Dvejn Džonson (Dwayne Johnson)

Kratke informacije

Ime i prezimeDvejn Džonson (Dwayne Johnson)
Datum rođenja2. maj 1972.
Mesto rođenjaHeyward, Kalifornija
DržavaSAD
PrebivališteSouthwest Ranches, Florida
ZanimanjeGlumac, rvač, producent, preduzetnik
Visina196 cm
Težina118 kg

Biografija

Dvejn Daglas Džonson (Dwayne Douglas Johnson), poznat i pod nadimkom The Rock, je američki glumac i profesionalni rvač. U obe profesije je ostvario vrlo uspešnu karijeru.

Rvačku karijeru je započeo kao član World Wrestling Federation (WWF), kasnije World Wrestling Entertaiment (WWE) gde je osvojio osam titula.

Osim toga dvostruki je šampion u World Heavyweight Championship-u (WCW), osvojio je dva naslova interkontinentalnog šampiona u WWF, pet titula u World Tag Team Championsip-u i 2000 Royal Rumble. Ovde treba razlikovati rvanje kao sport i profesionalno rvanje, gde je profesionalno rvanje unapred isplanirano i odglumljeno.

Glumačku karijeru je započeo 1999. godine u televizijskoj seriji „Lude sedamdesete“ (That ’70s Show) gde je u jednoj epizodi glumio svog oca, ali je prvi veliki filmski poduhvat imao 2002. godine u filmu „Kralj škorpiona“ („The Scorpion King“) gde je za prvu glavnu ulogu dobio 5,5 miliona dolara, što je upisano i u Ginisovu knjigu rekorda.

Džonsonova autobiografija „Rok kaže…“ („The Rock Says…“) debitovala je na prvom mestu „Njujork tajmsove“ liste bestselera (The New York Times Best Seller list) 2000. godine. Na prvom mestu liste najprodavanijih izdanja ostala je 20 sedmica i prodata je u 720 000 kopija i to samo u tvrdom povezu.

Magazin „Forbs“ (Forbes) ga je 2013. godine postavio na 25. mesto liste 100 najmoćnijih slavnih osoba (Top 100 Most Powerful Celebrities), a od tada je svake godine bio među prvih 20 mesta ove popularne liste.

Magazin „Muscle & Fitness“ ga je 2015. godine proglasio čovekom decenije. 2016. godine bio je najplaćeniji glumac, a iste godine ga je i „Tajm“ (Time) uvrstio na listu 100 najuticajnijih osoba na svetu.

Detinjstvo i mladost

Dvejn Džonson je rođen 2. maja 1972. godine u Hejvordu u američkoj saveznoj državi Kalifornija (Hayward, California) kao sin Ate Džonson, devojački Maivija (Ata Johnson-Maivia) i profesionalnog rvača Rokija Džonsona (Rocky Johnson), rođenog kao Vejd Daglas Bouls (Wayde Douglas Bowles).

Sa očeve strane Dvejn ima brata Kurtisa i sestru Vandu Bouls (Curtis i Wanda Bowles).

Da dolazi iz rvačke porodice potvrđuje i podatak da je njegov deda sa majčine strane, Piter Maivija (Peter Maivia) takođe bio rvač, a što je još veće iznenađenje i baka Lija Maivija (Lia Maivia) je bila vezana za rvanje i to kao promoterka čime se počela baviti nakon smrti supruga 1982. godine.

Dvejn nosi kanađansko nasleđe preko oca i samoansko preko majke.

U mladosti se često selio zbog očeve karijere, a jedno vreme je čak živeo i sa majčinom porodicom u predgrađu Oklanda (Auckland) na Novom Zelandu. Tamo je pohađao Osnovnu školu Ričmond roud (Richmond Road Primary School).

Nakon povratka u Sjedinjene Američke Države (SAD) jedno vreme je živeo na Havajima, nakon čega se sa porodicom preselio u Pensilvaniju (Pennsylvania).

Da će biti uspešan sportista pokazao je još u osnovnoj školi. U Pensilvaniji je pohađao Freedom High School i bio je član fudbalskog, rvačkog i atletskog tima.

Mogao je da bira koji koledž će pohađati, s obzirom na veliki broj ponuda i stipendija koje je dobio, ali je odlučio da obrazovanje nastavi na Univerzitetu u Majamiju (University of Miami) jer baš oni nisu javno pokazali interes za to da ga dovedu u svoje redove.

