Ešton Kučer (Ashton Kutcher)

Kratke informacije

Ime i prezimeEšton Kučer (Ashton Kutcher)
Datum rođenja7. februar 1978.
Mesto rođenjaCedar Rapids
DržavaSAD
PrebivališteSanta Barbara
ZanimanjeGlumac, producent
Visina189 cm
Težina80 kg

Biografija

Ešton Kučer (Christopher Ashton Kutcher) je američki televizijski i filmski glumac i producent. Rođen je 7. februara 1978. godine u gradiću Čedar Repids u Ajovi. Od 2015. godine je u braku sa glumicom Milom Kunis (Mila Kunis) sa kojom ima dvoje dece.

Kučer je karijeru započeo radeći kao model, a prvi put se na malim ekranima pojavio u „Foksovom“ sitkomu „Vesele sedamdesete“ („That `70s Show“). Glumio je simpatičnog Majkla Kelsa, a serija je bila veoma popularn,a pa je snimljeno osam sezona.

Filmski debi Kučer je doživeo u romantičnoj komediji „Stiže uskoro“ („Coming Soon“), a popularnost je stekao glumeći u komediji „Čoveče, gde su mi kola?“ (Dude, Where`s My Car?“).

Tokom 2003. godine glumio je u romantičnim komedijma „Upravo venčani“ („Just Married“) i „Ćerka mog šefa“ („My Boss`s Daughter“).

Iste godine osmislio je i producirao televizijski šou „Ispaljeni“ („Punk`d“) koji je emitovan do 2012. godine.

Pažnju filmskih kritičara privukao je ulogom u filmu „Efekat leptira“ („The Butterfly Effect“) iz 2004. godine.

Usledile su uloge u romantičnim komedijama „Pogodi ko“ („Guess Who“), „Vegas za dvoje“ („What Happens in Vegas“), te biografskoj drami „Džobs“ („Jobs“) i drugima.

Detinjstvo i obrazovanje

Ešton Kučer je rođen 1978. godine u Čedar Repidsu u radničkoj porodici. Majka mu se zove Dajana (Diane Finnegan Kutcher), a otac Leri M. Kučer (Larry M. Kutcher). Leri je potomak čeških doseljenika, a majka ima češke, njemačke i irske korene.

Odrastao je u relativno konzervativnoj katoličkoj porodici. Ima stariju sestru Tašu (Tausha Kutcher) i brata blizanca Majkla (Michael Kutcher) koji je kao dete preživeo transplantaciju srca.

Majkl takođe boluje od cerebralne paralize, ali ga to ne sprečava da radi kao portparol advokatske organizacije „Reaching for the Stars“.

Njegovi zdravstveni problemi učinili su da život u porodici Kučer bude veoma stresan, zato se Ešton trudio da bude angažovan na različitim poljima kako bi što više vremena proveo van kuće.

Kada mu je bilo 13. godina pomišljao je da počini samoubistvo kako bi bratu dao svoje srce. Rekao je svom ocu kako je hteo da skoči sa krova bolnice. Na sreću, Majkl je vrlo brzo dobio srce i transplantacija je završena.

Ešton je bio prvi razred srednje škole u svom rodnom gradu kada je porodica odlučila da se preseli u drugi grad, tako da je srednju školu završio u Homstadu.

Tokom školovanja ke zavoleo glumu, pa je igrao u školskim predstavama. Ipak, roditelji su mu se razveli kada je imao 16 godina, pa se njegov život okrenuo naopačke.

Pre nego što je trebalo da maturira obio je svoju srednju školu sa namerom da ukrade novac, ali je vrlo brzo uhapšen. Osuđen je na uslovnu kaznu i 180 časova  društvenog rada.

U jednom intervjuu je rekao da ga je ta kazna naučila mnogo stvari, izgubio je devojku i stipendiju za nastavak školovanja, te bio zauvek obeležen onim što je uradio.

U avgustu 1996. godine je upisaoUniverzitet u Ajovi. Planirao je da postane biohemijski inženjer kako bi pronašao lek za bratovu bolest.

