Šerif Konjević

Kratke informacije

Ime i prezimeŠerif Konjević
Datum rođenja26. april 1958.
Mesto rođenjaKljuč
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteMinhen / Sarajevo
ZanimanjePevač
ŽanrFolk

Biografija

Šerif Konjević je bosanskohercegovački folk pevač koji je popularnost stekao osamdesetih godina prošlog veka pesmama „Bijela vjenčanica“, „Kunem se u brata svog“, „Naći ću je po mirisu kose“, „Hej, kafano, ostavljam te“, „Zbog tebe sam vino pio“ i drugima. Rođen je 26. aprila 1958. godine u Ključu, gradiću na severozapadu Bosne i Hercegovine (BiH). Sa suprugom i sinom živi u Minhenu.

Muzikom je počeo da se bavi polovinom 70-ih godina prošlog veka. Prvu „singlicu“ je snimio sa samo 17 godina, a od tada do danas (septembar 2019. godine) objavio je dvadesetak studijskih albuma i na desetine singlova. Zato ga mnogi smatraju jednim od najboljih pevača narodne muzike na ovim prostorima.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Šerif Konjević je rođen 1958. godine u mestu Sanica kod Ključa. Sa roditeljima i braćom Ademom i Mehmedom je živeo u Ključu. Njegov otac je bio vojno lice, oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA), sekretar Komiteta KPJ, sekretar škole i predsednik opštine.

Za sebe kaže da je bio nestašno dete, pa je zbog svojih postupaka često trpeo „sankcije“. Već sa šest godina je govorio da želi da postane pevač. Prvi mikrofon mu je bio konzerva. Pevao je sevdalinke i narodne pesme. Majka ga je oduvek podržavala i zato se trudio celog života trudio da joj se na neki način oduži.

Nije voleo školu, ali je bio dobar đak. Posebno dobro mu je išla matematika, a vrlo često nije morao da uči da bi imao dobre ocene. Po završetku osnovne škole, vanredno je upisao srednju Ugostiteljsku školu. Uporedo sa tim je bio solista u banjalučkom Kulturno – umetničkom društvu „Vaso Pelagić“.

U potrazi za zaposlenjem se preselio u Sloveniju, ali su mu tada rekli da trenutno nema posla u njegovoj struci, pa se vratio u BiH i počeo da peva u jednom restoranu u Sanskom Mostu. Na repertoaru su bile pesme Šabana Šaulića, Nedeljka Bilkića, Muharema Serbezovskog i ostalih.

Tada ga je čuo harmonikaš i kompozitor Ljubo Kešelj, snimio ga je kako peva i snimak dao profesoru muzike Damjanu Daši Babiću da presluša. Babić ga je pozvao u Sarajevo i našao mu posao u čuvenom lokalu „Kum“. Svake večeri je kafana bila puna. Bio je to prelomni trenutak u Konjevićevoj karijeri.

Samo dva dana kasnije je sa Babićem otišao u Beograd, da snimi prve pesme. Na prvoj „singlici“ su bile numere „O suze moje“ i „Đul Zulejka“. Prvu su pisali Mehmed Hodović i Damjan Babić, a druga je obrada narodne pesme u Babićevom aranžmanu. Otpevao ih je u pratnji Orkestra Aleksandra Todorovića Krnjevca.

Tokom odsluženja vojnog roka u Zaječaru pevao je na svadbama i veseljima.

View this post on Instagram

Uskoro nova pjesma i spot! 😎🔥 #mcstudio

A post shared by Šerif Konjević (@serifkonjevic) on

Karijera

Na drugoj ploči je sarađivao s Omerom Pobrićem i njegovim ansamblom. Objavila ju je 1979. godine Diskografska kuća „Sarajevo Disk“, a na njoj su bile pesme „Zagrli me, zagrli“ i „Zemljo, majko“. Iste godine Konjević je snimio pesme „Vjeran sam ti uvijek bio“ i „Vrati se i vrati mir srcu mom“ koje su pisali Nazif Gljiva i Mensur Mrehić.