Imao je vrlo uspešnu karijeru u američkom fudbalu u univerzitetskom timu sve dok ga ozbiljna povreda leđa nije izbacila iz prve postave.

Diplomirao je 1995. godine opšte studije i stekao zvanje diplomiranog kriminologa i psihologa. Na univerzitetu je upoznao buduću suprugu Deni Garsiju (Dany Garcia) sa kojom je bio u braku od 1997. godine do 2007. godine.

Zbog ozbiljnosti povrede nijedan tim ga nije izabrao na draftu za National Football League (NFL) 1995. godine, ali Dvejn i dalje nije odustajao od fudbalske karijere, pa se pridružio timu  Calgary Stampeders u kanadskoj fudbalskoj ligi, ali mu je već nakon dva meseca ugovor otkazan. U Kanadi je živeo od 200 dolara plate i jedva sastavljao kraj s krajem.

Rvanje

Nakon kratkog i neuspešnog boravka u Kanadi, Dvejn se vratio u porodičnu kuću na Floridi sa zahtevom da ga otac nauči veštinama rvanja. Na ovaj potez se nije odlučio samo iz nužde, već i zbog toga što je voleo sport koji je urezan u istoriju njegove porodice.

Roki Džonson se dvoumio jer je znao kakav ga život čeka ukoliko odluči da postane profesionalni rvač, ali je na kraju popustio i pristao da mu bude trener.

Kada je osetio da je dovoljno spreman Dvejn se obratio radnom kolegi njegovog dede koji mu je omogućio da dobije probni nastup za WWF.

Pojavom je impresionirao menadžere koji su odlučili da mu odmah ponude ugovor, ali je bio prinuđen da odradi jedan deo ugovora takmičeći se u drugoj ligi WWF, Rvačkom udruženju Sjedinjenih Država (Unites States Wrestling Alliance).

Tokom prve polovine 1996. godine u borbama je nastupao pod pseudonimom Fleks Kavana (Flex Kavana) i zarađivao je tričavih 40-ak dolara za veče.

U avgustu 1996. godine je u borbi protiv, tada već dobro poznatog,Ovena Harta (Owen Hart) imao toliko dobar nastup da su ga odmah prebacili u prvu postavu WWF. Tada se preselio u sedište WWF u Konektikat (Connecticut).

Dvejn je debitovao u profesionalnom rvanju 16. novembra 1996. godine u borbi protiv Pol Leveskvea (Paul Levesque), poznatog i pod nadimkom Triple H u WWF takmičenju pod nazivom Survivor’s Series u Medison skver gardenu (Madison Square Garden) u Njujorku.

U toj borbi pojavio se pod imenom Roki Maivija (Rocky Maivia) kako bi odao počasti dvojici velikih rvača u porodici, i ocu i dedi.

Već 1997. godine osvaja prvu titulu u WWF šampionatu, čime je sa samo 24 godine postao najmlađi rvač kome je to pošlo za rukom.

Njegov imidž „dobrog momka“ u divljim borbama ipak je doveo do nesimpatisanja od strane publike koja je počela da ga izruguje za vreme borbi. Nakon povrede kolena odlučio je da se povuče iz rvanja na neko vreme i da napravi strategiju za dalji napredak.

Kako je profesionalno rvanje u SAD još od 1980-tih postalo zabava i veliki biznis u kome se vrte ogromne svote novca, menadžeri su radili na tome da od Dvejna naprave ime koje će prodavati ulaznice za mečeve i koga će voleti i publika i sportski znalci.

Imidž „dobrog momka“ je morao nestati. Tako je rođen The Rock, „loš momak“, visok 1,96m, težak 120kg i sa opasnim pogledom podignute obrve koji će postati njegov zaštitni znak i čak će imati i svoje ime „The People’s Eyebrow“.

The Rock je publici otkriven 11. avgusta 1997. godine u Džeksonu, Misisipi (Jackson, Mississippi) i to je bila ljubav na prvi pogled, publika je „podivljala“.

Sledećih nekoliko godina The Rock je bio neprikosnoveni vladar ringa u WWF. On je prvi rvač koji je osvojio titulu WWF/E šampionata šest, pa onda i sedam puta.

Njegova vladavina u Interkontinentalnom šampionatu je trajala 265 dana u sezoni 1997/98 što je najduži period u modernoj eri rvanja (u zadnje 24 godine).

Smatra se jednim od najznačajnijih rvača današnjice i svrstavaju ga u klub najboljih rame uz rame sa Hulk Hoganom (Hulk Hogan), Rik Flerijem (Ric Flair), Kris Džerihom (Chris Jericho) i Džon Cenom (John Cena).