Ipak, već na početku ga je uprava doma u kome je stanovao izbacila jer je pravio previše buke. Priznao je da nije imao pojma šta radi, ali je mislio da je sve što radi ispravno.

Kako bi zaradio novac za školovanje radio je studentske poslove. Na fakultetu mu je prišao predstavnik modne agencije i pitao ga da li želi da učestvuje u takmičenju za modele. Pošto je pobedio na tom takmičenju napustio je školu i otišao u Njujork.

Nakon nekog vremena vratio se u rodni grad, pre nego što se preselio u Los Anđeles kako bi pokušao da se ostvari kao glumac.

Karijera

Modeling

Tokom karijere modela bio je član dve modne agencije, snimao je reklame za modnu kuću „Kelvin Klajn“ („Calvin Klein“) u Parizu i Milanu, a nakon toga odlučio da se bavi glumom.

Film i televizija

Posle uspešne karijere modela iz Njujorka se preselio u Los Anđeles. Već nakon prve audicije dobio je ulogu Majkla Kelsa u televizijskoj seriji „Vesele sedamdesete“ koja se snimala od 1998. do 2006. godine.

Prijavio se na audiciju za film „Perl Harbor“ („Pearl Harbor“), ali je ulogu dobio Džoš Hartnet (Josh Hartnett).

Usledile su glavne uloge u filmovima „Čoveče, gde su mi kola?“ iz 2000. godine, zatim „Upravo venčani“ i „Ćerka mog šefa“ iz 2003. godine, te „Pogodi ko“. Pojavio se u porodičnoj komediji „Što više to bolje“ („Cheaper By The Dozen“).

Već 2003. godine otisnuo se u producentske vode. Osmislio je i realizovao televizijski šou „Ispaljeni“ u kome je u različite komične situacije dovodio mnoge slavne holivudske glumce.

Osim toga, bio je producent projekata „Lepotica i Štreber“ („Beauty and the Geek“), „Holivudske avanture“ („Adventures in Hollywood“), te rijalitija „The Real Wedding Chrashers“ i „Opportunity Knocks“.

Mnogi od ovih projekata nastali su u producentskoj kući „Katalyst Films“ koju je Ešton osnovao zajedno sa kolegom Džejsonom Goldbergom (Jason Goldberg).

Kučer je 2004. godine snimio SF triler „Efekat leptira“ u kome je glumio mladića koji ima sposobnost da putuje kroz vreme. Film je podelio mišljenja, ali i zaradio mnogo novca u bioskopima širom sveta.

Zbog nesporazuma s autorima serije, Kučer nije učestvovao u snimanju osme i poslednje sezone serije „Vesele sedamdesete“. Pojavio se kao specijalni gost u prve četiri epizode, da bi na kraju snimio samo poslednju epizodu.

Producirao je i glumio u akcijskoj komediji „Slatkiš i ubica“ („Killers“) iz 2010. godine u kojoj je igrao plaćenog ubicu koji pokušava da živi normalnim porodičnim životom.

U maju 2011. objavljeno je da će Ešton Kučer zameniti Čarlija Šina (Charlie Sheen) u veoma popularnom sitkomu „Dva i po muškarca“ („Two and a Half Men“). Šuškalo se da je tada potpisao ugovor vredan skoro 20 miliona dolara.

Prvu epizodu u kojoj se pojavilo pogledalo je više od 28‚.7 miliona ljudi. Istraživanja su pokazala da je ta epizoda bila gledanija od svih epizoda od početka snimanja serije. Ešton je zarađivao oko 750 hiljada dolara po epizodi. Poslednja epizoda je emitovana 19. februara 2015. godine.

U septembru 2015. godine se kao specijalni gost pojavio u televizijskom šou „Shark Tank“.

Kučer je u periodu od 2016. do 2020. godine glumio u „Netfliksovoj“ („Netflix“) seriji „Ranč“ („The Ranch“) zajedno sa Denijem Mastersonom (Danny Masterson), Elišom Kutbert (Elisha Cuthbert) i Debrom Vinger (Debra Winger).