Sledeće godine Šerif je objavio dve „singlice“. Na prvoj su bile numere „Još samo ove noći“ i „Mi se sada rastajemo“, a na drugoj „Golubice bijela“ i „Najljepši je moj rodni kraj“. Prvu ploču je izdao „PGP RTB“, a prvo izdanje je prodato u 20 000 primeraka. Drugu je objavio „Sarajevo disk“ i prodata je u 50 000 primeraka.

Usledila je saradnja sa Radetom Vučkovićem i Branimirom Đokićem. Šerif je 1981. godine objavio „singlicu“ sa numerama „Opet je proljeće jedina moja“ i „Ne ljuti se što opet dolazim“. Već tada se na jugoslovenskom „estradnom nebu“ etablirao kao talentovan pevač.

Iste godine Konjević je snimio i prvi album pod naslovom „Vrati se pod stari krov“, na kome su, pored naslovne, bile i numere „Ništa vječno nije“, „Znam da sam te izgubio“, „Zašto se život igra sa nama“, „Gledam sliku udate žene“ i druge. Većinu pesama su napisali Rade Vučković i Branimir Đokić, uz pratnju čijeg ansambla je Konjević snimio čitav album.

Otprilike u isto vreme je upoznao legendarnog Novicu Uroševića, te započeo rad na novom albumu. Ploču je 1982. godine objavila Diskografska kuća „Diskos“ a na njoj su bile numere „To je ono što me boli“, „Sanjam je, sanjam je“, „Poludeću za tobom“, „Plaćam noćas zbog ljubavi“ i druge.

Ipak, najveću popularnost mu je donela pesma „Bela venčanica“ koju je napisao i komponovao Novica Urošević. Ovaj album je doživeo tiraž od 825 000 primeraka, a Šerif Konjević je postao jedan od najtraženijih pevača narodne muzike na prostoru bivše Jugoslavije.

Tokom naredne dve godine izdao je albume „Kunem se u brata svoga“ i „Naći ću te po mirisu kose“. Ni ovi albumi nisu bili manje uspešni, a tome svedoči cifra od po pola miliona prodatih nosača zvuka.

Pesme „Ti se mijenjaš kao vrijeme“, „Gdje su sada“, „Pustite me, još da sanjam“, „Samo ti si uvijek ista“ i druge, njegovi obožavaoci mogli su prvi put da čuju na albumu „Potraži me“ iz 1985. godine. Ovog puta, među saradnicima je, pored Nazifa Gljive bio i Miodrag Ilić, poznatiji kao Mile Bas, idejni tvorac Južnog vetra.

I ova ploča je doživela dijamantski tiraž, a više od 500 000 prodatih nosača zvuka svedočilo je tome da je Konjević imao brojne obožavaoce širom bivše države. Ipak, zbog nesuglasica sa Basom, on je napustio „Južni vetar“ i nastavio da sa Gljivom radi na novom albumu.

Album „Hej, kafano, ostavljam te“ je „svetlost dana“ ugledala u jesen 1985. godine. Na njemu su bile numere „Zašto mi uvijek nanosiš bol“, „Jasmina“ i druge. Pesmu „Pred očima tvoja slika“ je napisao Šerif Konjević, dok je za aranžman bio zadužen Omer Pobrić. I ova ploča je prodata u 500 000 primeraka.

Nastavio je da sarađuje sa Nazifom Gljivom na novoj ploči. Pesme mu je pisao i Šaban Šaulić i Haris Džinović. Album pod naslovom „Bez tebe ja živjet` neću“ je objavila Diskografska kuća „Diskos“ 1986. godine. Pored naslovne, na njemu su bile i numere „A onda mi pričajte o njoj“, „Zaljubljena srca dva“, „Obećaj mi“, „Pusti me već jednom“ i druge.

Otpevao ih je uz pratnju Orkestra Dragana Stojkovića Bosanca, dok je prateće vokale pevala Snežana Đurišić. Album je prodat u 560 000 primeraka, a Šerif Konjević je postao jedna od najvećih zvezda jugoslovenske folk muzike.