Učestvovao je u svim velikim projektima i mečevima WWF/E. Drži rekorde najposećenijih mečeva isto kao i što ima i najveći pay per view (PPV) indeks u WWF/E šampionatu.

Popularnost koju je stekao u rvanju počela se prelivati i na sve druge sfere šoubiznisa, pa je sledeći logičan korak bio prelazak na male i velike ekrane.

Filmska karijera

Prvu televizijsku ulogu imao je 1999. godine u „Ludim sedamdesetim“ gde je u epizodi „Rvački šou“ (That Wrestling Show) glumio svog oca, Rokija Džonsona. Sledeće godine se pojavio u jednoj epizodi popularnih „Zvezdanih staza: Vojadžer“ (Star Trek: Voyager).

Na velikom platnu je debitovao u filmu „Povratak mumije“ (The Mummy Returns) 2001. godine. Prvu glavnu ulogu imao je u ostvarenju „Kralj škorpiona“ (The Scorpion King) 2002. godine.

Potom su usledile uloge u filmu „Dobrodošli u džunglu“ (The Rundown) iz 2003. godine, „Razbijač“ (The Walking Tall) iz 2004. godine, „Be Cool“ iz 2005. godine i „Propast“ (Doom) iz 2006. godine.

Dvejn Džonson je 2008. godine bio prezenter u jednoj od kategorija na 80. dodeli Oskara, a do tada je u biografiju upisao i angažmane u filmovima „Banda sa terena“ (Gridiron Gang), „Reno 911!: Miami“, „Dani katastrofe“ (Southland Tales), „Plan igre“ (The Game Plan) i „Ulovi Smarta“ (Get Smart).

Uporedo sa filmskom karijerom je nastavio angažman i na televiziji, gde je najzapaženija uloga bila u sklopu zabavnog programa „Saturday Night Live“ gde je nastupao kao „The Rock Obama“ – spoj predsednika SAD, Baraka Obame (Barack Obama) i Hulka.

Tokom 2009. i 2010. godine glumio je u ostvarenjima „Trka do uklete planine“ (Race To Witch Mountain), „Zubić vila“ (Tooth Fairy), „Rezervni igrači“ (The Other Guys) i „Brži od pravde“ (Faster).

Džonson je 2011. godine je postao član glumačke ekipe filma „Brzi i žestoki“ (Fast and the Furious). Dvejn je glumio detektiva Luka Hobsa (Luke Hobbs) u petom nastavku franšize, simboličnog imena „Fast Five“ koji je oborio rekorde gledanosti, a u prvom vikendu prikazivanja je zaradio 86 miliona dolara.

Džonson je kasnije reprizirao ulogu Luka Hobsa i u svim narednim nastavcima „Brzih i žestokih“.

2012. godine je glumio u „Putovanju u središte zemlje 2: Tajanstveno ostrvo“ (Journey 2: The Mysterious Island), a već sledeće godine u drami „Doušnik“ (Snitch).

Akcijskim ulogama se vratio u ostvarenju „G.I. Joe: Retaliation“. 2013. godine Dvejn je osvojio bioskopske sale i u šestom nastavku „Brzih i žestokih“ i „Znojem do love“ (Pain & Gain).

Glumio je i naslovnu ulogu u filmu „Herkules“ (Hercules) iz 2014. godine, a potom je 2015. godine usledio još jedan povratak brzim automobilima i adrenalinskoj vožnji u sedmom nastavku popularne franšize „Furious 7“.

Iste godine je tumačio i glavnu ulogu u filmu katastrofe „San Andreas“, a uključen je i u seriju „Ballers“ i kao glavni glumac i kao producent.

Dvejn 2016. godine beleži ulogu u komediji „Tajna služba“ (Central Intelligence). U 2017. godini sezonu počinje s animiranim filmom „Moana“ gde je pozajmio glas polinežanskom bogu Mauiju, potom je usledio  „The Fate of the Furious“, onda i rimejk „Čuvara plaže“ (Baywatch) i za kraj godine „Jumanji: Dobrodošli u džunglu“ (Jumanji: Welcome to the Jungle).

Tokom 2018. godine igrao je u akcijskim filmovima „Rampage“ i „Skyscraper“. Nastavio je da se pojavljuje u franšizi „Brzi i žestoki“, a krajem jula 2019. godine u bioskopima se pojavio film  „Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw“ sa Džonsonom i Džejsonom Stetamom (Jason Statham) u glavnim ulogama.