Tumačio je Kolta Beneta (Colt Bennett), sina rančera iz Kolorada koji se vraća kući kako bi nastavio da vodi porodični biznis na ranču.

Mediji su 30. aprila 2022. godine objavili da će Kučer gostovati u nastavku sitkoma „Vesele sedamdesete“.

Nagrade

Od kako je započeo glumačku karijeru najviše nominacija za nagrade dobijao je među mlađom publikom (Teen Choice Awards). Takođe, osvojao je nagrade za romantične komedije „Nešto poput ljubavi“, „Vegas za dvoje“, „Bez obaveze“.

Uloga Kelsa u „Veselim sedamdesetim“ mu je 1999. godine donela nagradu za najboljeg mladog sporednog glumca (nagradu dodeljuje Young Artist Award).

Takođe, nominovan je za nagradu za najboljeg glumca koju dodeljuju Kid`s Choice Awards, MTV Movie Awards, People`s Choice Awards.

Osvojio je i jednu Zlatnu malinu za najgoreg glumca (uloga Stiva Džobsa).

Preduzetnička karijera

Iako je prilično uspešan u svetu zabave, Kučer je takođe uspešan i kao preduzetnik. Već nekoliko godina ulaže u IT kompanije, a navodno ima akcije u poznatim firmama poput „Skajpa“ („Skype“). Sa Gajom Oserijem (Guy Oseary) i Ronom Burklom (Ron Burkle) osnovao je kompaniju „A-Grade Investmens“.

Od septembra 2007. godine sarađuje sa kompanijom „Ooma“, koja ga je 2008. godine imenovala kreativnim direktorom.  Od oktobra 2013. godine sarađuje sa svetski poznatom firmom „Lenovo“.

Jedan je od osnivača producentske kuće „Katalyst Media“ koja stoji iza brojnih televizijskih projekata.

Osim toga, jedan je od vlasnika italijanskog restorana „Dolce“, te bivšeg „Geisha House“ koji je do juna 2013. godine radio u Atlanti, Los Anđelesu i Njujorku.

Kučer, Mark Kuban (Mark Cuban), Stiv Vots (Steve Watts) i njegova supruga Anđela (Angela Watts) su 2019. godine postali vlasnici 50 odsto akcija kompanije „Veldskoen“ koje ja u tom momentu tek započinjala poslovanje u Americi.

Humanitarni rad

Tokom 2009. godine Ešton Kučer je sa svojom bivšom suprugom, glumicom Demi Mur (Demi Moore) osnovao međunarodnu organizaciju za ljudska prava. Fondacija DNA bori se protiv seksualne eksploatacije dece i dečije pornogafije širom sveta.

Pored toga, uključen je u rad mnogih organizacija i kompanija koje svoj profit koriste da pomognu ljudima kojima je pomoć najpotrebnija. U te svrhe vrlo često koristi svoja poznanstva u IT kompanijama, te društvene mreže.

Ešton i njegova supruga Mila Kunis su 2022. godine pokrenuli internet stranicu kako bi pomogli izbeglicama koji beže iz Ukrajine. Od 4. marta prikupljeno je tri miliona dolara, a njihove organizacije trude se da pomognu i na terenu, Ukrajincima u Rumuniji i Poljskoj.

Kontroverze

Kučer se 2012. godine pojavio u marketinškoj kampanji firme „Popchips“ i to u veoma stereotipnoj ulozi Indijanca. To je naišlo na vrlo negativne kritike sa svih strana.

Zbog prilično lošeg akcenta i zbog toga što mu je lice bilo obojeno smeđom farbom, osudili su ga mnogi borci za prava manjina. Predstavnici firme branili su se rečima da video nije bio namenjen da nekoga vređa, nego da na komičan način skrene pažnju na proizvod.

Privatni život

Ešton Kučer od svojih prvih glumačkih početaka slovi za holivudskog zavodnika, pa je njegov privatni život često u fokusu javnosti.