Pesme „Vreme čini svoje“, „Sanjao sam staru majku“, „Ko će kome na konaku biti“, „Sanjam kao nekad“ i „Lani je bio mraz“ mogle su se čuti na istoimenoj ploči iz 1987. godine. Ni ovog puta Konjević nije menjao saradnike, a pored Gljive, pesme je pisala Sadeta Ramović.

Sledeće godine Diskografska kuća „Jugoton“ je objavila njegova dva albuma – „Zbog tebe sam vino pio“ i „Djevojačke suze“. Pored naslovnih numera, hitovi su postali i pesme „Ispijam čašu sreće“, „Plaćam čaše razbijene“, „Jednom kad se rastanemo“, „Drumovi bijeli“, „Znaš li šta si učinila“ i druge. Aranžmane je radio Dragan Stojković Bosanac, a tekstove i muziku mnogi poznati autori.

Već 1. februara 1989. godine objavio je ploču pod nazivom „No. 8“. Bio je to njegov osmi album, a publika je imala priliku da čuje numere „Nema zlata da te platim“, „Ako te ima sudbina“, „Plava ženo, bašto cvijeća“ i druge.

Iste godine Konjević je snimio album pod naslovom „Nikad u proljeće“. Na njemu su bile pesme „Ljubavi stara“, „Neću da se rastajemo“, „Moja draga najljepša je“, „Da sam paša“ i druge. Tekstove je pisala Aida Ramović, muziku Nazif Gljiva, a aranžmane Perica Simonovića, uz pratnju čijeg orkestra je Šerif snimio album. Ni ovog puta uspeh nije izostao.

Dve godine kasnije nastavio je saradnju sa Simonovićem, a njen plod je bio album „Neko čudno vrijeme“. Naslovna numera, ali i pesme „Ne zovite doktore“, „Moj sokole“, „Dozivam noćas anđele s neba“ i druge postale su hitovi.

Početkom rata u Bosni i Hercegovini, Konjević je otišao u Nemačku gde je 1993. godine snimio pesme „Vukovi“, „Ja te zovem da se vratiš“, „Sarajko“, „Teško je“, „Rodni kraj“ i druge. One su se našle na albumu „Teško je živeti bez tebe“ koji je sniman u Minhenu. Šerif je obradio narodne pesme „Nevjernica“ i „Alipašin izvor“ koju je proslavio Beki Bekić.

Usledila je saradnja sa Suadom Jukićem Šuletom na ploči „Ja i dalje živim“. Na njoj su bile numere „Samo se jednom zakuneš“ i „Ja nemam prava“ koje je napisao Fahrudin Pecikoza.

Diskografska kuća „In Takt Records“ je 1997. godine objavila njegov CD „Ti si tu iz navike“ sa pesmama „Pitaju me pitaju“, „Pozivnicu za vjenčanje“, „A kad suza krene“, „Nisam za tebe ja“, „Bojim se starosti“ i drugima.

Trinaesti album u karijeri Konjević je izdao 1999. godine pod nazivom „Znam da idem dalje“. CD je sniman u Austriji, a na njemu su bile numere „Lepotica“, „Burma“, „Prah“, „A ti spavaš“, „Istina i san“, „Srećo“ i druge.

Dve godine kasnije je u saradnji sa Šuletom Jukićem objavio CD „Da se opet rodim“. Osim naslovne, na njemu su bile pesme „Još na svijetu ima žena“, „Starac i more“, „Živote moj“ i druge. Mnoge od njih je pisao Pecikoza, dok je autor numera „Ko je ona“, „Moja malena“ i „Noćas mi se sudbina mijenja“ bio Šerif Konjević.

Naklonost mlađih generacija koje ne pamte „zlatne osamdesete“ stekao je albumom „Kasno će biti kasnije“ koji je iznjedrio nekoliko hitova, poput „Gdje je sad“, „Koliko plavo nebo je“, „Budi fer“, „Dobro mi došla“ i druge.

Na tom CD je i duet sa Sašom Matićem pod nazivom „Prijatelju moj“. Muziku i tekstove su pisali Steva Simeunović, Dino Muharemović, Dragan Pejić Peja i drugi. Tekst pesme „Očeva želja“ je Šerif pisao.

