Dajana Čuljak

Kratke informacije

Ime i prezimeDajana Čuljak
Datum rođenja1991.
Mesto rođenjaPletenica (Požega)
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjeGlumica

Biografija

Dajana Čuljak je hrvatska pozorišna, filmska i televizijska glumica, prepoznatljiva po ulogama u serijama „Nemoj nikome reći“, „Novine“, „Žigosani u reketu“ i drugima. Rođena je 1991. godine u Pletenici, pored Požege. Živi i radi u Zagrebu.

Počela je da glumi u srednjoj školi, a završila je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Prvu filmsku ulogu je ostvarila 2014. godine u filmu „Poklon predsjednika Nixona“. Usledila je komedija „ZG80“, te kratki filmovi „Partenza“, „Lutka“, „Pripravnici“ i drugi.

Igrala je Klaru Savio u seriji „Crossing lines“ („Granice zločina“), a domaća publika ju je zavolela u ulozi Tijane Božić u seriji „Nemoj nikome reći“ i Hane Mašić u seriji „Novine“.

Tokom 2018. i 2019. godine glumila je Unu u seriji „Žigosani u reketu“.

Dajana je od decembra 2017. godine stalna članica ansambla Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Detinjstvo i obrazovanje

Dajana Čuljak je rođena 1991. godine. Sa roditeljima i mlađim bratom Davidom je odrasla u mestu Pleternica, nedaleko od Požege.

Rasla je u umetničkoj porodici, a otac i majka su je od detinjstva podržavali u bavljenju plesom i pevanjem. Očev hobi je slikarstvo, pa ne čudi što Dajana voli umetnost.

Pohađala je Gimnaziju u Požegi i tada je odlučila da se upiše u pozorišnu trupu, gde je shvatila da je gluma pravi poziv za nju.

Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu je upisala iz prvog puta. Četiri godine kasnije i zvanično je stekla diplomu glumice.

Tokom studija je u Zagrebu živela sa bratom koji je pohađao Kineziološki fakultet.

Pozorišna karijera

Dajana Čuljak je počela da glumi još u srednjoj školi, a prve ozbiljnije angažmane je ostvarila kao studentkinja Akademije.

Od 2017. godine je stalna članica ansambla Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. Pred publikom ovog teatra odigrala je na desetine značajnih uloga.

Glumila je Helene u predstavi „Talijanski slamnati šešir“ u režiji Georgija Para. Reditelj Krešimir Dolenčić joj je poverio Edvine Podolski u komadu „Faraon iz Ilice je mrtav“.

Sa kolegama Vanjom Ćirić, Igorom Mešinom i drugima je glumila u predstavi „Tulum u samostanu“ koju je režirala Aida Bukvić.

Dajana je u „Zaljubljenom Šekspiru“ u režiji Stanislava Slovaka glumila Violu de Leseps, dok je čuvenog engleskog pisca „oživeo“ njen kolega Filip Juričić.

U komediji „Mandragola“ koja je premijerno izvedena 12. marta 2021. godine mlada glumica je igrala Lukreciju.

Tri meseca kasnije se pred publikom prvi put pojavila u ulozi Ane u predstavi „Treba se znati ponašati“ koju je režirao Tomislav Pavković.

Sa Zlatkom Ožboltom, Filipom Juričićem, Igorom Mešinom i drugima od novembra 2022. godine igra predstavu „Mnogo vike nizašto“ koju je režirao Krešimir Dolenčić po scenariju Željke Burić.

Ova uloga joj je donela i nominaciju za nagradu „Zlatni Studio“ u kategoriji „Kazališna glumica godine“.

Dajana Čuljak sarađuje i sa drugim zagrebačkim teatrima.

Rediteljka i glumica Senka Bulić joj je poverila ulogu Lorene u predstavi „Živjet ćemo bolje“ koja je premijerno izvedena 2016. godine na sceni Zagrebačkog kazališta mladih (ZGK). Ova uloga joj je donela i prvu nagradu i to „Sabrija Biser“ na 40. Danima satire Fadila Hadžića[1].

Sa glumačkom družinom „Histrion“ je sarađivala na predstavi „Svoga tela gospodar“. Reč je o komadu Slavka Kolara u režiji Damira Lončara koji je premijerno izveden u julu 2022. godine.

Uloga Rože joj je donela Nagradu hrvatskog glumišta 2022. za najbolju glavnu žensku ulogu u drami kao i nagradu za najbolju glumicu na 11. Bobijevim danima smijeha[2].

Televizijska i filmska karijera

Dajana Čuljak se na televizijskim ekranima prvi put pojavila 2015. godine u ulozi Tijane Božić u tinejdžerskoj humorističnoj seriji „Nemoj nikome reći“. Reč je o projektu autorke Aleksandre Osman koji je Hrvatska Radio Televizija (HRT) emitovala od jeseni 2015. do proleća 2017. godine.

Iste, 2015. godine je ostvarila epizodnu ulogu u kriminalističkoj seriji „Crossing Lines“. Oživela je lik Klare Savio, dok su glavni junaci ove serije holivudske zvezde Donald Saterlend (Donald Sutherland), Tom Vlašina (Tom Wlaschiha) i drugi.