U septembru 2005. godine venčao se sa 16 godina starijom glumicom Demi Mur. Šest godina kasnije, Demi je objavila da su se razišli, a u novembru 2013. godine su se „zbog nepomirljivih razlika“ zvanično razveli.

Početkom 2012. godine Ešton je započeo vezu sa koleginicom Milom Kunis, sa kojom je glumio u seriji „Vesele sedamdesete“. Verili su se u februaru 2014. godine, a ubrzo nakon toga dobili ćerku Vajat (Wyatt Kutcher).

Venčali su se u julu 2015, a u novembru 2016. godine dobili sina Dimitrija Portvuda (Dimitri Portwood Kutcher).

Osim što se bavi glumom i preduzetništvom, Ešton trenira brazilski džijudžicu, te poseduje ljubičasti pojas.

U septembru 2008. godine je postao asistent trenera fudbalskog kluba škole Harvard-Vestlejk (Harvard-Westlake School) u Los Anđelesu. Ipak, zbog obaveza na televiziji nema mnogo vremena da se posveti ovom poslu.

U februaru 2011. godine je prodao svoju kuću u Holivudu koju je kupio 2004. godine.

Mnogo godina je izučavao judaizam, te nekoliko puta posetio Izrael i Tel Aviv. Glumica Natali Portman (Natalie Portman) jedom prilikom je izjavila da je od njega naučila mnogo više o judaizmu nego što je do tada znala.

Kučer je rekao da mu je ova religija veoma bliska i da ga je poseta Izaelu posebno inspirisala da nastavi da proučava judaizam.

O njegovoj popularnosti svedoče brojni fanovi na društvenim mrežama. U aprilu 2009. godine postao je prvi korisnik „Tvitera“ („Twitter“) koji ima više od milion pratilaca. Zbog postova na društvenim mrežama vrlo često nailazi na kritike pojedinih delova javnosti.

Filmografija

Film

 • 1999. Stiže uskoro
 • 2000. Ti si mi sve
 • 2000. Igra jelena
 • 2000. Čoveče, gde su mi kola?
 • 2001. Teksaški rendžeri
 • 2003. Upravo venčani
 • 2003. Ćerka mog šefa
 • 2003. Što više to bolje
 • 2004. Efekat leptira
 • 2005. Pogodi ko
 • 2005. Nešto poput ljubavi
 • 2006. Bobi
 • 2006. Čuvar
 • 2006. Sezona lova
 • 2008. Vegas za dvoje
 • 2009. Žigolo
 • 2009. Granice ljubavi
 • 2010. Valentinovo
 • 2010. Slatkiš i ubica
 • 2011. Bez obaveza
 • 2011. Novogodišnja noć
 • 2013. Džobs
 • 2014. Eni
 • 2014. Čovek koji je spasio svet
 • 2017. The Long Home

Televizija

 • 1998–2006. Vesele sedamdesete
 • 2001. Slobodni strelci
 • 2002. Grounded for Life
 • 2003–07 – 2012. Ispaljeni
 • 2005. Robot Chicken
 • 2008. Miss Guided
 • 2011–15. Dva i po muškarca
 • 2013. Zaposleni ljudi
 • 2016. Porodični čovek
 • 2016– Ranč
 • 2017. Udavače
 • 2016-20. The Ranch

Produkcija

 • 2003–07; 2012. Ispaljeni
 • 2003. Ćerka mog šefa
 • 2004. Efekat leptira
 • 2004. Imate prijatelja
 • 2005–08. Lepotica i štreber
 • 2007. Holivudske avanture
 • 2007. Miss Guided
 • 2007. Game Show in My Head
 • 2007. The Real Wedding Crashers
 • 2007. Soba 401
 • 2008. Pop Fiction
 • 2008–09. Opportunity Knocks
 • 2009. Prava lepota
 • 2009. Lep život
 • 2009. Žigolo
 • 2010. Slatkiš i ubica
 • 2012–13.  Rituali
 • 2013. Zauvek mladi

Ešton Kučer (Ashton Kutcher) na društvenim mrežama

FacebookAshton @ Facebook
InstagramAshton @ Instagram
TwitterAshton @ Twitter