Šesnaesti studijski album Konjević je izdao 2004. godine pod nazivom „Mogu dalje sam“. Na njemu su bile pesme „Daj mi Bože snagu“, „Zauvijek odlazim“, „Ti me ne prepoznaješ“, „Žuti dukat“, „Nevolja“ i druge. Numeru „Ove godine“ je otpevao sa pokojnom kolegicom Donom Ares koja je svirala klavir u pesmi „Još te volim“.

Desetak novih pesama, kao i šest velikih hitova Šerif je objavio na albumu „Znakovi“ iz 2006. godine. Sa ovog CD-a su se izdvojile numere „Zar u ovim godinama“, „Nije taj čovjek za tebe“, „Ne leti ptica jednim krilom“ i druge.

Aranžmane su radili Jovan i Slavko Stefanović, a tekstove Tijana Šarić, Velibor Vučurović, te dvojac Vlada i Čarli 013. Većinu pesama su komponovali Slavkoni i Džavid Ljubovci.

Čak tri diskografske kuće, među kojima je i Muzička produkcija Javnog servisa BiH su 2009. godine objavile Šerifov CD „Nek` mi oproste“ sa numerama, „Da mi je“, „Najljepša si kada lažeš“, „Kao ti“, „Dobro veče tugo“, „Emina“ i drugima. Pesmu „Tragovi sećanja“ je otpevao sa Mirom Škorić.

Vrsne muzičare Šerif je okupio i na svom albumu „Ljubavi“ iz 2011. godine. Pesme „Zaljubljen“, „Ljubavi“, „Šta je bilo, bilo je“, „Srce od ljubomore“, „Nisam te ponizio“, „Još mi jutro miriše na tebe“ i druge pisali su Miladin Bogosavljević, Marija Šerifović, Jovica Nedeljković, Saša Nikolić, Miki Perić, Fahrudin Pecikoza, Miodrag Ž. Ilić, Steva Simeunović i drugi. Album je naišao na vrlo dobre reakcije njegove publike.

CD je izdala Diskografska kuća „PGP RTS“. Krajem godine Konjević je objavio spot za pesmu „Put do bola“ koji je na „Ju Tjubu“ („You Tube“) pregledan više od milion i po puta.

U emisiji „Grand parada“ je u decembru 2013. godine promovisao singl „Žuta banka“ koji se našao na kompilaciji „Zimska kolekcija Grand hitova 2014“. Sledeće godine je snimljen i video spot za ovu pesmu.

Krajem iste godine Konjević je snimio duet sa Nenom Košutom pod nazivom „Vila“. Uradili su i zajednički spot, a potom je u febuaru 2015. godine objavio spot i pesmu „I ljubav ima kraj“ koju su pisali i aranžirali Slavko Stefanović Slavkoni, Jovica Nedeljković i Joca Stefanović, a koja ni ovog puta nije razočarala njegovu vernu publiku.

Polovinom 2016. godine Konjević je izdao singlove „Čekaš, ne dočekaš“, „Odlaziš, znaš li kome“ i „Ja bez tebe nisam ja“. Numera „Ja bez tebe nisam ja“ koju su pisali Saša Nikolić i Steva Simeunović je na „Ju tjubu“ pregledana skoro 10 miliona puta, a mnogi su na društvenim mrežama pohvalili to što je Šerif i nakon trideset godina ostao veran svom stilu.

Usledili su singlovi „Ti nisi bila to“ i „Kad nisam tu“ iz 2017. i „Pusti me bar malo“ i „Sin“ iz 2018. godine. Sve četiri pesme su dobile kvalitetne video spotove koji su veoma popularni na servisu „Ju Tjub“.

U maju 2019. godine je na Televiziji „Grand“ premijerno izveo baladu „Plačem kao dijete“, a krajem juna iste godine je predstavio singl „Rano je“ koji je za dva meseca na „Ju Tjubu“ zaradio preko milion pregleda.

Šerif Konjević se smatra jednim od najboljih pevača narodne muzike na ovim prostorima, a tome svedoče brojni nastupi u regionu, te turneje po Evropi, Americi i Australiji.