Ponovio je ulogu Brejvstona u filmu „Jumanji: The Next Leverl“ koji je svetlo dana ugledao polovinom decembra 2019. godine.

Sa kolegicom Emili Blant (Emily Blunt) i kompanijom „Dizni“ („Disney“) 2021. godine je promovisao film „Jungle Cruise“. Reč je o filmskoj adaptaciji istoimene vožnje u tematskom parku.

Iste godine Dvejn je glumio i „Netfliksovom“ („Netflix“) filmu „Red Notice“ u režiji Rosona Maršala Tarbera (Rawson Marshall Thurber). Scenu je delio sa Gal Gadot (Gal Gadot) i Rajanom Rejnoldsom (Ryan Reynolds).

Džonson je u aprilu 2021. godine započeo snimanje filma „Black Adam“ koji bi u bioskopima trebalo da se pojavi do kraja jula 2022. godine.

Ljubavni život

Venčao se sa Deni Garsijom 3. maja 1997. godine. Kćerku Simon (Simone) su dobili u avgustu 2001. godine. 1. juna 2007. godine su u obaveštenju za javnost naveli da se razvode, ali da će nastaviti poslovnu saradnju. Deni je i danas jedan od njegovih menadžera i njegov partner u producentskoj kući „Seven bucks“.

Dvejn Džonson je trenutno u ljubavnoj vezi sa Lorin Hejšijan (Lauren Hashian). Upoznali su se na snimanju filma „Plan igre“ 2006. godine, a uplovili u vezu nedugo nakon njegovog razvoda 2007. godine.

Njihova prva kćerka Jasmin (Jasmine) se rodila 16. decembra 2015. godine, a u decembru 2017. godine su objavili da očekuju prinovu, i to ponovo devojčicu.

23. aprila 2018. godine na svet je došla i njihova druga, a Dvejnova treća ćerkica, Tiana Đia (Tiana Gia). Glumac je prisustvovao porođaju, a sliku svoje najmlađe ljubimice je objavio na Instagramu uz tekst u kome je napisao koliko se divi svim majkama i ženama zbog nadljudskih napora koje prolaze dok donesu novi život na svet.

Humanitarni rad

2006. godine je osnovao Dvejn Džonson Rok fondaciju (Dwayne Johnson Rock Foundation) koja je radi za ozbiljno bolesnu decu i decu u terminalnoj fazi bolesti.

U oktobru 2017. godine je sa, tada već bivšom suprugom donirao milion dolara Univerzitetu u Majamiju za renoviranje fudbalskih objekata, što je najveća donacija ikada data sportskom odeljenju univerziteta od strane bivših studenata.

Preduzetnik

Osnovao je producentsku kuću „Seven bucks“ koja radi na produkciji originalnih sadržaja za televiziju i film pri čemu spaja nove tehnologije i digitalne mreže.

Kao producent, ali i glumac, sa bivšom suprugom radi na nekoliko projekata sa tri različita studija „Universal“, „Dream Works“ i I „New Line Cinema“. „Seven bucks“ još od 2015. godine producira i uspešnu seriju „Ballers“ u saradnji sa HBO-om.

Džonson je 2016. godine sklopio ugovor sa proizvođačem sportske opreme „Under Armour“. U sklopu „Projekta Rok“ (Project Rock) u prodaju je prvo puštena sportska torba za teretanu koja je rasprodata za nekoliko dana.

Drugi proizvod, crna majica sa printom Dvejnove karakteristične tetovaže brahma bika je takođe rasprodata nakon što ju je nosio na događaju „WrestleMania 32“.  Danas „Under Armour“ ima celu kolekciju sportskih proizvoda sa printom brahma bika.

Dvejn se 2017. godine udružio sa tehnološkim džinom „Apple“ u snimanju reklame za promociju iOS asistenta Siri.

Zanimljivosti

Do 2017. godine se dva puta upisao u Ginisovu knjigu rekorda. 2002. godine kada je za prvu glavnu ulogu dobio rekordan honorar od 5.5 miliona dolara, a drugi put 21. maja 2015. godine kada je za tri minute uslikao čak 105 selfija sa obožavaocima na premijeri filma „San Andreas“ u Londonu.

Hobiji su mu vežbanje, slušanje muzike, gledanje filmova i pecanje. Kao omiljenog glumca navodi Tomi Li Džonsa (Tommy Lee Jones), glumicu Anđelu Baset (Angela Basset), dok je film koji ceni više od ostalih „Kum“ (The Godfather).

