Jadran Malkovich (Maljković)

Kratke informacije

Ime i prezimeJadran Malkovich (Maljković)
Datum rođenja1977.
Mesto rođenjaLeverkuzen
DržavaNemačka
PrebivališteLondon
ZanimanjeGlumac

Biografija

Jadran Malkovich (Jadran Maljković) je nemački glumac srpskog porekla koji je karijeru počeo da gradi u Velikoj Britaniji. Na našim prostorima je prepoznatljivost stekao ulogom Vladimira Marinkovića u seriji „Crna svadba“ i Uroša Popovića u seriji „Junaci našeg doba“. Rođen je 1977. godine u Leverkuzenu. Živi u Londonu.

Školovao se u Srbiji, a polovinom dvehiljaditih se preselio u Englesku. Radio je kao teniski trener, te pohađao razne glumačke radionice uključujući ACL (Actors Centre London). Prvu ulogu je dobio 2010. godine u engleskom trileru „4.3.2.1“.

Usledile su mini serije, kratki filmovi i televizijske serije. Na području bivše Jugoslavije je prepoznatljivost stekao igrajući u serijama „Crna svadba“ i „Junaci našeg vremena“.

Detinjstvo, obrazovanje i život pre glume

Jadran Maljković je rođen 1977. godine u nemačkom gradu Leverkuzen. Njegov otac je poreklom Srbin, a majka je Nemica. Sa roditeljima i sestrom je u Nemačkoj živeo do sedme godine.

Nakon što su on i sestra izrazili želju da se školuju na maternjem jeziku, počeli su da žive sa bakom i dedom u Srbiji. Roditelji su ostali da rade u Nemačkoj.

Premda je već sa 14 godina poželeo da se bavi glumom, posle srednje škole nije ni pokušavao da upiše akademiju. Kada je imao 21 godinu vratio se u Nemačku.

Bavio se raznim poslovima. Jedan od prvih radnih zadataka mu je bila prodaja autobuskih karata. Radio je i u ugostiteljstvu, trgovini i slično.

Polovinom dvehiljaditih je odlučio da se preseli u London, gde je takođe radio nekoliko poslova istovremeno. Između ostalog, dobio je licencu za teniskog trenera i u nekom trenutku je odlučio da krene na radionice glume kako bi shvatio da li je to posao kojim želi da se bavi.

Glumu je učio i na ACL-u, gde je, kako kaže, uspeo da pronađe put kojim želi da krene. Jednom prilikom je kazao da mu je trebalo više od godinu dana da pronađe agenta, a o pozivima za kastinge još nije bilo govora.

Glumačka karijera

Jadran Malkovič se na filmskom platnu prvi put pojavio 2010. godine u trileru „4.3.2.1.“.

Čuveni holivudski reditelj Stiven Spilberg (Steven Spielberg) mu je poverio manju ulogu u njegovom filmu „War House“. Dobio je priliku da vidi kako stvari funkcionišu na velikom setu, međutim, na žalost, njegov deo se nije našao u konačnoj verziji filma.

Umesto toga, 2012. godine je dobio manju ulogu u mini seriji „White Heat“. Iste godine se pojavio u kratkim filmovima „Line of Fire“ i „Finding Time“, te u dva navrata glumio u seriji „Seconds from Disaster“.

Utelovio je lik Ruperta u romantičnoj komediji „Austenland“ koja se u bioskopima pojavila 2013. godine.

Tokom naredne godine je snimio kratki film „Seams“, glumio Rusa u seriji „24: Live Another Day“ i igrao u omnibus filmu „50 Kisses“.

Jadran je igrao Džona Dženingsa u jednoj epizodi serije „Rosamunda Pilcher“ i televizijskom filmu „The Ghost of Cassley“. U seriji „Whiskey Cavalier“ je tumačio ulogu Edija Bensona, a u seriji „Alarm für Cobra 11 – Die Autobahnpolizei“ Gorana Durića.

Pojavio se u hororu „Vampir“ reditelja i scenariste Branka Tomovića. Film je svetlo dana ugledao 2021. godine, a glavne uloge su igrali Tomović, Joakim Tasić, Gorica Regović i drugi.

Utelovio je lik admirala Lutjensa u TV specijalu „Bismarck: 24 Hours to Doom“, te glumio Eleka Simka u seriji „FBI: International“.

Reditelj Nemanja Cipranić mu je poverio ulogu Vladimira Marinkovića u seriji „Crna svadba“ koja je emitovana 2021. godine. Glavne uloge su poverene Uliksu Fehmijuu i Jeleni Đokić, a serija je brzo osvojila publiku širom regiona.

Jelena Bajić Jočić mu je dodelila glavnu ulogu u seriji „Azbuka našeg života“ koja je nastala po motivima romana Mirjane Bobić Mojsilović. Njegovu partnerku je igrala Aleksandra Janković, a prva sezona je emitovana na komercijalnim televizijama „Superstar“ i „Prva TV“.

Jadran se pojavio u jednoj epizodi serija „Gold Diggers“ i „The Ark“. Nakon toga je u seriji „Ted Lasso“ utelovio lik Diska. Dobio je priliku da se pojavi i u holivudskom ostvarenju „Nemoguća misija“ („Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One“) koji je u bioskope stigao 2023. godine.

Ostali projekti

Uporedo sa filmskom i televizijskom karijerom, Malkovič igra u pozorištu, te snima reklame. Do 2023. godine učestvovao je u reklamnim kampanjama za „Nokiju“ i Letnje olimpijske igre u Istanbulu.

Igrao je glavnu mušku ulogu u mjuziklu „Telohranitelj“ u Kelnu i Štutgartu.

Privatni život

Jadran Maljković je rođen 1977. godine u Leverkuzenu. Do sedme godine je živeo u Nemačkoj, a potom se preselio u Srbiju gde je završio školu.

Kako je jednom prilikom kazao, oženio se vrlo mlad i sa tadašnjom suprugom Katarinom  je u potrazi za boljim životom ponovo preselio u Nemačku. Od polovine dvehiljaditih glumac živi i radi u Londonu.

U jednom intervjuu je kazao da je ime Jadran dobio po stricu, a prezime Maljković je promenio u Malkovich zbog toga što su stranci imali problem da ga izgovore kako treba.

Sudeći po fotografijama koje objavljuje na društvenim mrežama, Malkovič uživa u glumi i putovanjima, pa se može reći da je uspeo da oseti blagodeti posla kojim se bavi, tj. da spoji ugodno sa korisnim.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2010. 4.3.2.1
 • 2011. Companions ( War Horse)
 • 2012. White Heat
 • 2012. Line of Fire
 • 2012. Finding Time
 • 2013. Austenland
 • 2014. 50 Kisses
 • 2014. 24: Live Another Day
 • 2017. Rosamunde Pilcher : The Ghost of Cassley
 • 2017. The Ghost of Cassley
 • 2019. Whiskey Cavlier
 • 2019. Alarm für Cobra 11 – Die Autobahnpolizei
 • 2021. Vampir
 • 2021. Bismarch: 24 Hours to Doom
 • 2021. Crna svadba
 • 2021. FNI: International
 • 2021 – 2022. Azbuka našeg života
 • 2022. Two Sides of the Abyss
 • 2023. The Gold
 • 2023. Gold Diggers
 • 2023. The Ark
 • 2023. Ted Lasso
 • 2023. Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One

Jadran Malkovich (Maljković) na društvenim mrežama

InstagramJadran @ Instagram
IMDBJadran @ IMDb