Privatni život

Šerif Konjević je rođen 1958. godine u Ključu. Od rane mladosti je živeo u Sarajevu, a kada je krenula njegova karijera često je boravio na relaciji Sarajevo – Beograd. Od devedesetih godina sa suprugom Kanitom i sinom Lejsom živi u Minhenu.

Slobodno vreme provode na njihovom imanju na Ilidži kod Sarajeva. Pevač je tu izgradio svoju „oazu mira“ sa bazenom, spa centrom i fudbalskim terenom na kome igra fudbal sa svojim sinom. Celo imanje je „pokriveno“ video nadzorom, a tokom cele godine ga obezbeđuju čuvari.

S obzirom na to da je više od 30 godina na javnoj sceni, uspeo je da svoj privatni život drži dalje od očiju javnosti. Za njegovo ime nije vezano mnogo skandala, ali su tabloidi došli do informacije da je imao aferu sa pevačicom Indiru Aradinović Indi. Ona je potvrdila da je to istina, dok je Konjević istako da to nije tačno i da Indi time pokušava da dobije medijsku pažnju preko njegovog imena.

Diskografija

Albumi

  • 1981. Vrati se pod stari krov (uz pratnju Ansambla Branimira Đokića)
  • 1982. Bela venčanica (uz pratnju Ansambla Branimira Đokića)
  • 1983. Kunem se u brata svoga (uz pratnju Ansambla Branimira Đokića)
  • 1984. Naći ću je po mirisu kose (uz pratnju Ansambla Branimira Đokića)
  • 1985. Potraži me
  • 1985. Hej, kafano, ostavljam te
  • 1986. Bez tebe ja živjet` neću
  • 1987. Lani je bio mraz
  • 1988. Zbog tebe sam vino pio
  • 1988. Djevojačke suze
  • 1989. Nikad u proljeće – Ljubavi stara (uz pratnju Orkestra Perice Simonovića)
  • 1989. No. 8
  • 1991. Neko čudno vrijeme
  • 1993. Teško je živjeti bez tebe
  • 1995. Ja i dalje živim
  • 1997. Ti si tu iz navike
  • 1999. Znam da idem dalje
  • 2001. Da se opet rodim
  • 2002. Kasno će biti kasnije
  • 2004. Mogu dalje sam
  • 2006. Znakovi
  • 2009. Nek` mi oproste
  • 2011. Ljubavi…

Singlovi i EP-ovi

  • 1975. O suze moje / Đul Zulejka
  • 1979. Zagrli me, zagrli
  • 1979. Uvijek sam ti vjeran bio
  • 1980. Još samo ove noći / Mi se sada rastajemo
  • 1980. Golubice bijela
  • 1981. Opet je proljeće jedina moja / Ne ljuti se što opet dolazim
  • 1982. Ništa vječno nije / Ti si ko divna, srebrna duga
  • 1983. Bela venčanica / Plaćam noćas zbog ljubavi
  • 1988. Zbog tebe sam vino pio / Ispijam čašu sreće
  • 2013. Žuta banka
  • 2014. Vila (duet sa Nenom Košutom)
  • 2015. I ljubav ima kraj
  • 2016. Odlaziš, znaš li kome
  • 2016. Ja bez tebe nisam ja
  • 2016. Čekaš, ne dočekaš
  • 2017. Ti nisi bila to
  • 2017. Kad nisam tu
  • 2018. Pusti me bar malo
  • 2018. Sin
  • 2019. Plačem kao dijete
  • 2019. Rano je

Kompilacije

  • 1979. Hit koktel – Zagrli me, zagrli
  • 1991. Hitovi (Šerif & Halid)
  • 2000. Moje najljepše pjesme
  • 2001. Extra Best Of Šerif Konjević
  • 2003. Šerif Konjević i Orkestar Dragana Stojkovića Bosanca
  • 2003. Imaš li malo ljubavi za mene
  • 2003. Mili dome moj
  • 2004. Hitovi
  • 2007. Šerif Konjević
  • 2010. Najveći hitovi

Izvori

Šerif Konjević na društvenim mrežama

FacebookŠerif @ Facebook
InstagramŠerif @ Instagram