godine u Noksvilu, gradu američke države Tenesi. Njegova majka Koni (Connie McHugh Tarantino) je medicinska sestra iz Tenesija, a otac Toni (Tony Tarantino) italijansko-američki muzičar i glumac iz Njujorka.

Kada je Tarantino imao četiri godine, njegovi roditelji su se rastali. Preselio se sa majkom u Los Anđeles i odrastao tamo. Njegova majka se preudala za muzičara Kurtisa Zastupila (Curtis Zastoupil). Ima dve sestre i brata: Tanju Mariju Tarantino (Tanya Maria Tarantino), rođenu u Pasadeni 4. oktobra 1964. godine, Ronu Džin Tarantino (Ronna Jean Tarantino), rođenu u Feniksu 22. juna 1969. godine, i Edvarda Džejmsa Tarantina (Edward James Tarantino), rođenog u Simi Valeju, 3. oktobra 1974. godine.

Bio je loš učenik, većinu vremena je provodio na gledanje filmova, a jedini predmet koji mu je bio zanimljiv i koji mu je išao je bila istorija. Napustio je srednju školu i zaposlio se u kinu za odrasle. Počeo je da ide na časove glume. Tokom ovog perioda nalazi posao u kompaniji „Video archives“ gde postaje prijatelj Roger Avary-ijem sa kojim deli ljubav ka filmovima, a zajedno pokušavaju da naprave par scenarija. Dobija i prvu ulogu, imitatora Elvisa Prislija u seriji Zlatne Devojke. Nakon ovog nalazi posao u filmskoj kompaniji „Cinetel“. Tamo uspeva da pokaže svoj scenario za film Prava romansa, direktoru kompanije, koji ga odmah otkupljuje. 1992. kreće da radi za producenta Lawrence Bender-a, koji mu pomaže oko finansiranja njegovog prvog filma Reservoir Dogs. Svi koji su došli u kontakt sa scenarijem bivaju oduševljeni i na kraju i sam film prolazi veoma uspešno kod kritičara… Nastavlja sa nizom uspešnih filmova, od kojih mnogi dobijaju nagrade.

Dobio je Oskara za filmove Pulp Fiction (1994) i Django Unchained (2012). Osvajao je i mnoge druge nagrade, kao što su BAFTA i Zlatna palma. Osim po ovim filmovima, poznat je i po narednim naslovima: Reservoir Dogs (1992), Four Rooms (1995), Kill Bill: Vol.1 (2003) i nastavku Kill Bill: Vol. 2 (2004), Inglorious Basterds (2009), The Hateful Eight (2015). Često se u sopstvenim filmovima pojavljuje u sporednim ulogama. Takođe, poznat je i po davanju uloga zaboravljenim glumcima, ali i po radu sa određenim glumcima u više filmova, kao što su Uma Turman (Uma Thurman) i Semjuel L. Džekson (Samuel L. Jackson). Odlučio je da se penzioniše posle desetog velikog filma koji snimi.

Zabavljao se sa glumicama Jennifer Beals, Mirom Sorvino, Kathy Griffin, Sofiom Coppola, Margaret Cho i Lianne MacDougall. Trenutno je u vezi sa kostimografkinjom Courtney Hoffman.

Izjavio je da će se penzionisati od posla kad napuni 60 godina. Spada među bogatije holivudske glumce i režisere, a njegovo bogastvo se procjenjuje na preko 100 miliona dolara.

Vlasnik je legendarne kino dvorane u Los Andjelesu „New Beverly Cinema“