Preferira crnu boju, a s obzirom na to da redovno trenira priznaje da sebi može da priušti uživanje u nezdravoj hrani, a naročito ne može da odoli pici i krofnama. Nije pušač, a povremeno konzumira alkohol. Svakog jutra se budi u 4 sata.

U jednom intervjuu je istakao da postoji opcija da će se u budućnosti aktivno uključiti u politiku. Smatra da trenutno na svet najviše utiče kroz zabavni aspekt glumačke profesije, ali da postoji realna šansa da će se njegov uticaj proširiti i na politički aspekt.

Pri tom je istakao da je najbolja stvar u tome što je Amerikanac, pa može da postane i predsednik.

Na počecima glumačke karijere bio je pod pritiskom da treba da smanji kilažu i mišićnu masu jer je prosto izgledao previše veliko u odnosu na druge glumce.

Smanjio je vežbanje i počeo se distancirati od rvanja, ali i od scenskog imena The Rock. Ime je ostavio za sobom, ali se odlučio da izgled ipak neće menjati i da će biti takav kakav jeste.

Dvejnova producentska kuća „Seven bucks“ je dobila naziv prema novčanom iznosu od sedam dolara koji je imao u novčaniku nakon što mu je uručen otkaz ugovora u fudbalskom klubu Calgary Stampeders.

Zna da peva, svira gitaru i poseduje klavir koji je nekada bio u vlasništvu bivšeg američkog predsednika Bendžamina Franklina (Benjamin Franklin).

Jedno vreme se borio sa depresijom o čemu i javno govori kako bi proširio svest o tome da čak i oni ljudi koji izgledaju srećno i nasmejano sve vreme mogu imati ozbiljne probleme i da je depresija bolest koja se može lečiti kao i svaka druga.

Ima dvojno državljanstvo: američko i kanadsko.

Dvejnovo bogatstvo se procenjuje na vrtoglavih 190 miliona dolara.

Filmografija

Film:

 • 2001. The Mummy Returns
 • 2001. Longshot
 • 2002. The Scorpion King
 • 2003. The Rundown
 • 2004. Walking Tall
 • 2005. Be Cool
 • 2005. Doom
 • 2006. Southland Tales
 • 2006. Gridiron Gang
 • 2007. Reno 911!: Miami
 • 2007. The Game Plan
 • 2008. Get Smart
 • 2009. Race to Witch Mountain
 • 2009. Planet 51
 • 2010. Tooth Fairy
 • 2010. Why Did I Get Married Too?
 • 2010. The Other Guys
 • 2010. You Again
 • 2010. Faster
 • 2011. Fast Five
 • 2012. Journey 2: The Mysterious Island
 • 2013. Snitch
 • 2013. G.I. Joe: Retaliation
 • 2013. Empire State
 • 2013. Pain & Gain
 • 2013. Fast & Furious 6
 • 2014. Hercules
 • 2015. Furious 7
 • 2015. San Andreas
 • 2015. Jem and the Holograms
 • 2016. Central Intelligence
 • 2016. Moana
 • 2017. The Fate of the Furious
 • 2017. Baywatch
 • 2017. Jumanji: Welcome to the Jungle
 • 2018. Rampage
 • 2018. Skyscraper
 • 2019. Fighting
 • 2019. Hobbs & Shaw
 • 2019. Jumanji: The Next Level
 • 2021. Jungle Cruise
 • 2021. Free Guy
 • 2021. Red Notice
 • 2022. DC League of Super-Pets
 • 2022. Black Adam

Televizija:

 • 1999. That ’70s Show
 • 1999. The Net
 • 1999. The Show Of The Archiles
 • 2000. Star Trek: Voyager
 • 2007. Hannah Montana
 • 2007. Cory in the House
 • 2010. Family Guy
 • 2010. Cubed
 • 2010. Transformers Prime
 • 2011-2012. Clash Time
 • 2016. Millennials: The Musical
 • 2015-2017. Ballers
 • 2017. Lifeline
 • 2019–2020. The Titan Games Host
 • 2021– Young Rock
 • 2021. Behind the Attraction

Dvejn Džonson (Dwayne Johnson) na društvenim mrežama

FacebookDwayne @ Facebook
InstagramDwayne @ Instagram
TwitterDwayne @ Twitter
YoutubeDwayne @ YouTube