Ivica Đikić joj je poverio ulogu pravnice Hane Mašić u seriji „Novine“ koja je prikazivana od 2016. dod 2020. godine. Reč je o prvoj dramskoj seriji na hrvatskom jeziku koja je emitovana na platformi „Netfliks“ („Netflix“).

Usledila je uloga Ane u komediji „ZG80“ koja je okupila mnogo mladih talentovanih glumaca iz Hrvatske i Srbije.

Dajana se nakon toga posvetila snimanju kratkih filmova. Tokom 2017. godine publika ju je mogla videti u ostvarenjima „Lutka“, „Partenza“ i „Pripravnici.

Iste godine je igrala Lidiju u mini-seriji „Čuvar dvorca“ koju je emitovala HRT, a koja je osvojila brojne nominacije i nagrade.

Dajana se pojavila u jednoj epizodi humoristične serije „Ko te šiša“, u kojoj glavne uloge igraju Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Robert Ugrina i drugi.

Da je komedija njen žanr pokazala je tumačeći Mirelu u seriji „Kad susjedi polude“. Dajana je 2018. godine igrala policajku u kratkom filmu „Otac“. Od iste godine ju je publika u Srbiji, ali i celom regionu mogla videti u ulozi Une u popularnoj seriji „Žigosani u reketu“.

Snimila je i kratke filmove „Još jedan odlazak“ i „Krhko“, koji su se pred publikom pojavili 2019. godine.

Dajana je pozajmila glas za dečju TV seriju „Slonko“ koju je režirao Goran Ribarić, po scenariju Lucije Klarić i Maje Ležaić.

Pojavila se u jednoj epizodi serije „Minus i plus“, a od 2022. godine igra Ivanu u seriji „Kumovi“ na programu Televizije „Nova“.

Pored brojnih filmskih i televizijskih uloga Dajana Čuljak redovno pozajmljuje glas animiranim i crtanim junacima. Tako je „glumila“ Eriku u animiranom filmu „Patke za nemoguće zadatke“, princezu Lili u filmu „Tabaluga“, te Emu u animiranom filmu „Princeza Ema“.

Glumica je pokazala da se dobro snalazi i u ulozi voditeljke. Od 2015. do 2016. godine je vodila dečji magazin „JUHUHU“.

Privatni život

Dajana Čuljak je rođena 1991. godine u Pleternici kod Požege. Osnovnu i srednju školu je završila u Požegi, a potom upisala i završila Akademiju u Zagrebu. Jednom prilikom je kazala da se ljubav prema glumi rodila već u srednjoj školi.

Glumica slobodno vreme provodi igrajući badminton, vozeći bicikl i družeći se sa prijateljima. Redovno prati utakmice hrvatske fudbalske reprezentacije na evropskim i svetskim takmičenjima.

Premda retko govori o privatnom životu, poznato je da je tokom studija upoznala mladog dramaturga Ivana Penovića. Pored toga što su sarađivali na raznim projektima, Dajana i Ivan su i privatno bili par[3].

U jednom intervjuu je kazala da bi, da nije glumica volela da bude plesačica. To smatra divnim, ali vrlo zahtevnim poslom. Priznala je da se divi kolegama i koleginicama plesačima na disciplini i istrajnosti[4].

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2014. Poklon predsjednika Nixona
 • 2015. Crossing Lines
 • 2015-2017. Nemoj nikome reći
 • 2016-2020. Novine
 • 2016. ZG80
 • 2017. Lutka
 • 2017. Partenza
 • 2017. Pripravnici
 • 2017. Čuvar dvorca
 • 2018. Ko te šiša
 • 2018. Kad susjedi polude
 • 2018. Otac (kratki film)
 • 2019-2019. Žigosani u reketu
 • 2019. Još jedan odlazak
 • 2019. Krhko
 • 2021. Slonko
 • 2021. Minus i plus
 • 2022. Kumovi

Sinhronizovani filmovi

 • 2017. Patke za nemoguće zadatke
 • 2018. Dugi iz kamenog doba
 • 2018. Stopalići
 • 2018. Lego film 2
 • 2019. Čudesni park
 • 2019. Tabaluga
 • 2019. Princeza ema
 • 2020-2021. Tom i Jerry Show
 • 2021. Tom i Jerry

Predstave: „Talijanski slamnati šešir“, „Faraon iz Ilice je mrtav“, „Tulum u samostanu“, „Zaljubljeni Shakespeare“, „Brat bratu“, „Mandragola“, „Treba se znati ponašati“, „Mnogo vike nizašto“, „Živjet ćemo bolje“, „Pad“, „Sherlock Holmes“, „Don Juan u Sohou“, „Svoga tela gospodar“ i druge.

Nagrade i priznanja

 • 2016. Nagrada “Sabrija Biser” za mladog glumca / glumicu za uspješno interpretiranu ulogu karakterne komike na 40. Danima satire Fadila Hadžića za ulogu Lorene u predstavi „Živjet ćemo bolje“
 • 2022. Nagrada za najbolju žensku ulogu na 11. Bobijevim danima za ulogu Rože u predstavi „Svoga tela gospoda“
 • 2022. Nagrada hrvatskoga glumišta 2022. za najbolju žensku ulogu za ulogu Rože u predstavi „Svoga tela gospodar“

Reference

Dajana Čuljak na društvenim mrežama

InstagramDajana @ Instagram
LinkedInDajana @ LinkedIn
IMDBDajana @ IMDb